Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusCustom CMS vs Open Source CMS

Custom CMS vs Open Source CMS

Τεχνολογία | 09/12/2013 - 20:40
Custom CMS vs Open Source CMS
Πλέον, η ανάπτυξη των περισσοτέρων ιστοσελίδων που κατασκευάζονται σήμερα, βασίζονται σε κάποιο Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου γνωστό και ως CMS. Ποιά είναι όμως τα κριτήρια για την επιλογή του καταλληλότερου cms , πάνω στο οποίο θα βασιστεί η κατασκευή και κατ’ επέκταση η διαχείριση περιεχομένου του εκάστοτε site;

Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα CMS χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα Custom CMS, τα οποία κατασκευάζονται για να καλύπτουν ακριβώς τις ανάγκες μια εταιρίας και στα Open Source CMS τα οποία έχουν κατασκευαστεί από διάφορες κοινότητες παγκοσμίως, παρέχοντας ανοικτό κώδικα.
Αυτό που θα μπορούσαμε να αναλύσουμε σε αυτό το σημείο, είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που συναντάμε στην κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες, για να γίνουν περισσότερο κατανοητοί οι λόγοι που θα επιλέγαμε μια από τις δύο.

Αρχικά, ας δούμε τα θετικά των Open Source CMS. Η ανάπτυξη ενός site με Open Source CMS έχει χαμηλότερο κόστος για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι απαιτείται λιγότερος χρόνος υλοποίησης και ο δεύτερος είναι ότι δεν απαιτείται πολύ δουλειά από πλευράς του developer, αφού η πλατφόρμα του website παρέχεται έτοιμη.  

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που παρέχει ένα Open Source CMS, είναι ότι λόγο της ευρείας χρήσης τους από αρκετό κόσμο, πολλά λειτουργικά λάθη (bugs), εντοπίζονται και διορθώνονται άμεσα από διάφορους developers παγκοσμίως, αφού ο κάθε ένας μπορεί να έχει πρόσβαση στον κώδικα.

Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια το παραπάνω πλεονέκτημα, μπορεί να θεωρηθεί συγχρόνως και ως μειονέκτημα, αν σκεφτούμε ότι η δυνατότητα πρόσβασης  στον κώδικα ενός Open Source CMS από τον οποιονδήποτε, μπορεί να προκαλέσει κενά στα θέματα ασφαλείας της ιστοσελίδας μας. Ένα άλλο μειονέκτημα που συναντάμε σε πλατφόρμες ανοικτού κώδικα είναι ο περιορισμός των δυνατοτήτων όσον αφορά της απαιτήσεις ενός website.

Αν και τα Open Source CMS έχουν καλύψει ένα αρκετά μεγάλο φάσμα δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών με διάφορα plug-ins που κυκλοφορούν, ακόμα παραμένουν δύσχρηστα και ελλιπείς για μεγάλα ή custom projects.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στην αγορά φυσικά αποτελεί η επέκταση των ιστοσελίδων τους, διότι συχνά, οι εταιρείες ή οι ιδιώτες που τις κατασκευάζουν δεν είναι σε θέση να παρέχουν τις απαραίτητες αλλαγές ή features, λόγω έλλειψης γνώσεων, έτσι ακούγεται συχνά ή πρόταση: αυτό δεν γίνεται ή έχει πολύ μεγάλο κόστος!

Ένα Custom CMS από την άλλη, μπορεί να υποστηρίξει οποιοδήποτε website, αρκεί να δημιουργηθεί ή να τροποποιηθεί κατάλληλα για να καλύπτει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του project.

Επειδή τα Custom CMS είναι ευέλικτα στην ανάπτυξη τους, μπορούν και προσαρμόζονται ακριβώς στις απαιτήσεις του πελάτη. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της χρήσης Custom CMS, είναι ότι λόγο του κλειστού κώδικα αποκλείουν την πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες, παρέχοντας περισσότερη ασφάλεια σε κακόβουλες παρεμβάσεις.

Σίγουρα η κατασκευή ενός Custom CMS για τις ανάγκες της ιστοσελίδας σας, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερο κόστος, όμως σαφέστατα είναι μονόδρομος για επαγγελματίες και εταιρείες.

Συντάκτης: Βαρούχας Μανώλης
Ιδιοκτήτης της εταιρείας πληροφορικής imonline


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Τεχνολογία

Στην τεχνητή νοημοσύνη επενδύει η Xiaomi

Kαι στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Ημέρα του Παιδιού 2018: Η Google την τιμά με το σημερινό της Doodle

Η παιδική εργασία, η κακοποίηση και η φτώχεια πλήττουν τα παιδιά

Έρχεται μεγάλη αλλαγή στο Twitter – Τι θα μπορούν να κάνουν…

Θα αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα είναι το timeline τους

Ένας στους τέσσερις διέγραψε το Facebook από το κινητό του…

Η διαγραφή της εφαρμογής από το κινητό δεν συνεπάγεται ωστόσο και διαγραφή από το Facebook.

iPhone: Τα μοντέλα του 2018 δεν θα προσφέρουν σημαντικές αναβαθμίσεις

Θα διαθέσει τρία νέα μοντέλα iPhone για το 2018

Oχι, τα ρομπότ δεν θα νιώσουν αληθινή αγάπη

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Η αλήθεια για τον αλγόριθμο στο Facebook που έγινε viral

Το γύρο του ελληνικού facebook κάνει μια ανάρτηση που έγινε viral.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.