Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑπό την Κρήτη… στον «Αμαζόνιο» για καλό σκοπό

Από την Κρήτη… στον «Αμαζόνιο» για καλό σκοπό

Κρήτη | 22/01/2020 - 15:04
Από την Κρήτη… στον «Αμαζόνιο» για καλό σκοπό
Στην Τανζανία δύο αδέλφια από το Ηράκλειο

Από την μια μεριά της Ελλάδας στον «Αμαζόνιο» βρέθηκαν δύο αδέλφια από την Κρήτη, για να προσφέρουν την βοήθειά τους σε παιδιά αλλά και στους ντόπιους που ζουν στην Τανζανία της Αφρικής. Ο λόγος για τους «BackPack Brothers», δηλαδή τον Βαγγέλη και τον Σαράντη Σιμάκη, δύο νέους με καταγωγή από το Ηράκλειο, που πραγματοποίησαν τον Νοέμβριο ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό και πολύ μακρινό ταξίδι για καλό σκοπό.

Όπως εξηγεί ο Βαγγέλης «αποφασίσαμε να κάνουμε ένα «ταξίδι αλληλόδρασης» το οποίο έγινε μέσα από τον Εθελοντικό Οργανισμό wheeling2help στοχεύοντας με αυτήν την δράση στην προστασία του δάσους της περιοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας. Ουσιαστικά πήγαμε τέσσερα γκρουπ, περίπου 100 άτομα συνολικά, με σκοπό να φτιάξουμε ένα κέντρο βιώσιμης γεωργίας «Kilimo+» στο χωριό Gongo, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ντόπιους για εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, προστατεύοντας παράλληλα το υπέροχο δάσος της περιοχής και ταυτόχρονα θα βοηθήσει να ελαττωθεί η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή».

Παράλληλα, τα δύο αδέλφια -με τον Σαράντη να βρίσκεται για δεύτερη φορά στην Αφρικανική χώρα- θέλησαν να ενισχύσουν με το δικό τους πρόγραμμα «BackPack Brothers», στην εκπαίδευση των παιδιών του χωριού Gongo. Για αυτόν τον λόγο δημιούργησαν ένα foundation, όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα για την αγορά σχολικών ειδών και βιβλίων σε Αγγλικά και Σουαχίλι, δίνοντας εφόδια στα παιδιά για ευκολότερη μόρφωση. Όπως λέει ο Βαγγέλης υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο για να βοηθήσει καθώς στόχος των δύο νέων ήταν να ενεργοποιήσουν όσους περισσότερους γίνεται και να τους δώσουν την δυνατότητα να προσφέρουν και οι ίδιοι και να «συμμετέχουν» σε αυτό το ταξίδι.

Σημειώνεται, ότι ο Σαράντης είναι ιδιαίτερα γνωστός για την πλούσια εθελοντική του δράση τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Κρήτη. Μέσα από την ομάδα που έχει ιδρύσει, οι «ΑΤΑΧΤΟΙ», έχει προσφέρει εντός και εκτός Κρήτης σπουδαία πράγματα. Όπως αναφέρει με κάθε ευκαιρία, “θέλουμε ο κάθε άνθρωπος να σηκωθεί από τον καναπέ και να ξεκινήσει να προσφέρει. Γι’αυτό τα ταξίδια μας στέλνουν ένα κοινωνικό μήνυμα”. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί ένα τέτοιο ταξίδι. Τον Φλεβάρη του 2018, είχε ταξιδέψει για να προσφέρει στο Νεπάλ και επίσης, έχει ξανά πάει στην Τανζανία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κλίμα που επικρατεί στην Ανατολική Αφρική είναι τροπικό και παρόμοιο με αυτό του Αμαζονίου, με πολύ ζέστη και υγρασία.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Τανζανία

