Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία – Τι συνέβη στην Κρήτη μετά τον μεγάλο σεισμό

6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία – Τι συνέβη στην Κρήτη μετά τον μεγάλο σεισμό

Κρήτη | 28/12/2019 - 20:02
6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία – Τι συνέβη στην Κρήτη μετά τον μεγάλο σεισμό
Μια ψύχραιμη ματιά στους σεισμούς της Αλβανίας για να μην ανησυχούμε για τους λάθος λόγους

Τι γίνεται όταν στις τρεις και μισή τη νύχτα αισθάνεσαι τον πρώτο σεισμό; Που διαρκεί 8-10 δευτερόλεπτα, βγαίνεις έξω και επιστρέφοντας μετά από μισή ώρα περίπου στο σπίτι (αφού το κρύο δεν σε αφήνει να μείνεις έξω για πολύ) σε υποδέχεται ένας ακόμη πιο ισχυρός των 6,4 ρίχτερ και για 30 δευτερόλεπτα  πηγαινοέρχονται τα πάντα;

Τα θύματα δεν θα είναι λίγα σε μια περιοχή όχι καλά προετοιμασμένη για τέτοια γεγονότα, με τον κύριο αυτόν σεισμό να έχει επίκεντρο 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της αλβανικής πρωτεύουσας, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα. Τον ακολούθησαν περίπου 1.360 μετασεισμοί μέχρι σήμερα και πολλά δάκρυα για τους 51 νεκρούς, τους περίπου 2.000 τραυματίες και τους πολύ περισσότερους αστέγους στα Τίρανα και, κάπως πιο βόρεια, στην περιοχή του Δυρραχίου.

Αιφνιδιάστηκαν οι ειδικοί από το συμβάν;

Μάλλον όχι, όταν έμαθαν πού ακριβώς ήταν η εστία. Διότι ξέρουν πως ο φλοιός της Γης, η λιθόσφαιρα, μοιάζει με του αβγού όταν αυτό πέφτει στο πάτωμα και ραγίζει σε διάφορα σημεία. Τα κομμάτια της κατακερματισμένης λιθόσφαιρας είναι οι λεγόμενες τεκτονικές πλάκες. Οι πιο μεγάλες είναι επτά και στη γειτονιά μας οι δύο που ενδιαφέρουν είναι η αφρικανική και η ευρασιατική.

Συγκρούονται, παραμορφώνονται στα σημεία επαφής της μιας επάνω στην άλλη και κινούνται με μια ταχύτητα σύγκλισης 5-10 χιλιοστών ανά έτος. Ενα από τα σημεία επαφής των δύο πλακών βρίσκεται στον χώρο που καταλαμβάνει η Αδριατική Θάλασσα. Εχει σχηματιστεί, θα λέγαμε, μια μικροπλάκα που ονομάζεται Αδριατική ή Απουλιανή. Τη «στεφανώνουν» στα δυτικά η οροσειρά των Νοτίων Αλπεων που διατρέχει την Ιταλία και ανατολικά, στη ζώνη επαφής με την ευρασιατική πλάκα, βρίσκονται οι Δειναρικές Αλπεις μαζί με μια σειρά από ρήγματα.

Η Αφρική κάτω από την Ευρώπη

Τα παραπάνω μας τα επιβεβαιώνει και ο κ. Παναγιώτης Παπαδημητρίου, καθηγητής Σεισμολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ-Science σχετικά με τον σεισμό αυτόν λέει: «Πολλές φορές ακούμε από τους αρμόδιους επιστήμονες πως η Αφρική μάς πλησιάζει και βυθίζεται σταδιακά κάτω από την Ευρώπη, προκαλώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ισχυρούς σεισμούς ή ηφαιστειακές εκρήξεις. Η υποβύθιση αυτή δυστυχώς δεν έχει σταθερό ρυθμό. Το αποτέλεσμα είναι τέτοια γεγονότα να εμφανίζονται απρόοπτα και αιφνιδιαστικά, με δραματικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ενα τμήμα της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας, η αδριατική μικροπλάκα, βυθίζεται κάτω από τη βαλκανική χερσόνησο. Αυτή η σταδιακή κατάδυση και εν τέλει σύγκρουση της αδριατικής με την ευρασιατική τεκτονική πλάκα οδήγησε στον σχηματισμό της οροσειράς των Δειναρικών Αλπεων ή απλά Δειναρίδων, και των ρηγμάτων που την ακολουθούν. Ολα αυτά εκτείνονται από τη Σλοβενία έως και τη Βόρεια Αλβανία».

