Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑπό την Κρήτη… στον «Αμαζόνιο» για καλό σκοπό

Από την Κρήτη… στον «Αμαζόνιο» για καλό σκοπό

Κρήτη | 22/01/2020 - 15:04
Από την Κρήτη… στον «Αμαζόνιο» για καλό σκοπό
Στην Τανζανία δύο αδέλφια από το Ηράκλειο

Από την μια μεριά της Ελλάδας στον «Αμαζόνιο» βρέθηκαν δύο αδέλφια από την Κρήτη, για να προσφέρουν την βοήθειά τους σε παιδιά αλλά και στους ντόπιους που ζουν στην Τανζανία της Αφρικής. Ο λόγος για τους «BackPack Brothers», δηλαδή τον Βαγγέλη και τον Σαράντη Σιμάκη, δύο νέους με καταγωγή από το Ηράκλειο, που πραγματοποίησαν τον Νοέμβριο ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό και πολύ μακρινό ταξίδι για καλό σκοπό.

Όπως εξηγεί ο Βαγγέλης «αποφασίσαμε να κάνουμε ένα «ταξίδι αλληλόδρασης» το οποίο έγινε μέσα από τον Εθελοντικό Οργανισμό wheeling2help στοχεύοντας με αυτήν την δράση στην προστασία του δάσους της περιοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας. Ουσιαστικά πήγαμε τέσσερα γκρουπ, περίπου 100 άτομα συνολικά, με σκοπό να φτιάξουμε ένα κέντρο βιώσιμης γεωργίας «Kilimo+» στο χωριό Gongo, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ντόπιους για εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, προστατεύοντας παράλληλα το υπέροχο δάσος της περιοχής και ταυτόχρονα θα βοηθήσει να ελαττωθεί η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή».

Παράλληλα, τα δύο αδέλφια -με τον Σαράντη να βρίσκεται για δεύτερη φορά στην Αφρικανική χώρα- θέλησαν να ενισχύσουν με το δικό τους πρόγραμμα «BackPack Brothers», στην εκπαίδευση των παιδιών του χωριού Gongo. Για αυτόν τον λόγο δημιούργησαν ένα foundation, όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα για την αγορά σχολικών ειδών και βιβλίων σε Αγγλικά και Σουαχίλι, δίνοντας εφόδια στα παιδιά για ευκολότερη μόρφωση. Όπως λέει ο Βαγγέλης υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο για να βοηθήσει καθώς στόχος των δύο νέων ήταν να ενεργοποιήσουν όσους περισσότερους γίνεται και να τους δώσουν την δυνατότητα να προσφέρουν και οι ίδιοι και να «συμμετέχουν» σε αυτό το ταξίδι.

Σημειώνεται, ότι ο Σαράντης είναι ιδιαίτερα γνωστός για την πλούσια εθελοντική του δράση τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Κρήτη. Μέσα από την ομάδα που έχει ιδρύσει, οι «ΑΤΑΧΤΟΙ», έχει προσφέρει εντός και εκτός Κρήτης σπουδαία πράγματα. Όπως αναφέρει με κάθε ευκαιρία, “θέλουμε ο κάθε άνθρωπος να σηκωθεί από τον καναπέ και να ξεκινήσει να προσφέρει. Γι’αυτό τα ταξίδια μας στέλνουν ένα κοινωνικό μήνυμα”. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί ένα τέτοιο ταξίδι. Τον Φλεβάρη του 2018, είχε ταξιδέψει για να προσφέρει στο Νεπάλ και επίσης, έχει ξανά πάει στην Τανζανία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κλίμα που επικρατεί στην Ανατολική Αφρική είναι τροπικό και παρόμοιο με αυτό του Αμαζονίου, με πολύ ζέστη και υγρασία.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Τανζανία

«Αυτό που βλέπει κάποιος που επισκέπτεται την Τανζανία, είναι κάτι διαφορετικό από όσα μπορεί να έχει δει σε ντοκιμαντέρ αλλά και όπως έχουμε συνηθίσει εμείς στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι εκεί σκέφτονται διαφορετικά, έχουν άλλη νοοτροπία, αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους διαφορετικά, έχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε βασικά πράγματα, όπως το νερό, το φαγητό ή την στέγη που εμείς θεωρούμε δεδομένα. Οπότε πηγαίνοντας εκεί αντιμετωπίζεις αρχικά μία εικόνα που σε σοκάρει, αλλά ταυτόχρονα, βλέπεις το πως αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τα πράγματα και το πως χαμογελάνε και είναι ευτυχισμένοι με αυτά τα λίγα που έχουνε αντί να παραπονιούνται για τα προβλήματα της καθημερινότητας, κάνοντας ότι μπορούν για να διορθώσουν τις ζωές τους», αναφέρει ο Βαγγέλης.

