Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Δανέλλης: «Μόνο αν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση, κλείνει η συζήτηση για το Grexit» (vid)

Δανέλλης: «Μόνο αν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση, κλείνει η συζήτηση για το Grexit» (vid)

Ηράκλειο | 17/02/2017 - 00:08
Δανέλλης: «Μόνο αν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση, κλείνει η συζήτηση για το Grexit» (vid)
Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 240 δισ. ευρώ βαραίνουν την εθνική οικονομία.

Ο λογαριασμός επιπλέον ανεβαίνει με ρυθμό άνω των 2 δις ευρώ/ μήνα. 

Το επιχειρείν «πνίγεται» αφού ένας στους δύο φορολογουμένους δεν μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα, καθώς οι οφειλέτες στην εφορίας ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια.

Το επιχειρείν «πνίγεται» όταν περισσότεροι από 850.000 βρίσκονται με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ προοπτική ευνοϊκής ρύθμισης και της επιτέλους θέσπισης του ακατάσχετου λογαριασμού δεν υπάρχουν λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων. 

Και πως οι τράπεζες να βοηθήσουν το επιχειρείν όταν τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί πλέον στο 45% των συνολικών χορηγήσεων; 

Στο μέτωπο της εργασίας, περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι δεν εισπράττουν τον μισθό τους εμπρόθεσμα.

Στο ίδιο μέτωπο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες (πάνω από 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι) καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα εισφορές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κληρονομιά 10ετιών που δυστυχώς διογκώθηκε στα χρόνια της αντιμνημονιακής οργής:

Δηλαδή την πεποίθηση πως η διαμαρτυρία και η διεκδίκηση εκφράζονται με απειλές, ύβρεις, επιθέσεις, καταστροφές δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βανδαλισμούς, καταλήψεις και κάθε λογής άνομες ενέργειες, που βεβαίως μένουν ατιμώρητες ακριβώς επειδή καθαγιάζονται από την ιερή οργή των διαμαρτυρομένων.

Έτσι απτόητοι οι μπαχαλάκηδες, στο όνομα δήθεν του χειμαζόμενου λαού, για πολλοστή φορά επιτίθενται ανενόχλητοι κατά λεωφορείου, που βεβαίως στις 5.30 το πρωί δεν μεταφέρει κεφαλαιοκράτες και τραπεζίτες.

Και βέβαια σχεδόν καθημερινά καταστρέφουν ανενόχλητοι τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορεία και σταθμούς μετρό. 

Έχουμε άλλωστε καθημερινό δελτίο καταστροφών.

Και βέβαια οι αγροτοσυνδικαλιστές θεωρούν αυτονόητο και φέτος όπως κάθε χρόνο, έχοντας μάλιστα φορολογικό και ασφαλιστικό επιπλέον των λοιπών υπαρκτών προβλημάτων που μαστίζουν τον αγροτικό κόσμο, ότι δικαιούνται ατιμώρητα να κλείνουν δρόμους, τελωνεία, μεθοριακούς σταθμούς και αεροδρόμια. 

Χθες το μεσημέρι είχαμε τους τραμπούκους δήθεν φοιτητές, οι οποίοι καλυπτόμενοι από το πανεπιστημιακό άσυλο, έστειλαν στο νοσοκομείο τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο, του Παντείου  Πανεπιστημίου.

Ευτυχώς, εδώ είχαμε και μια σύλληψη.

Να δούμε τη συνέχεια…

Όλες αυτές οι συμπεριφορές φαντάζουν αδιανόητες όχι μόνο για κάθε ευνομούμενη δυτική Δημοκρατία, αλλά για διαφορετικούς βεβαίως λόγους, για κάθε τριτοκοσμικό αυταρχικό κράτος.

Η βία που διαλύει την κοινωνία και την οικονομία, είναι αίτιο και ταυτοχρόνως αποτέλεσμα της απώλειας αίσθησης της κοινότητας, της κοινής ταυτότητας και της επιδίωξης κοινών στόχων.

Είμαστε ούτε ακριβώς κανονικό κράτος, ούτε ακριβώς failed state.

Είμαστε στο μεταίχμιο, στη no man’s land… 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο πως η διεθνής κοινή γνώμη μοιράζεται σε δύο βασικές εκτιμήσεις για τη χώρα.

Εκτιμήσεις που καταδεικνύουν το σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας αφενός, και αφετέρου τη συνεχή άρνηση συμφιλίωσής μας με την πραγματικότητα.  

Στο διεθνές «debate» που αφορά τη χώρα μας, η μία πλευρά υποστηρίζει πως είμαστε ανίκανοι να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και άρα καλό είναι να αποχωρήσουμε, ενώ η άλλη - αν και συμφωνεί στα περί ανεπάρκειας - υποστηρίζει την παραμονή μας για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και βεβαίως αυτοσυντήρησης, αφού το μόνο που θα έλειπε στην σημερινή Ευρώπη, θα ήταν η απειλή του Grexit. 

Είναι άδικες, ακραίες, σκληρές, ή κινδυνολάγνες οι παραπάνω απόψεις;

Η χώρα ζει τους τελευταίους μήνες για πολλοστή φορά από την έναρξη της κρίσης και των προγραμμάτων στήριξης, το μαρτύριο της αξιολόγησης.

Για πολλοστή φορά παρακολουθούμε να στήνεται μια κακόγουστη φάρσα εις βάρος της χώρας.

Και καλά οι ακραίες φωνές στις τάξεις των δανειστών, που δεν έκρυψαν ποτέ ποιες ήταν οι πραγματικές τους προθέσεις και ποια Ευρώπη οραματιζόταν.

