Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται

Ελλάδα | 13/12/2019 - 17:56
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται
Συμβουλές προς μισθωτούς πλήρους και μερικής απασχόλησης

Εντός της επόμενης εβδομάδας πρέπει να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια μισθωτούς που απασχολήθηκαν και απασχολούνται το 2019 με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Το επίδομα πρέπει να καταβληθεί σύμφωνα με τον νόμο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου και αφορά το χρονικό διάστημα από 01/05-31/12 κάθε έτους. Ο εργοδότης δικαιούται να παρακρατήσει το τμήμα του επιδόματος Χριστουγέννων που αναλογεί στο 10ήμερο από την 21 Δεκεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου και να καταβάλει το παρακρατηθέν ποσό - μόνο όμως για το εν λόγω 10ήμερο - την 31η Δεκεμβρίου.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το Δώρο να καταβληθεί σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα. Η μη καταβολή του εμπρόθεσμα συνεπάγεται διαδικασία αυτοφώρου. Ο εργοδότης τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της Αστυνομικής Αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων.

Οι μισθωτοί που προσλήφθηκαν μετά την 1η Μαΐου ή απολύθηκαν –παραιτήθηκαν– έληξε η σύμβασή τους πριν την 31η Δεκεμβρίου δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σ αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως:

2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Δεν προσμετρώνται οι ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας, μεταξύ των οποίων και της απεργίας, καθώς και οι ημέρες αδείας άνευ αποδοχών, στρατεύσεως, γονικής αδείας, συνδικαλιστικής αδείας, ούτε  το διάστημα της 6μηνης ειδικής αδείας που χορηγείται  μετά από την άδεια λοχείας καθώς και  οι ημέρες ασθένειας για τις οποίες καταβλήθηκε επίδομα ασθένειας. Αντιθέτως, προσμετρούνται οι ημέρες δικαιολογημένης απουσίας, όπως είναι  ο χρόνος αποχής των γυναικών προ και μετά τον τοκετό και  το επί πλέον διάστημα που χορηγείται ως άδεια όταν ο τοκετός πραγματοποιήθηκε αργότερα από το χρονικό σημείο που είχε πιθανολογηθεί

Για παράδειγμα:

Έστω μισθωτός που προσελήφθη την 1η Ιουλίου 2019 και εργάζεται μέχρι σήμερα με μικτό μισθό 1.200 ευρώ. Δικαιούται αναλογία δώρου Χριστουγέννων για 183 ημερολογιακές ημέρες καθώς δεν έχει εργαστεί το πλήρες 8μηνο που ισχύει ως προυπόθεση για πλήρες δώρο. Θα πρέπει να λάβει 963,16€ με την προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Έστω μισθωτός που προσελήφθη την 1η Ιουνίου 2019 και εργάζεται μέχρι σήμερα με μικτό μισθό 950 ευρώ. Δικαιούται αναλογία δώρου Χριστουγέννων για 213 ημερολογιακές ημέρες καθώς δεν έχει εργαστεί το πλήρες 8μηνο που ισχύει ως προυπόθεση για πλήρες δώρο. Θα πρέπει να λάβει 887,50€ με την προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Έστω μισθωτός που προσελήφθη την 1η Οκτωβρίου 2019 και εργάζεται μέχρι σήμερα με μικτό μισθό 1.000 ευρώ. Δικαιούται αναλογία δώρου Χριστουγέννων για 91 ημερολογιακές ημέρες καθώς δεν έχει εργαστεί το πλήρες 8μηνο που ισχύει ως προυπόθεση για πλήρες δώρο. Θα πρέπει να λάβει 399,12€ με την προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Εστω μισθωτός που προσελήφθη την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και εργάζεται μέχρι σήμερα με μικτό μισθό 650 ευρώ. Δικαιούται αναλογία δώρου Χριστουγέννων για 121 ημερολογιακές ημέρες καθώς δεν έχει εργαστεί το πλήρες 8μηνο που ισχύει ως προυπόθεση για πλήρες δώρο. Θα πρέπει να λάβει 344,96€ με την προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Εστω μισθωτός που προσελήφθη την 1η Μαίου 2019 και εργάστηκε μέχρι 31/10/2019 με μικτό μισθό 650 ευρώ. Δικαιούται αναλογία δώρου Χριστουγέννων για 183 ημερολογιακές ημέρες καθώς δεν έχει εργαστεί το πλήρες 8μηνο που ισχύει ως προυπόθεση για πλήρες δώρο. Θα πρέπει να λάβει 521,71€ με την προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Έστω μισθωτός που προσελήφθη την 1η Μαΐου 2019 και εργάστηκε μέχρι 31/10/2019 με μικτό μισθό 1.200 ευρώ. Δικαιούται αναλογία δώρου Χριστουγέννων για 183 ημερολογιακές ημέρες καθώς δεν έχει εργαστεί το πλήρες 8μηνο που ισχύει ως προϋπόθεση για πλήρες δώρο. Θα πρέπει να λάβει 963,16€ με την προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Βάση υπολογισμού

