Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



"Σήμα κινδύνου" εκπέμπει και η Κρήτη για ενδεχομενο κύμα προσφύγων-Ελλιπέστατες οι υποδομές πανελλαδικά

"Σήμα κινδύνου" εκπέμπει και η Κρήτη για ενδεχομενο κύμα προσφύγων-Ελλιπέστατες οι υποδομές πανελλαδικά

Κρήτη | 24/04/2015 - 10:48
"Σήμα κινδύνου" εκπέμπει και η Κρήτη για ενδεχομενο κύμα προσφύγων-Ελλιπέστατες οι υποδομές πανελλαδικά
Τα πρόσφατα περιστατικα με τους μετανάστες που βρέθηκαν στη Γαύδο, καθώς και τα συγκλονιστικά γεγονότα στην Ρόδο και φυσικά την Ιταλία, αποτελουν χαρακτηριστικα παραδείγματα για την κρισιμότητα της κατάστασης, με την Κρήτη να έχει κομβικής σημασίας στην αντιμετώπιση της

Η Κρήτη αποτελεί μια από τις πύλες εισόδου της Ευρώπης, την οποία περνάνε χιλιάδες προσφυγες, την ώρα που στο νησί μας, όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο, οι υποδομές είναι ελλιπείς. Στο περιθώριο των αποφάσεων που παρθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα αυτό, οι λιμενικοί της ανατολικής Κρήτης δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απόπειρα μεταναστών να περάσουν μέσω του νησιού στη Μεσόγειο.

Οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος περιπολούν καθημερινά και καθόλη τη διάρκεια του έτους, σε όλη την Κρήτη και κυρίως στα νότια του νησιού, υπερβάλλοντας εαυτούς για να προλάβουν οποιαδήποτε περιστατικό. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό από τη στιγμή που αγωνίζονται με μέσα ελλιπη και χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, όπως ισχύει και για άλλες περιοχές της χώρας. Ανάγκες οι οποίες πρέπει άμεσα να καλυφθούν, χωρίς όμως να υπαρχει η δυνατότητα, όπως αποδεικνύεται και από την ενέργεια του Αρχηγείου να κάνει έκκληση σε όποιον Λιμενικό επιθυμεί να εργαστεί σε 8 νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που είναι υψηλού κινδύνου. Θέλει να λύσει το θέμα εκ των έσω δηλαδή...

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κενά σε οργανικές θέσεις στην καυτή περιοχή των θαλασσίων συνόρων και συγκεκριμένα, σε 8 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, εκτιμώνται σε συνολικά 413.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή «στο πλαίσιο κάλυψης της έκτακτης ανάγκης που παρουσιάζεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για την αντιμετώπιση θεμάτων μεταναστευτικών ροών, στελέχη του ΛΣ - ΕΛΑΚΤ τα οποία επιθυμούν, καλούνται να δηλώσουν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 56 του Ν. 4310/2014 την επιθυμία μετάθεσής τους» οι λιμενικοί για τις Λιμενικές Αρχές Μυτιλήνης -Χίου -Σάμου ή Λέρου -Κω -Καλύμνου -Σύμης -Ρόδου.



Ειδικά, για το Κεντρικό Λιμεναρχείο (Κ.Λ.) Μυτιλήνης οι κενές θέσεις είναι 77, στο Κ.Λ. Χίου 47 και στο Λ/Χ Σάμου 69. Επίσης στο Λ/Χ Λέρου οι κενές θέσεις είναι 33, στο Λ/Χ Κω 58, στο Λ/Χ Καλύμνου 34, στο Λ/Χ Σύμης 10 και στο Κ.Λ. Ρόδου 85.

Τονίζεται ακόμη ότι για την επιλογή του τόπου μετάθεσης θα ληφθούν υπόψη από το αρμόδιο συμβούλιο η σειρά προτίμησης των Λ.Α. καθώς και ο αριθμός των μορίων κάθε στελέχους. Οι αναφορές θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 27 Απριλίου ενώ το συμβούλιο μεταθέσεων θα πραγματοποιηθεί την 28η Απριλίου 2015.

Στα νότια της Κρήτης

Αυτή τη στιγμή στα νότια της Κρήτης περιπολούν τέσσερα σκάφη ενώ υπό ειδικές συνθηκες το έργο τους ενισχύουν δύο σκάφη από το Λιμενικό Σώμα της Βόρειας Κρήτης. Και αν μέχρι σήμερα υπαρχει - μέσα από την υπερπροσπάθεια των Λιμενικών- μια επάρκεια στην κάλυψη και την προστασία των παραλίων, ο φόβος για την αδυναμία αντιμετώπισης ενός μεγάλου κύματος μεταναστών, είναι εκδηλος. Για αυτό εκείνο που τονίζεται είναι πως πρέπει να υπαρξει ενίσχυση των υποδομών και επανδρωση του Σώματος με προσωπικό.



Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο- για την περίπτωση της Κρήτη- είναι πως μέχρι σημερα οι απόπειρες των λαθρομεταναστών γίνονται κυρίως από περιοχές του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Ενώ αισιόδοξα μηνύματα στέλνει και η απόφαση για την ενίσχυση με 220 εκ ευρώ την προσπαθεια για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Ερώτημα όμως υπαρχει στον τρόπο με τον οποίο θα ωφεληθεί έμπρακτα η Ελλάδα και σε ποιο βαθμό.

Τι συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι


Τον τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του προγράμματος «Τρίτων» της Frontex ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από την ολοκλήρωση των διεργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
Σε δήλωση του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, επεσήμανε πως αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος στα 220 εκατομμύρια ευρώ, τριπλασιάζοντας τους διαθέσιμους πόρους του και φτάνοντας το μέγεθος του αντίστοιχου σχεδίου για έλεγχο της μετανάστευσης «Mare Nostrum» της Ιταλίας.
 
Η Επιτροπή αναμένει να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Frontex στη Μεσόγειο, καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να συνδράμουν έμπρακτα στην προσπάθεια διαθέτοντας χρήματα, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα και τεχνογνωσία. Το Συμβούλιο αναμένεται να επιστρέψει στο θέμα αυτό στη Σύνοδο του Ιουνίου.

Επίσης, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Τουσκ ανέφερε τα τέσσερα βασικά σημεία της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών. «Το να σωθούν οι ζωές αθώων ανθρώπων ήταν προτεραιότητά μας σήμερα. Δεν μπορούμε να επιλύσουμε την έκτακτη ανθρωπιστική κρίση, αλλά μπορούμε να αναλάβουμε δράση», έγραψε και πρόσθεσε: «Προτείναμε στην Φεντερίκα Μογκερίνι να προτείνει δράσεις με σκοπό να συλλάβουμε και να καταστρέψουμε να σκάφη των λαθρέμπορων πριν χρησιμοποιηθούν».

«Θα εντείνουμε τη συνεργασία μας ενάντια στα δίκτυα της λαθρεμπορίας με την Europol με την ανάπτυξη της μεταναστευτικής πολιτικής στις  τρίτες χώρες», σημείωσε. Ακόμη ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι θα γίνουν εντατικές προσπάθειες για την προφύλαξη των προσφύγων και για όσους δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες θα προετοιμάσουμε μια πολιτική επιστροφής.

Η χαμένη ευκαιρία της μεταναστευτικής ποσόστωσης
 
Πάντως, μελανό σημείο της Συνόδου αποτέλεσε η αδυναμία των κρατών-μελών να συμφωνήσουν στην έγκριση ενός πλαισίου διαμοιρασμού των βαρών της μετανάστευσης, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, που προέβλεπαν θετική έκβαση.
 
Η φιλόδοξη αυτή πρόταση που θα μοίραζε το «βάρος» της νόμιμης μετανάστευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επιτρέποντας τη προώθηση νόμιμων μεταναστών από τις χώρες εισόδου (πχ. Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα) σε κέντρα φιλοξενίας τρίτων χωρών, καθώς και θα ελάφραινε οικονομικά τις χώρες της «πρώτης γραμμής», δεν είχε απήχηση στα κράτη μέλη.
 
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σημείωσε πως: «Υπάρχει ένα πακέτο που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πιο ολική αντιμετώπιση προς το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης, όμως δεν ήταν δυνατόν να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι τώρα».
 
«Θα ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε εθελοντική βάση, καθώς δεν έχουμε τα νομικά κείμενα για κάτι περισσότερο. Τα κράτη δεν δεσμεύτηκαν σήμερα, αλλά η εργασία μας θα συνεχίσει τις επόμενες βδομάδες», είπε.
 
Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με τις προτάσεις του Γερμανού Προέδρου Μάρτιν Σουλτς που σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες πριν, δήλωσε υπέρμαχος της πρότασης αυτής , συνεπώς αναμένεται το θέμα να απασχολήσει και πάλι τους θεσμούς.

Τσίπρας: Θετική κατάληξη για την Ελλάδα η έκτακτη χρηματοδότη

Ως μια θετική κατάληξη για την Ελλάδα χαρακτήρισε την έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.  Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ευτυχή κατάληξη για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς υπάρχει ουσιαστική αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

«Μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καταφέραμε να περάσουμε στο κοινό ανακοινωθέν ειδική αναφορά για συνεργασία όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής αλλά και με τις χώρες διέλευσης και ιδίως με την Τουρκία», υπογράμμισε. Παράλληλα, τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες αλλά και η δυνατότητα να περιοριστεί η προσέλευση μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

«Ενισχύσαμε μαζί με άλλες χώρες την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει δικαιότερη κατανομή της ευθύνης», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαδήλωσαν με φέρετρα

Πάντως, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συνεδρίαζαν για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, δεκάδες πολίτες, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και ακτιβιστές βρίσκονταν στους δρόμους της πόλης και κρατώντας φέρετρα,  διαδήλωναν για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα.


Συντάκτης: Μαρία Αντωνάκη


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.