Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤιμή στον ταγματάρχη Χαράλαμπο Κοσμαδάκη: Θα δώσουν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο

Τιμή στον ταγματάρχη Χαράλαμπο Κοσμαδάκη: Θα δώσουν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο

Κρήτη | 21/07/2019 - 09:04
Τιμή στον ταγματάρχη Χαράλαμπο Κοσμαδάκη: Θα δώσουν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο
Στα Κάτω Καλέσα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για να τιμήσουν τον ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία

Το όνομα του ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία Χαράλαμπου Κοσμαδάκη θα φέρει από εδώ και στο εξής ο κεντρικός δρόμος των Κάτω Καλεσών, με απόφαση του Δήμου Γαζίου.

Η μετονομασία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο λαμπρής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα αύριο Κυριακή 21 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, και την οποία διοργανώνουν ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Τοπική Κοινότητα της περιοχής.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης ήταν πατέρας της δικηγόρου και αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κατερίνας Κοσμαδάκη, η οποία είναι παντρεμένη με τον θωρακοχειρουργό και νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο Ηρακλείου Γιάννη Δροσίτη.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης γεννήθηκε στα Καλέσα του δήμου Μαλεβιζίου το 1918. Ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Ο πατέρας του λεγόταν Μιχάλης και η μητέρα του Στυλιανή. Αδέλφια του ήταν οι Γιώργος, Κατερίνα, Μανόλης, Καλλιόπη, Αντώνης, Μαρία, Νίκος και Γιάννης, από τα οποία δεν είναι κανείς εν ζωή. Στις 19/9/1939 κατατάχτηκε στο 43 Σύνταγμα Πεζικού. Μετατάχθηκε στον ΧΙΙ Συνοριακό Τομέα από τις 26 Οκτωβρίου 1940 έως τις 15/2/1941. Εκεί ηρωικά συμμετείχε στο Έπος του ’40 στις μάχες κατά των εισβολέων Ιταλών στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στο 83ο Σύνταγμα Πεζικού - μετά την κατάρρευση του μετώπου στα οχυρά Ρούπελ της Γραμμής Μεταξά εισήλθε στην Τουρκία από τις 15/2/1941 έως τις 9/4/1941 - από όπου θεωρήθηκε απολυθείς, αφού ο πόλεμος για την υπό κατάληψη Ελλάδα θεωρητικά είχε λήξει.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση από την 1η/6/1941. Τον συναντάμε να υπηρετεί στη Μέση Ανατολή, στη νεοσυσταθείσα στην Αίγυπτο 1η Ελληνική Ταξιαρχία. Η 1η Ελληνική Ταξιαρχία συμμετείχε στις επιθέσεις που πραγματοποιούσε η 50ή Βρετανική Μεραρχία και συνέβαλε στη συμμαχική νίκη του Ελ Αλαμέιν, χαρίζοντας τιμές και δόξες στα ελληνικά Όπλα. Εκεί ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης ονομάζεται επιλοχίας επ’ ανδραγαθία και του απονέμεται ο Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως για την πολεμική του δράση σε επιχειρήσεις στις ερήμους της Βόρειας Αφρικής εναντίον της στρατιάς του Ρόμελ. Ακολούθως τον συναντάμε στην περιβόητη 3η Ελληνική Ταξιαρχία, γνωστή αργότερα και ως “Ταξιαρχία του Ρίμινι”. Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία εμπλέκεται σε μια σειρά από μάχες με αποκορύφωμα τη θρυλική μάχη του Ρίμινι ή του Ρουβίκωνα.

