Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑεροδρόμιο Καστελίου: Γιατί επέλεξε ο Μητσοτάκης να έρθει στην Κρήτη 8 Φεβρουαρίου

Αεροδρόμιο Καστελίου: Γιατί επέλεξε ο Μητσοτάκης να έρθει στην Κρήτη 8 Φεβρουαρίου

Ηράκλειο | 22/01/2020 - 17:00
Αεροδρόμιο Καστελίου: Γιατί επέλεξε ο Μητσοτάκης να έρθει στην Κρήτη 8 Φεβρουαρίου
Τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και η πορεία των εργασιών

Ο κύβος ερρίφθη! Στις 8 Φεβρουαρίου (ημέρα Σάββατο), παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα κηρυχθεί η επίσημη έναρξη της περιόδου παραχώρησης, και ουσιαστικά της έναρξης εργασιών, για το έργο κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι.

Ουσιαστικά “διά χειρός” του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο μάλιστα ευρύτερης πρωθυπουργικής περιοδείας, θα δοθεί εδώ από την Κρήτη το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση του μεγάλου αναπτυξιακού έργου, που περιμένουμε εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία, από την παραχωρησιούχο ελληνο-ινδική κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR.

Ως γνωστόν, η σύμβαση παραχώρησης για το Καστέλι κυρώθηκε την περασμένη άνοιξη από την ελληνική Βουλή, με ευρεία μάλιστα πλειοψηφία. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, άναψε το οριστικό “πράσινο φως” από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των 180 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να βάλει ως δικιά του χρηματοδοτική συμβολή το ελληνικό Δημόσιο και εκκρεμούν οι τελικές “τζίφρες” της σύμβασης. Τζίφρες που δεν αποκλείεται, με βάση προαναγγελία του υπουργού στη Bουλή, στο πλαίσιο απάντησης προς τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, να “πέσουν” σήμερα.

Με τα παραπάνω ολοκληρώθηκαν οι διαδικαστικές προετοιμασίες. Ωστόσο ημέρα-ορόσημο, οπότε και ξεκινά να μετρά αντίστροφα πια ο χρόνος υλοποίησης, είναι η επίσημη ημέρα έναρξης της παραχώρησης του έργου.

Η ημερομηνία, λοιπόν, έχει “κλειδώσει” (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πάντα) για τις 8 Φεβρουαρίου.

Η 8η Φεβρουαρίου, βεβαίως, πέφτει Σάββατο... Γεγονός που έχει προκαλέσει μια σχετική απορία... Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, υπάρχει συγκεκριμένη εξήγηση.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κήρυξη της έναρξης των εργασιών για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι από τον πρωθυπουργό αναμένεται να είναι ενταγμένη σε ευρύτερη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη, με άξονα τα μεγάλα έργα υποδομών, εξέχοντος φυσικά του νέου ΒΟΑΚ... Προφανώς, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του ετοιμάζουν μια διήμερη ή τριήμερη περιοδεία στο νησί, οπότε και εξηγείται ως κατάλληλη η επιλογή της ημέρας του Σαββάτου για το Καστέλι.

Τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύουν ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Ρεθεμνιώτης υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης και άλλα κυβερνητικά στελέχη, ενώ αναμένεται εδώ επί κρητικού εδάφους, στις 8 Φεβρουαρίου, υψηλόβαθμη αντιπροσωπία εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ αλλά και των Ινδών.

Τη στιγμή αυτή δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό οι σχετικές προετοιμασίες ώστε να γνωρίζει κανείς με σιγουριά το πού θα γίνει η σχετική τελετή της κήρυξης της έναρξης των εργασιών. Αν δηλαδή θα γίνει, όπως είναι το πιθανότερο σενάριο, στο δημοτικό κατάστημα στο Καστέλι, όπως είχε γίνει και με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, ή αν θα γίνει σε άλλον χώρο. Επίσης παραμένει ανοιχτό το ποιοι εκ των ηγετικών στελεχών από πλευράς της ινδικής GMR και του ελληνικού ομίλου της ΤΕΡΝΑ θα παρευρίσκονται, αν δηλαδή θα κατέβει εδώ ο αντιπρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Μιχάλης Γουρζής ή και ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Γιώργος Περιστέρης.