Όπως λέει, επιστρέφοντας από ένα τέτοιο ταξίδι ξεκινάς να βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα. «Όταν έχεις την δυνατότητα και μπορείς να προσφέρεις, αυτός που πραγματικά κερδίζει περισσότερο είσαι εσύ» τονίζει και επισημαίνει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο εθελοντισμός.

Μιλώντας για τις δυσκολίες που συνάντησαν εκεί αναφέρει ότι ήταν περισσότερο όσον αφορά το περιβάλλον καθώς είχε πάρα πολλά έντομα και κουνούπια. «Επίσης, εμείς φύγαμε από τον χειμώνα για να πάμε εκεί που έχει καλοκαίρι οπότε υπήρχε μια αλλαγή κλίματος που μαζί με το ξωτικό κλίμα που μπορεί από την μία στιγμή στην άλλη να έβρεχε κιόλας, έπρεπε να το συνηθίσουμε. Ωστόσο, δεν δυσκολεύτηκα πολύ και στο τέλος απολαύσαμε όλοι μαζί την εμπειρία αυτή». Αξίζει να σημειωθεί, πως το μικρότερο μέλος που συμμετείχε στην αποστολή ήταν 21 ετών ενώ δύο γυναίκες ήταν άνω των 50 ετών.

Αναφερόμενος στα παιδιά που συνάντησαν εκεί και την αντίδραση που είχαν μόλις τους είδαν ο Βαγγέλης λέει πως «έτρεξαν να μας αγκαλιάσουν, να μας χαιρετίσουν και να παίξουμε μαζί και ήταν γενικά πολλοί εξοικειωμένοι με την παρουσία των εθελοντών καθώς δεν είμαστε οι πρώτοι που πηγαίνουμε».

Σημειώνεται, ότι οι εθελοντές έδωσαν στα παιδιά κατά τη διάρκεια της αποστολής 60 σορτσάκια και φανέλες από την ομάδα μπάσκετ Ρέθυμνο Cretan Kings που εκπροσωπεί την Κρήτη στην Basket League, το ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης, περίπου το 10% των παιδιών καταφέρνουν να προχωρήσουν από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Από τα 450 παιδιά που έχει όλο το Δημοτικό σχολείο, τα 40 θα συνεχίσουν στο επόμενο επίπεδο, ενώ στο Πανεπιστήμιο θα καταφέρει να φτάσει μόλις ένα ή και κανένα παιδί. Γιαυτό τον λόγο, το έπαθλο για τα παιδιά που θα κατάφερναν να περάσουν στο Γυμνάσιο ήταν να τους δοθούν τα σορτσάκια, δίνοντάς τους έτσι ένα επιπλέον κίνητρο να προσπαθήσουν.

Τι είναι οι Backpackbrothers

Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το σακίδιο. Γι’ αυτό και το δικό τους, ξεχωριστό project το ονόμασαν Backpackbrothers.

“Σκεφτήκαμε το συγκεκριμένο όνομα γιατί θα φορούσαμε τα σακίδιά μας για να πάμε για να ζήσουμε μία τέτοια εμπειρία, προσφέροντας αρκετά πράγματα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα, θέλουμε να παρακινήσουμε κι άλλον κόσμο να συμβάλλει σε τέτοια project. Να στείλουμε ένα κοινωνικό μήνυμα, ότι με απλές πράξεις μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όσων ανθρώπων δεχθούν τη βοήθειά μας. Σκοπός μας είναι να πραγματοποιούμε ταξίδια προσφοράς χωρίς όριο απόστασης και να μοιράσουμε όσα παραπάνω χαμόγελα μπορούμε”, τονίζει.

Μπορείτε να βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα την ομάδα Backpackbrothers που είναι ιδιαίτερα ενεργή, να δείτε φωτογραφίες από τα ταξίδια τους και να επικοινωνήσετε μαζί τους στο Facebook και το Instagram.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η ομάδα της wheeling2help επισκέπτεται τακτικά τα τελευταία χρόνια την Τανζανία.

