Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑύξηση τιμών σε όλα τα κρέατα

Αύξηση τιμών σε όλα τα κρέατα

Κρήτη | 11/12/2019 - 23:42
Αύξηση τιμών σε όλα τα κρέατα
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωργικές προοπτικές

Πριν στεγνώσει το μελάνι του ρεπορτάζ της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" με τις δηλώσεις του προέδρου του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκου Στεφανάκη, ως προς την άνοδο των τιμών σε όλα τα είδη κρέατος από τώρα και στο εξής, λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, έρχεται στη δημοσιότητα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωργικές προοπτικές 2019-2030, που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα. Η παραγωγή γάλακτος στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η ζήτηση πουλερικών και η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθούν σταθερά. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύτηκαν μάλιστα χθες Τρίτη 10 Δεκεμβρίου!

Στο φύλλο της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" την περασμένη Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης δήλωνε μεταξύ άλλων: «Λόγω της αφρικανικής πανώλης, η οποία έχει σκοτώσει το 50% των χοίρων της Κίνας, έχουν βγει οι Κινέζοι και αγοράζουν το χοιρινό από παντού. Άρα το χοιρινό στη χώρα μας - και όχι μόνο - είναι ήδη σε έλλειψη. Και αυτή η κατάσταση θα είναι ένα ντόμινο και θα παρασύρει τις τιμές σε όλα τα ζωικά τρόφιμα. Σήμερα, η αυτάρκειά μας σε χοιρινό κρέας στην Κρήτη δεν ξεπερνάει το 15%. Εγκαταλείψαμε και τα οικόσιτα χοιρινά... Οπότε καταλαβαίνετε τι περιμένουμε να γίνει. Και όχι μόνο αυτά τα Χριστούγεννα. Για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια θα υπάρχει έλλειμμα σε χοιρινό, γιατί οι Κινέζοι έχουν χρήματα. Έχει αρχίσει και ανεβαίνει το βιοτικό τους επίπεδο και αυξάνουν τις αγορές. Άρα θα υπάρχει συμπίεση στις τιμές. Και αυτό θα συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα κρέατα και ασφαλώς σε όλα τα ζωικά προϊόντα».

Στο μεταξύ, στο ερώτημά μας αν αυτή η ιστορία θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφετηρία για την Κρήτη, προκειμένου να ξαναβάλει μπρος τη μηχανή της χοιροτροφίας της, ο Αλέκος Στεφανάκης δηλώνει απαισιόδοξος.

«Ειδικά στην Κρήτη, κατά την προσωπική μου άποψη, επειδή είναι ένα κόστος αρκετά μεγάλο κι έχει και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στην τουριστική Κρήτη είναι δύσκολο να βρει κανείς χώρο για να κάνει χοιροτροφική μονάδα. Όμως, όλα τα άλλα θα μπορούσαμε. Δηλαδή μπορούμε ασφαλώς να κάνουμε κοτόπουλα. Ιδιαίτερα ειδικού τύπου εκτροφές που παράγουν εκπληκτικό κρέας, που είναι είδος πολυτελείας και δυσεύρετο. Και ασφαλώς πρέπει να προστατεύσουμε το αρνί και το κατσίκι μας. Μπορούμε να αναπτύξουμε την κουνελοτροφία μας. Άμα έχουμε αυτά, μας εξασφαλίζουν έναν υπέροχο πλούτο και θα αγοράζουμε λιγότερο χοιρινό»...

Η “Νέα Κρήτη” είχε επικοινωνήσει όμως και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μιχάλη Βερτούδο για να του θέσει το ερώτημα για την πιθανή αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη κρέατος λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται παγκοσμίως με την αφρικανική πανώλη των χοίρων και η απάντησή του ήταν ότι αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί. Μάλιστα, μας είπε ότι μέχρι και φέτος η ακρίβεια στο χοιρινό κρέας απορροφήθηκε από τους ίδιους τους κρεοπώλες, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς υπάρχουν από το γεγονός αυτό ζημιές στον κλάδο.

Αναλυτικότερα, η έκθεση αναφέρει: «Μεταξύ 2019 και 2030, οι απαιτήσεις βιωσιμότητας θα οδηγήσουν σε μέτρια αύξηση της παραγωγής γάλακτος στην Ε.Ε., φτάνοντας τα 179 εκατομμύρια τόνους το 2030 (σε σύγκριση με 168 εκατομμύρια τόνους το 2019). Ο τομέας πιθανώς θα προσαρμόσει τις γεωργικές πρακτικές του για να αυξήσει τις αποδόσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα το κοπάδι (αναμένεται από 1,4 εκατομμύρια αγελάδες), εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μείωση των εκπομπών. Παρ’ όλα αυτά, η Ε.Ε. αναμένεται να παραμείνει ο κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ένα μεγάλο μερίδιο της ανάπτυξης της γαλακτοκομικής παραγωγής στην Ε.Ε. αναμένεται να προχωρήσει στην επεξεργασία τυριού (24%) λόγω της συνεχούς παγκόσμιας ζήτησης και της αύξησης της εγχώριας βιομηχανικής χρήσης. Η παραγωγή τυριού αναμένεται να αυξηθεί από 10,8 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε 11,5 εκατομμύρια τόνους το 2030.

