Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Απαγόρευση και έλεγχοι για το πότισμα και το πλύσιμο... δρόμων

Απαγόρευση και έλεγχοι για το πότισμα και το πλύσιμο... δρόμων

Ηράκλειο | 04/05/2018 - 11:53
Απαγόρευση και έλεγχοι για το πότισμα και το πλύσιμο... δρόμων
Άρχισαν οι αυστηρές απαγορεύσεις λόγω λειψυδρίας αρχής γενομένης από το δήμο Βιάννο.

Στην πρώτη γραμμή της τοπικής επικαιρότητας και ψηλά στην ατζέντα της Αυτοδιοίκησης παραμένει σταθερά το ζήτημα του νερού και ο κίνδυνος της λειψυδρίας στη Κρήτη... Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι του νησιού διοργανώνουν συζητήσεις και λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για τη κατανάλωση νερού, με τελευταίο παράδειγμα το Δήμο Βιάννου, που ψήφισε ομόφωνα δέσμη περιοριστικών μέτρων για την ύδρευση και την άρδευση, βάζοντας και συγκεκριμένα “πλαφόν” στην κατανάλωση.


Την ίδια ώρα πάντως, σε άλλους Δήμους, όπως σε αυτόν της Χερσονήσου, δε λείπουν οι πολιτικές γκρίνιες και διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι δεν έχει προγραμματιστεί σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο!


Αναλυτικότερα, “παίρνοντας” σκυτάλη από άλλους Δήμους όπου έχουν ήδη θεσπιστεί αντίστοιχα μέτρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου ομόφωνα κατά την τακτική του συνεδρίαση ενέκρινε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φετινής ανομβρίας-λειψυδρίας.
Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο απευθύνει κάλεσμα προς τους δημότες και χρήστες παροχών νερού να γίνεται σωστή χρήση του αγαθού σε όλες τις περιπτώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της φετινής λειψυδρίας όσο γίνεται καλύτερα.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου έχουν ως εξής:
* Ύδρευση:
1. Απαγόρευση και αυστηρός έλεγχος για τη χρήση νερού ύδρευσης αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών (π.χ. πλύσιμο δρόμων και αυτοκινήτων ή πότισμα κήπων).
2. Συστάσεις προς τους καταναλωτές για τον έλεγχο των υδρομετρητών ύδρευσης και των δικτύων τους σχετικά με τις καταναλώσεις και τις διαρροές.
3. Στις περιοχές που υφιστάμενα υδρευτικά δίκτυα εξυπηρετούν μη ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και σε περιοχές που δεν υπάρχουν υδρευτικά δίκτυα, αλλά οι υπάρχουσες υποδομές, πλην αυτών της άρδευσης, εξυπηρετούνται μέσω των αρδευτικών δικτύων (π.χ. αγροικίες, ποιμνιοστάσια, στάβλοι, κοτέτσια) οι καταναλώσεις ορίζονται ως εξής:
α. αγροικίες με μη μόνιμους κατοίκους: 50 κυβικά/έτος, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης για το πότισμα γλαστρών,
β. αγροικίες με μόνιμους κατοίκους: 150 λίτρα/ημέρα/άτομο, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης για το πότισμα γλαστρών.
4. Στραγγαλισμός ή περιορισμός των παροχών καταιονητήρων (ντους) στις παραλιακές περιοχές.
5. Απαγορεύεται η χρήση κολυμβητικών δεξαμενών (πισινών). Εξαιρούνται οι υφιστάμενες επαγγελματικές κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
* Άρδευση:
1. Ελιές: α) Ορεινή ζώνη, 4 κυβικά ανά δένδρο το έτος και β) παραλιακή ζώνη, 5 κυβικά ανά δένδρο το έτος.
2. Θερμοκήπια κηπευτικών: 700 κυβικά ανά στρέμμα.
3. Καλλιέργεια μπανανών: Θερμοκήπια και υπαίθρια, 850 κυβικά ανά στρέμμα το έτος.
4. Δεν επιτρέπονται για την τρέχουσα περίοδο (2018) νέες θερμοκηπιακές ή υπαίθριες καλλιέργειες, ούτε η καλλιέργεια δεύτερης καλοκαιρινής θερμοκηπιακής ή υπαίθριας καλλιέργειας και ιδιαίτερα οι υδροβόρες καλλιέργειες, όπως πατάτες, καλαμπόκια, τριφύλλια κ.ά.
5. Περιορισμός των κήπων για οικιακή χρήση στα 20 τετρ./άτομο και άρδευση δύο φορές την εβδομάδα με 3 κυβ./στρ. ανά πότισμα.
6. Συστάσεις προς τους καταναλωτές άρδευσης για τον έλεγχο των υδρομετρητών άρδευσης και των δικτύων τους σχετικά με τις καταναλώσεις και τις διαρροές, για τον οποίο φέρουν την αποκλειστική ευθύνη, άσχετα με τον τόπο διαμονής του. Επίσης, στις περιπτώσεις που επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, η άρδευση των καλλιεργειών να πραγματοποιείται κατά τις νυχτερινές ώρες.
7. Συστάσεις προς τους επόπτες και τους υδρονομείς για τη σφράγιση και την περιοδική παρακολούθηση των ενδείξεων των υδρομετρητών για την αποτροπή των κλοπών και των παραβιάσεων. Η διαπίστωση διαρροών και παραβιάσεων των υδρομετρητών, καθώς και υπέρμετρων καταναλώσεων πλέον του μισού της δικαιούμενης ποσότητας με την αρχική τιμή/κυβικό (π.χ. 100 ελιές/ορεινή ζώνη/40 κυβ./έτος υπερκατανάλωση θα θεωρείται η χρήση πλέον των 6 κυβικών).
8. Ελλειμματική άρδευση ελαιώνων και άλλων δενδρωδών αν διαπιστωθεί σημαντική πτώση στάθμης των γεωτρήσεων.
9. Διακοπή άρδευσης από μικτές γεωτρήσεις ή από πηγές, στις περιπτώσεις που παρουσιαστεί μείωση στάθμης ή παροχής αντίστοιχα, προκειμένου να δίδεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση νερού για ύδρευση.
10. Απαγόρευση, για τη φετινή περίοδο, σύνδεσης νέων παροχών και φυτεύσεις νέων καλλιεργειών.
11. Ο Δήμος δε φέρει ουδεμία ευθύνη σε περίπτωση αδυναμίας άρδευσης λόγω ανεπάρκειας του παρεχόμενου νερού.
12. Δεν επιτρέπεται η σύνδεση στο δημοτικό δίκτυο άρδευσης όσων κατέχουν άδεια χρήσης νερού για άρδευση.
13. Η ισχύς των παραπάνω μέτρων αντιμετώπισης της ανομβρίας ορίζεται μέχρι 31/12/2018.

