Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Σαρώνει» η ηπατίτιδα C στην Κρήτη - Κινδυνεύουν 5.000 Κρητικοί

«Σαρώνει» η ηπατίτιδα C στην Κρήτη - Κινδυνεύουν 5.000 Κρητικοί

Κρήτη | 19/11/2018 - 11:57
«Σαρώνει» η ηπατίτιδα C στην Κρήτη - Κινδυνεύουν 5.000 Κρητικοί
Υπολογίζεται πως 5.000 Κρητικοί πάσχουν από τη «σιωπηλή νόσο» - Ένα ποσοστό 3% νοσεί από κάποια μορφή ηπατίτιδας

Σημαντικό πρόβλημα υγείας για την Κρήτη φαίνεται να αποτελούν οι ηπατίτιδες, οι οποίες αθροιστικά προσεγγίζουν 2-3% του πληθυσμού της Κρήτης. H ηπατίτιδα C είναι μια νόσος που ταλαιπώρησε την κρητική κοινωνία και ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου, όπου τα κρούσματα ήταν μέχρι και 14% πριν μερικές δεκαετίες, ενώ το άμεσο διάστημα θα διεξαχθούν μελέτες γύρω από τον επιπολασμό της νόσου σε επίπεδο Κρήτης.

Εάν όμως λάβουμε υπόψη μας πως ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C ανέρχεται σε 1-2%, σύμφωνα με έρευνες, τότε μιλάμε για 5.000 αρρώστους στην Κρήτη. Την ίδια στιγμή, η ηπατίτιδα Β, η οποία είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, φαίνεται πως αφορά το 0,5-1% του πληθυσμού της Κρήτης. Φορείς της ηπατίτιδας Β είναι κυρίως αλλοδαποί.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με την κ. Μαίρη Κουλεντάκη, διευθύντρια ΕΣΥ-γαστρεντερολόγο του ΠΑΓΝΗ, η οποία μας μίλησε εκτενώς για την ηπατίτιδα C σε επίπεδο Κρήτης.

«Γενικότερα στην Κρήτη είχαμε, με βάση τις τελευταίες μελέτες, περισσότερο πρόβλημα με την ηπατίτιδα C παρά με τις υπόλοιπες ηπατίτιδες, που είναι η Β και η Α. Το ότι είχαμε περισσότερο πρόβλημα με την ηπατίτιδα C ισχύει, και έτσι ήταν μέχρι και τα τελευταία χρόνια, που τα φάρμακα της συγκεκριμένης ηπατίτιδας είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά και έχουμε πάρα πολλές ιάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη”.

Η κ. Κουλεντάκη μίλησε για τους τρόπους μετάδοσης της συγκεκριμένης ηπατίτιδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ηπατίτιδα C είναι μια ηπατίτιδα που μεταδίδεται παρεντερικά και που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια η μετάδοσή της αφορά κυρίως χρήστες ναρκωτικών ουσιών και ατυχείς περιπτώσεις, όπως ανθρώπους με τατουάζ ή piercing. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να κάνει κανείς, αλλά δεν είναι σίγουρος ότι το μέρος που το κάνει τηρεί τις προδιαγραφές και μπορεί να κολλήσει. Παλαιότερα, στην Κρήτη είχαμε κρούσματα που δεν ήταν τέτοιας μετάδοσης.

Η ηπατίτιδα C ανακαλύφθηκε το 1989. Πριν το 1989 δεν ήταν γνωστή σαν ηπατίτιδα, και πολλοί άνθρωποι που ήταν σε μονάδες τεχνητού νεφρού ή χρειάζονταν να μεταγγίζονται συχνά, όπως συμβαίνει με τη μεσογειακή αναιμία, ή είχαν πάρει παράγωγα αίματος, όπως οι αιμοφιλικοί, είχαν “πάρει” τη νόσο σε πολύ νεότερες ηλικίες. Είναι πολύ διαφορετικός ο πληθυσμός. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ίσως να μην είναι ζωντανοί. Ακόμη και τώρα μπορείς να βρεις άνθρωπο 70 ή 80 χρονών που μπορεί να έκανε μετάγγιση σε κάποιο χειρουργείο πριν το 1990, να έχει τη νόσο και να μην το ξέρει».

