Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤιμή στον ταγματάρχη Χαράλαμπο Κοσμαδάκη: Θα δώσουν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο

Τιμή στον ταγματάρχη Χαράλαμπο Κοσμαδάκη: Θα δώσουν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο

Κρήτη | 21/07/2019 - 09:04
Τιμή στον ταγματάρχη Χαράλαμπο Κοσμαδάκη: Θα δώσουν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο
Στα Κάτω Καλέσα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για να τιμήσουν τον ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία

Το όνομα του ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία Χαράλαμπου Κοσμαδάκη θα φέρει από εδώ και στο εξής ο κεντρικός δρόμος των Κάτω Καλεσών, με απόφαση του Δήμου Γαζίου.

Η μετονομασία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο λαμπρής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα αύριο Κυριακή 21 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, και την οποία διοργανώνουν ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Τοπική Κοινότητα της περιοχής.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης ήταν πατέρας της δικηγόρου και αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κατερίνας Κοσμαδάκη, η οποία είναι παντρεμένη με τον θωρακοχειρουργό και νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο Ηρακλείου Γιάννη Δροσίτη.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης γεννήθηκε στα Καλέσα του δήμου Μαλεβιζίου το 1918. Ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Ο πατέρας του λεγόταν Μιχάλης και η μητέρα του Στυλιανή. Αδέλφια του ήταν οι Γιώργος, Κατερίνα, Μανόλης, Καλλιόπη, Αντώνης, Μαρία, Νίκος και Γιάννης, από τα οποία δεν είναι κανείς εν ζωή. Στις 19/9/1939 κατατάχτηκε στο 43 Σύνταγμα Πεζικού. Μετατάχθηκε στον ΧΙΙ Συνοριακό Τομέα από τις 26 Οκτωβρίου 1940 έως τις 15/2/1941. Εκεί ηρωικά συμμετείχε στο Έπος του ’40 στις μάχες κατά των εισβολέων Ιταλών στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στο 83ο Σύνταγμα Πεζικού - μετά την κατάρρευση του μετώπου στα οχυρά Ρούπελ της Γραμμής Μεταξά εισήλθε στην Τουρκία από τις 15/2/1941 έως τις 9/4/1941 - από όπου θεωρήθηκε απολυθείς, αφού ο πόλεμος για την υπό κατάληψη Ελλάδα θεωρητικά είχε λήξει.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση από την 1η/6/1941. Τον συναντάμε να υπηρετεί στη Μέση Ανατολή, στη νεοσυσταθείσα στην Αίγυπτο 1η Ελληνική Ταξιαρχία. Η 1η Ελληνική Ταξιαρχία συμμετείχε στις επιθέσεις που πραγματοποιούσε η 50ή Βρετανική Μεραρχία και συνέβαλε στη συμμαχική νίκη του Ελ Αλαμέιν, χαρίζοντας τιμές και δόξες στα ελληνικά Όπλα. Εκεί ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης ονομάζεται επιλοχίας επ’ ανδραγαθία και του απονέμεται ο Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως για την πολεμική του δράση σε επιχειρήσεις στις ερήμους της Βόρειας Αφρικής εναντίον της στρατιάς του Ρόμελ. Ακολούθως τον συναντάμε στην περιβόητη 3η Ελληνική Ταξιαρχία, γνωστή αργότερα και ως “Ταξιαρχία του Ρίμινι”. Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία εμπλέκεται σε μια σειρά από μάχες με αποκορύφωμα τη θρυλική μάχη του Ρίμινι ή του Ρουβίκωνα.

Η σπουδαία μάχη αυτή ήταν μια καθοριστική στρατιωτική αναμέτρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου δοξάστηκαν και πάλι τα ελληνικά Όπλα. Τις πρωινές ώρες της 21ης Σεπτεμβρίου εισήλθε πρώτη στο Ρίμινι, όπου ύψωσε την ελληνική σημαία στο Δημαρχείο της πόλης. Στη θρυλική αυτή μάχη του Ρουβίκωνα ή μάχη του Ρίμινι, ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης τραυματίζεται βαρύτατα, φέρων πολλαπλά τραύματα γλουτών, οσφύος, κνημών, στη βάση του δεξιού ημιθωρακίου στον αριστερό βραχίονα και μείζονα θωρακικό από χειροβομβίδα. Για την ηρωική του συμμετοχή στις μάχες αυτές τού απονέμεται το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων (5/11/1944), που απονέμεται για εξαιρετικές πράξεις και εξαίρετη ικανότητα σχετικά με τη διοίκηση και οργάνωση μονάδας στο πεδίο της μάχης, ή οπουδήποτε, κατά τη διεξαγωγή διατεταγμένης πολεμικής ενέργειας.

