Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ξεσηκωμός στο Λασίθι για τα αιγοπρόβατα που βόσκουν ανεξέλεγκτα!

Ξεσηκωμός στο Λασίθι για τα αιγοπρόβατα που βόσκουν ανεξέλεγκτα!

Περιβάλλον | 12/02/2015 - 11:01
Ξεσηκωμός στο Λασίθι για τα αιγοπρόβατα που βόσκουν ανεξέλεγκτα!
Οι κάτοικοι, μέσα από την επιστολή της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων καταγγέλλουν ότι βλέπουν τα αμνοερίφια να καταστρέφουν τις καλλιέργειες τους, ακόμη κι όταν αυτές είναι περιφραγμένες, χωρίς να γίνεται όμως τίποτα.

Αναλυτικά η Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων καταγγέλλει:


"Μετα απο την έκτακτη συνεδρίαση την 10/12/14 η επιτροπή για την βόσκηση των Συλλόγων και Φορέων για τον ορεινό όγκο της Θρυπτής αποφασίστηκε να σταλεί η παρακάτω ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ πρός τις αρμόδιες αρχές. (ΓΓ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Περιφερειάρχη Κρήτης, Δήμαρχο  Ιεράπετρας, Αστυνομική Δνση Λασιθίου, ΟΠΕΚΕΠΕ). Να κοινοποιηθεί δε στον πρόεδρο Εφετών, στους βουλευτές του νομού και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Αξιότιμοι κύριοι,

   Σας ενημερώνουμε ότι παρά τα μέτρα που κατα καιρούς υποτίθεται έχουν ληφθεί το πρόβλημα των ανεπιτήρητων και αδεσπότων αιγοπροβάτων στην περιοχή του ορεινού όγκου Θρυπτής παραμένει οξύ.
   Για παράδειγμα τον τελευταίο καιρό (και όχι μόνον) κτηνοτρόφοι (της οικογενείας Βάρδα) αφήνουν καθημερινά μέσα στον οικισμό της Θρυπτής ελεύθερες εκατοντάδες  αίγες συνεχίζοντας την πρακτική των τελευταίων τριάντα ετών ολοκληρώνοντας την εκβιαστική πρακτική απέναντι στους κατοίκους αλλα και την επιδεικτική αδιαφορία τους πρός τους νόμους του Ελληνικού κράτους και τις εξαγγελίες σας.
   Κατόπιν της συνεχιζόμενης απαράδεκτης κατάστασης σας καλούμε να λάβετε μέτρα, τουλάχιστον  αυτά για τα οποία έχετε δημόσια δεσμευθεί στην συνεδρίαση στην Αστυνομική Διέυθυνση Λασιθίου της 6/11/14.

•     Σε αυτήν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου είχαν εκφράσει τη βούληση να ελέγξουν (ως έχουν υποχρέωση βάσει του νόμου 4056/12 όπως αυτός τροποποιήθηκε απο τον 4235/14)  τις περιπτώσεις εκείνες των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όπου υπάρχει αντικειμενική αδυναμία άρσης των παρατυπιών (πχ δίπλα σε πηγές ή σε περιοχές Ειδικής Προστασίας όπου δεν επιτρέπεται η κτηνοτροφική δραστηριότητα) και εφόσον δεν αδειοδοτηθούν να υποχρεωθούν σε απομάκρυνση. Θυμίζουμε επίσης ότι με βάση το άρθρο 186 του Καλλικράτη αρμόδια για την εφαρμογή των ΓΠΣ είναι η κατα τόπους περιφερειακή ενότητα.

•    Επίσης στην συγκεκριμένη σύσκεψη είχε εκφρασθεί εκ μέρους των υπηρεσιακών παραγόντων της Δνσης Δασών Λασιθίου η βούληση να κηρυχθεί (επιτέλους) αναδασωτέα η περιοχή άνωθεν της Αγίας Αννης στην Θρυπτή η οποία παλαιότερα είχε καεί. Επίσης να κηρυχθούν δασωτέες οι περιοχές εκείνες οι οποίες έχουν υπερβοσκηθεί (και είναι πολλές αυτές στον ορεινό όγκο) και να απαγορευθεί η ελεύθερη βόσκηση.

•      Οσον αφορά την περισυλλογή των αδεσπότων, δεδομένης της έλλειψης απαραίτητου προσωπικού του Δήμου σας καλούμε μέσα στα πλαίσια των νόμων να λάβετε μέτρα ώστε αυτά να απομακρυνθούν ή να εξοντωθούν μια και όντας σε αγρία κατάσταση δεν μπορούν να ελεγχθούν απο τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους.

•    Τέλος, δεδομένης της πρακτικής να θεωρούνται επιλέξιμοι για επιδότηση βοσκότοποι σε περιοχές που εκ του νόμου απαγορευεται (ΣΧΟΟΑΠ 2009) η ελεύθερη βόσκηση, ή χωρίς τον δημόσιο έλεγχο των ενοικιαστηρίων σας θέτουμε ενώπιον των ευθυνών σας στον χειρισμό των κοινοτικών πόρων.

Ως εκ τούτου αναμένουμε τις ενέργειες σας και είμεθα έτοιμοι να προσφύγουμε στα αρμόδια εθνικά και κοινοτικά όργανα για την δικαίωση των προσπαθειών μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της έννομης τάξης".


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.