Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήματα Νομικής

Τμήματα Νομικής

Παιδιά & Γονείς | 14/04/2015 - 11:12
Τμήματα Νομικής
Ανάλυση των Τμημάτων Νομικής του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Θράκης (Κομοτηνή) / Αθήνας / Θεσσαλονίκης

Περιγραφή

Τα τμήματα της Νομικής έχουν σκοπό να εφοδιάσουν τους φοιτητές τους με τις απαραίτητες γνώσεις των διαφόρων κλάδων του δικαίου, να τους εξοικειώσουν με τη νομική σκέψη και να τους καταστήσουν ικανούς να εφαρμόζουν και να ερμηνεύουν τις νομικές διατάξεις. Σκοπός των τμημάτων αυτών είναι η καλλιέργεια της Νομικής Επιστήμης. Η Νομική Επιστήμη, αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών επιστημών, δεν περιορίζεται σε ένα σύστημα έρευνας του κρατούντος θετικού δικαίου, αλλά αναζητεί τους κοινωνικούς όρους που διέπουν την εξέλιξη του δικαίου.

Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο

Μαθήματα
    
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά μαθήματα που αποτελούν βασικό αντικείμενο διδασκαλίας των τμημάτων:
Δίκαιο (Συνταγματικό, Αστικό, Οικογενειακό, Ποινικό, Δημόσιο Διεθνές, Εμπορικό, Εργατικό, Εμπράγματο, Γενικό Ενοχικό, Ειδικό Ποινικό, Κληρονομικό, Συλλογικό Εργατικό, Ιδιωτικό Διεθνές, Αξιογράφων, Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Ναυτικό, Πτωχευτικό, Ρωμαϊκό, Εκκλησιαστικό, Ασφαλιστικό, Περιβάλλοντος, Εκμεταλλεύσεως, Εμπορικών Συμβάσεων και Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Φορολογικό, Κοινοβουλευτικό, Χωροταξικό και Πολεοδομικό, Κοινοτικό - Οικονομικό, Ανηλίκων, Τραπεζικό, Ιατρικό, Αεροπορικό, Αθλητικό κ.ά.), Ιστορία του Δικαίου, Ποινική Δικονομία, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Φιλοσοφία του Δικαίου, Νομοπληροφορική, Δικαστική Ψυχολογία, Στοιχεία Πολιτικής Οικονομίας, Διπλωματική Ιστορία, Κοινωνιολογία του Δικαίου, Δικαστική Ψυχιατρική, Θυματολογία, Συνταγματική Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις, Εγκληματολογία κ.ά.

Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο

Εργασιακά

Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Νομικής μπορούν, κατ’ εξοχήν, να απασχοληθούν ως δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς και συμβολαιογράφοι.

Για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος απαιτείται ειδική άδεια, την οποία οι πτυχιούχοι μπορούν να αποκτήσουν αφού ασκηθούν επί 18 μήνες. Από το 2013 έχει σημειωθεί σημαντική αλλαγή στην άσκηση των δικηγόρων, η οποία ορίζεται αναλυτικά στον νόμο υπ’ αρ. 4194, ΦΕΚ 208 Α’/27-09-2013. Βασικά σημεία των αλλαγών αυτών αποτελούν η παροχή δυνατότητας για πρακτική άσκηση όχι μόνο σε ιδιώτες δικηγόρους αλλά και σε άλλους οργανισμούς νομικής φύσης, δημόσιους ή ιδιωτικούς, η αλλαγή του τρόπου των εξετάσεων για την λήψη της άδειας, ο ορισμός ειδικής επιτροπής εποπτείας κατά την άσκηση κ.ά.

Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής τους άσκησης, οι δικηγόροι εγγράφονται στον Δικηγορικό Σύλλογο της περιοχής τους. Μετά από τέσσερα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος μπορούν να παρίστανται στο Εφετείο και μετά από οκτώ χρόνια στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας. Οι δικηγόροι, συνήθως, ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο Δίκαιο (Ποινικό, Αστικό, Εμπορικό, Διεθνές, Ασφαλιστικό κ.ά.) και αναλαμβάνουν υποθέσεις σχετικές με την ειδικότητά τους. Μπορούν, βέβαια, να αναλαμβάνουν και υποθέσεις άλλου τομέα, ανάλογα με την κρίση τους.

Επίσης, αρκετοί απόφοιτοι των νομικών σχολών επιδιώκουν να ακολουθήσουν διπλωματική καριέρα. Για να το επιτύχουν πρέπει να λάβουν μέρος στις εξετάσεις της Διπλωματικής Ακαδημίας, που διεξάγονται κάθε χρόνο. Επισημαίνεται ότι στις συγκεκριμένες εξετάσεις μπορούν να λάβουν μέρος οι απόφοιτοι οποιουδήποτε Πανεπιστημιακού τμήματος της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Οι υποψήφιοι για τη Διπλωματική Ακαδημία εξετάζονται σε μια σειρά έξι μαθημάτων, σε δύο ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά) και περνούν από συνέντευξη.

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων υπάγονται στον Κλάδο Π.Ε. 13, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, και μπορούν να διοριστούν στην εκπαίδευση για τη διδασκαλία αντίστοιχων μαθημάτων. Όσον αφορά τον διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., αλλά στους πίνακες κατάταξης και διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο

Χρήσιμες Πληροφορίες

    Η Νομική Αθηνών ιδρύθηκε το 1837 και η Νομική Θεσσαλονίκης το 1930. Η Νομική Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1974.
    Στον Κλάδο Π.Ε. 13 Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, εντάσσονται οι απόφοιτοι που έχουν πτυχίο Νομικής ή Πολιτικής Επιστήμης ή Πολιτικών Επιστημών ή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών ή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας ή Δημόσιας Διοίκησης ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών με κατεύθυνση Πολιτικές Σπουδές και Διπλωματία Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής.
    Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ακαδημίας 60, Αθήνα, Τ.Κ. 106 79, Τηλ.: 210 33.98.270-1, Ηλ. Διεύθυνση: www.dsa.gr
    Ιστοσελίδα αναζήτησης νομικών θεμάτων: www.lawnet.gr

Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 212 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2015»


 Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2015 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook

Δείτε σχετικές κατηγορίες επιχειρήσεων του Ηρακλείου μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.

Φροντιστήρια Ανωτάτων Σχολών Ηράκλειο Κρήτης
Όλα τα φροντιστήρια ανωτάτων σχολών του Ηρακλείου, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης Ηράκλειο Κρήτης
Στον κατάλογο του creteplus.gr θα βρείτε καταχωρημένα όλα τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης που υπάρχουν στο Ηράκλειο.
Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Ηράκλειο Κρήτης
Στον κατάλογο του creteplus.gr θα βρείτε καταχωρημένα όλα τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών του Ηρακλείου.
Φροντιστηριακά Μαθήματα ΑΕΙ Ηράκλειο Κρήτης
Όλα τα εκπαιδευτήρια του Ηρακλείου που παραδίδουν φροντιστηριακά μαθήματα για ΑΕΙ, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Φροντιστηριακά Μαθήματα ΕΑΠ Ηράκλειο Κρήτης
Όλα τα εκπαιδευτήρια του Ηρακλείου που παραδίδουν φροντιστηριακά μαθήματα για ΕΑΠ, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Φροντιστηριακά Μαθήματα ΤΕΙ Ηράκλειο Κρήτης
Όλα τα εκπαιδευτήρια του Ηρακλείου που παραδίδουν φροντιστηριακά μαθήματα για φοιτητές των ΤΕΙ, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.