Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί

Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί

Κρήτη | 21/02/2020 - 22:59
Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί
Το 85% των Κρητικών απευθύνεται στον... dr. Google - Όλο και περισσότεροι σπεύδουν πρώτα στο ίντερνετ και μετά στον γιατρό τους

Τον “dr. Google” αναζητούν όλο και περισσότεροι Κρητικοί, συμβαδίζοντας με την παγκόσμια τάση που θέλει το διαδίκτυο να αναλαμβάνει και τον ρόλο γιατρού, όλων των ειδικοτήτων, για πολλές ασθένειες. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χάρη Βαβουρανάκη, ότι «σήμερα σχεδόν όλοι, περίπου το 85%, από τους ασθενείς μας έχουν επισκεφτεί τον “dr. Google” πριν από την πρώτη επίσκεψή τους στον γιατρό».

Και όταν λέμε “dr. Google”, εννοούμε τη γνωστή μηχανή αναζήτησης, στην οποία σπεύδουν όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο ιατρικής φύσης πρόβλημα ή υποψιάζονται κάτι τέτοιο και ψάχνουν πληροφορίες μέσω σελίδων στο διαδίκτυο που αναφέρονται σε αυτό. Σε πρώτη ανάγνωση, αυτό δεν είναι κακό. Όμως το ίντερνετ, όπως σε κάθε τομέα της ζωής, έχει και τη σκοτεινή του πλευρά, με τον κίνδυνο να καραδοκεί αν ο ασθενής παρασυρθεί από βαρύγδουπες θαυματουργές υποσχέσεις ή λανθασμένες πληροφορίες.

 Όπως χαρακτηριστικά σκιαγραφεί τον κίνδυνο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, «παρόλο που υπάρχουν αξιόλογες ιατρικές σελίδες, εμφανίζεται ένας μεγάλος αριθμός από sites που παραπληροφορούν τον πολίτη, ο οποίος αναζητά λύσεις σε θέματα υγείας. Οι “μαρτυρίες ασθενών”, οι “νέες πρωτοποριακές θεραπείες”, τα “θαυματουργά φάρμακα” τις περισσότερες φορές δημιουργούν εσφαλμένες απόψεις και οδηγούν σε επικίνδυνες επιλογές, αλλάζοντας ουσιαστικά την πρόγνωση. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως κανένα ιατρικό site, όσο επίσημο και αναγνωρισμένο κι αν είναι, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό μας», προειδοποιεί ο κ. Βαβουρανάκης.

Είναι μάλλον αυτονόητο ότι ο “dr. Google” δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν καλείται να συμβουλέψει ασθενείς για να διαγνώσουν οι ίδιοι το νόσημα που πάσχουν, παρακάμπτοντας τον γιατρό τους. Το ίδιο όμως αυτονόητο είναι ότι το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες υγείας, αν γίνεται σωστή και υπεύθυνη χρήση του. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στον αντίποδα, «η διαδικτυακή αναζήτηση μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας, όταν περιορίζεται στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίησή μας απέναντι σε προβλήματα και καταστάσεις που πιθανόν θα περνούσαν απαρατήρητα», με τον ίδιο ωστόσο να επισημαίνει ότι πρέπει πάνω απ’ όλα οι χρήστες να δίνουν έμφαση στην αξιοπιστία και στην εγκυρότητα της εκάστοτε πηγής. Στην ερώτηση αν υπάρχουν περιστατικά στο νησί μας που έχουν εξελιχθεί σε σοβαρά εξαιτίας του... dr. Google, ο κ. Βαβουρανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά από ανώνυμα sites και χωρίς ιατρική συνταγή «θαυματουργών σκευασμάτων που θεραπεύουν κάθε νόσο», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές, πολλές φορές, μη αναστρέψιμες βλάβες. Υπάρχουν περιπτώσεις που αλοιφές αγοράστηκαν ως αντιφλεγμονώδεις από το διαδίκτυο, σε όχι ευκαταφρόνητη τιμή, και έχουν προκαλέσει εκτεταμένα σωματικά εγκαύματα». Και όπως συμβουλεύει ο ίδιος, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά “αθώων” σκευασμάτων από το διαδίκτυο, καθώς τις περισσότερες φορές, αυτή έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν είναι όμως μονάχα οι ιστοσελίδες, αλλά και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι γνωστή η δύναμή τους και ο ρόλος τους στην καθημερινότητα όλων μας. Πολύς κόσμος που αντιμετωπίζει μια νόσο ή φοβάται ότι έχει συμπτώματα σπεύδει σε διαδικτυακά “φόρουμ”, παίρνοντας γνώμες από άλλους ασθενείς ή ακόμα και φίλους. Ό,τι συνέβαινε κάποτε στη γειτονιά μεταξύ ενός καφέ, τώρα γίνεται μπροστά στις οθόνες. Πόσο επικίνδυνο όμως είναι αυτό;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, η απάντηση είναι «αρκετά». Και ο λόγος είναι η δύναμη των social media. «Αποτελούν μια διεθνή παγκόσμια γειτονιά, που μπορεί ο καθένας να συλλέξει πληροφορίες και να ανταλλάξει απόψεις. Ωστόσο, στην υγεία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί η εσφαλμένη πληροφόρηση, ή ακόμα και η κατευθυνόμενη λανθασμένη πληροφόρηση μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Η καλύτερη θεραπεία, το καλύτερο φάρμακο είναι αυτό που μας προτείνει ο γιατρός της εμπιστοσύνης μας. Οι προσωπικές μαρτυρίες για θαυματουργά φάρμακα, οι νέες πρωτοποριακές μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας, που λύνουν ως διά μαγείας το πρόβλημα, οδηγούν τις περισσότερες φορές σε μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία μας».

