Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Παιδιά & Γονείς | 06/03/2015 - 13:39
Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ανάλυση Τμημάτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum - Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Ε.Μ.Π. / Θεσσαλονίκης / Πάτρας / Θεσσαλίας (Βόλος) / Θράκης (Ξάνθη) / Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά ) /Ιωαννίνων

Περιγραφή


Τα τμήματα αποσκοπούν στην εκπαίδευση και υψηλή κατάρτιση με γνώσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της τέχνης, της τεχνολογίας και της επιστήμης, συνδέοντας τη θεωρία με το σχεδιασμό. Παράλληλα, οι σπουδές σε αυτά τα τμήματα προσφέρουν εξειδίκευση σε θεματικές ενότητες, όπως αρχιτεκτονική τεχνολογία, προστασία και αποκατάσταση μνημείων, περιβαλλοντική - οικολογική διάσταση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Μαθήματα
Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:
Αρχιτεκτονική Τεχνολογία, Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, Αρχές και Έννοιες της Αρχιτεκτονικής, Σχεδίαση με Η/Υ, Εικαστικά, Ιστορία της Τέχνης, Δομική Στατική, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Μαθηματικά, Αντοχή Υλικών, Οικονομικά των Κατασκευών, Τρισδιάστατοι Χώροι, Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Μορφολογία και Ρυθμολογία, Αρχιτεκτονική Σύνθεση, κ.ά.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Εργασιακά

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αρχιτεκτόνων μηχανικών ορίζονται από τον Ν. 4663/1930 (Φ.Ε.Κ. 149Α), καθώς και από άλλα μεταγενέστερα διατάγματα. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (www.tee.gr). Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.).
Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες που μελετούν και σχεδιάζουν τρόπους ορθής διαχείρισης του κτισμένου περιβάλλοντος. Οι πτυχιούχοι αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) μετά από εξετάσεις. Επίσης, εγγράφονται στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, στο μητρώο για έργα αρχιτέκτονα μηχανικού και στο Μητρώο Εμπειρίας κατασκευαστών στην κατηγορία οικοδομικών έργων και έργων πρασίνου. Οι αρχιτέκτονες μπορούν, επιπρόσθετα, να υπογράφουν μελέτες οικοδομικών και τοπογραφικών έργων. Για την ανάλυση, εκπόνηση και υπογραφή μελετών δημοσίων έργων πρέπει να αποκτηθεί μελετητικό πτυχίο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Ως εργολήπτες του δημοσίου τομέα οι αρχιτέκτονες χρειάζονται ανάλογο πτυχίο το οποίο μπορούν να αποκτήσουν από την προαναφερόμενη υπηρεσία, τρία χρόνια μετά την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το εισαγωγικό κείμενο του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.
Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχοληθούν:
    Στον δημόσιο τομέα, σε υπηρεσίες, σε υπουργεία, σε οργανισμούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
    Σε τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες.
    Στο δικό τους τεχνικό γραφείο μελετών ή εργοληπτική εταιρία ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Επίσης, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 12, Μηχανικών (Κωδικός: Π.Ε. 1210, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στον διαγωνισμό, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά στους πίνακες κατάταξης και διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Χρήσιμες Πληροφορίες

    Σε όλα τα τμήματα από τα δέκα εξάμηνα σπουδών, τα εννέα πρώτα είναι αφιερωμένα στην παρακολούθηση μαθημάτων (παραδόσεων, φροντιστηριακών ασκήσεων, εργαστηρίων, σεμιναρίων κ.λπ.) και κατά το δέκατο εξάμηνο εκπονείται η πτυχιακή εργασία. Επίσης, από το πέμπτο εξάμηνο αρχίζει η σταδιακή διαφοροποίηση του προγράμματος, ανάλογα με τον κύκλο σπουδών επιλογής του φοιτητή. Τέλος, σε κάθε τμήμα υπάρχει η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε αντίστοιχους φορείς.
    Το έβδομο, όγδοο και ένατο εξάμηνο αποτελούν τις σπουδές κατεύθυνσης σε κάθε τμήμα.
    Οι υποψήφιοι για να εισαχθούν στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών θα πρέπει να εξεταστούν και στα ειδικά μαθήματα του ελεύθερου και του γραμμικού σχεδίου. Το ειδικό μάθημα για τα τμήματα έχει συντελεστή 2 (ο βαθμός που θα γράψει ο υποψήφιος πολλαπλασιάζεται με το 200). Ως βαθμός ειδικού μαθήματος υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμών στα δύο ειδικά μαθήματα.
    Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε), Καραγεώργη Σερβίας 4, 10248, Αθήνα, Τηλ.: 210 32.91.200, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.tee.gr/

Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 445 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2015»


 Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2015 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.