Τι συμβαίνει στην Κρήτη

Απότομη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας παρουσιάστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης κατά μήκος του ελληνικού τόξου, εκεί δηλαδή που οριοθετείται η προώθηση της αφρικανικής πλάκας προς την αντίστοιχη ευρασιατική. Η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου χαρακτηρίζεται κυρίως από σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, όπως αυτός της 27ης Νοεμβρίου με μέγεθος 6,0 και βάθος 64 χιλιομέτρων.

 Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση κατά μερικά εκατοστά της αφρικανικής πλάκας σε σχέση με την Ευρασία, με συνέπεια την αύξηση της πίεσης στα όρια επαφής τους, δηλαδή του ελληνικού τόξου. Αυτός ο σεισμός αποτέλεσε εφαλτήριο για τη διέγερση αρκετών επιφανειακών ρηγμάτων της ιππεύουσας ευρασιατικής πλάκας και την κατακόρυφη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας (περισσότερες από 180 σεισμικές δονήσεις με μέγεθος μεγαλύτερο από 2 ρίχτερ σε 15 μέρες). Η κύρια δραστηριότητα εντοπίστηκε τόσο στη Δυτική Κρήτη, με τη σμηνοσειρά (πολλοί σεισμοί περίπου όμοιων μεγεθών από 4,0 έως 4,5) βόρεια της Γαύδου, εντοπισμένη σε επιφανειακά βάθη, όσο και στην Ανατολική Κρήτη (10/12 – 12/12/2019), στην ενδιάμεση περιοχή Κρήτης – Καρπάθου, με σεισμούς ελαφρά μεγαλύτερους σε μέγεθος (5,0 – 5,4). Το γεωδυναμικό αυτό φαινόμενο παρακολουθείται στενά από τους σεισμολόγους λόγω και του βεβαρημένου ιστορικού της ευρύτερης περιοχής.

Σεισμολογικά δίκτυα

Οπως καταλαβαίνει εύκολα ο αναγνώστης, οι πρόσφατοι σεισμοί στην Αλβανία δεν έχουν σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα που εμφανίστηκε την ίδια σχεδόν στιγμή στην Κρήτη. Ωστόσο υπάρχουν άλλα ερωτήματα: «Το ερώτημα που προκύπτει μετά από ένα φυσικό φαινόμενο είναι αν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε το φαινόμενο ή έστω να μειώσουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών» λέει ο κ. Παπαδημητρίου και απαντά: «Ναι, θα μπορούσαν να μειωθούν με συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες στα πλαίσια ενός κρατικού προγράμματος πρόληψης φυσικών καταστροφών. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών θα πρέπει η πολιτεία να διαθέτει σχέδιο και στρατηγική στα πρότυπα κάποιων άλλων χωρών όπως η Αμερική (Καλιφόρνια) και η Ιαπωνία, που διαθέτουν σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης (πυκνά σεισμολογικά δίκτυα) και ανεπτυγμένα σχέδια πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων με αποτέλεσμα ισχυροί σεισμοί που έχουν συμβεί να μην προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές».

«Τα φυσικά φαινόμενα δυστυχώς δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε» τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου, «συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Η Γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και εάν σταματήσουν τα φυσικά φαινόμενα τότε η ζωή θα πάψει να υπάρχει. Αυτό που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος είναι να περιορίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις τους. Ας μην ξεχνάμε ότι για τις καταστροφές το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο άνθρωπος, όχι η φύση. Οι εδαφικές συνθήκες είναι καθοριστικές για την κατασκευή ενός κτιρίου και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να κτίζονται βάσει αντισεισμικών κανονισμών».