EUROSTAT : Ένας στους δύο για διάγνωση στο... ίντερνετ

Η Κρήτη ακολουθεί την παγκόσμια τάση, που θέλει όλο και περισσότερο κόσμο να σπεύδει στο διαδίκτυο για... διαγνωστικές εξετάσεις, ακόμη και θεραπείες. Μια ξεκάθαρη εικόνα δίνουν οι στατιστικές, όπως η πιο πρόσφατη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, της Eurostat, του 2018, σύμφωνα με την οποία το 52%, δηλαδή ένας στους δύο πολίτες, κατέφυγε στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες για τραυματισμούς και ασθένειες. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 47% φαίνεται να αναζητά στο διαδίκτυο πληροφορίες υγείας. Απ’ αυτούς, το 73,5% αναζητά πληροφορίες που θα βοηθήσουν εάν πρέπει να επισκεφτούν γιατρό, το 65,4% ψάχνουν πληροφορίες πριν από ένα ιατρικό ραντεβού, ενώ το 64,8% αναζητά πληροφορίες μετά από την επίσκεψή του στον γιατρό. Και όπως εκτιμά προσωπικά ο κ. Βαβουρανάκης, «σήμερα σχεδόν όλοι, περίπου το 85%, από τους ασθενείς μας έχουν επισκεφτεί τον “dr. Google” πριν από την πρώτη επίσκεψή τους στον γιατρό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, οι συνήθεις αιτίες που οι πολίτες ανατρέχουν στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες και λύσεις είναι οι νεοπλασίες, οι εμβολιασμοί, η αρθρίτιδα και οι σύγχρονοι τρόποι χειρουργικής αντιμετώπισης, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Πολύτιμη λοιπόν η συμβουλή τού κ. Χάρη Χ. Βαβουρανάκη απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καμιά διαδικτυακή πληροφορία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας. Ο προσωπικός μας γιατρός, ο γιατρός της εμπιστοσύνης μας, είναι ο μοναδικός που μπορεί να κρίνει τη σοβαρότητα του ιατρικού προβλήματος, να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία, να παρακολουθήσει την πορεία της ασθένειας και να μας συμβουλεύσει ώστε να αποθεραπευτούμε γρήγορα. Η εγκυρότητα των πηγών, εάν δηλαδή η σελίδα είναι επίσημη πηγή προέλευσης ιατρικής πληροφορίας, το βιογραφικό, η φωτογραφία και το e-mail του εκπροσώπου της, η ύπαρξη πιστοποιητικών ποιότητας ιστοσελίδων/πυλών διαδικτύου, η διασύνδεσή της με άλλες επίσημες σελίδες παγκόσμιων επιστημονικών εταιρειών αποτελούν περίγραμμα αξιοπιστίας στην αναζήτηση ιατρικής πληροφορίας στο διαδίκτυο».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Ψήφισμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Θλίψη στο Ρέθυμνο για το θάνατο του 48χρονου Βαγγέλη Ψαθάκη

Είχε αφήσει έντονο το στίγμα του στο Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο

Κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στα Χανιά

14 συνολικά οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς στην Κρήτη

Τι ζητάει ο Δήμαρχος Αμαρίου μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού…

Σε καλή κατάσταση ο 58χρονος ιερέας-13 συνολικά στο νησί

Ένα τραγούδι από την Κρήτη για την ενίσχυση του νοσοκομείου…

Μια υπέροχη πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Κρήτη και έβαλε «πλώρη» να βοηθήσει τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής στη μάχη που δίνει η χώρα κατά του κορωνοϊού.

Λάβατε e-mail από την Αστυνομία; Είναι απάτη!

Τι αναφέρει το απατηλό μήνυμα;

Μαλεβίζι: Εθελοντές με αγροτικά μηχανήματα στη μάχη των…

Συνδράμουν στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής

Σε καλή κατάσταση τα δύο νέα κρούσματα στην Κρήτη – Ένας…

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους

Φαρμακεία Ρεθύμνου: Μέσα από τα κλειστά ρολά στο εξής η…

Δεδομένου των σοβαρών ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας

Μεσσαρά: Γέννησε δίδυμα… στο σπίτι!