Στη συνέχεια τον συναντάμε να υπηρετεί στον Ανεξάρτητο Λόχο Τυφεκιοφόρων στην Ιταλία από τις 9/2/1944 έως τον Μάιο 1944, στον 3ο Λόχο Φρουρών στην Ιταλία από τον Μάιο 1944 έως τις 11/10/1944 και ξανά στην ΙΙΙ Ε.Ο. Ταξιαρχία (10/9/1944). Στις 19/11/1944 του απονέμεται το μετάλλιο του Αγίου Μάρκου, ενώ στις 30/11/1945 απολύθηκε των τάξεων του στρατού και στις 17/2/1947 κατατάχθηκε εκ νέου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών με ατομική πρόσκληση και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού κατά τον εμφύλιο πόλεμο, υπηρετώντας στα βουνά της Μακεδονίας.

Στις 23/8/1947 τοποθετήθηκε στην Α’ Δ/νση Μονάδων Καταδρομών και στη δύναμη του Κέντρου Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός Πεζικού από 17/10/1948 (ορκίστηκε 16/10/1949). Στις 12/11/1948 τραυματίστηκε στη θέση Κάμινο Βιτσίου (φέρων τραύμα αρ. μετωπιαίας χώρας) και στις 12/4/1949 τραυματίζεται ξανά στον Πύργο Σκρατσιάνης και νοσηλεύεται εκ νέου σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Στις 13/8/1949 μονιμοποιήθηκε λόγω ανδραγαθίας (13/8/1949, Β.Δ. Εγκ. 379/49). Στις 2/11/1949 του απονέμεται το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, ελληνικό πολεμικό παράσημο, ύψιστη διάκριση για ανδρεία και πολεμική αξία. Στις 4/5/1950 μετατάσσεται σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας μετά από γνωμάτευση της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής, συνεπεία του βαρύτατου τραυματισμού του στη μάχη του Πύργου Στρατσάνης. Στις 27/6/1952 του απονέμεται το αναμνηστικό Μετάλλιο Εκστρατείας 1940-1941 και στις 27/6/1952 του απονέμεται το αναμνηστικό Μετάλλιο Εκστρατείας 1941-1945. Στις 20/3/1953 του απονέμεται από τον τότε βασιλέα των Ελλήνων, Παύλο, ο Αργυρούς Σταυρός του Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α’ μετά ξιφών.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης παντρεύτηκε το 1958 την Ευαγγελία Αλογδιανάκη από τις Βούτες Μαλεβιζίου και απέκτησε δύο εξαιρετικά παιδιά: τον Γιώργο, επιχειρηματία, και την Κατερίνα, δικηγόρο και αντιπρόεδρο σήμερα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Απεβίωσε στις 6/12/1963 στον βαθμό του ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία, από αίτια που πιθανά συνδέονται και με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε και τα τόσα πολεμικά θραύσματα στο σώμα του, μοναδικό λάφυρο τιμής από τους πολέμους που συμμετείχε. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 45 ετών, αφήνοντας πίσω τη χήρα γυναίκα του Ευαγγελία σε ηλικία 30 ετών και τα παιδιά του σε ηλικία 4 και ενός έτους

Η εκδήλωση κατά την οποία ο κεντρικός δρόμος στα Κάτω Καλέσα θα φέρει το όνομά του αποτελεί μια ξεχωριστή ημέρα για τους συγγενείς και τα παιδιά του Χαράλαμπου Κοσμαδάκη, που, όπως λένε, «αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον πατέρα μας Χαράλαμπο. Είναι σημαντική μέρα για την οικογένειά του, που, έστω και μετά από πολλά χρόνια, ο τόπος του, η Κρήτη, και ιδιαίτερα το χωριό του, του αποδίδει τιμές με το να ονοματίσει ένα δρόμο στη μνήμη του».

neakriti.grΣυντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Τον επανέφεραν στη ζωή, μετά το «μοιραίο» κολύμπι

Σωτήρια η επέμβαση του ΕΚΑΒ

Αγόρασε κλεμμένο κινητό και κατέληξε στο Τμήμα

«Πιάστηκε» ο κλέφτης και ο… κλεπταποδόχος

Κτηματολόγιο: Κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες στο Λασίθι

Πλήθος τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και στην Κρήτη

Σάλος από την κτηνωδία με γάτες: Ψάχνουν τον ασυνείδητο…

Αποτροπιασμός από τις εικόνες φρίκης στα Χανιά

«Επαέ παίζουμε σκάκι!»

Υψηλού επιπέδου διοργανώσεις στην Κρήτη

Κινδύνευσε στη θάλασσα 59χρονη λουόμενη

Τα ρεύματα την έσπρωχναν στα ανοιχτά

Οι Survivors «πλανεύτηκαν» στο Ηράκλειο...