Καθώς και οι ορέξεις που ανοίγουν, από τα συνεχή κυβερνητικά λάθη, τις υπαναχωρήσεις, τις καθυστερήσεις και αμφιγνωμίες.

Όμως, Υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και σημαντικά στελέχη της αντιπολίτευσης δεν αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα της κατάστασης;

Οι μεν πρώτοι – ή έστω κάποιοι από αυτούς για να είμαστε δίκαιοι - χαλαρά και ανεύθυνα διατυμπανίζουν πως «υπάρχει χρόνος», αδιαφορώντας πως μέρα με τη μέρα ο λογαριασμός βαραίνει όλο και περισσότερο την πλάτη του έλληνα φορολογούμενου.

Πως η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματεύεται, αγνοώντας το οριακό σημείο που αφορά την ένταξή της στην ποσοτική χαλάρωση και τις κλιμακούμενες καταστροφικές επιπτώσεις αυτής της αβεβαιότητας, στην τόσο εύθραυστη οικονομία μας.

Από την άλλη πλευρά, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρυφά και φανερά εύχονται να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να πέσει η κυβέρνηση.

Διαπρύσιοι σωτήρες… 

Με άλλα λόγια, το πολιτικό σύστημα – ή ένα μεγάλο μέρος του - φαίνεται να ζει σε ένα άλλο, παράλληλο σύμπαν. 

Αποτέλεσμα;

Τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, απώλεια εμπιστοσύνης.

Πρόβλημα χρόνιο, διαβρωτικό και δυστυχώς πάγιο. 

Από την άλλη, χαιρόμαστε για τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν:

Πρωτογενές πλεόνασμα το 2016: 2% έναντι στόχου 0,5%.

Ανάπτυξη: 0,3% επί του ΑΕΠ, έναντι προβλεπόμενης ύφεσης -0,3%.

Προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2017: 2,7% και 3,1% για το 2018.

Λαμπρά, και να αγωνιστούμε όλοι για την επαλήθευσή τους.

Όμως, να μην αποσιωπούμε την βασική προϋπόθεση που η έκθεση ρητά αναφέρει.

Την έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος ESM και βεβαίως την τήρηση όλων των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει.

Και η δυσμενής εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού, δείχνει πως κάθε άλλο παρά έχουμε καταλάβει το τι χρειάζεται να γίνει, καθώς και τις ταχύτητες με τις οποίες πρέπει να τρέξουν τέτοιες διαδικασίες.

Ας μην χάσουμε και αυτή την ευκαιρία του θετικού οικονομικού momentum.

Ξέρουμε όλοι, πως αν δεν υπάρξει συμφωνία τώρα, αν η ακατάσχετη «δραχμολαγνία», αν η δυστοπία του Grexit παραμείνουν στο τραπέζι, θα κλείσει οριστικά η πόρτα και της τελευταίας ευκαιρίας που μας δίνεται. 

Κι ας μην κοροϊδευόμαστε.

Η εφιαλτική και απευκταία «απελευθέρωσή» μας από την κακή Τρόικα, μας οδηγεί μαθηματικά, κατεστραμμένη, τριτοκοσμική πλέον χώρα, στην αποκλειστική αγκαλιά του ΔΝΤ. 

Πάνω στα ερείπια της χώρας, παλιοί και νέοι σωτήρες, αυτόκλητα θα σπεύσουν να πάρουν τις νέες θέσεις τους.

Για να προσφέρουν τι πλέον;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Στη σημερινή ειδικά συγκύρια που οδεύουμε προς την τέλεια καταιγίδα, αν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας όλοι, αν δεν προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε στη βάση ενός κοινού οραματικού σχεδίου που να εμπνεύσει την κοινωνική πλειοψηφία, φοβάμαι ότι το «γαία πυρί μιχθήτω» θα έρθει ως μοιραίο αποτέλεσμα.

Και ο κ. Πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιληφθεί, όσο ακόμη είναι καιρός.

Ο μόνος τρόπος να κλείσει η συζήτηση για το Grexit και να αποτραπεί το ναυάγιο της επιστροφής στη δραχμή και της εξόδου στον Τρίτο Κόσμο είναι να κλείσει η αξιολόγηση τώρα. 

Μια κουβέντα μόνο για τις τροπολογίες, που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του συζητούμενου νομοσχεδίου.

Σε σχέση με την τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές της συμπολίτευσης, η οποία προβλέπει το δικαίωμα της απευθείας ανάθεσης προμηθειών, μεγάλης δαπάνης μάλιστα, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, έχει δύο εγγενή προβλήματα.

Πρώτον είναι λάθος να εκχωρείται με μεθοδεύσεις το εργαλείο της βουλευτικής τροπολογίας, σε Υπουργούς της Κυβέρνησης, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν την καταθέτουν οι ίδιοι ως υπουργική τροπολογία.

Και δεύτερον η ίδια η φύση της τροπολογίας αυτής βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, κατά την άποψή μας.

Η δεύτερη τροπολογία, αυτή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Τόσκα για τους 5ετούς θητείας Πυροσβέστες, είναι εμβαλωματική και δεν συναινούμε σε αυτήν, παρότι αντιλαμβανόμαστε τα μεγάλα προβλήματα που ενυπάρχουν στην υλοποίηση της νομικής υποχρέωσης αποκατάστασης και μονιμοποίησης του συγκεκριμένου κλάδου.

Ευχαριστώ."



Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.