Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Διακοσμητικά Πάνελ από Πέτρα: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Διακοσμητικά Πάνελ από Πέτρα: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Lifestyle | 10/02/2020 - 11:56
Διακοσμητικά Πάνελ από Πέτρα: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε
Όταν κάποιος αναφέρεται σε διακόσμηση τοίχων, αναπόφευκτα η σκέψη μας κατευθύνεται προς την γνωστή σε όλους ταπετσαρία. Γνωρίζετε όμως ότι πλέον υπάρχουν και άλλοι, πολύ πιο εντυπωσιακοί τρόποι να ομορφύνετε τον χώρο σας?

Τον πιο όμορφο και πολυτελή, τα διακοσμητικά πάνελ από πέτρα από πέτρα δηλαδή, θα σας τον παρουσιάσουμε στο παρακάτω κείμενο. 

Αρχικά να αναφέρουμε πως η χρήση των πάνελ χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την επένδυση από πέτρα και την επικάλυψη με πέτρα. Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται σε ένα λεπτό στρώμα πέτρας το οποίο χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς και δεν δύναται να προσφέρει στήριξη σε αντικείμενα βάρους. Η επικάλυψη αναφέρεται σε ένα πιο χοντρό στρώμα επένδυσης,  το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται στο εξωτερικό μέρος οικοδομών, κατασκευασμένων από οποιοδήποτε άλλο υλικό πέρα από πέτρα ενώ πολύ συχνά αποτελεί κομμάτι του αρχικού αρχιτεκτονικού σχεδίου. Προφανώς, στο κείμενο αυτό θα μιλήσουμε για την πρώτη κατηγορία, αρχίζοντας από κάποια ιστορικά στοιχεία.

Αν και το Κολοσσαίο στην Ρώμη ήταν επικαλυμμένο με μάρμαρο, η χρήση της επένδυσης από πέτρα, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν υλικά από όπως γρανίτης, μάρμαρο, τραβερτίνα, ασβεστόλιθο και σχιστόλιθο χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στα εσωτερικά οικοδομών, προσόψεις καταστημάτων, και εισόδους κτιρίων. Πλέον όμως, και με την μοντέρνες τεχνολογίες, που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται από το 1960 και τελειοποιήθηκαν μετά το 2000, οι επενδύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε εσωτερικό σπιτιού, κυρίως επειδή οι σύγχρονοι μέθοδοι κοπής επιτρέπουν την επεξεργασία της πέτρας σε πολύ λεπτά κομμάτια.

Τα πέτρινα πάνελ χωρίζονται επίσης σε δύο κατηγορίες, αυτά από αναδομημένη πέτρα και αυτά από φυσική.  Η δεύτερη κατηγορία κατασκευάζεται από πραγματικό λίθο από τα υλικά που μόλις αναφέραμε, που είτε έχει συλλεχθεί από περιοχές πλούσιες σε βράχια είτε από λατομία. Κατόπιν, κόβεται σε κομμάτια ομοιόμορφου πάχους και βάρους για να χρησιμοποιηθεί σε πάνελς.

Η αναδομημένη πέτρα, αντιθέτως, προέρχεται κυρίως από φυσικά αδρανή χαλαζία και μαρμάρου και παράγεται μέσω ενός συνδυασμού τεχνητών και φυσικών υλικών. Περιέχει κυρίως φυσικό λίθο αλλά κατασκευάζεται συνδυάζοντας τα αδρανή και τους κρυστάλλους του εδάφους με πρόσμικτα και χρωστικές (pigments) ώστε να πετύχει την εμφάνιση της φυσικής πέτρας.

Όσο αναφορά την ανθεκτικότητα και την αντοχή, τόσο η φυσική όσο και η αναδομημένη πέτρα είναι από τις καλύτερες επιλογές που διατίθενται στην αγορά. Η αναδομημένη τείνει να είναι σκληρότερη και πιο ελαφριά δίνοντας την δυνατότητα στον αγοραστή να επιλέξει ακριβώς το σχέδιο που του αρέσει από μια ποικιλία δειγμάτων ενώ παρέχει μεγαλύτερη συνέπεια όσο αναφορά το χρώμα και το μοτίβο. Ως εκ τούτου, προτιμάται για διακοσμητικούς σκοπούς.

Να σημειώσουμε εδώ πως και τα δύο υλικά πρέπει να συντηρούνται σωστά για να διατηρήσουν την εικόνα που έχουν στην αρχή. Μια σειρά κοινών οικιακών καθαριστικών μπορούν να καταστρέψουν την επιφάνεια των πάνελ φθείροντας την υφή τους τόσο για τα φυσικά όσο και για τα αναδομημένα.

Γιατί να διακοσμήσεις το σπίτι σου με πέτρινα πάνελς;

Τα πέτρινα πάνελ είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο που παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων πέρα από την ιδιαίτερη εμφάνισή του, μιας και δίνει την δυνατότητα να δώσετε στο σπίτι σας μία παραδοσιακή ή ρουστίκ εμφάνιση, με έντονο όμως το μοντέρνο στοιχείο. Επιπλέον, και λόγω της μεγάλης ποικιλίας σε μοτίβα, χρώματα και σχήματα, οι διακοσμητικές επιλογές είναι απεριόριστες.