Ενδεικτικά, το 2014 βρέθηκαν στο χωριό Gongo, όπου με χρήματα που συγκέντρωσαν από διαδικτυακές καμπάνιες, έβαψαν και εξόπλισαν με φάρμακα το τοπικό ιατρείο. Το 2017, επισκέφτηκαν για δεύτερη φορά το χωριό με 50 Έλληνες εθελοντές χτίζοντας μία φάρμα πουλερικών, η οποία προσέφερε έναν εναλλακτικό τρόπο εισοδήματος των ντόπιων. Ομοίως, το 2019, 100 εθελοντές συνέβαλαν στο να χτιστούν τουαλέτες και κουζίνα για το δημοτικό σχολείο καθώς και ένα κέντρο εναλλακτικού εισοδήματος και ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του χωριού.

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Αποστολάκης: Αν ανέβουν Τούρκοι σε βραχονησίδα, θα πρέπει…

Διαφορετικά δεν υπάρχει κυριαρχία

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν κάνει ακόμη προκήρυξη…

Σε απόγνωση οι παράκτιοι δήμοι του νομού Ηρακλείου

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο της Κρήτης- Νεκρός 47χρονος

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του - Ο 7ος νεκρός στους δρόμους του νησιού

Τσούχτρες σε παραλίες της Κρήτης προκαλούν ανησυχία –…

Τσούχτρα τσίμπησε μικρο παιδί σε παραλία στο Ηράκλειο

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Δεν έχουμε αναισθησιολόγους – Σοβαρά…

Τι αναφέρει η Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ

Βελτιώνεται ο καιρός το Σάββατο - Παραμένουν οι ισχυροί…

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο, ενώ σε κάποιες περιοχές και κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές ή και καταιγίδες

Ο Μ. Μποκέας για τη Μάχη της Κρήτης

Το μήνυμα του δημάρχου Μαλεβιζίου

Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

«Σωστή η φιλοσοφία, περιμέναμε περισσότερα» - Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγόντων του κρητικού τουρισμού στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Αυτές είναι οι παραλίες στην Κρήτη με Γαλάζια Σημαία (λίστα)

117 παραλίες βραβεύονται συνολικά στην Κρήτη

Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας

Τραγωδία στο Ρέθυμνο - Σκοτώθηκε σε τροχαίο 38χρονος

Έχασε τον έλεγχο του ΙΧ φορτηγού οχήματος που οδηγούσε με αποτέλεσμα να ανατραπεί

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 27χρονου – Βρέθηκε και είναι…

Τα ίχνη του είχαν χαθεί προχθές το βράδυ

Με δέμα παρέλαβε τρία κιλά… λαθραίου καπνού

Στα χέρια των αρχών μία 44χρονη

7 ανήλικοι κινδύνευσαν στα κύματα σε παραλίες της Αμμουδάρας…

Τα φουσκωτά τους παρασύρθηκαν από τον αέρα- Συστάσεις από τον λιμενάρχη Ηρακλειου

Πρώτος πνιγμός στην Κρήτη – Μία γυναίκα έκανε το… τελευταίο…

Στο Μπαλί Ρεθύμνου- Περιπέτεια και για 7 ανήλικους σε Αμμουδάρα και Καρτερό

Νέοι σεισμοί στην Κρήτη τα ξημερώματα - Συνεχίζεται ο «χορός»…

Ρυθμοί «Ρίχτερ» στο νότο της Κρήτης.

Ξεκινάει στην Κρήτη η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη για…

Από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Νέο τροχαίο: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό

Στο νοσοκομείο ένας άνδρας

Ελένη Τοπαλούδη: «Γροθιά στο στομάχι» το ποίημα καθηγήτριας…

Η Νατάσσα Χαλκιά, καθηγήτρια του 7ου ΓΕΛ, δίνει τροφή για σκέψη και στέλνει μήνυμα στους γονείς…

Η…προειδοποιητική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Μέτρα τους απείθαρχους κληρικούς

«Καμίνι» και σήμερα η Κρήτη: Που σημειώθηκαν «40αρια»

Επιδείνωση του καιρού προς το τέλος της εβδομάδας

Kρήτη: Επιστροφή στα σχολεία, με υψηλό ποσοστό απουσιών…

Στα λύκεια του Ηρακλείου το ποσοστό των καθηγητών που σήμερα δεν εμφανίστηκαν κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού-Στο 40% οι απουσίες στα Λύκεια του νομού

Συνεχίζει να δονείται στο ρυθμό των Ρίχτερ η Κρήτη

Με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 77 χιλιόμετρα νότια της Άρβης

Καταιγιστικές εξελίξεις στο «θρίλερ» του λογιστή στη Σητεία

Διώκονται για κακουργήματα οι πελάτες του λογιστή…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.