Η κατανάλωση γάλακτος στην κατανάλωση στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί μεσοπρόθεσμα, ενώ η ζήτηση βουτύρου στην Ε.Ε. θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται. Ανταποκρινόμενη σε αυτή τη ζήτηση, η παραγωγή βουτύρου στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί από 2,5 εκατομμύρια τόνους σε 2,7 εκατομμύρια τόνους.

Αναφορικά με το κρέας: Η πρόσφατη εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχει ισχυρό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά κρέατος. Βραχυπρόθεσμα, θα οδηγήσει τις εξαγωγές της Ε.Ε. προς την Κίνα για όλα τα κρέατα και ιδιαίτερα για το χοιρινό κρέας. Αυτό αναμένεται να εισαγάγει αβεβαιότητες σχετικά με τα μακροπρόθεσμα πρότυπα παγκόσμιας προσφοράς και εμπορίου. Επιπλέον, με χαμηλότερη διαθεσιμότητα χοιρινού κρέατος στην αγορά της Ε.Ε., αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες.

Η κατανάλωση κρέατος σε ετήσια βάση στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί κατά 1 κιλό ανά κάτοικο, φτάνοντας τα 68,6 kg κατά κεφαλήν το 2030. Η κατανάλωση στον τομέα του βόειου κρέατος θα μειωθεί από 10,8 kg κατά κεφαλήν 2019 έως 10 kg κατά κεφαλήν το 2030. Αυτό θα αντανακλάται σε μια προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής του βόειου κρέατος κατά 9,4% στην περίοδο προοπτικής, παρά την ελαφρά αύξηση των τιμών του βόειου κρέατος προς το 2030. Ωστόσο, οι εμπορικές ευκαιρίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες εξαγωγές βόειου κρέατος στην Ε.Ε.

Αντίθετα, η ζήτηση για πουλερικά στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί σταθερά μεταξύ 2019 και 2030. Η παραγωγή της Ε.Ε. θα μπορούσε να φτάσει τα 16,5 εκατομμύρια τόνους έως το 2030, με την κατανάλωση στην Ε.Ε. να ανέρχεται σε 26,6 κιλά έως το 2030 και τη συνεχιζόμενη ισχυρή παγκόσμια ζήτηση.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης χοιρινού κρέατος αναμένεται να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη αύξηση της παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. και σε υψηλότερες τιμές. Το τελευταίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερη μείωση της κατανάλωσης στην Ε.Ε. απ’ ό,τι προβλεπόταν. Ωστόσο, όταν η ασιατική αγορά κρέατος ανακάμψει, η παραγωγή της Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί έντονα, μαζί με τις τιμές.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

«Θραύση» κάνει η κρουαζιέρα στην Κρήτη

Εντυπωσιακή η άνοδος της κρουαζιέρας στο νησί

Η Πλατεία Ελευθερίας το 1908 - Μοναδικό ντοκουμέντο για την…

Τι κάνει «όμορφη» μια πόλη; Μα οι ιστορίες της…

«Η Κρήτη μας ανήκει»! Ανιστόρητοι, προκλητικοί και επικίνδυνοι…

Νέο ανθελληνικό παραλήρημα στην τουρκική πολιτική σκηνή

Σεισμός με το… καλημέρα στην Κρήτη

Έντασης 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Γρίπη: Η Κρήτη πρώτη στους εμβολιασμούς – Τι δείχνουν τα…

Αντιγριπικό μέτωπο χτίζεται στο ΕΣΥ - Ρεκόρ 5ετιας στους εμβολιασμούς

Αυξημένα τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη…

To υψηλότερο ποσοστό σε επίπεδο Ευρώπης στην κακοποίηση των γυναικών

Επιτέθηκε στο θηροφύλακα ο… παράνομος κυνηγός

Του προκάλεσε σωματικές βλάβες

Συννεφιασμένος ο ουρανός στην Κρήτη

Η πρόγνωση του καιρού

Ρέθυμνο: Μετά τα “νανάκια” εντοπίστηκαν και οι καλλιεργητές…

Σχηματίστηκε δικογραφία, σε βάρος δύο Ελλήνων 49 και 47 ετών

Εγκρίθηκαν τα δρομολόγια Golden Star Ferries και Fast Ferries

Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Πέντε στο σκαμνί για τον ξυλοδαρμό μεταναστών

Σε δεύτερο βαθμό εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση της άγριας επίθεσης στη Βαϊνιά

Νεκρός στο Ρέθυμνο: Βγήκε στο μπαλκόνι και έκανε βουτιά…

Τραγωδία στο Ρέθυμνο το βράδυ της Πέμπτης

Άγριος ξυλοδαρμός στον Άγιο Νικόλαο – Του έστησε παγίδα…

Απίστευτο περιστατικό βίας στον Άγιο Νικόλαο, επίθεση και ξυλοδαρμός ηλικιωμένου κτηνοτρόφου από την Κριτσά

«Aπαγορευμένη» η λέξη ... ρακή!