Η σπουδαία μάχη αυτή ήταν μια καθοριστική στρατιωτική αναμέτρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου δοξάστηκαν και πάλι τα ελληνικά Όπλα. Τις πρωινές ώρες της 21ης Σεπτεμβρίου εισήλθε πρώτη στο Ρίμινι, όπου ύψωσε την ελληνική σημαία στο Δημαρχείο της πόλης. Στη θρυλική αυτή μάχη του Ρουβίκωνα ή μάχη του Ρίμινι, ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης τραυματίζεται βαρύτατα, φέρων πολλαπλά τραύματα γλουτών, οσφύος, κνημών, στη βάση του δεξιού ημιθωρακίου στον αριστερό βραχίονα και μείζονα θωρακικό από χειροβομβίδα. Για την ηρωική του συμμετοχή στις μάχες αυτές τού απονέμεται το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων (5/11/1944), που απονέμεται για εξαιρετικές πράξεις και εξαίρετη ικανότητα σχετικά με τη διοίκηση και οργάνωση μονάδας στο πεδίο της μάχης, ή οπουδήποτε, κατά τη διεξαγωγή διατεταγμένης πολεμικής ενέργειας.

Στη συνέχεια τον συναντάμε να υπηρετεί στον Ανεξάρτητο Λόχο Τυφεκιοφόρων στην Ιταλία από τις 9/2/1944 έως τον Μάιο 1944, στον 3ο Λόχο Φρουρών στην Ιταλία από τον Μάιο 1944 έως τις 11/10/1944 και ξανά στην ΙΙΙ Ε.Ο. Ταξιαρχία (10/9/1944). Στις 19/11/1944 του απονέμεται το μετάλλιο του Αγίου Μάρκου, ενώ στις 30/11/1945 απολύθηκε των τάξεων του στρατού και στις 17/2/1947 κατατάχθηκε εκ νέου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών με ατομική πρόσκληση και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού κατά τον εμφύλιο πόλεμο, υπηρετώντας στα βουνά της Μακεδονίας.

Στις 23/8/1947 τοποθετήθηκε στην Α’ Δ/νση Μονάδων Καταδρομών και στη δύναμη του Κέντρου Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός Πεζικού από 17/10/1948 (ορκίστηκε 16/10/1949). Στις 12/11/1948 τραυματίστηκε στη θέση Κάμινο Βιτσίου (φέρων τραύμα αρ. μετωπιαίας χώρας) και στις 12/4/1949 τραυματίζεται ξανά στον Πύργο Σκρατσιάνης και νοσηλεύεται εκ νέου σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Στις 13/8/1949 μονιμοποιήθηκε λόγω ανδραγαθίας (13/8/1949, Β.Δ. Εγκ. 379/49). Στις 2/11/1949 του απονέμεται το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, ελληνικό πολεμικό παράσημο, ύψιστη διάκριση για ανδρεία και πολεμική αξία. Στις 4/5/1950 μετατάσσεται σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας μετά από γνωμάτευση της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής, συνεπεία του βαρύτατου τραυματισμού του στη μάχη του Πύργου Στρατσάνης. Στις 27/6/1952 του απονέμεται το αναμνηστικό Μετάλλιο Εκστρατείας 1940-1941 και στις 27/6/1952 του απονέμεται το αναμνηστικό Μετάλλιο Εκστρατείας 1941-1945. Στις 20/3/1953 του απονέμεται από τον τότε βασιλέα των Ελλήνων, Παύλο, ο Αργυρούς Σταυρός του Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α’ μετά ξιφών.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης παντρεύτηκε το 1958 την Ευαγγελία Αλογδιανάκη από τις Βούτες Μαλεβιζίου και απέκτησε δύο εξαιρετικά παιδιά: τον Γιώργο, επιχειρηματία, και την Κατερίνα, δικηγόρο και αντιπρόεδρο σήμερα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Απεβίωσε στις 6/12/1963 στον βαθμό του ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία, από αίτια που πιθανά συνδέονται και με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε και τα τόσα πολεμικά θραύσματα στο σώμα του, μοναδικό λάφυρο τιμής από τους πολέμους που συμμετείχε. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 45 ετών, αφήνοντας πίσω τη χήρα γυναίκα του Ευαγγελία σε ηλικία 30 ετών και τα παιδιά του σε ηλικία 4 και ενός έτους