Σχετικά με το αν οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη νόσο είναι περισσότεροι ή λιγότεροι σε σχέση με πριν από μία πενταετία, η κ. Κουλεντάκη απαντάει: «Λίγο ή πολύ, τα περιστατικά είναι τα ίδια. Σιγά-σιγά, επειδή οι παλιοί ασθενείς θεραπεύονται με τα καινούργια φάρμακα, το φορτίο μπορεί και να μειώνεται στα ηπατολογικά ιατρεία. Δεν είναι κάτι που το κόλλησα τώρα και θα το μάθω αμέσως. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι μπορεί να το έχουν πολλά χρόνια και να μην το ξέρουν. Είναι μια “σιωπηλή νόσος”. Εάν ανάγουμε τις επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, θα ξέρετε ότι ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C είναι περίπου 1-2% από περιοχή σε περιοχή. Οπότε δεν έχουμε τέτοιο αριθμό στην Κρήτη. Εάν το ανάγουμε στην Κρήτη, θα έχουμε κοντά στους 5.000 αρρώστους. Δε νομίζω ότι τους ξέρουμε όλους».

Όσον αφορά στην ανάγκη εμβολιασμού για ηπατίτιδα στην Ελλάδα, η διευθύντρια του ΕΣΥ ανέφερε: «Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β έγινε υποχρεωτικός από τους παιδιάτρους γύρω στο 1990. Η ηπατίτιδα Β σε ντόπιο πληθυσμό δεν είναι πολύ συνηθισμένη. Η ηπατίτιδα Β, σε αντίθεση με τη C, είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Οπότε τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας Β είναι ξένοι, οικονομικοί μετανάστες, που προέρχονται από χώρες όπου δεν έχουν εμβολιασμό. Δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα η ηπατίτιδα Β στην Ελλάδα για τα παιδιά που είναι γεννημένα από το 1990 κι έπειτα».

Ενημέρωση

Η κ. Κουλεντάκη αναφέρθηκε και στην ανάγκη ευαισθητοποίησης, λέγοντας: «Εμείς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κάνουμε προσπάθειες να ευαισθητοποιούμε γιατρούς ηπατολόγους για το πότε πρέπει να ελέγχουν τη συγκεκριμένη ηπατίτιδα, να μην παραμελούν τον έλεγχο έστω και για μια μικρή διαταραχή κάποιων εξετάσεων ή όταν στο ιστορικό του ασθενούς αναφέρεται κάποια επέμβαση ή μετάγγιση πριν το 1990. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα ξέρουν οι γιατροί και κάνουμε πάρα πολλές προσπάθειες από την κλινική και το Πανεπιστημιακό να ευαισθητοποιήσουμε τους γιατρούς, όπως κάνει και το υπουργείο, το οποίο επιδιώκει την ευαισθητοποίηση του ελληνικού πληθυσμού».

Όσον αφορά στα σύγχρονα φάρμακα, η κ. Κουλεντάκη επισήμανε: «Τα φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματικά. Πρόκειται για ιατρικά σχήματα, που τις περισσότερες φορές είναι ένα χάπι τη μέρα, και μέσα σε δυο-τρεις μήνες έχει γίνει καλά ο ασθενής».

Η ίδια αναφέρθηκε και σ’ ένα σημαντικό υγειονομικό πρόβλημα που είχε η Κρήτη πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, καθώς δεν ήταν μικρό το ποσοστό των γυναικών σε επαρχίες του Ρεθύμνου που είχαν ηπατίτιδα C.