Βάση υπολογισμού του δώρου είναι οι καταβαλλόμενες αποδοχές κατά τη 10η Δεκεμβρίου. Αν ο μισθωτός έχει χάσει τη θέση του ή έχει αποχωρήσει οικειοθελώς πριν από τις 10 Δεκεμβρίου, τότε  το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Στην εξίσωση υπολογισμού μπαίνει το σύνολο των τακτικών αποδοχών, δηλαδή ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Για παράδειγμα, στις  τακτικές αποδοχές των μισθωτών βάσει των οποίων υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς το δώρο θα πρέπει να υπολογισθεί προσαυξημένο με την αναλογία του συντελεστή επιδόματος αδείας που είναι 0,041666. Έτσι εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Συνυπολογίζονται επίσης:

η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφ' όσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη,

τυχόν πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα,

η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας εφόσον παρέχεται τακτικά.

η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά

η αμοιβή από προμήθειες

το επίδομα ισολογισμού εφόσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο.

Αντίθετα, δεν συμπεριλαμβάνεται στις τακτικές αποδοχές το πριμ παραγωγικότητας το οποίο χορηγείται με την προϋπόθεση της επίτευξης ορισμένου σκοπού και με την επιφύλαξη της περικοπής του οποτεδήποτε.

Μερική και εκ περιτροπής

Στην περίπτωση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης το δώρο υπολογίζεται ως εξής:

Ο εργαζόμενος που απασχολείται καθημερινά με σταθερό μειωμένο ωράριο (μερική απασχόληση) θα λάβει ως Δώρο Χριστουγέννων ποσό που θα υπολογιστεί όπως υπολογίζεται και το δώρο του πλήρως απασχολούμενου, βάσει όμως των μειωμένων – αναλόγως προς τον χρόνο απασχόλησης του – αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 01/05 έως 31/12.

Ο εργαζόμενος με πλήρες ημερήσιο ωράριο, αλλά λιγότερες ημέρες εργασίας την εβδομάδα (εκ περιτροπής), θα λάβει ως Δώρο Χριστουγέννων ένα ημερομίσθιο για κάθε οκτώ πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια και  μισό του ημερομισθίου για κάθε οκτώ μη πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια, με την προϋπόθεση γραπτής συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου  ότι θα λαμβάνει αμοιβή μισό ημερομίσθιο για τις ημέρες που δεν θα παρέχει εργασία λόγω του συστήματος.

Ο εργαζόμενος με μειωμένο ωράριο εργασίας και με μειωμένες ημέρες εργασίας την εβδομάδα θα λάβει ως Δώρο Χριστουγέννων ένα ημερομίσθιο για κάθε οκτώ πραγματοποιηθέντα. Το ημερομίσθιο σε αυτή την περίπτωση είναι μειωμένο ανάλογα με τις ώρες εργασίας κάθε ημέρα και σε περίπτωση που οι ώρες ανά ημέρα είναι διαφορετικές, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος αυτών.

Καταγγελίες

Το Δώρο Χριστουγέννων  και η καταβολή του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη. Επειδή έχουν παρουσιαστεί διάφορα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας με επαυξημένη εφευρετικότητα ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα και την ευκαιρία να καταγγείλει ανώνυμα τέτοια περιστατικά. Στο παρελθόν έχει καταγραφεί για παράδειγμα η πρακτική να καταβάλλει νομιμοφανώς ο εργοδότης το δώρο και ακολούθως να εξαναγκάζει τον μισθωτό να πραγματοποιήσει ανάληψη του ποσού από το ΑΤΜ ώστε να το επιστρέψει στον εργοδότη σε μετρητά στο χέρι…

Στην ιστοσελίδα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (sepenet.gr) λειτουργεί ηλεκτρονική υπηρεσία ανώνυμης καταγγελίας. Ο εργαζόμενος μπορεί εκεί να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την αντίστοιχη φόρμα χωρίς να δώσει τα στοιχεία του και να καταγγείλει το περιστατικό ώστε να προκαλέσει έλεγχο του ΣΕΠΕ. Καταγγελίες επίσης μπορούν να γίνουν στην τηλεφωνική γραμμή 15512, από τις 9:00 έως τις 15:00. Στην τηλεφωνική γραμμή υποβάλλονται καταγγελίες επώνυμες ή ανώνυμες.

Καταγγελίες μπορούν να γίνουν και στα πρωτοβάθμια σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τα συνδικαλιστικά όργανα της περιοχής.

Online εφαρμογή

Με την online εφαρμογή του έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο kepea.gr.α

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.