Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Παιδιά & Γονείς | 30/04/2015 - 13:33
Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
Ανάλυση Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum - Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά)

Περιγραφή


Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων  έχει σκοπό να αναδείξει μηχανικούς που θα ασχοληθούν με την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των ορυκτών πρώτων υλών με τεχνολογικά προηγμένες μεθόδους αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Μαθήματα

Eνδεικτικά, κάποια βασικά μαθήματα του τμήματος είναι τα εξής:
Διαφορικός και Ολοκληρωτικός Λογισμός, Εισαγωγή στον Προγραμματισμό, Γεωλογία, Φυσική, Ανόργανη Χημεία, Σχέδιο, Αναλυτική Χημεία, Τεχνική Μηχανική-Στατική, Γενική Ορυκτολογία, Ασκήσεις Υπαίθρου, Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις, Φυσικοχημεία, Συστηματική Ορυκτολογία, Γεωφυσική, Πετρολογία, Ηλεκτρικά Κυκλώματα, κ.ά.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Εργασιακά

Η κατοχύρωση των επαγγελµατικών δικαιωµάτων του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων διασφαλίζεται βάσει Προεδρικού Διατάγµατος (71/95, Φ.Ε.Κ. 49/7-3-95, Τεύχος Α.) και η άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το Τ.Ε.Ε.
Οι απόφοιτοι του Τµήµατος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, µετά το πέρας των σπουδών τους, αποκτούν τον τίτλο του μηχανικού ορυκτών πόρων. Ο μηχανικός ορυκτών πόρων κάνει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων του εδάφους και επιβλέπει την εξόρυξή τους. Ασχολείται με τη γεωλογική, κοιτασματολογική μελέτη μιας συγκεκριμένης περιοχής, τη μελέτη μορφολογίας του εδάφους, τον εντοπισμό κοιτασμάτων με γεωφυσικές μεθόδους, τις αναλύσεις εδαφών και μελέτες εξόρυξης και, τέλος, την επίβλεψη εργασιών εξόρυξης.
Ο Διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων έχει τη δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης στις εξής δραστηριότητες (όπως ορίζεται στο Π.Δ. 71/1995):
    Μελέτη και επίβλεψη έργων για την ανίχνευση και τον εντοπισμό ορυκτών πόρων με γεωτρήσεις, κοιτασματολογικές, γεωφυσικές, γεωχημικές, ορυκτολογικές και άλλες σύγχρονες μεθόδους.
    Εκπόνηση, επίβλεψη και εφαρμογή οικονομικοτεχνικών μελετών για την επιφανειακή ή υπόγεια εκμετάλλευση βιομηχανικών ορυκτών και μεταλλευμάτων.
    Σχεδιασμός, μελέτη, επίβλεψη διαδικασιών εμπλουτισμού και ποιοτικής αναβάθμισης μεταλλευμάτων βιομηχανικών και ενεργειακών ορυκτών.
    Αξιοποίηση βιομηχανικών ορυκτών πρώτων υλών για τη δημιουργία τυποποιημένων βιομηχανικών υλικών και προϊόντων (κεραμικά, πυρίμαχα, γυαλιά κονιάματα κ.λπ.).
Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε θέσεις όπως:
    Σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που ασχολούνται με την έρευνα και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας: Ι.Γ.Μ.Ε., Δ.Ε.Π., Δ.Ε.Η., ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ,
    Σε υπουργεία (ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) και τράπεζες.
Επίσης, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 12, Μηχανικών (Κωδικός: ΠΕ 1280, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στον διαγωνισμό, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά στους πίνακες κατάταξης και διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Χρήσιμες Πληροφορίες

    Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε), Καραγεώργη Σερβίας 4, 10248, Αθήνα, Τηλ.: 210 32.91.200, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.tee.gr/
    Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Δημητρακοπούλου 113-117, Καλλιθέα, Αθήνα, Τηλ. 210 95.78.048 (κυρία Φουντούλη Βασιλική), Ηλ. Διεύθυνση: http://ustramator.lib.uoc.gr/diafora/syllogos/an2.html
    Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών Μηχανικών, Ηπείρου 27, 10433, Αθήνα, Τηλ.: 210 82.25.613, 82.37.613, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.psdmmm.tee.gr
    Διεύθυνση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων, Ιπποκράτους 196-198, Τ.Κ. 11471, Αθήνα,  Ηλ. Διεύθυνση: http://www.ypexd15.gr/

Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 466 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2015»


 Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2015 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook

Δείτε σχετικές κατηγορίες επιχειρήσεων του Ηρακλείου μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.

Φροντιστήρια Ανωτάτων Σχολών Ηράκλειο Κρήτης
Όλα τα φροντιστήρια ανωτάτων σχολών του Ηρακλείου, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης Ηράκλειο Κρήτης
Στον κατάλογο του creteplus.gr θα βρείτε καταχωρημένα όλα τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης που υπάρχουν στο Ηράκλειο.
Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Ηράκλειο Κρήτης
Στον κατάλογο του creteplus.gr θα βρείτε καταχωρημένα όλα τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών του Ηρακλείου.
Φροντιστηριακά Μαθήματα ΑΕΙ Ηράκλειο Κρήτης
Όλα τα εκπαιδευτήρια του Ηρακλείου που παραδίδουν φροντιστηριακά μαθήματα για ΑΕΙ, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Φροντιστηριακά Μαθήματα ΕΑΠ Ηράκλειο Κρήτης
Όλα τα εκπαιδευτήρια του Ηρακλείου που παραδίδουν φροντιστηριακά μαθήματα για ΕΑΠ, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Φροντιστηριακά Μαθήματα ΤΕΙ Ηράκλειο Κρήτης
Όλα τα εκπαιδευτήρια του Ηρακλείου που παραδίδουν φροντιστηριακά μαθήματα για φοιτητές των ΤΕΙ, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.