Η πορεία των εργασιών

Από την επίσημη έναρξη της περιόδου παραχώρησης ουσιαστικά θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος της κατασκευαστικής περιόδου και των εργασιών, που μόνο για αυτό καθαυτό το τεχνικό κομμάτι έχουν κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Τυπικά, βάσει της σύμβασης παραχώρησης, η κατασκευαστική περίοδος για το νέο αεροδρόμιο, τις οδικές συνδέσεις και τα υπόλοιπα συνοδά έργα ορίζεται σε μια 5ετία από την έναρξη της περιόδου παραχώρησης. Ωστόσο δεν αποκλείεται οι εργασίες να ολοκληρωθούν νωρίτερα, μέσα σε 3,5 με 4 χρόνια. Αυτή τουλάχιστον είναι η επιδίωξη και της ίδιας της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας, που έχει διαμηνύσει πως σκοπεύει - και άλλωστε τη συμφέρει, πρακτικά μιλώντας - να ολοκληρώσει το έργο πριν τον τυπικό χρονικό ορίζοντα της 5ετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώτο χρόνο αναμένεται η ωρίμανση του έργου, των μελετών και των πρόδρομων εργασιών κατασκευής του εργοταξίου - ενός εργοταξίου μάλιστα που ανάλογό του δε θα έχει ξαναδεί η Κρήτη σε άλλα μεγάλα έργα. Ο σκληρός “πυρήνας” των έργων θα ακολουθήσει το δεύτερο έτος, με κατασκευή διαδρόμων προσγείωσης-απογείωσης, των φυσούνων, του κυρίως αεροδρομίου και παράλληλων οδικών αξόνων. Οι συνδετήριοι δρόμοι και οι οδικές προσβάσεις στον αερολιμένα από Βορρά και Νότο, δηλαδή, θα κατασκευάζονται παράλληλα με τον χώρο του αεροδρομίου. Απώτερος στόχος είναι στα τέλη του 2024 με αρχές του 2025 να υπάρξουν δοκιμαστικές πτήσεις για το νέο αεροδρόμιο.

Σημειώνεται ότι, βάσει διεθνών κανονισμών, θα πρέπει να γίνουν εκτεταμένες δοκιμαστικές πτήσεις, διάρκειας ως 6 μηνών, στο νέο αεροδρόμιο, με προσαπογειώσεις διαφόρων τύπων αεροπλάνων, προτού ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά το νέο αεροδρόμιο.

Τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα

Για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της προόδου των κατασκευών της περιόδου μελετών-κατασκευών (ΤΙ), η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει 6 τμηματικές προθεσμίες, με αφετηρία την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης. Συγκεκριμένα:

α) Πρώτη τμηματική προθεσμία (4 μήνες):

 • Προσδιορισμός θέσης προσωρινών κατασκευών,
 • Ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων οργανισμών ή αρμόδιων Αρχών για έκδοση αδειών ή εκτέλεση εργασιών για το έργο, και συγκέντρωση των στοιχείων για τις απαιτούμενες άδειες και κυρίως για τις τυχόν απαιτούμενες πρόσθετες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις,
 • Υποβολή για έγκριση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής περιόδου μελετών-κατασκευών.

β) Δεύτερη τμηματική προθεσμία (8 μήνες):

 • Υποβολή για έγκριση του χρονοδιαγράμματος αεροναυτιλίας, σε περίπτωση που η ΥΠΑ έχει επιλέξει να μην προβεί η ίδια στη διαδικασία προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία του εξοπλισμού αεροναυτιλίας του αεροδρομίου.

γ) Τρίτη τμηματική προθεσμία (24 μήνες):

 • Ολοκλήρωση προς λειτουργία της εγκατάστασης πλήρους βιολογικού καθαρισμού και κατάλληλης δυναμικότητας επεξεργασίας των ακαθάρτων των οικισμών Θραψανού, Αρχάγγελου, Γαλελιανού, Σκλαβεροχωρίου, Ευαγγελισμού, Λιλιανού, Αγίας Παρασκευής και Ρουσσοχωρίων.