«Αυτό που βλέπει κάποιος που επισκέπτεται την Τανζανία, είναι κάτι διαφορετικό από όσα μπορεί να έχει δει σε ντοκιμαντέρ αλλά και όπως έχουμε συνηθίσει εμείς στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι εκεί σκέφτονται διαφορετικά, έχουν άλλη νοοτροπία, αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους διαφορετικά, έχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε βασικά πράγματα, όπως το νερό, το φαγητό ή την στέγη που εμείς θεωρούμε δεδομένα. Οπότε πηγαίνοντας εκεί αντιμετωπίζεις αρχικά μία εικόνα που σε σοκάρει, αλλά ταυτόχρονα, βλέπεις το πως αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τα πράγματα και το πως χαμογελάνε και είναι ευτυχισμένοι με αυτά τα λίγα που έχουνε αντί να παραπονιούνται για τα προβλήματα της καθημερινότητας, κάνοντας ότι μπορούν για να διορθώσουν τις ζωές τους», αναφέρει ο Βαγγέλης.

Όπως λέει, επιστρέφοντας από ένα τέτοιο ταξίδι ξεκινάς να βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα. «Όταν έχεις την δυνατότητα και μπορείς να προσφέρεις, αυτός που πραγματικά κερδίζει περισσότερο είσαι εσύ» τονίζει και επισημαίνει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο εθελοντισμός.

Μιλώντας για τις δυσκολίες που συνάντησαν εκεί αναφέρει ότι ήταν περισσότερο όσον αφορά το περιβάλλον καθώς είχε πάρα πολλά έντομα και κουνούπια. «Επίσης, εμείς φύγαμε από τον χειμώνα για να πάμε εκεί που έχει καλοκαίρι οπότε υπήρχε μια αλλαγή κλίματος που μαζί με το ξωτικό κλίμα που μπορεί από την μία στιγμή στην άλλη να έβρεχε κιόλας, έπρεπε να το συνηθίσουμε. Ωστόσο, δεν δυσκολεύτηκα πολύ και στο τέλος απολαύσαμε όλοι μαζί την εμπειρία αυτή». Αξίζει να σημειωθεί, πως το μικρότερο μέλος που συμμετείχε στην αποστολή ήταν 21 ετών ενώ δύο γυναίκες ήταν άνω των 50 ετών.

Αναφερόμενος στα παιδιά που συνάντησαν εκεί και την αντίδραση που είχαν μόλις τους είδαν ο Βαγγέλης λέει πως «έτρεξαν να μας αγκαλιάσουν, να μας χαιρετίσουν και να παίξουμε μαζί και ήταν γενικά πολλοί εξοικειωμένοι με την παρουσία των εθελοντών καθώς δεν είμαστε οι πρώτοι που πηγαίνουμε».

Σημειώνεται, ότι οι εθελοντές έδωσαν στα παιδιά κατά τη διάρκεια της αποστολής 60 σορτσάκια και φανέλες από την ομάδα μπάσκετ Ρέθυμνο Cretan Kings που εκπροσωπεί την Κρήτη στην Basket League, το ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης, περίπου το 10% των παιδιών καταφέρνουν να προχωρήσουν από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Από τα 450 παιδιά που έχει όλο το Δημοτικό σχολείο, τα 40 θα συνεχίσουν στο επόμενο επίπεδο, ενώ στο Πανεπιστήμιο θα καταφέρει να φτάσει μόλις ένα ή και κανένα παιδί. Γιαυτό τον λόγο, το έπαθλο για τα παιδιά που θα κατάφερναν να περάσουν στο Γυμνάσιο ήταν να τους δοθούν τα σορτσάκια, δίνοντάς τους έτσι ένα επιπλέον κίνητρο να προσπαθήσουν.

Τι είναι οι Backpackbrothers

Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το σακίδιο. Γι’ αυτό και το δικό τους, ξεχωριστό project το ονόμασαν Backpackbrothers.