Η εκδήλωση κατά την οποία ο κεντρικός δρόμος στα Κάτω Καλέσα θα φέρει το όνομά του αποτελεί μια ξεχωριστή ημέρα για τους συγγενείς και τα παιδιά του Χαράλαμπου Κοσμαδάκη, που, όπως λένε, «αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον πατέρα μας Χαράλαμπο. Είναι σημαντική μέρα για την οικογένειά του, που, έστω και μετά από πολλά χρόνια, ο τόπος του, η Κρήτη, και ιδιαίτερα το χωριό του, του αποδίδει τιμές με το να ονοματίσει ένα δρόμο στη μνήμη του».

neakriti.grΣυντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου… προειδοποιεί

Για τις βροχές και τους ανέμους

Αμπελιτσιά: Σε ποια περιοχή της Κρήτης έχει φυτευτεί το…

Ετήσια συνάντηση για την διατήρηση του σπάνιου δέντρου

Μαλεβίζι και βιώσιμος τουρισμός στην ατζέντα του Μενέλαου…

Προωθείται η εξωστρέφεια του Μαλεβιζίου

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Συννεφιασμένη προβλέπεται η Κυριακή, με τοπικές βροχές, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Έκρυβαν στο χωράφι τους πέντε κιλά χασίς και καλάσνικοφ

Οικογενειακή επιχείρηση – Συνελήφθη ο πατέρας αναζητούνται οι γιοι

Ιστορική στιγμή για το Κρητικό ελαιόλαδο - Αισιόδοξα τα…

Έφτιαξαν φορέα για το κρητικό ελαιόλαδο!

Το «καυτό» φθινόπωρο κατέστρεψε τις καλλιέργειες - Προβλήματα…

«Κόκκινο» χτυπάει ο υδράργυρος τα βράδια του Νοέμβρη

Νεκρός κυνηγός από πυροβολισμό βοσκού στο Μπαλί

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα εισαγόμενα κηπευτικά…

Μαζικές ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων

Στο πλευρό της Μαρίας που παλεύει

Κινητοποιούνται για τη συγκέντρωση χρημάτων

Νεκρός ο 9χρονος που έπεσε από ύψος στον Γαλατά

Όλα ξεκίνησαν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Στη φυλακή ο 42χρονος που φέρεται να είχε κάνει «κόλαση»…

Απολογήθηκε για την «απόπειρα ανθρωποκτονίας» σε βάρος του 68χρονου συντρόφου της

Δήμος Αγίου Νικολάου: Παραχώρηση των παραλιών Μπούφος,…

Δεκτό το αίτημα από το υπουργείο Πολιτισμού

Συνελήφθη 33χρονος με λαθραία τσιγάρα

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 6 κιλά και 500 γραμμάρια καπνού

«Ακαπνίστας»: Έρχεται αντι... γόπινγκ δρώμενο!

Γόπα Πρότζεκτ (ένα αντιγοπινγκ δρώμενο)

Ο καιρός στην Κρήτη: Από τη «Βικτώρια» στο… καλοκαίρι

Ιδανικές οι συνθήκες για αγροτικές εργασίες και βόλτες!

Σήμα κινδύνου για τον ΕΦΚΑ Ηρακλείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Τραγικές συνέπειες- Πολλές εκκρεμότητες

Μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες

Μετά το χθεσινό πέρασμα της «Βικτώριας» από την Κρήτη

Αεροδιακομιδή 2χρονου κοριτσιού στο ΠΑΓΝΗ με Super Puma

Νοσηλεύεται διασωληνωμένο και σε καταστολή μετά από τροχαίο

«Εγκλωβισμένη» στο Διδυμότειχο Κρητικιά φοιτήτρια

«Όμηρος» του Τμήματος Νοσηλευτικής, το οποίο δεν έχει ακόμη ανοίξει, η δευτεροετής φοιτήτρια

Κινητοποίηση των εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία

Αύριο στην πλατεία Ελευθερίας

Ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό του γιατρού…

Παράσταση αλληλεγγύης έξω από το Εφετείο

Σε επιφυλακή για τα καιρικά φαινόμενα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν τα Χανιά

Ανελέητο το χτύπημα της κακοκαιρίας για τους καλλιεργητές…

Τρίτο πλήγμα για τους καλλιεργητές της Κουντούρας στα Χανιά - Κινδύνευσε ένας άνθρωπος από την ένταση των φαινομένων