Τα μωρά ήταν …βιαστικά.

Κορωνοϊός – Κρήτη: 120 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση

Στη 2η θέση η Κρήτη πανελλάδικά

Καλά στην υγεία του ο 58χρονος ιερέας - αρνητικοί στον ιό…

Σε καλή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο για τον κορωνοϊό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο 58χρονος Ιερέας που μόλις χθες επιβεβαιώθηκε οτι είναι θετικός…

Κορωνοϊός - Κρήτη: Τουρισμός δύο μηνών στο καλό... σενάριο…

Τεράστιο το πλήγμα για τη βαριά βιομηχανία του νησιού από την πανδημία

Κρήτη: Xωρίς τροχαία δυστυχήματα – Τα θετικά της απαγόρευσης

Τι δείχνουν τα στατιστικά του περυσινού Μάρτη με τον φετινό

Κορωνοϊος: Δύσκολες ώρες για την 63χρονη γυναίκα- Διασωληνωμένη…

Πήρε εξιτήριο ο 20χρονος που επέστρεψε από τη Μεγάλη Βρετανία

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 113 παραβάσεις στην Κρήτη – Δεύτερη…

Σε 1.143 ανήλθαν σε όλη την Ελλάδα - 9 οι συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων

Μια 23χρονη, το 11ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην…

Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου: Το πρόγραμμα των…

Λόγω Covid19 πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα τακτικά ραντεβού

ΕΦΕΕΗ: Δυσκολευόμαστε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας…

Τι αναφέρει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου

Παρατείνεται το ταμείο ανεργίας κατά 2 μήνες - Τι θα γίνει…

Ζητείται, παράλληλα, η παράταση της μετενέργειας για τις κλαδικές συμβάσεις

Απίστευτο κι όμως συνέβη: Μητέρα έβαλε το παιδί της στο…

Για να μην πληρώσει το πρόστιμο για τις άσκοπες μετακινήσεις

Γραμμή Βοήθειας για όλους όσοι έχουν ανάγκη

Παρέχει - μεταξύ άλλων - παράδοση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης

H απάντηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου στην καταγγελία του…

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου

Υψηλά ποσοστά βροχής στην Κρήτη

Τι κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοποείο Αθηνών

Άστεγος καταγγέλλεται ότι βίασε μία… άστεγη

Την υπόθεση ερευνά η αστυνομία

Γιατί οι θρόμβοι στους πνεύμονες του 42χρονου Γερμανού…

Η παρατήρηση στην Κρήτη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Covid-19 στις ΜΕΘ

Σε σκουπίδια και χωματερές καταλήγουν τα κηπευτικά της…

Ο… κορωνοϊός «φρενάρει» την πώληση των κηπευτικών

Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Δύο άνδρες 20 και 42 χρονών είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον καιρό του… κορωνοϊού

Χωρίς παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων – Με σημαίες στα μπαλκόνια ο εορτασμός

Δήλωση Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για την Εθνική…

"O φετινός εορτασμός για τη συμπλήρωση των 199 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερη και κρίσιμη κατάσταση"

Κορωνοϊός – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το νέο ηχητικό μήνυμα…

Θα μεταδίδεται από τα περιπολικά σε 10 γλώσσες

Οι πρώτες… καμπάνες στην Κρήτη: 44 οι παραβάτες στο νησί

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο νησί

20χρονος το 8ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη

Ένας 20χρονος είναι το 8ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί. Ο νεαρός άνδρας, αλβανικής καταγωγής, επέστρεψε από την Αγγλία, στην οικογένεια του στο Ηράκλειο.

Δείτε τα νέα Δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ

Από την Πέμπτη σε εφαρμογή

Με κλεμμένο φορτηγό έκλεψε 80 αρνιά

Η κλοπή έγινε στο Ρέθυμνο και ο δράστης συνελήφθη στο Ηράκλειο

Η Δημοτική Αστυνομία στη «μάχη» κατά του κορωνoϊού

Εντατικοί έλεγχοι, συστάσεις και πρόστιμα

Ανοιχτό κομμωτήριο και καφετέρια παρά την απαγόρευση

Κρήτη: Δύο υπάλληλοι που εργάζονταν παρά τα απαγορευτικά μέτρα που ισχύουν, συνελήφθησαν ενώ αναζητούνται οι επιχειρηματίες.

Έκτακτο Δελτίο Καιρού: Έρχονται χιόνια, καταιγίδες & θυελλώδεις…

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη - Βροχές και καταιγίδες μέχρι και το Σάββατο

Κορωνοϊος: Στη ΜΕΘ ο Γερμανός Καθηγητής

Ήταν το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί- Σε καλή κατάσταση η 53χρονη από τη Σητεία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.