Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Το πιάτο που... κάνει τη διαφορά: Κρέπες με γαρίδες

Το πιάτο που... κάνει τη διαφορά: Κρέπες με γαρίδες

Διατροφή | 01/11/2014 - 14:08
Το πιάτο που... κάνει τη διαφορά: Κρέπες με γαρίδες
Το δίπλωμα σε πουγκί αλλά και η γέμιση θα κάνουν τη διαφορά, μετατρέποντας τις ταπεινές κρέπες σε ένα εντυπωσιακό πιάτο.


Διαβάστε τη συνταγή της Ιωάννας Σταμούλου, όπως αυτή δημοσιεύεται στο olivemagazine.gr

Υλικά

Για τις κρέπες

1 φλιτζάνι γάλα
2 αβγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
λίγο βούτυρο για το τηγάνι

Για τη γέμιση

4 - 5 γαρίδες μεγάλες
300γρ. γαρίδες μικρές, προβρασμένες και αποφλοιωμένες
2 - 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, σε φέτες
1 καρότο, σε φέτες
2 κουτ. σούπας αλεύρι
2 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο ακόμη
1½ φλιτζάνι νερό
1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
1 αβγό
2 - 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
άνηθο ψιλοκομμένο
λίγη σκόρδο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τις κρέπες: Μέσα σε λεκανίτσα χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 20εκ.) και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε λίγο από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο.

Βήμα 3

Συνεχίζετε τη διαδικασία, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Πλένετε και καθαρίζετε τις μεγάλες γαρίδες από το κεφάλι και το κέλυφος, κρατώντας μόνο τις ουρές τους. Τις αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 4

Ξεπαγώνετε τις μικρές γαρίδες και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.

Βήμα 5

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες που καθαρίσατε. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το καρότο και, αφού σοτάρετε τα υλικά για λίγο ακόμη, ρίχνετε το νερό. Βράζετε για 10 λεπτά, προσθέτετε το κρασί και δίνετε μια βράση ακόμη. Περνάτε το ζωμό από σήτα, πιέζοντάς τον με την ανάποδη ενός κουταλιού.

Βήμα 6

Βάζετε ένα άλλο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και με έναν αβγοδάρτη ανακατεύετε το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ψηθεί ελαφρά το αλεύρι. Προσθέτετε τότε το ζωμό γαρίδας και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση η σάλτσα και να πήξει. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτετε το αβγό. Νοστιμίζετε με αλατοπίπερο και μπόλικο άνηθο.

Βήμα 7

Κρατάτε από τα κρεμμυδάκια τα πράσινα φύλλα και τα ζεματάτε σε καυτό νερό να μαλακώσουν και να αποκτήσουν καταπράσινο χρώμα. Τα κόβετε κατά μήκος σε κορδέλες. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον οκτώ.

Βήμα 8

Ψιλοκόβετε το λευκό μέρος των κρεμμυδιών και τα σοτάρετε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Προσθέτετε τότε τις ψιλοκομμένες γαρίδες και το τζίντζερ και ανακατεύετε λίγο ακόμη. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε. Κρατάτε στην άκρη λίγη από τη σάλτσα που φτιάξατε και την υπόλοιπη την προσθέτετε στο τηγάνι και ανακατεύετε.

Βήμα 9

Παίρνετε μία μία τις κρέπες και, αφού τοποθετήσετε στο κέντρο της καθεμιάς το 1/8 του μίγματος της γαρίδας, τις κλείνετε σε πουγκιά που στερεώνετε με μια κορδέλα από φύλλο κρεμμυδιού. Τοποθετείτε τα πουγκιά σε λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνετε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C.

Βήμα 10

Στο μεταξύ πασπαλίζετε τις ολόκληρες γαρίδες με λίγο σκόρδο σε σκόνη και τις ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 11

Σερβίρετε τα πουγκιά (ανά δύο σε κάθε μερίδα), διακοσμώντας το κάθε πιάτο με μια γαρίδα και ελάχιστη από τη σάλτσα που κρατήσατε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Αντωνία Κατή


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διατροφή

Πεντανόστιμη και δροσερή τούρτα Οreo

Εύκολο στην παρασκευή του δροσερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα Οreo

Μπισκοτένια απόλαυση - Το πιο νόστιμο και οικονομικό γλυκό

Ένα εντυπωσιακό, λαχταριστό γλυκό από την ομάδα Live Kitchen και τον Πάνο Παπαδάκη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.