Τάρτα λεμόνι
Υλικά:
• Για τη ζύμη
• 125γρ. βούτυρο 82%
• 80γρ. ζάχαρη, άχνη
• 175γρ. αλεύρι, μαλακό
• 1 αβγό
• 1 κρόκο αβγού
• βανίλια, φρέσκια (μισή)
• λίγο αλάτι
• Για την κρέμα λεμόνι
• 20γρ. βούτυρο 82%
• 185γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
• 1 αβγό
• 275γρ. νερό
• 60γρ. χυμός λεμόνι
• 35γρ. κορν φλάουερ
• μισό λεμόνι, το ξύσμα
Διαδικασία:
Για τη ζύμη
Βήμα 1
Ανακατεύετε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και τη βανίλια σε μεσαία ταχύτητα. Προσθέτετε σιγά σιγά τα αβγά και μετά τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα για περίπου 5 λεπτά. Έπειτα, σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνετε το αλεύρι και τα ανακατεύετε μέχρι να γίνει ζυμάρι.
Βήμα 2
Βάζετε το ζυμάρι σε ένα μπολ και το αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 2 ώρες (αυτό σας διευκολύνει στο άνοιγμα με τον πλάστη).
Βήμα 3
Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε το ζυμάρι σε φύλλο πάχους περίπου 2mm και ντύνετε με αυτό ταψάκι διαμέτρου 25cm. Το τρυπάτε με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει και κόβετε το ζυμάρι που εξέχει έξω από το σκεύος.
Βήμα 4
Τέλος, ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα η ζύμη.
Για την κρέμα:
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το νερό, το χυμό λεμόνι και τη μισή ποσότητα ζάχαρης σε μια κατσαρόλα.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αβγά, το κορν φλάουερ και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά με σύρμα. Ρίχνετε μέσα λίγο από το ζεστό μίγμα, που έχετε στην κατσαρόλα, για να αραιώσει και έπειτα το βάζετε όλο μαζί στην κατσαρόλα και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πάρει βράση και να πήξει.
Βήμα 3
Αφού βράσει το αδειάζετε αμέσως σε ένα μπολ, προσθέτετε το βούτυρο με το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 4
Τέλος, γεμίζετε την τάρτα με την κρέμα και περιμένετε να κρυώσει για να την σερβίρετε. Τη γαρνίρετε με ξύσμα λεμονιού και λίγη σαντιγί, αν θέλετε.
Σημείωση: Ψήνετε τη ζύμη της τάρτας αμέσως μόλις την απλώσετε στο ταψάκι γιατί αλλιώς δεν θα κρατήσει το σχήμα της στη φόρμα.
Olivemagazine.gr