Ακόμα, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των πέτρινων πάνελ είναι το πόσο ρεαλιστικά δείχνουν σαν τελικό αποτέλεσμα. Καταυτόν τον τρόπο, το σπίτι αποκτά μια αυθεντική όψη που άλλα υλικά δεν μπορούν να προσφέρουν ενώ παράλληλα εντείνεται η θαλπωρή που εκπέμπει. Ειδικότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα από πολυουρεθάνη, αυτά από πέτρα όχι μόνο δείχνουν πιο ρεαλιστικά και όμορφα αλλά είναι επίσης πιο ανθεκτικά και πιο οικονομικά.

Στα πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνονται επίσης και μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο, όπως πχ σε κάποιον ημιυπαίθριο. Παρουσιάζουν υψηλή αντίσταση και αντοχή ανεξαρτήτως τοποθέτησης. Δίνουν μια αίσθηση ζεστασιάς και καλωσορίσματος για τους επισκέπτες στο σπίτι σας. Ταιριάζουν εύκολα με πολλά στυλ διακόσμησης. Είναι εύκολα στην τοποθέτηση και ουσιαστικά φθηνότερα από οποιοδήποτε άλλο είδος επένδυσης τοίχου ή πάνελ, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως η πέτρα αντέχει αιώνες. Παρέχουν ρεαλιστικό και απόλυτα φυσικό look. Ουσιαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε τύπο και για όλες τις διακοσμητικές ανάγκες ενός σπιτιού

Τοποθέτηση

Η τοποθέτηση πάνελ από αναδομημένη πέτρα είναι μέσα στα όρια του do-it-yourself, ιδιαίτερα για εσωτερικούς χώρους, όμως, ουσιαστικά μιλάμε για οικοδομική κατασκευή. Όπως και με τα ηλεκτρολογικά και τα υδραυλικά, τουλάχιστον κάποια γνώση και εμπειρία είναι απαιτητή. Για εξωτερική τοποθέτηση, η παρουσία ειδικού είναι απολύτως αναγκαία, μιας και η απαιτείται διαδικασία στεγανοποίησης ενώ η πέτρα υπόκειται σε βροχή, χιόνι, ήλιο και μεγάλες διαφοροποιήσεις θερμοκρασίας

Μοτίβα

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μια σειρά από τα πιο εντυπωσιακά και καλαίσθητα μοτίβα που μπορούν να συμπεριληφθούν σε πέτρινα πάνελ διακόσμησης.

 Ανάγλυφος Λαξευτός λίθος

Παρέχει μια μοντέρνα νότα στην γενικότερη κλασσική γοητεία του. Πέτρες διαφόρων μεγεθών παρέχουν φυσική ζεστασιά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ οι ακριβείς γραμμές το καθιστούν την πιο κατάλληλη επιλογή για κομψούς χώρους.

Μεσαιωνικός Ρυθμός

Έχοντας εμπνευστεί από την σύσταση μεσαιωνικών κάστρων, το μοτίβο αυτό φέρνει έναν σχεδόν απόκρυφο ρυθμό σε μία πιο μοντέρνα κατασκευή. Αποτελείται κυρίως από πέτρες σε σχήματα τετραγώνου και ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

Παραδοσιακό τούβλο

Πέτρα λαξεμένη σε μορφή του παραδοσιακού τοίχου. Στο γνωστό κεραμιδί χρώμα του τούβλου δίνει μια industrial νότα στο χώρο ενώ σε πιο σκούρες αποχρώσεις εντείνει την αίσθηση του μοντέρνου ενός δωματίου.

Κοράλι

Ενσωματωμένες χρωστικές στις αποχρώσεις του κοραλλιού, το σχέδιο αυτό αποτελείται από μινιμαλιστικά μοτίβα που παραπέμπουν σε απολιθώματα τα οποία υπογραμμίζουν τον μοντέρνο σχεδιασμό με τον πιο όμορφο τρόπο. Είναι από τα μοτίβα που ενδείκνυνται τόσο για σπίτια όσο και για γραφεία. 

Επενδυμένη Πέτρα

Μοτίβο που δείχνει πιο τραχύ από τα υπόλοιπα και ενδείκνυται κυρίως για εξωτερικούς χώρους. Η πλούσια δομή του και η ποικιλία σε χρώματα μπορούν να ενισχύσουν την αισθητική μιας πλειάδας αρχιτεκτονικών σχεδίων.

Τέλος, να αναφέρουμε πως τα πέτρινα πάνελ μπορούν να φέρουν και μια ποικιλία ανάγλυφων (stencil) μοτίβων, από δελφίνια και διάφορα πτηνά μέχρι νούφαρα και οποιοδήποτε είδους φυτού, για ακόμα πιο ευφάνταστο αποτέλεσμα.

Όπως γίνεται κατανοητό, τα πέτρινα πάνελ αποτελούν μια πραγματικά μοναδική επιλογή όσο αναφορά το interior και exterior design, για αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από τα κοινότυπες τακτικές που φαίνεται να κυριαρχούν στην αγορά. Εμείς πάντως, τα προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Lifestyle

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.