«Πάντα είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα ηπατίτιδας C από την υπόλοιπη Ελλάδα, και αυτό αφορούσε την περίοδο που εμείς κάναμε τις μελέτες. Υπήρχαν κάποιες περιοχές στο Ρέθυμνο, σε συγκεκριμένες επαρχίες, όπου οι γυναίκες άνω των 60 ετών είχαν σε ποσοστό 14%, αλλά αυτές έχουν πεθάνει και οι συγκεκριμένες γυναίκες είχαν κολλήσει είτε από μετάγγιση, είτε από επέμβαση. Δεν είναι σίγουρο ότι έχουμε τον ίδιο επιπολασμό. Αυτές οι μελέτες είναι του 1994-1996. Την περίοδο 2004-2014, η Κρήτη δεν είχε μεγάλες μελέτες πάνω στην ηπατίτιδα. Από τις μελέτες που “έτρεξαν” στην υπόλοιπη Ελλάδα ισχύει το 1-2%», τόνισε η κ. Κουλεντάκη.

Πώς κολλιέται

Τι πρέπει να προσέχουμε

Η κ. Μαίρη Κουλεντάκη μίλησε και για τις άλλες μορφές ηπατίτιδας, λέγοντας: «Η ηπατίτιδα Α κολλιέται με πράγματα που έρχονται στο στόμα μας. Δεν είναι όπως η Β ή η C. Αυτά που τρώμε μας τη μεταδίδουν. Δεν είναι συνηθισμένη. Παλαιότερα, στην Ελλάδα, που δεν είχαμε καλές συνθήκες υγιεινής, με τις αποχετεύσεις ή τις τουαλέτες που ήταν έξω από τα σπίτια, ήταν μεγαλύτερο πρόβλημα η ηπατίτιδα Α. Ηπατίτιδα Α δε βλέπουμε πολύ συχνά πλέον».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «στην Κρήτη η ηπατίτιδα Β έχει φορεία από 0,5-1%, αλλά η συγκεκριμένη ηπατίτιδα είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και πολλοί οικονομικοί μετανάστες που έρχονται από χώρες του εξωτερικού θεωρούνται “ύποπτοι” για την ηπατίτιδα Β σε σχέση με τους Έλληνες. Από το 1990, οι εμβολιασμοί για την ηπατίτιδα Β είναι υποχρεωτικοί. Η ηπατίτιδα Β προλαμβάνεται. Η Κρήτη δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Θεωρητικά έχουμε από τους χαμηλότερους επιπολασμούς».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκαλούν οι λαγοκέφαλοι

Να δοθούν χρήματα στους ψαράδες που έχουν πληγεί από τους λεσσεψιανούς εισβολείς εισηγήθηκε η Μαρία Κοζυράκη

Στο… κίτρινο η δυτική Κρήτη – Κίνδυνος πυρκαγιάς

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική

Ο καιρός στην Κρήτη: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Δείτε την πρόγνωση και για τους τέσσερις νομούς

Σοκ στην Ιεράπετρα: 75χρονος ασθενής σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε…

75χρονος ασθενής που ήθελε να εξεταστεί κατά προτεραιότητα, επιτέθηκε σε γιατρό του Νοσοκομείου!

Καταγγελία σοκ: Νοσηλεύτρια έκανε ένεση σε εγκυμονούσα…

Η νοσηλεύτρια από λάθος, έκανε ένεση σε εγκυμονούσα, με σύριγγα την οποία νωρίτερα είχε χρησιμοποιήσει στην καρκινοπαθή ασθενή

Το μπλακ άουτ «άναψε φωτιές» - Η Κρήτη έχει ηλεκτρική επάρκεια;

Χωρίς ρεύμα έμειναν εκατοντάδες νοικοκυριά - Χτυπά... καμπανάκι για την ηλεκτροδότηση

Σοβαρό τροχαίο με τέσσερις τραυματίες τα ξημερώματα

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους από τα συντρίμμια

Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στο…

Μετά της αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

Περισσότερο ανεκτή η ζέστη σήμερα στην Κρήτη

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στην 1η θέση για τις επιστημονικές…

«Nature Index»: Την κορυφή για τα ερευνητικά του άρθρα κατέκτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ξυπνούν… μνήμες από τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Σήμερα η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης – Στο εδώλιο η αναισθησιολόγος