“Σκεφτήκαμε το συγκεκριμένο όνομα γιατί θα φορούσαμε τα σακίδιά μας για να πάμε για να ζήσουμε μία τέτοια εμπειρία, προσφέροντας αρκετά πράγματα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα, θέλουμε να παρακινήσουμε κι άλλον κόσμο να συμβάλλει σε τέτοια project. Να στείλουμε ένα κοινωνικό μήνυμα, ότι με απλές πράξεις μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όσων ανθρώπων δεχθούν τη βοήθειά μας. Σκοπός μας είναι να πραγματοποιούμε ταξίδια προσφοράς χωρίς όριο απόστασης και να μοιράσουμε όσα παραπάνω χαμόγελα μπορούμε”, τονίζει.

Μπορείτε να βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα την ομάδα Backpackbrothers που είναι ιδιαίτερα ενεργή, να δείτε φωτογραφίες από τα ταξίδια τους και να επικοινωνήσετε μαζί τους στο Facebook και το Instagram.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η ομάδα της wheeling2help επισκέπτεται τακτικά τα τελευταία χρόνια την Τανζανία.

Ενδεικτικά, το 2014 βρέθηκαν στο χωριό Gongo, όπου με χρήματα που συγκέντρωσαν από διαδικτυακές καμπάνιες, έβαψαν και εξόπλισαν με φάρμακα το τοπικό ιατρείο. Το 2017, επισκέφτηκαν για δεύτερη φορά το χωριό με 50 Έλληνες εθελοντές χτίζοντας μία φάρμα πουλερικών, η οποία προσέφερε έναν εναλλακτικό τρόπο εισοδήματος των ντόπιων. Ομοίως, το 2019, 100 εθελοντές συνέβαλαν στο να χτιστούν τουαλέτες και κουζίνα για το δημοτικό σχολείο καθώς και ένα κέντρο εναλλακτικού εισοδήματος και ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του χωριού.

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Μαθητές γυμνασίου τα «έτσουξαν»: Πώς τους «κατάλαβε» ο…

Κατά τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, 18 μαθητές γυμνασίου από την Ιεράπετρα, επτά αγόρια και έντεκα κορίτσια, συμμετείχαν σε πάρτι στον χώρο του σχολείου, κατά τη διάρκεια…

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο θερμοκήπιο του

Τον εντόπισαν συγγενικά του πρόσωπα

Κορωνοϊός: Ασκήσεις προσομοίωσης από το ΕΚΑΒ στην Κρήτη

Ετοιμότητα στην Κρήτη για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών

Ανώγεια: Μαρτυρία σοκ 80χρονης που βασανίστηκε από ληστές

Ο εφιάλτης που βίωσε στα χέρια των ληστών

Έτσι θα είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος της Κρήτης

Σε «Ώρα Αιχμής» το βασικό χαρακτηριστικό του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα, όταν αυτός ολοκληρωθεί στη Μεγαλόνησο

Μεσαρά: Γονείς κτύπησαν Διευθυντή σχολείου!

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Έγκλημα στην παραλία Αλμυρού: Το θύμα βρέθηκε με κομμένα…

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του εγκλήματος με θύμα έναν 23χρονο στο Λασίθι

Bombo Kids: Συγκινητικές εικόνες από την Κρητική αποστολή στην…

13 εθελοντές του Bombo Kids, μεταξύ αυτών και οι «δικοί μας» Ανδριανή Αγγελιδάκη και Αντώνης Ρενιέρης, στην μακρινή Ουγκάντα

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα για σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου-Τι ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας

ΙΧ έπεσε σε γκρεμό στις Γούρνες Πεδιάδας

Συναγερμός στις Αρχές

Στο νοσοκομείο ένα άτομο μετά από τροχαίο

Σύγκρουση ΙΧ στον ΒΟΑΚ

Σημαντική συνεργασία για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης…

Μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και Ξενοδόχων Κρήτης

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Ταξίδι – εξπρές για σχολείο της…

Τι αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης στο cretapost

Η Κρήτη παγκόσμιος προορισμός για canyoning

Παγκόσμια συνάντηση RIC 2020 Crete-Τον Απρίλιο στην πόλη της Ιεράπετρας

Ανώγεια: Εφιάλτης για ηλικιωμένη γυναίκα - Την βασάνισαν…

Πρωτοφανές περιστατικό στα Ανώγεια

Ψεκασμοί και με τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα: Επιτρέπονται…

Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Την παρέσυρε και τη σκότωσε το ίδιο της το αυτοκίνητο

Αναπάντητα ερωτήματα στο απίστευτο τροχαίο με θύμα μία 48χρονη

Αυτοκίνητο πήρε φωτιά στην εθνική οδό - Είχαν «Άγιο» οι…

Άμεση κινητοποίηση από πυροσβεστική και αστυνομία

Ψάχνουν 90 μεγαβάτ για να μην έχουμε… μπλακ άουτ το καλοκαίρι

Λύσεις για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμα ισχύος στην Κρήτη αναζητούν κεντρικοί και τοπικοί φορείς

Καθαρά Δευτέρα: Τι καιρό θα κάνει στην Κρήτη; - Βελτιωμένος…

Ο καιρός της Κυριακής των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

Τσιγάρο «τέλος» ακόμη και στο προαύλιο των νοσοκομείων…

Παναγιώτης Μπεχράκης: «Ο νόμος είναι σαφής.

Διόδια στον ΒΟΑΚ: Ξεκάθαρο «όχι» από τον Σταύρο Αρναουτάκη

Με την φράση, "Οι Κρητικοί δεν πρέπει να πληρώνουν διόδια στο νέο σύγχρονο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης όταν κατασκευαστεί", απάντησε ο Σταύρος Αρναουτάκης σε επερώτηση…

Χειροπέδες σε 63χρονο με ναρκωτικές ουσίες

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 170 γραμμάρια κάνναβη

Τζόκερ: Στην Κρήτη ένα από τα τυχερά 5άρια

Η «Θεά Τύχη» χαμογέλασε… στην Βιάννο

Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί

Το 85% των Κρητικών απευθύνεται στον... dr. Google - Όλο και περισσότεροι σπεύδουν πρώτα στο ίντερνετ και μετά στον γιατρό τους

Περιφέρεια Κρήτης: Επιμένουμε σε ΒΟΑΚ χωρίς διόδια

Σε εξέλιξη το περιφερειακό συμβούλιο

ΒΟΑΚ: Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχονται» καταιγίδες και ισχυροί…

Προειδοποιεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Τι αναφέρουν τα θύματα που εξαπατήθηκαν από 25χρονη σε νοσοκομείο

Τους έταζε μέχρι και εισαγωγή στην αστυνομία

Σεισμός τα ξημερώματα στην Κρήτη

Έντασης 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Αυτοκτόνησε μέσα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού

Σοκάρει η νέα αυτοχειρία στην Κρήτη- Εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΗ ο αυτόχειρας

Τροχαίο: Λεωφορείο συγκρούστηκε με μηχανή

Το ατύχημα συνέβη στην Ανατολική Κρήτη

Αγροτικό «κόλλησε» σε λάσπες – Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

Στον Αρχάγγελο του δήμου Μινώα Πεδιάδος

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη: Με φυτοφάρμακο έβαλε… τέλος…

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο

Μηχανή συγκρούστηκε με λεωφορείο

Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής

Καιρός Τσικνοπέμπτη: Πού θα βρέξει - Πώς θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού την Τσικνοπέμπτη

Κραυγή αγωνίας για την εγκληματικότητα

Από την Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο αστυνομικός - Έσπασε το ψυγείο…

Ο οδηγός του περιπολικού, βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας

Στο ρυθμό της Αποκριάς ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας

Από Τσικνοπέμπτη έως Καθαρά Δευτέρα

Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών για την σχολική στέγη

Aπαντήσεις στον Νίκο Ηγουμενίδη για αρκετά σχολεία του Ν. Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξετάσεων για επαγγελματικό δίπλωμα

Μέχρι 11 Μαρτίου η κατάθεση δικαιολογητικών

Νεκρή χελώνα σε παραλία των Γουβών

Εντοπίστηκε από περαστικούς

Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε λεωφορείο

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.