Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήματα Κτηνιατρικής

Τμήματα Κτηνιατρικής

Παιδιά & Γονείς | 06/03/2015 - 13:32
Τμήματα Κτηνιατρικής
Ανάλυση Τμημάτων Κτηνιατρικής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum - Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Θεσσαλονίκης / Θεσσαλίας (Καρδίτσα)

Περιγραφή


Τα Τμήματα Κτηνιατρικής έχουν σκοπό να καλλιεργήσουν την κτηνιατρική επιστήμη και να καταρτίσουν επιστήμονες, οι οποίοι θα θεραπεύουν με βάση αυτή, αναδεικνύοντας παράλληλα την αξία του κτηνιατρικού επαγγέλματος. Τα τμήματα ασχολούνται με όλους τους τομείς της υγείας και προστασίας των ζώων, της αύξησης και βελτίωσης της ζωικής παραγωγής, της υγιεινής και τεχνολογίας των προϊόντων ζωικής προέλευσης, της προστασίας των ανθρώπων από τις ζωικές νόσους και τέλος της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα: Ζωολογία, Ζωοτεχνία, Βιοστατιστική, Μικροσκοπική Ανατομική, Μακροσκοπική Ανατομική, Μικροβιολογία, Παθολογική Ανατομική, Υγιεινή και Τεχνολογία Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Γενετική, Διαγνωστική Κυτταρολογία, Οικολογία, Παθολογία Ιχθύων, κ.ά.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Εργασιακά

Σύμφωνα με το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο απόφοιτος του Τμήματος Κτηνιατρικής έχει εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με: α) την υγεία των παραγωγικών ζώων (βοοειδών, προβάτων, αιγών, χοίρων, πτηνών, ψαριών, μελισσών κλπ), β) τον έλεγχο της ποιότητας των σχετικών ζωικών προϊόντων τους (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και κρεατοσκευάσματα), γ) την υγεία των ζώων συντροφιάς (σκύλου, γάτας, ίππων, εξωτικών ειδών κλπ), και δ) την προστασία της υγείας του καταναλωτή από ζωανθρωπονόσους (ασθένειες οι οποίες μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο).
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών (γεωπόνων, δασολόγων, κτηνιάτρων, γεωλόγων, ιχθυολόγων) καθορίζονται από το Π.Δ. 344/2000 (Φ.Ε.Κ. 297/2000).
Σύμφωνα με αυτό το Φ.Ε.Κ., οι Κτηνίατροι ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν και ειδικότερα:
    Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ζωικής ή μικτής παραγωγής, σε γεωργοκτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές βιομηχανίες, τράπεζες, εταιρείες, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Στην πρόληψη και καταπολέμηση των οποιασδήποτε αιτιολογίας νοσημάτων των θηλαστικών ζώων, πτηνών, ιχθύων, λοιπών σπονδυλωτών υδρόβιων, ωφέλιμων εντόμων, καθώς και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανωτέρω ειδών.
    Στην ίδρυση και λειτουργία, κατ’ αποκλειστικότητα, ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων, μικρών και μεγάλων ζώων, άγριων ζώων και πτηνών, κτηνιατρικών μικροβιολογικών, βιοχημικών, παθολογοανατομικών και ιστολογικών εργαστηρίων, καθώς και χειρουργικών κλινικών.

     Σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Ελλάδα εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 3.000 κτηνίατροι. Η πλειονότητα αυτών απασχολείται στην κεντρική και στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. 'Ένας σημαντικός και συνεχώς αυξανόμενος αριθμός κτηνιάτρων ασκεί ελεύθερο επάγγελμα. Άλλοι κτηνίατροι εργάζονται στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, σε βιομηχανίες ή εμπορικές εταιρείες κτηνιατρικών προϊόντων, σε βιομηχανίες τροφίμων, σε κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές ή ιχθυοκομικές επιχειρήσεις ή σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα (Υγειονομικά σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις, Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος, Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων, Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων, Ιατροβιολογικό Ίδρυμα της Ακαδημίας Αθηνών, Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, κ.ά.).
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»


Χρήσιμες Πληροφορίες

    Και στα δύο τμήματα είναι απαραίτητη η πρακτική άσκηση για τη λήψη του πτυχίου. Η πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί: α) σε κτηνιατρεία, β) σε μονάδες περίθαλψης ζώων, γ) σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης ή ζωοτροφών, δ) σε κτηνιατρικά εργαστήρια και ε) σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παραγωγικών ζώων.
    Για να ανοίξει κάποιος ιατρείο μικρών ζωών απαιτείται μόνο το πτυχίο Κτηνιατρικής από τα δύο αυτά τμήματα ή αντίστοιχα της αλλοδαπής.
    Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
    Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), Βενιζέλου 64, Τ.Κ. 546 31, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310/278 817, 278818, Ηλ. Διεύθυνση: www.geotee.gr

Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»


Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 370 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2015»


 Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2015 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.