Τα κατάφερε ο μικρός Παναγιώτης - Δάκρυα χαράς από την μητέρα…

«Τα καταφέραμε, είμαστε νικητές, χάρη σε εσάς, κερδίσαμε την ζωή μας πίσω»

Στον Ανακριτή οι γνωστοί Ηρακλειώτες για την αγοραπωλησία…

Ο 41χρονος επιχειρηματίας είχε αθωωθεί σε πρόσφατο δικαστήριο για ανάλογη υπόθεση

Έκτακτα μέτρα για τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς λόγω…

Ti ζητάει ο Δήμαρχος Γόρτυνας, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

«Πωλητήριο» σε 135 ξενοδοχεία της Κρήτης

Στο «σφυρί» δεκάδες ξενοδοχεία στην Κρήτη

Ακόμα “τρέχει” η Πυροσβεστική

Επεμβαίνει καθημερινά για την κατάσβεση πυρκαγιών

Στο «σκαμνί» τα δύο αδέλφια που είχαν σκορπίσει τον τρόμο…

Είχαν ανοίξει πυρ εναντίον θαμώνα του καταστήματος τραυματίζοντας τελικά δύο άτομα

Ο καιρός στην Κρήτη: Η «Βικτώρια» φέρνει καταιγίδες- Ποιες…

Η κακοκαιρία «Βικτώρια» δε θα αφήσει ανεπηρέαστη την Κρήτη, προκαλώντας βροχές και καταιγίδες

Πυροσβέστες τους απομάκρυναν λόγω…βροχής

Για προληπτικούς λόγους

Μαμά με το βρέφος της έσωσε γατάκι από τα σκουπίδια

Ασυνείδητοι άφησαν γατάκι σε σακούλα σκουπιδιών

Δύσκολη η χθεσινή μέρα για την Πυροσβεστική

Η μία φωτιά έσβηνε και η άλλη άναβε …

Ο καιρός στην Κρήτη: «Πρωτιά» της Κρήτης στα ύψη βροχής…

Η Κρήτη στις 8 πρώτες θέσεις με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στην Ελλάδα

Έρχονται 900 πρόσφυγες και μετανάστες στην Κρήτη

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών

Κι άλλο τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Δύο τραυματίες

Τροχαίο στην Εθνική οδό Ηρακλείου - Αγίου Νικολάου

Αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη ο μικρός Παναγιώτης – Θα…

Γεννήθηκε με μια σπάνια πάθηση, που προκαλεί επανειλημμένες επιληψίες

Πρόγνωση καιρού: Θα μας «τρελάνει» ο καιρός στην Κρήτη

Πότε έρχονται 30άρια και ποιες περιοχές θα νιώσουν… καλοκαίρι

Διπλή νίκη για την Κρητικιά Πετρουλάκη στον Μαραθώνιο

Η πρωταθλήτρια μας από τη Σητεία ήταν η νικήτρια τόσο στην Αυθεντική Διαδρομή όσο και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα…

Δεύτερη στις γεννήσεις η Κρήτη - Η περιοχή του νησιού που…

Οι γεννήσεις υπερτερούν σε αριθμό των θανάτων στην Κρήτη

Τρακτέρ συγκρούστηκε με αγροτικό

'Ενα ακόμη τροχαίο στην ενδοχώρα

Έρχεται νέα πληρωμή για τους αγρότες

Oι αγρότες αναμένουν την επόμενη πληρωμή

Κροίσοι του εξωτερικού επενδύουν σε χλιδάτες κατοικίες…

Εκτός από τους παραδοσιακούς παίκτες στην εγχώρια αγορά ακινήτων, τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαινιάσει την παρουσία τους στη χώρα μας πολυεθνικοί όμιλοι

Καιρός στην Κρήτη: Έρχονται 30άρια - Ποιες περιοχές θα νιώσουν……

Ο καιρός τουλάχιστον στην Κρήτη έχει βαλθεί να μας… τρελάνει

Στη λίστα των κορυφαίων και τα κρητικά κρασιά

Κορυφαίο Μέσο επαινεί τα ελληνικά κρασιά

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.