δ) Τέταρτη τμηματική προθεσμία (36μήνες):

 • Ολοκλήρωση των χωματουργικών εργασιών στον διάδρομο προσαπογειώσεων, στους συνδετήριους τροχόδρομους, στον υποχρεωτικό τροχόδρομο, στις συνδετήριες εξόδους υψηλής ταχύτητας και στο δάπεδο του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών,
 • Ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του αεροδρομίου,
 • Ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού του κτηρίου του κεντρικού αεροσταθμού.

ε) Πέμπτη τμηματική προθεσμία (45 μήνες):

 • Ολοκλήρωση αυτοκινητόδρομου ΒΟΑΚ - είσοδος αεροδρομίου,
 • Ολοκλήρωση αρτηρίας σύνδεσης αεροδρομίου με την οδό Ηρακλείου-Βιάννου,
 • Ολοκλήρωση συναρμογών με Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

στ) Έκτη τμηματική προθεσμία (54 μήνες):

 • Έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Εργαζόμενοι στο ΠαΓΝΗ: Αδύνατο να εφαρμοστεί σοβαρό σχέδιο…

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει, Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και ΜΑΦ

Συγκλονίζουν οι περιγραφές της δικής μας Ανδριανής από…

Η Ανδριανή, το ταξίδι της στην Ουγκάντα και η αγκαλιά των γηγενών

Κλειδώθηκε στο σπίτι του και απειλούσε να αυτοκτονήσει…

Μέσα στο σπίτι βρισκόταν και η οικογένειά του

Σπίτια μόνο για πλούσιους: «Εκτοξεύτηκαν στα ύψη τα ενοίκια»

Μικρή διαθεσιμότητα στέγης και εξωπραγματικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών

Μαθητές της Κρήτης επέστρεψαν άρον άρον από την Ιταλία,…

Την ίδια μέρα που έφυγαν από την Κρήτη για Ιταλία, την ίδια μέρα επέστρεψαν.

Φωτιά σε κάδους ανακύκλωσης στο Γάζι

Ένα όχημα με τέσσερις υπαλλήλους βρέθηκαν στο σημείο

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Λένε «όχι» στις ελαστικές εργασιακές…

Ζητούν να γίνουν επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Ανησυχία προκάλεσε η αδιαθεσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης…

Αναστάτωση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά

Μπαλωθίες με Καλάσνικοφ και… υποπολυβόλο

Άσκοποι πυροβολισμοί μέρος δεύτερο

Γούρνες: Αγανάκτηση των κατοίκων

Τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της πρώην αμερικανικής Βάσης έχουν καταληφθεί από Ρομά

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο έπειτα από…

Έδινε άνιση μάχη για τέσσερις περίπου μήνες

Ηράκλειο: Φωτιά σε κατοικία

Συναγερμός στην Πυροσβεστική

«Έμφραγμα» στο Βενιζέλειο - Ασθενείς της Παθολογικής ακόμη…

Σοβαροί κίνδυνοι από το αλαλούμ-«Οι καρκινοπαθείς εννοείται ότι διαμαρτύρονται. Αλλά τι να κάνουν; Μπορούν να κάνουν κάτι; Και ο ασθενής που είναι δίπλα σε καρκινοπαθή…

Βαρύ πένθος για το νεκρό εργαζόμενο στον βιολογικό καθαρισμό…

Συγκλονισμένοι οι συνάδελφοι του - Τον βρήκαν απαγχονισμένο μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ /video

«Έφυγε» από τη ζωή ο αγαπητός λυράρης, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Ο «Κριλόκωστας», όπως ήταν γνωστός, ήταν ένας «φοβερός άνθρωπος»

Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου… προειδοποιεί

Αύριο θα κυριαρχούν ισχυροί άνεμοι

«Καμπάνα» 3 ετών σε 50χρονο για... τα φιλιά και τα χάδια σε…

Καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό ο 50χρονος που έκλεινε ραντεβού μέσω Facebook με 15χρονη