Αιχμές από τους “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον”

Μπορεί σε πολλούς Δήμους της Κρήτης να έχει ήδη συζητηθεί το θέμα της λειψυδρίας και να έχουν ήδη ψηφιστεί και σχετικά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, στο Δήμο Χερσονήσου, ωστόσο, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.


Η δημοτική κίνηση “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον”, που έχει καταθέσει σχετικό αίτημα αλλά δεν έχει λάβει την ανταπόκριση της δημοτικής Αρχής, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία καυτηριάζει το γεγονός αυτό: «Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα φέτος, η περιοχή μας, όπως και ολόκληρη η Κρήτη, μαστίζεται από παρατεταμένη ανομβρία. Καθημερινά βλέπουμε έντονα τα σημάδια της λειψυδρίας (άδεια φράγματα, ξηρασία, φαινόμενα ερημοποίησης), ενώ από τα μέσα ενημέρωσης ενημερωνόμαστε για συσκέψεις αρμόδιων φορέων και για τη λήψη μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο Δήμο Χερσονήσου δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το θέμα αυτό μέχρι σήμερα. Η δημοτική κίνηση “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον” έχει ζητήσει τη διεξαγωγή σχετικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την οποία και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφωνούν, αλλά δυστυχώς η δημοτική Αρχή δεν ανταποκρίνεται. Αρκείται στις διαβεβαιώσεις του κ. δημάρχου σύμφωνα με τις οποίες δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και δε θα απαιτηθεί η λήψη μέτρων. Βολεύεται με τις τετριμμένες οδηγίες της ΔΕΥΑ Χερσονήσου προς τους καταναλωτές, όπως π.χ. πότισμα των λουλουδιών με ποτιστήρι ή χρήση καζανακίων διπλής ροής, καθώς και σε έναν “σχεδιασμό” διακοπών ύδρευσης στις παροχές των κοτετσιών... αν και όταν χρειαστεί, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ. Θεωρούμε ότι η δημοτική Αρχή πρέπει να προσδιορίσει άμεσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση προτείνουμε να προσκληθούν και εκπρόσωποι κοινωνικών και άλλων φορέων της περιοχής, αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων καταναλωτών (π.χ. Ένωση Ξενοδόχων, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, εκπρόσωποι ομάδων γεωργών με ιδιόκτητες γεωτρήσεις), προκειμένου και αυτοί να διατυπώσουν τις απόψεις τους», αναφέρει η δημοτική παράταξη, που καταθέτει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτεινόμενες δράσεις, όπως:


* «Άμεση αντικατάσταση τμημάτων των δικτύων που παρουσιάζουν συχνά βλάβες και προβλήματα ή άλλων εγκαταστάσεων που δε λειτουργούν σωστά (π.χ. δεξαμενές που ξεχειλίζουν). * Αντικατάσταση εξωτερικών δικτύων τροφοδοτικών αγωγών που παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες (π.χ. αγωγοί μεταφοράς νερού από μακρινές περιοχές).
* Αναδιάταξη σχεδίων διαχείρισης, ώστε να μεταφέρεται νερό από μια περιοχή στην άλλη, με στόχο την ισότιμη τροφοδοσία όλων των περιοχών.
* Ετοιμότητα τεχνικού προσωπικού για άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων (π.χ. σπάσιμο και διαρροές δικτύων τα σαββατοκύριακα και τις αργίες).
* Οικονομικά κίνητρα προς τους καταναλωτές ώστε να χρησιμοποιούν μεθόδους που εξοικονομούν ποσότητες νερού (π.χ. πότισμα στάγδην στην άρδευση).
* Συνεργασία με εκπροσώπους μεγάλων καταναλωτών για συντονισμό και λήψη μέτρων από όλους (π.χ. ξενοδόχοι, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, ομάδες καλλιεργητών και κυρίως των υδροβόρων καλλιεργειών).
* Έρευνα για τις άδειες χρήσης που διαθέτουν και εντοπισμός των παράνομων χρήσεων (παράνομες γεωτρήσεις).
* Εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης δικτύων για εντοπισμό απωλειών.
* Διάνοιξη νέων γεωτρήσεων».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.