Μόνο οι ποτοποιοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο “τσικουδιά” ή “τσίπουρο”

Αποκαλύπτουν τα μυστικά του δίκταμου επιστήμονες ΙΤΕ -…

Τα μυστικά των φυτών βρίσκονται κρυμμένα μέσα στα γονιδίωμά τους

Προστατέψτε την υγεία του δέρματος σας …..αλλά και την…

Τι αναφέρει η Ένωση Διπλωματούχων Αισθητικών Κρήτης

Καιρός: Τσουχτερό το κρύο τις επόμενες ημέρες και ισχυροί…

«Θα επικρατήσει το κρύο τις επόμενες ημέρες»

Προσφυγικό: Η εναλλακτική της ΠΕΔ Κρήτης για τη φιλοξενία…

Εμμένει στο «όχι» για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στο νησί

Αναβιώνει στο δικαστήριο το άγριο έγκλημα με τις… μαγκούρες

Η δολοφονία του Κ. Προβιδάκη εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό

Γρίπη: Στην εντατική γυναίκα με τον ιό Η3N2

Μεταφέρθηκε από την Ιεράπετρα στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ ο Μιχάλης Χωραφάς

Ο Γιώργος Ταβερναράκης θα καθίσει στην καρέκλα του προέδρου από το 2022 έως και τον Μάιο του 2024

Μητέρα βρέφους που πέθανε σε ξενοδοχείο στη Χερσόνησο:…

Οι γονείς περιγράφουν πως «έχασαν» το 3 μηνών «αγγελούδι» τους, ενώ έκαναν διακοπές στην Κρήτη

Κακοκαιρία στην Κρήτη : Έτσι θα προφυλαχτούμε από τα ακραία…

Κακοκαιρία από την Τετάρτη στην Κρήτη, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους- Τι να προσέξουν οι πολίτες και δη αγρότες και κτηνοτρόφοι

Τουρκία: Νέα NAVTEX νότια της Κρήτης

Συνεχίζει τις προκλήσεις

Λαγοκέφαλοι μέσα στο Ενετικό Λιμάνι!

'Εχουν γεμίσει τις ελληνικές θάλασσες

Εξομολόγηση Κρητικιάς: «Με έδερνε άγρια όταν ήμουν έγκυος,…

«Θα είχα την ίδια τύχη της Αδαμαντίας που δολοφονήθηκε από τον άντρα της στην Αλικαρνασσό» τόνισε στην «Ώρα Αιχμής»

Έκλεβαν ντομάτες υπό το φως της... πανσελήνου

Τι δηλώνει ο νεαρός παραγωγός

Εκπτώσεις: Σε αυτές ποντάρουν οι έμποροι της Κρήτης

Πρεμιέρα σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις

Σύλληψη ηλικιωμένου που ψάρευε με δυναμίτη

Πάνω από 12 κιλά τα αλιεύματα!

«Τρέχουν» οι εξελίξεις για το καζίνο στην Κρήτη

Σύμφωνα με τη μελέτη, το προκρινόμενο σενάριο διασφαλίζει την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος

Κυριακή στα χιόνια... Καλή ιδέα ή μήπως όχι;

Όμορφες, χειμερινές εξορμήσεις αλλά με αναπάντεχες εκπλήξεις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Προειδοποίηση από το Λιμεναρχείο

Έρχονται άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ

Μέχρι και σπίτι “σήκωσε” ο αέρας στα Χανιά

Ξεκόλλησε η στέγη αλλά και τα σιδερένια στηρίγματα

Προειδοποιεί το Λιμεναρχείο Ηρακλείου – Συνεχίζεται η…

Οδηγίες στους ιδιοκτήτες των μικρών σκαφών

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Θάλασσα... ο κάμπος του Οροπεδίου…

Πλημμύρισε ο κάμπος του Οροπεδίου - Έκλεισε η πρόσβαση στον κάμπο

Χειροπέδες για παράνομο κυνήγι

Ο δράστης θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Οι άνεμοι στο Αιγαίο φτάνουν τα 10 μποφόρ

Παραλίγο τραγωδία στα Χανιά: Κινδύνευσε κολυμβητής που…

Τον έβγαλε από τα παγωμένα νερά ναυαγοσώστης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.