Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο

Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο

Ελλάδα | 22/09/2014 - 23:33
Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου την Τρίτη, θα έχει γεύμα εργασίας με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνει μια εφ\' όλης της ύλης συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το Βερολίνο δηλώνει πως βλέπει σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, ωστόσο επαναλαμβάνει ότι αποφάσεις δεν θα υπάρξουν στην συνάντηση, ούτε και πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση διακρίνει στην Ελλάδα «σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει» και ότι γι' αυτά θα συζητήσει η καγκελάριος με τον έλληνα πρωθυπουργό. Επανέλαβε ότι η κ. Μέρκελ έχει εκφράσει συχνά την εκτίμησή της για την πορεία της χώρας υπό την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά επισήμανε εκ νέου ότι αύριο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

«Προφανώς δεν μπορώ να πω τίποτα για τις ελληνικές προσδοκίες» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα μπορούσε να αναμένει η ελληνική αντιπροσωπεία από την αυριανή συνάντηση.

«Μπορώ να σας πω ότι η καγκελάριος χαίρεται για την επίσκεψη και εκτιμά πάντα πολύ την ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό Σαμαρά. Βεβαίως πρόκειται να συζητήσουν για την κατάσταση της Ελλάδας συγκεκριμένα. Μετά από πολύ-πολύ δύσκολη περίοδο, φαίνονται σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει» πρόσθεσε και επισήμανε ότι για αυτό το θέμα η καγκελάριος θα μιλήσει με τον κ. Σαμαρά.

«Εκείνος σίγουρα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να της παρουσιάσει τη θέση του για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα» συνέχισε και υπενθύμισε ότι «όλες οι πιθανές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι διμερείς μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της». «Η καγκελάριος έχει εκφράσει αρκετά συχνά την εκτίμησή της για την πορεία που διήνυσε η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση Σαμαρά. Για όλα τα περαιτέρω, προτείνω να περιμένουμε την αυριανή συνέντευξη Τύπου» κατέληξε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης «ήταν πάντα ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και, εάν ναι, ποια».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «αυτή η εξέταση δεν θα γίνει διμερώς, αλλά μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη». Την ίδια άποψη εξέφρασε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, τονίζοντας ότι «σε αυτή την θέση δεν έχει αλλάξει τίποτα» και ότι «οι συνομιλίες επίκεινται τώρα το φθινόπωρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο ορίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 16ης Ιουλίου και οριστικοποιήθηκε από τα γραφεία τους την περασμένη εβδομάδα.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά να αποκομίσει κάποιες δεσμεύσεις από την συνάντηση με την κ. Μέρκελ εν όψει και της νέας αξιολόγησης από την τρόικα που έρχεται στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου, αλλά και να ανοίξει εντός του φθινοπώρου η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Σαμαράς πάει στο Βερολίνο έχοντας στην ατζέντα του τρία σημεία: το χρέος, τις φοροελαφρύνσεις και τα προαπαιτούμενα.

Για το χρέος θα ζητήσει η λύση που θα προωθηθεί να έχει ανακοινωθεί ώς το τέλος του έτους, για τις φοροελαφρύνσεις θα ζητήσει στήριξη σε όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ, ενώ για τα προαπαιτούμενα θα ζητήσει πολιτικό χρόνο, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την ελληνική κυβέρνηση εν όψει και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι στενοί συνεργάτες του, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρυ, αλλά όχι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, καθώς από γερμανικής πλευράς δεν θα συμμετέχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αντιπολίτευση: Μικρό καλάθι από την συνάντηση

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες της αντιπολίτευσης από την συνάντηση ενώ ασκείται και σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό για την διαπραγματευτική του στάση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπδημούλης σημείωσε: «Ο κ. Σαμαράς πάει εκεί για το δικό του συμφέρον, τις δικές του επιδιώξεις. Επί δυόμισι χρόνια δοκιμάστηκε ως διαπραγματευτής των εθνικών συμφερόντων και έχει αποτύχει παταγωδώς. [...] Αυτό που εκλιπαρεί ο κ. Σαμαράς είναι να του χαλαρώσει λίγο η κ. Μέρκελ τη θηλιά. Γιατί είναι ολοφάνερα τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής που χέρι-χέρι υλοποιούν Σαμαράς και Μέρκελ στην Ελλάδα και που ονομάζεται μνημόνιο.

» Κρατώ μικρό καλάθι για αυτή τη συνάντηση. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, όχι από τα λόγια αλλά από τα έργα. Όσοι θέλουν αλλαγή πολιτικής και ουσιαστική διαπραγμάτευση θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό απαιτεί άλλη κυβέρνηση, ικανή να διαπραγματευθεί. Δηλαδή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς πιστεύει πια ότι φεύγει το μνημόνιο και η τρόικα. Αυτά θα φύγουν μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρει: «Τα μνημόνια διαρκείας, οι μηχανισμοί εποπτείας και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της ΕΕ, καθώς και οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι που υλοποιεί η συγκυβέρνηση, προδιαγράφουν ότι ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχιστεί, ακόμη και αν τα μνημόνια χαλαρώσουν ή τελειώσουν, με τη σημερινή τους μορφή. Αυτή την αλήθεια κρύβουν από το λαό τόσο η συγκυβέρνηση, όσο τα άλλα κόμματα που αποδέχονται τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου», επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιό του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σημείωσε ότι η αυριανή συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται τακτικά μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών. «Οι συζητήσεις αυτές μεταξύ φίλων και εταίρων είναι πάντα ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ. Επομένως κάθε άλλη ερμηνεία και κάθε άλλη εικασία και κριτική που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απέχουν από το νόημα της συνάντησης αυτής».

Ν.Σ.

Newsroom ΔΟΛ


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.