Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί

Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί

Κρήτη | 21/02/2020 - 22:59
Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί
Το 85% των Κρητικών απευθύνεται στον... dr. Google - Όλο και περισσότεροι σπεύδουν πρώτα στο ίντερνετ και μετά στον γιατρό τους

Τον “dr. Google” αναζητούν όλο και περισσότεροι Κρητικοί, συμβαδίζοντας με την παγκόσμια τάση που θέλει το διαδίκτυο να αναλαμβάνει και τον ρόλο γιατρού, όλων των ειδικοτήτων, για πολλές ασθένειες. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χάρη Βαβουρανάκη, ότι «σήμερα σχεδόν όλοι, περίπου το 85%, από τους ασθενείς μας έχουν επισκεφτεί τον “dr. Google” πριν από την πρώτη επίσκεψή τους στον γιατρό».

Και όταν λέμε “dr. Google”, εννοούμε τη γνωστή μηχανή αναζήτησης, στην οποία σπεύδουν όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο ιατρικής φύσης πρόβλημα ή υποψιάζονται κάτι τέτοιο και ψάχνουν πληροφορίες μέσω σελίδων στο διαδίκτυο που αναφέρονται σε αυτό. Σε πρώτη ανάγνωση, αυτό δεν είναι κακό. Όμως το ίντερνετ, όπως σε κάθε τομέα της ζωής, έχει και τη σκοτεινή του πλευρά, με τον κίνδυνο να καραδοκεί αν ο ασθενής παρασυρθεί από βαρύγδουπες θαυματουργές υποσχέσεις ή λανθασμένες πληροφορίες.

 Όπως χαρακτηριστικά σκιαγραφεί τον κίνδυνο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, «παρόλο που υπάρχουν αξιόλογες ιατρικές σελίδες, εμφανίζεται ένας μεγάλος αριθμός από sites που παραπληροφορούν τον πολίτη, ο οποίος αναζητά λύσεις σε θέματα υγείας. Οι “μαρτυρίες ασθενών”, οι “νέες πρωτοποριακές θεραπείες”, τα “θαυματουργά φάρμακα” τις περισσότερες φορές δημιουργούν εσφαλμένες απόψεις και οδηγούν σε επικίνδυνες επιλογές, αλλάζοντας ουσιαστικά την πρόγνωση. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως κανένα ιατρικό site, όσο επίσημο και αναγνωρισμένο κι αν είναι, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό μας», προειδοποιεί ο κ. Βαβουρανάκης.

Είναι μάλλον αυτονόητο ότι ο “dr. Google” δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν καλείται να συμβουλέψει ασθενείς για να διαγνώσουν οι ίδιοι το νόσημα που πάσχουν, παρακάμπτοντας τον γιατρό τους. Το ίδιο όμως αυτονόητο είναι ότι το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες υγείας, αν γίνεται σωστή και υπεύθυνη χρήση του. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στον αντίποδα, «η διαδικτυακή αναζήτηση μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας, όταν περιορίζεται στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίησή μας απέναντι σε προβλήματα και καταστάσεις που πιθανόν θα περνούσαν απαρατήρητα», με τον ίδιο ωστόσο να επισημαίνει ότι πρέπει πάνω απ’ όλα οι χρήστες να δίνουν έμφαση στην αξιοπιστία και στην εγκυρότητα της εκάστοτε πηγής. Στην ερώτηση αν υπάρχουν περιστατικά στο νησί μας που έχουν εξελιχθεί σε σοβαρά εξαιτίας του... dr. Google, ο κ. Βαβουρανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά από ανώνυμα sites και χωρίς ιατρική συνταγή «θαυματουργών σκευασμάτων που θεραπεύουν κάθε νόσο», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές, πολλές φορές, μη αναστρέψιμες βλάβες. Υπάρχουν περιπτώσεις που αλοιφές αγοράστηκαν ως αντιφλεγμονώδεις από το διαδίκτυο, σε όχι ευκαταφρόνητη τιμή, και έχουν προκαλέσει εκτεταμένα σωματικά εγκαύματα». Και όπως συμβουλεύει ο ίδιος, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά “αθώων” σκευασμάτων από το διαδίκτυο, καθώς τις περισσότερες φορές, αυτή έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν είναι όμως μονάχα οι ιστοσελίδες, αλλά και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι γνωστή η δύναμή τους και ο ρόλος τους στην καθημερινότητα όλων μας. Πολύς κόσμος που αντιμετωπίζει μια νόσο ή φοβάται ότι έχει συμπτώματα σπεύδει σε διαδικτυακά “φόρουμ”, παίρνοντας γνώμες από άλλους ασθενείς ή ακόμα και φίλους. Ό,τι συνέβαινε κάποτε στη γειτονιά μεταξύ ενός καφέ, τώρα γίνεται μπροστά στις οθόνες. Πόσο επικίνδυνο όμως είναι αυτό;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, η απάντηση είναι «αρκετά». Και ο λόγος είναι η δύναμη των social media. «Αποτελούν μια διεθνή παγκόσμια γειτονιά, που μπορεί ο καθένας να συλλέξει πληροφορίες και να ανταλλάξει απόψεις. Ωστόσο, στην υγεία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί η εσφαλμένη πληροφόρηση, ή ακόμα και η κατευθυνόμενη λανθασμένη πληροφόρηση μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Η καλύτερη θεραπεία, το καλύτερο φάρμακο είναι αυτό που μας προτείνει ο γιατρός της εμπιστοσύνης μας. Οι προσωπικές μαρτυρίες για θαυματουργά φάρμακα, οι νέες πρωτοποριακές μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας, που λύνουν ως διά μαγείας το πρόβλημα, οδηγούν τις περισσότερες φορές σε μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία μας».

