Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τα λειτουργικά τρόφιμα που... απογειώνουν τον οργανισμό!

Τα λειτουργικά τρόφιμα που... απογειώνουν τον οργανισμό!

Διατροφή | 26/04/2015 - 09:10
Τα λειτουργικά τρόφιμα που... απογειώνουν τον οργανισμό!
Ένα νέο βιβλίο με συγγραφέα τον Αντώνη Κουτελιδάκη ο οποίος κατάγεται από τη Μεσαρά κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Ζήτη και αντικείμενο του οποίου είναι τα λειτουργικά τρόφιμα.

Με τον όρο «λειτουργικά» εννοούμε τα τρόφιμα, επεξεργασμένα ή μη, τα οποία αποδεικνύεται, βάσει επιστημονικών μελετών, ότι λόγω των βιοδραστικών τους συστατικών συντελούν στην επίτευξη συγκεκριμένων λειτουργικών στόχων εντός του οργανισμού, συμβάλλοντας στην προαγωγή της υγείας. Μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρείται να απαντηθούν μέσω του παρόντος συγγράμματος είναι: «Ποιες οι σημαντικότερες κατηγορίες λειτουργικών τροφίμων; Ποιες οι προοπτικές διάδοσής τους στη σύγχρονη εποχή; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος τους στην πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας; Ελλοχεύει πιθανούς κινδύνους η μη ορθή χρήση τους;» 

Με στόχο την απάντηση των ερωτημάτων αυτών παρουσιάζονται τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα των λειτουργικών τροφίμων με βάση τρεις άξονες: 

1.Θρεπτική Αξία Τροφίμων: συσχέτιση διατροφής και υγείας, όπου γίνεται εισαγωγή στη σημασία των θρεπτικών συστατικών της διατροφής, με έμφαση στη συσχέτιση των διατροφικών προτύπων με την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.

2. Λειτουργικά Τρόφιμα, βιολειτουργικά συστατικά και προαγωγή της υγείας, όπου αναλύονται οι κατηγορίες και οι σημαντικότερες περιπτώσεις λειτουργικών τροφίμων, το νομοθετικό πλαίσιο που τα διέπει και οι ενδεχόμενες ευεργετικές επιδράσεις των κυριότερων βιοδραστικών συστατικών τους (αντιοξειδωτικές ουσίες, προβιοτικά, φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, πεπτίδια κ.ά.)

3. Λειτουργικά Τρόφιμα: τάσεις και προοπτικές στη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου επιχειρείται η τοποθέτηση του ρόλου των λειτουργικών τροφίμων στη σύγχρονη εποχή, στον έλεγχο του βάρους, στον αθλητισμό και στη βιομηχανία τροφίμων, ενώ συζητούνται με παραδείγματα οι έννοιες των υπερτροφίμων, των νεοφανών τροφίμων, των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και των τροφοφαρμάκων.

Ποιος είναι ο Αντώνης Κουτελιδάκης

O Αντώνιος Ε. Κουτελιδάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005 και παρακολούθησε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα με κατεύθυνση τη Διατροφή του Ανθρώπου.

Το 2010 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με γνωστικό αντικείμενο τη Διατροφή Ανθρώπου. Το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής ήταν η μελέτη της επίδρασης διατροφικών παραγόντων στη βιοδραστικότητα διαφόρων τροφίμων και κυρίως αφεψημάτων τσαγιού.

Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά (8 ελληνικά, 13 διεθνή περιοδικά, 3 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία, 3 μονογραφίες) και έχουν ανακοινωθεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια (10 προφορικές και 13 αναρτημένες ανακοινώσεις), ενώ έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (2007-2012 ως διδάκτορας και μεταδιδάκτορας).

Το ερευνητικό του έργο έχει βραβευθεί στο 2ο διεθνή διαγωνισμό νέων επιστημόνων που διοργανώθηκε το 2009 από το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, ενώ για τη διδακτορική του διατριβή έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει παρακολουθήσει 10 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη μελέτη των βιοδραστικών συστατικών των τροφίμων και την επίδραση τους στην υγεία του ανθρώπου.

Το 2010-2011 επιτέλεσε τη στρατιωτική του θητεία ως ειδικός Επιστήμονας στα τμήματα Τροφίμων και Ερευνών-Μελετών του Χημείου Στρατού. Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2013 διατέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης διδάσκοντας μαθήματα Τροφίμων και Διατροφής, ενώ ήταν εκπαιδευτής της ειδικότητας Διαιτητικής του Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου.

(με πληροφορίες από e-mesara.gr)


Συντάκτης: Victor Κουμαντάκης


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διατροφή

Πεντανόστιμη και δροσερή τούρτα Οreo

Εύκολο στην παρασκευή του δροσερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα Οreo

Μπισκοτένια απόλαυση - Το πιο νόστιμο και οικονομικό γλυκό

Ένα εντυπωσιακό, λαχταριστό γλυκό από την ομάδα Live Kitchen και τον Πάνο Παπαδάκη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.