Δημοφιλείς παίκτες απόλαυσαν τις ομορφιές της Κρήτης

Παρενόχλησε γυναίκες στον Άγιο Νικόλαο. Πήρε το κλειδί…

Αφού κλείδωσε μέσα την ένοικο του σπιτιού

«Τσάκωσαν» 21χρονο την ώρα που μετέφερε ναρκωτικά

Είχε στην κατοχή του 120 γρ. χασίς και περίπου 2000 ευρώ

«Η κούπα της ζωής»: Εσύ θα οδηγήσεις μετά τις... κούπες;

Δες το video που δημιούργησε μία παρέα στην Κρήτη

Η αγωνία συνεχίζεται για τον μικρό Δημήτρη - Δώσε κι εσύ…

Η συμβολή του καθένα από εμάς είναι καθοριστική για τον Δημήτρη Τσαφαντάκη

Ο περονόσπορος ρήμαξε τα σταφύλια - Ολική καταστροφή που…

Κραυγή απόγνωσης από τους αμπελουργούς του Ηρακλείου, που θυμήθηκαν τη “μαύρη” χρονιά του '65

Σοκάρουν τα δύο περιστατικά αυτοχειρίας στην Κρήτη - Κάθε…

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., κάθε μέρα στην Ελλάδα δύο άνθρωποι κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και τουλάχιστον ένας αυτοκτονεί.

40 ημέρες χωρίς τον Ανδρέα Θραψανιωτάκη

Την Κυριακή 25/08/19 το μνημόσυνο

Στις… φλόγες δύο αυτοκίνητα – Το ένα εν κινήσει

Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

Άνδρας σκαρφάλωσε σε στύλο της ΔΕΗ στα Χανιά κι έπαιξε……

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο

Που και πότε θα κοπεί το ρεύμα στην Κρήτη

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Δείτε τι καιρό θα κάνει σήμερα στην Κρήτη

Η πρόβλεψη και για τους τέσσερις νομούς

ΟΑΚ για νεκρά ψάρια στον Αποσελέμη: Δεν υπάρχει κίνδυνος…

Τι αναφέρουν τα πρώτα αποτελέσματα

Απίστευτη σκηνή με ψάρι στο στόμα φιδιού

Ένα απίστευτο σκηνικό ζωής και θανάτου διαδραματίστηκε μπροστά μου όταν κατέγραφα με το drone και την κάμερα μου το περίεργο φαινόμενο του θανάτου εκατοντάδων χρυσόψαρων…

Κακοί οιωνοί για το λάδι - Γιατί δεν θα... πιάσει τιμή το…

Στα 2,50 ευρώ το κιλό αναμένεται να ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική σεζόν - Τα αποθέματα “μαμούθ” της Ισπανίας ρίχνουν τις τιμές

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Σε επιφυλακή οι αρχές του τόπου

Πολυτεχνείο Κρήτης: Αυτά τα μέτρα θα ληφθούν στο σημείο…

Δείτε τη μελέτη που έχει ετοιμάσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης

Έβαλε τέλος στη ζωή του

Βρέθηκε απαγχονισμένος από την αδερφή του

Προσοχή: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη την Τρίτη

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ιδίως με τις ενέργειές τους στην ύπαιθρο

Το… αντικριστό του γάμου παραλίγο να κάψει μοναστήρι και…

Άναψε φωτιά για να ψήσει αντικριστό για το γάμο της κόρης του και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπους, πυροσβέστες και περιουσίες

Ξύρισε το μούσι του μετά από 50 χρόνια για τα παιδάκια με…

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την Ογκολογική Κλινική Παίδων του ΠΑΓΝΗ

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων

Εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα γης στο Ρέθυμνο

Δύσκολη μέρα η Κυριακή για την πυροσβεστική

«Άρπαξε» φωτιά αυτοκίνητο

Στον Πλάτανο Κισσάμου

Που και πότε θα κοπεί το ρεύμα στην Κρήτη

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Μέχρι την Κρήτη ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στην Τουρκία

Εμφανής μέχρι και στην Ιεράπετρα ο καπνός από τη φωτιά στα Τουρκικά παράλια

Αλλαγή δρομολογίων για το «Πρέβελης»

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Ρέθυμνο: Ελεύθερος ο 34χρονος που ξυλοκόπησε τη σύντροφο…

Μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών

Η Μονή Κουδουμά, η αποκαλούμενη και «Άγιο Όρος της Κρήτης»

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της κορυφής Κόφινας

Σοκ σε ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο: Βγήκε στο μπαλκόνι και βρήκε…

Νεκρός βρέθηκε ένας 60χρονος Βρετανός τουρίστας

Υποχωρεί το μελτέμι - Καλός και ζεστός ο καιρός στην Κρήτη

Ευνοεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες για χαλαρές βουτιές στη θάλασσα ωστόσο έντονη θα είναι κατά τόπους η αίσθηση δυσφορίας

Οι... κατάρες της Κρήτης - Τραγωδία στους δρόμους και τις…

Υγρός τάφος για 26 συνανθρώπους μας οι παραλίες και οι πισίνες του νησιού από την αρχή της σεζόν - 46 οι νεκροί της ασφάλτου

Σεισμός στην Κρήτη τα μεσάνυχτα

Νέα σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ

6 στρέμματα έγιναν στάχτη από τις 2 φωτιές στην Κρήτη

2 φωτιές σε Χανιά και Ρέθυμνο αντιμετώπισαν χτες οι πυροσβέστες του νησιού

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.