Δολοφονία Κατσούλη: Ίδιος ιατροδικαστής & στην υπόθεση…

Αμφισβητούν το αρχικό πόρισμα του ιατροδικαστή

Δολοφονία Ιάκωβου Εμμανουήλ: Αναβιώνει η πολύκροτη υπόθεση…

Στο σκαμνί για τον φόνο του Ιάκωβου Εμμανουήλ - Αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες στις 11 Μαρτίου η υπόθεση δολοφονίας του επιχειρηματία τον Ιανουάριο του 2017 στη Ροδιά…

Αναστασία Μαυροειδή: Μου έδιναν 5 χρόνια ζωής αλλά εγώ τον…

Πλέον στα 29 της χρόνια η όμορφη Αναστασία περνάει το πιο δυνατό μήνυμα ζωής

Παράνομο εμπόριο και… χειρουργεία σε ζώα - Γιατί δεν ξεκίνησε…

Δεν ξεκίνησε η δίκη της 59χρονης για τα... χειρουργεία σε ζώα στη Μεσαρά

Περίμενε δύο ώρες για να δώσει πίσω το «παραφουσκωμένο»…

Παράδειγμα προς μίμηση 34χρονη νοσηλεύτρια από τη Βιάννο

Με ΑΜΚΑ τα νεογέννητα σε Βενιζέλειο και ΠαΓΝΗ

Το ληξιαρχείο θα ενημερώνεται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά

Παρίστανε την πελάτισσα και άρπαζε οτιδήποτε της ήταν…

Εξιχνιάστηκαν, πέντε υποθέσεις κλοπών που διαπράχθηκαν, στο Ηράκλειο μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Παράνομο εμπόριο σκύλων και εγχειρήσεις «Φρανκεστάιν»…

Ούτε φιλόζωη… ούτε κτηνίατρος - Η γυναίκα αναμένεται να δικαστεί για μια σειρά από σοβαρές παραβάσεις που σχετίζονται με «ζώα συντροφιάς».

Νεκρός άντρας μετά από φωτιά στο σπίτι του στο Θραψανό

Υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του ο άτυχος άντρας

Πυροβόλησαν με καλάσνικοφ επιχείρηση στο Ηράκλειο

Δεύτερη "επίθεση" μέσα σε λίγους μήνες

Νέο περιστατικό ξυλοδαρμού στο Ηράκλειο

Χειροπέδες σε δύο νεαρούς

Δεύτερο 24ωρο στην Εντατική η 14χρονη που έπεσε από τα Τείχη

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η υγεία της

Καβγάς και ξύλο έξω από καφενείο με δυσάρεστες συνέπειες

Αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άντρες που χτύπησαν Πακιστανό

Ανήλικη έπεσε από τα Τείχη: Στην Εντατική Παίδων με πολλαπλά…

Έπεσε από τα Τείχη στο Κομμένο Μπεντένι και έβαλε την ζωή της σε κίνδυνο

Στις φλόγες ξυλουργείο και μονοκατοικία στο Ηράκλειο

Άμεση η κινητοποίηση των πυροσβεστών

Βίντεο σοκ: Μαθήτριες μετέτρεψαν σε «ρινγκ» την Πλατεία…

Προβληματίζουν οι εικόνες από την Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο

Συναγερμός για 18χρονη που έπαθε αλλεργικό σοκ

Η κοπέλα αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία

Εργασίες φρεζαρίσματος και ασφαλτόστρωσης στην οδό Αθητάκη

Κλείνει την Τρίτη τμήμα της οδού Ταξιάρχου Μαρκοπούλου

Στο νοσοκομείο ανήλικος μετά από κατανάλωση αλκοόλ

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του καφέ-μπαρ αλλά αφέθηκε ελεύθερος

Αναβλήθηκε η δίκη για την άγρια επίθεση σε διασώστη του…

«Είστε ελεύθεροι εκ του νόμου. Να προσέχετε»

ΠΑΓΝΗ: Στάση εργασίας την Πέμπτη

Από τις 07:00 έως τις 10:00

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Ασήμι

Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό

Ανήλικοι επιχείρησαν να κλέψουν μοτοσικλέτα

Συνελήφθη ο ένας, αναζητούνται τρεις

Καιρός: «Παγωμένο» Σαββατοκύριακο στην Κρήτη – Πώς θα…

Πότε έρχεται η βελτίωση του καιρού – Τα προβλήματα που προκάλεσε ο χιονιάς της Παρασκευής

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.