Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



To CretePlus.gr στο μοναδικό φαράγγι της Τρυπητής που καταλήγει σε μια πανέμορφη παραλία (pics)

To CretePlus.gr στο μοναδικό φαράγγι της Τρυπητής που καταλήγει σε μια πανέμορφη παραλία (pics)

Περιβάλλον | 16/08/2016 - 01:05
To CretePlus.gr στο μοναδικό φαράγγι της Τρυπητής που καταλήγει σε μια πανέμορφη παραλία (pics)
Tο φαράγγι της Τρυπητής στο Ηράκλειο, βρίσκεται νότια του νομού κοντά στο χωριό Λέντα. Πήρε την ονομασία του από την εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής που είναι χτισμένη μέσα σε μία σπηλιά του φαραγγιού.

Είναι σχετικά μικρό στο μήκος και διασχίζεται ολόκληρο με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σας. Το τοπίο είναι μαγικό και οι ψηλοί βράχοι που ορθώνονται σε αρκετά σημεία του φαραγγιού, κόβουν την ανάσα! Για να φτάσετε εκεί πρέπει να διασχίσετε με το αυτοκίνητό σας ένα μέρος από τα Αστερούσια Όρη περνώντας από το χωριό Βασιλική μέσω του χωριού Άγιοι Δέκα. Όλη η διαδρομή είναι καταπληκτική αλλά με αρκετή δυσκολία λόγω του χωμάτινου δρόμου. 

Αξίζει όμως να το επισκεφθείτε μιας και το τοπίο θα σας αποζημιώσει! Σε κάποιο σημείο οι βράχοι του φαραγγιού έρχονται τόσο κοντά ο ένας στον άλλο, που κυριολεκτικά χωράει να περάσει μόνο ένα αυτοκίνητο! Η άγρια κρητική φύση, για άλλη μια φορά, θα σας αφήσει άφωνους με τα ελάχιστα δέντρα που φυτρώνουν μέσα στις πέτρινες πλαγιές των βράχων και τα ψηλά βουνά που αγκαλιάζουν την περιοχή! Περνώντας το φαράγγι καταλήγετε στην πανέμορφη παραλία της Τρυπητής με τα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά της! Εκεί μπορείτε να περάσετε μια ημέρα χαλάρωσης ή ακόμη και να κατασκηνώσετε κάτω από τα αλμυρίκια! Ιδανικός τόπος για τους φυσιολάτρες. Η διαδρομή μέσα από το Φαράγγι της Τρυπητής και η θέα της πανέμορφης παραλίας του μετά την έξοδο, θα σας αφήσουν κατάπληκτους!

Η παραλία Τρυπητή βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου περίπου 73 χλμ από την πόλη και πολύ κοντά στο Λέντα. Για να φτάσετε εκεί πρέπει είτε να διασχίσετε με το αυτοκίνητό σας ένα μέρος από τα Αστερούσια Όρη και να περάσετε το φαράγγι της Τρυπητής ξεκινώντας από το χωριό Βασιλική (εκεί φτάνετε μέσω του χωριού Άγιοι Δέκα), μια διαδρομή με απαράμιλλη ομορφιά και επιβλητικό τοπίο, είτε να έρθετε από τον Λέντα ξεκινώντας από το λιμανάκι του χωριού προς τα ανατολικά. Το φαράγγι της Τρυπητής είναι εξαίσιο με πανύψηλους βράχους που σε ένα σημείο στενεύουν τόσο πολύ ώστε να χωράει ίσα ίσα ένα μόνο αυτοκίνητο. Δεν θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητό σας για να περπατήσετε. Ο δρόμος θα σας οδηγήσει κατευθείαν στην παραλία όπου μπορείτε να παρκάρετε. Η άλλη διαδρομή, από τον Λέντα, διασχίζει παραλιακά και περνάει μέσα από το ακρωτήριο του Τράφουλα όπου κι εκεί η θέα θα σας κερδίσει με τα μικρά, παραδεισένια και σε κάποιες περιπτώσεις προσβάσιμα κολπάκια που θα συναντάτε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής και την ομορφιά του Λιβυκού πελάγους. Και οι δύο δρόμοι είναι χωμάτινοι και μεγάλης δυσκολίας αλλά το τοπίο θα σας αποζημιώσει με την άγρια ομορφιά που μόνο η νότια Κρήτη μπορεί να μας χαρίσει! Φτάνοντας στην Τρυπητή, που πήρε το όνομά της από την εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής, χτισμένη σε σπηλιά μέσα στο φαράγγι, θα αντικρίσετε μια καταπληκτική παραλία με πεντακάθαρα, πράσινα νερά!

Έχει ψιλό βοτσαλάκι και τα νερά παραμένουν ήρεμα ανεξάρτητα από το αν φυσάνε άνεμοι στην περιοχή, διότι προφυλάσσεται αρκετά. Μερικά μέτρα από την ακτή υπάρχουν αλμυρίκια για να σας χαρίσουν σκιά και να στήσετε τη σκηνή σας αν είστε λάτρεις του ελεύθερου camping. Δεν υπάρχει καμία οργάνωση, εκτός από μια ταβερνούλα με σπιτικό φαγητό και δροσερά αναψυκτικά. 

Δυστυχώς στην παραλία υπάρχουν αρκετά παραπήγματα που οι ντόπιοι κατασκεύασαν και χρησιμοποιούν ως ενοικιαζόμενα δωμάτια, και αρκετά τροχόσπιτα που οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έχουν αφήσει εκεί μόνιμα για τις διακοπές τους. 

Οι άναρχες κακοτεχνίες και η καταπάτηση της παράλιας ακτής είναι το μόνο αρνητικό που θα συναντήσετε. Η εκδρομή και γιατί όχι η κατασκήνωση στην παραλία της Τρυπητής είναι κάτι που σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα! Το τοπίο της διαδρομής θα σας μαγέψει και τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας θα σας δροσίσουν και θα σας καλέσουν να επιστρέψετε ξανά!


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.