Πρακτικά η αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου παγκοσμίως βασίζεται στην ανάπτυξη τοπικών και περιφερειακών σεισμολογικών δικτύων για την καταγραφή της σεισμικότητας. Πού γίνονται οι σεισμοί, σε ποιο βάθος και ποιο είναι το μέγεθος των γεγονότων;

Με τα τοπικά δίκτυα όπου οι σεισμικές παράμετροι υπολογίζονται με μεγάλη ακρίβεια, αναδεικνύονται τα ενεργά ρήγματα στο εσωτερικό της Γης καθώς και η δυναμική τους. Αν δηλαδή στο μέλλον είναι πιθανό να συμβεί ισχυρός σεισμός στη συγκεκριμένη περιοχή μελέτης. Τα σεισμολογικά δίκτυα προσδιορίζουν επίσης τον τρόπο διάρρηξης των πετρωμάτων, δηλαδή το πώς δημιουργείται η σεισμική κίνηση (στην πηγή) και ποιες οι τιμές της ταχύτητας και της επιτάχυνσης στον σταθμό. Οι τελευταίες συμβάλλουν καθοριστικά στη σύνταξη του αντισεισμικού κανονισμού και γενικότερα στην αντισεισμική κατασκευή προκειμένου ένα κτίριο να απορροφήσει τις εδαφικές δονήσεις και να μην υποστεί σοβαρές βλάβες. Επιπλέον τα προληπτικά μέτρα στην οικοσκευή μας είναι μία σημαντική παράμετρος γιατί συχνά ακόμη και σε μικρά μεγέθη σεισμών παρατηρούνται πολλές ζημιές μέσα στο σπίτι διότι αντικείμενα δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά και στέρεα.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Τον Απρίλιο οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση…

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι

Συγκινημένη η 63χρονη επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου που…

Πολύ καλά εξελίσσεται η υγεία της 63χρονης από την Αργεντινή που νοσηλεύεται με κορωνοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Πολύπλοκη η υπόθεση του 48χρονου - Εντετελμένος του υπουργείου…

Εργαζόμενος σε πλοίο νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο Ρέθυμνο

Έραψαν μάσκες και τις παρέδωσαν στους αστυνομικούς του…

Συγκινητική η προσφορά των εθελοντών

Συνεχίζεται η διανομή κατ΄ οίκον στους ωφελούμενους του…

Συνολικά οι ωφελούμενοι είναι 2.557

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας της 63χρονης από την Αργεντινή

Το μήνυμα του διευθυντή της ΜΕΘ Ανέστη Κιούλπαλη

«Έφυγε» από τη ζωή ο Τάκης Χάσικος

Ήταν ο εμπνευστής των βενετσιάνικων στολών του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, του οποίου η ιδιαίτερη αισθητική και τα πρωτότυπα σχέδια κοσμούσαν κάθε χρόνο τα κοστούμια…

Ημερομηνία – σταθμός: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προβλέπει…

Πότε η Ελλάδα θα τελειώσει με τη δύσκολη "μάχη"

«Θεριεύει» η μαύρη αγορά της κομμωτικής για μια... φρεσκοβαμμένη…

Απίστευτες καταστάσεις για γέλια κ για κλάματα - Προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Κουρέων-Κομμωτών Ηρακλείου πριν προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Λιγότερα θύματα στο βωμό του Μολώχ της ασφάλτου ελέω κορωνοϊού

"Στο 65% μειώθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία στην Κρήτη το τελευταίο εξάμηνο"

Σκάφος με έξι επιβάτες εξέπεμψε SOS ανοιχτά της Κρήτης

Ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι Ηρακλείού

Καιρός:Βροχές, καταιγίδες και χιόνια,συνθέτουν το σκηνικό…

Κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, θα συνεχίζει να επηρεάζει την χώρα μας μέχρι και την Τρίτη