EUROSTAT : Ένας στους δύο για διάγνωση στο... ίντερνετ

Η Κρήτη ακολουθεί την παγκόσμια τάση, που θέλει όλο και περισσότερο κόσμο να σπεύδει στο διαδίκτυο για... διαγνωστικές εξετάσεις, ακόμη και θεραπείες. Μια ξεκάθαρη εικόνα δίνουν οι στατιστικές, όπως η πιο πρόσφατη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, της Eurostat, του 2018, σύμφωνα με την οποία το 52%, δηλαδή ένας στους δύο πολίτες, κατέφυγε στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες για τραυματισμούς και ασθένειες. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 47% φαίνεται να αναζητά στο διαδίκτυο πληροφορίες υγείας. Απ’ αυτούς, το 73,5% αναζητά πληροφορίες που θα βοηθήσουν εάν πρέπει να επισκεφτούν γιατρό, το 65,4% ψάχνουν πληροφορίες πριν από ένα ιατρικό ραντεβού, ενώ το 64,8% αναζητά πληροφορίες μετά από την επίσκεψή του στον γιατρό. Και όπως εκτιμά προσωπικά ο κ. Βαβουρανάκης, «σήμερα σχεδόν όλοι, περίπου το 85%, από τους ασθενείς μας έχουν επισκεφτεί τον “dr. Google” πριν από την πρώτη επίσκεψή τους στον γιατρό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, οι συνήθεις αιτίες που οι πολίτες ανατρέχουν στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες και λύσεις είναι οι νεοπλασίες, οι εμβολιασμοί, η αρθρίτιδα και οι σύγχρονοι τρόποι χειρουργικής αντιμετώπισης, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Πολύτιμη λοιπόν η συμβουλή τού κ. Χάρη Χ. Βαβουρανάκη απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καμιά διαδικτυακή πληροφορία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας. Ο προσωπικός μας γιατρός, ο γιατρός της εμπιστοσύνης μας, είναι ο μοναδικός που μπορεί να κρίνει τη σοβαρότητα του ιατρικού προβλήματος, να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία, να παρακολουθήσει την πορεία της ασθένειας και να μας συμβουλεύσει ώστε να αποθεραπευτούμε γρήγορα. Η εγκυρότητα των πηγών, εάν δηλαδή η σελίδα είναι επίσημη πηγή προέλευσης ιατρικής πληροφορίας, το βιογραφικό, η φωτογραφία και το e-mail του εκπροσώπου της, η ύπαρξη πιστοποιητικών ποιότητας ιστοσελίδων/πυλών διαδικτύου, η διασύνδεσή της με άλλες επίσημες σελίδες παγκόσμιων επιστημονικών εταιρειών αποτελούν περίγραμμα αξιοπιστίας στην αναζήτηση ιατρικής πληροφορίας στο διαδίκτυο».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.