Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



 Τμήματα Φυσικής

Τμήματα Φυσικής

Παιδιά & Γονείς | 27/03/2015 - 10:00
Τμήματα Φυσικής
Ανάλυση των Τμημάτων Φυσικής του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Ιωαννίνων / Πάτρας / Κρήτης (Ηράκλειο) / Αθήνας / Θεσσαλονίκης

Περιγραφή


Τα Τμήματα Φυσικής ασχολούνται με τη μελέτη, την παρατήρηση και την έρευνα των φυσικών φαινομένων καθώς και των νόμων που τα διέπουν. Όλα τα τμήματα δίνουν έμφαση στις παραδοσιακές κατευθύνσεις της μέσης εκπαίδευσης και της ερευνητικής σταδιοδρομίας, καθώς και στις νέες γνώσεις, όπως μικροηλεκτρονική, λέιζερ, τηλεπικοινωνίες, πολυμερή, περιβαλλοντικές μελέτες κ.α.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:
Χημεία, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Μηχανική, Υπολογιστές, Στατιστική, Εισαγωγή στα Συστήματα Αυτοματισμού, Μικροηλεκτρονική, Οπτικοηλεκτρονική, Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος, Φυσική της Ατμόσφαιρας, Βιοηλεκτρονική, Ανάλυση Κυκλωμάτων, κ.ά.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Εργασιακά

Ο φυσικός επιστήμονας ασχολείται γενικά με την προαγωγή της γνώσης των βασικών ενοτήτων της φυσικής επιστήμης. Συγκεκριμένα, ένας φυσικός μπορεί να ασχοληθεί είτε με την παρατήρηση, ως θεωρητικός φυσικός, είτε με το πείραμα, ως πειραματικός φυσικός. Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γίνεται με σαφήνεια η διάκριση ανάμεσα στην παρατήρηση και το πείραμα. Η Παρατήρηση είναι η προσεκτική και κριτική εξέταση ενός φαινομένου κατά την οποία εντοπίζονται και αναλύονται οι διάφοροι παράγοντες που το επηρεάζουν. Υπάρχουν φαινόμενα τα οποία εμφανίζονται σε ειδικές συνθήκες και των οποίων η ανάλυση αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία. Για αυτούς τους λόγους το πείραμα είναι απαραίτητο. Το Πείραμα, λοιπόν, είναι η ποσοτική παρατήρηση ενός φαινομένου κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Το πείραμα δεν είναι το μόνο εργαλείο του φυσικού. Βασιζόμενος σε γνωστές σχέσεις και στην επαγωγή, ο φυσικός μπορεί να διατυπώσει στη γλώσσα των μαθηματικών μια περιγραφή (μοντέλο) των φυσικών φαινομένων. Το μοντέλο αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πρόβλεψη ενός νέου φαινομένου ή στην εύρεση σχέσεων μεταξύ διαφόρων γνωστών διαδικασιών. Ο θεωρητικός ερευνητής δύναται να αναθεωρήσει το μοντέλο έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με τις πειραματικές πληροφορίες ή, αν αυτό δεν γίνεται, να το απορρίψει. Η σύγχρονη φυσική επιστήμη προχωράει με τη συνεργασία και την αλληλεξάρτηση θεωρίας και πειράματος.
Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικής μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε θέσεις όπως:
    Στην εκπαίδευση (στα δημόσια ή ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια) ως καθηγητές φυσικής.
    Σε τμήματα ερευνών και παραγωγής βιομηχανικών μονάδων ή στις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες ως ειδικοί.
    Στη μετεωρολογική υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) ως μετεωρολόγοι, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει το αντίστοιχο μεταπτυχιακό.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»


Χρήσιμες Πληροφορίες

    Στο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. το 2006 για πρώτη φορά ο Κλάδος Π.Ε. 04, Φυσικών διασπάται σε 5 υποκλάδους: α) Π.Ε. 0401, Φυσικών, β) Π.Ε. 0402, Χημικών, γ) Π.Ε. 0403, Φυσιογνωστών, δ) Π.Ε. 0404, Βιολόγων και ε) Π.Ε. 0405, Γεωλόγων. Η διάσπαση αυτή είναι σημαντική γιατί, πλέον, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε διαφορετικά μαθήματα για κάθε ειδικότητα και όχι στα ίδια, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
    Στον Κλάδο Π.Ε. 04.01, Φυσικών εντάσσονται οι απόφοιτοι που έχουν Πτυχίο Φυσικής (κωδ. 0411) ΑΕΙ Πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής ή πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου (κωδ. 0412) ή πτυχίο σπουδών στις Φυσικές Επιστήμες του Ε.Α.Π. (κωδ. 0413) ή της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πιστοποιητικό παρακολούθησης του Προγράμματος Σπουδών της κατεύθυνσης Φυσικού Εφαρμογών (κωδ. 0414). Ειδικότερα για τα πτυχία της Κύπρου πριν την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1.5.2004) δεν απαιτείται αντιστοιχία (π.δ.299/1997 όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 367/2001) ενώ για τα πτυχία τα οποία έχουν χρόνο κτήσης μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία (Προκήρυξη Α.Σ.Ε.Π. Αρ. 2Π/2008, Φ.Ε.Κ. 515, 8/10/2008).

Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 323 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2015»


 Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2015 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.