Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΔραγασάκης: Θέλουμε διάλογο και όχι τσαμπουκάδες - παρέμβαση μετά τη "θύελλα" στις αγορές

Δραγασάκης: Θέλουμε διάλογο και όχι τσαμπουκάδες - παρέμβαση μετά τη "θύελλα" στις αγορές

Ελλάδα | 28/01/2015 - 21:29
Δραγασάκης: Θέλουμε διάλογο και όχι τσαμπουκάδες - παρέμβαση μετά τη "θύελλα" στις αγορές
Σε παρέμβαση προχώρησε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης μετά τις συνεχόμενες εξαγγελίες των υπουργών της νέας κυβέρνησης για πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων, προσλήψεις, ακυρώσεις νόμων έφεραν θύελλα στις αγορές και είχαν ως αποτέλεσμα μια τρομακτική κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επιπλέον, αξιωματούχοι και αναλυτές από το εξωτερικό προειδοποιούν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους και να μην προβεί σε όλες αυτές τις ενέργειες που έχει εξαγγείλει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Δραγασάκης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πραγματοποίησε πυροσβεστική παρέμβαση, μιλώντας σε δημοσιογράφους, με στόχο να καθησυχάσει αγορές, επενδυτές, αλλά και τους πολίτες.

Δραγασάκης: Θέλουμε διάλογο και όχι τσαμπουκάδες

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε να διασκεδάσει τις ενυπώσεις από την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου.

«Είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια σε οικονομία και την κοινωνία. Σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει κλίμα αναταράξεων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σχολιάζοντας το κραχ που υπέστη σήμερα το Χρηματιστήριο και ο τραπεζικός κλάδος.

«Μέλημά μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών» διαβεβαίωσε ο κ. Δραγασάκης σημειώνοντας ωστόσο ότι το κράτος «θα ασκήσει τα μετοχικά του δικαιώματα με τρόπο που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ιδιωτών πολιτών».

Ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε πρόθυμος να ακούσει και άλλες προτάσεις ενώ στο ερώτημα για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών απάντησε: «Εφόσον γίνουν, θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση και όπου υπάρξουν ιδιωτικές συμμετοχές, αυτές θα ληφθούν υπόψιν». Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη την Παρασκευή έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους μετόχους της Eurobank.

Ως προς τις επενδύσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε: «Υπάρχουν αγορές και αγορές, επενδυτές και επενδυτές. Αν κάποιοι είχαν επενδύσει λογική μιας επένδυσης που δεν πρόκειται να γίνει, είναι λογικό να φύγει». Διαβεβαίωσε ωστόσο πως η νέα κυβέρνηση ενδιαφέρεται για προσέλκυση νέων επενδύσεων και σημείωσε πως ετοιμάζεται ήδη ένας «μακρύς κατάλογος έργων και επενδυτικών ευκαιριών μικρών, μεσαίων και μεγάλων».

Επανέλαβε την φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι ούτε η ρήξη ούτε η συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί σε καταστροφή.

Εστειλε δε ένα μήνυμα στο εξωτερικό: «Εχουμε σχέδιο, η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ, έχει τη δική της άποψη, τη δική της γνώμη, τις δικές της προτάσεις. Κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους κοινοβούλια και γι αυτό μιλούμε για διάλογο. Ούτε τσαμπουκάδες ούτε αμοιβαίους εκβιασμούς».

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση όσα εξαγγέλλουν καθημερινά οι υπουργοί της, ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε: «Αυτό δε σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις αυτές. Εχουμε προβλέψει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από άλλες πηγές. Είναι πιστεύω κατανοητό ότι κυβέρνησή μας θέλει να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις, όπως την ΔΕΗ κλπ.».

Διέψευσε ότι θα μπουν νέοι φόροι σημειώνοντας ότι «θα κάνουμε αναδιανομή των φόρων, θα δημιουργήσουμε βάση ώστε να μην πληρώσουν μόνο οι αδύναμοι».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την «συμφωνία-γέφυρα» με τους εταίρους που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, απάντησε: «Είναι πρόωρο ακόμη. Το μνημόνιο έχει λήξει. Εκεί υπάρχει ένα κενό και θα καλύψουμε το κενό. Θα υποβάλλουμε το νέο μας πρόγραμμα».

Τρομακτική κατρακύλα στο Χρηματιστήριο

Δίχως φρένο είναι η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο. Και την Τετάρτη οι τιμές των μετοχών κατέγραψαν μεγάλη πτώση, με την απόδοση του 3ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται πάνω από το 16%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμώς έκλεισε στις 711,13 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 9,24%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012. Εικόνα «κατάρρευσης» παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές, o δείκτης των οποίων κατέγραψε απώλειες που προσέγγισαν το 30% , ενώ κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων υποχωρεί άνω του 40%. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τριών τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων σημειώνει συνολικές απώλειες 15,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 43,81%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 5,8 δισ. ευρώ, ενώ κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει κατά 11,7 δισ. ευρώ. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 199,40 εκατ.ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,10%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,98%.

Η σημερινή βουτιά του ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως άλλωστε και αυτή των δύο προηγούμενων ημερών, οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε διάφορους λόγους. Όπως, για παράδειγμα, στις δηλώσεις των νέων υπουργών της κυβέρνησης για «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων των υπό αποκρατικοποίηση δημόσιων εταιρειών, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ και η ΕΥΔΑΠ. Ή στις έντονες φήμες που κυκλοφορούν για αλλαγή διοικήσεων στις ελληνικές τράπεζες, ή στο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν σχεδόν... εξαφανιστεί.

Επίσης, πληθαίνουν οι φήμες ότι η νέα κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χριστίνα Σακελλαρίδου και στη θέση της να τοποθετήσει τη Λούκα Κατσέλη.

«Τσεκάρουν» τις τράπεζες

Οι μεγάλες απώλειες στις μετοχές των τραπεζών κινητοποίησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε real time ελέγχους επί των πωλήσεων των τραπεζικών τίτλων, για να διαπιστώνεται η ταυτότητα των πωλητών και να εξετάζεται το ενδεχόμενο μη θεμιτών πρακτικών. Οι έλεγχοι αυτοί διεξάγονται πέραν των συνήθων διαδικασιών, καθώς οι πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα με πρωτοφανή ένταση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν υπάρχουν ακραίες διακυμάνσεις οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γίνονται την επόμενη ημέρα.

Ωστόσο, επειδή οι ισχυρότατες πιέσεις συνεχίζονταν, αποφασίστηκε οι έλεγχοι να γίνουν άμεσα.

Η Standard & Poor's προανήγγειλε με ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, ο οίκος Standard & Poor's προανήγγειλε το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας προανήγγειλε, θέτοντας την αξιολόγηση της χώρας υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές (credit watch negative).

Σύμφωνα με το iefimerida.gr o οίκος αξιολόγησης αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πως κάποιες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασύμβατες με το πλαίσιο μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της.

Αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές για νέα βοήθεια, θα αποδυναμωθεί η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και η πιστοληπτική της αξιοπιστία, προειδοποιεί ο οίκος.

«Για το λόγο αυτό τοποθετήσαμε την αξιολόγηση "Β/Β" της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Credit Watch Negative. Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση, αν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φτάσουν σε αδιέξοδο, περιορίζοντας την δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.