Κρητικός στο Λονδίνο περιγράφει τι βίωσε με τον κορωνοϊό

«Ο συγκεκριμένος ιός είναι σαν όπλο, μπαίνει στο σώμα σου να σε σκοτώσει»

Κέντρο Υγείας μόνο για κορωνοϊό όλο το 24ωρο και στην Κρήτη

Τα Κέντρα Υγείας COVID-19 θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν Κ.Υ. στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα,…

Συγκεντρώνουν μέλι για το «Χαμόγελο του παιδιού»

Μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου

Νέο εξιτήριο ασθενούς με κορωνοϊό στην Κρήτη

Καλά στην υγεία του και ο 58χρονος ιερέας στο Ρέθυμνο

Λασίθι: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια…

Σοβαρά τραυματίστηκε αστυνομικός στον Άγιο Νικόλαο κατά την διάρκεια επιχείρησης για την σύλληψη δραστών που κατείχαν και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες.

Κακοκαιρία με δύο «πρόσωπα»: Χειμώνας στην Ελλάδα, αλλά……

Ζεστός ο καιρός στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο

COVID και ηλεκτρονικές αγορές: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Oδηγίες εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Από 1η Μαΐου απαγορεύεται η καύση σε αγροτικές εκτάσεις

Ανακοίνωση από τον δήμο Γόρτυνας

Τι ακριβώς συνέβη με το κρούσμα κορωνοϊού από τα Χανιά;…

14 παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κρήτη

Εξιτήριο για Κρητικιά που είχε νοσήσει από κορωνοϊό

Η 53χρονη νοσηλευόταν για 14 ημέρες στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Ψήφισμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Θλίψη στο Ρέθυμνο για το θάνατο του 48χρονου Βαγγέλη Ψαθάκη

Είχε αφήσει έντονο το στίγμα του στο Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο

Κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στα Χανιά

14 συνολικά οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς στην Κρήτη

Τι ζητάει ο Δήμαρχος Αμαρίου μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού…

Σε καλή κατάσταση ο 58χρονος ιερέας-13 συνολικά στο νησί

Ένα τραγούδι από την Κρήτη για την ενίσχυση του νοσοκομείου…

Μια υπέροχη πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Κρήτη και έβαλε «πλώρη» να βοηθήσει τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής στη μάχη που δίνει η χώρα κατά του κορωνοϊού.

Λάβατε e-mail από την Αστυνομία; Είναι απάτη!

Τι αναφέρει το απατηλό μήνυμα;

Μαλεβίζι: Εθελοντές με αγροτικά μηχανήματα στη μάχη των…

Συνδράμουν στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής

Σε καλή κατάσταση τα δύο νέα κρούσματα στην Κρήτη – Ένας…

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους

Φαρμακεία Ρεθύμνου: Μέσα από τα κλειστά ρολά στο εξής η…

Δεδομένου των σοβαρών ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας

Μεσσαρά: Γέννησε δίδυμα… στο σπίτι!

Τα μωρά ήταν …βιαστικά.

Κορωνοϊός – Κρήτη: 120 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση

Στη 2η θέση η Κρήτη πανελλάδικά

Καλά στην υγεία του ο 58χρονος ιερέας - αρνητικοί στον ιό…

Σε καλή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο για τον κορωνοϊό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο 58χρονος Ιερέας που μόλις χθες επιβεβαιώθηκε οτι είναι θετικός…

Κορωνοϊός - Κρήτη: Τουρισμός δύο μηνών στο καλό... σενάριο…

Τεράστιο το πλήγμα για τη βαριά βιομηχανία του νησιού από την πανδημία

Κρήτη: Xωρίς τροχαία δυστυχήματα – Τα θετικά της απαγόρευσης

Τι δείχνουν τα στατιστικά του περυσινού Μάρτη με τον φετινό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.