Συγκλονιστικά στοιχεία: 10 νέα ελαιόδεντρα φυτεύονται το…

Στοιχεία - σοκ για τον ελαιοπαραγωγικό τομέα στην εκπομπή «60 λεπτά στην ύπαιθρο»

Κρητικοί 30άρηδες και ακόμη στα… παιδικά δωμάτια

30 ετών και δεν έχουν… αποχωριστεί την «αγκαλιά» της μαμάς

«Καμίνι» από σήμερα η Κρήτη - Ποια θα είναι η πιο καυτή μέρα…

Αναλυτικά ο καιρός - Συνθήκες καύσωνα στην Κρήτη

«Μαμά φτάσαμε, όλα καλά» - Τέλος για για την πτήση τρόμου…

Μετά από 12 ώρες ταλαιπωρίας οι επιβάτες από την Κρήτη έφτασαν στον προορισμό τους

Σοβαρό τροχαίο στο Ρέθυμνο – Ηλικιωμένη εγκλωβίστηκε…

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ

Βάζουν ζάχαρη στο κρασί τους με ευλογίες της Ε.Ε - Για ποια…

«Ας είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναβάλουμε οργανωμένα ως χώρες του Νότου το αίτημα να αναγράφουμε στα μπουκάλια μας ότι δε χρησιμοποιούμε ζάχαρη για την παραγωγή…

Κυκλοφορούσε με μισό κιλό χασίς

Συνελήφθη στη χερσόνησο 23χρονος

Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο

Στην περιοχή της Ζάκρου

Φωτιά σε κάδο απορριμμάτων

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Μάζευαν μαλοτήρα και θα καταλήξουν στα Δικαστήρια

Με 24 κιλά μαλοτήρα «πιάστηκαν» 5 άτομα στα Χανιά

Το 7ο Λύκειο δεν θα θα ανακοινώσει τους αριστούχους του

Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ

Το "πάλεψε" ο Βροντάκης αλλά τον σταμάτησαν οι άνεμοι στην…

Ο Βασίλης πέτυχε τον σκοπό του και είναι νικητής

Πάρκαρε όπου θέλεις ο δρόμος σου ανήκει (φωτο)

Δύσκολο να βρει κανείς πάρκινγκ τη σήμερον ημέρα, ειδικά όταν βιάζεται.

«Γαλάζια Σημαία» για 6η συνεχή χρονιά στην παραλία Καστρί…

Βράβευση στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος

Ο καιρός στην Κρήτη: Πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Δείτε την πρόγνωση και στους τέσσερις νομούς

Φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία

Αναστάτωση από τις φλόγες

Γιατί όχι «Λευκές Νύχτες» σε όλη την Κρήτη;

Για μια βραδιά το καλοκαίρι μουσεία, πολιτιστικά και ερευνητικά ιδρύματα είναι ανοικτά όλη νύχτα και γίνονται εκδηλώσεις

Ξεκίνησε o ψεκασμός κατά του δάκου – Ποιες είναι οι πρώτες…

Που θα γίνουν ψεκασμός για το δάκο και ποιες περιοχές εξαιρούνται;

Αίθριος καιρός και σήμερα στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Μαριλίζα Σηφάκη: «Μένω στον δρόμο με ένα μωρό στην αγκαλιά»

«Νιώθω αδικημένη» δήλωσε η Ρεθυμνιώτισσα λιμενικός στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”

Εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους μετά από τροχαίο

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ τα ξημερώματα

Πολύωρη η μάχη με τις φλόγες – Δύσκολη η χθεσινή νύχτα…

Είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρεις φωτιές

Τα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες

Δύο περιστατικά στα Χανιά μέσα σε μία ώρα

Συννεφιά και σήμερα στην Κρήτη – Άστατος ο καιρός στην…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Νεκρή ποδηλάτισσα μετά από τροχαίο

Το ποδήλατό της συγκρούστηκε με νταλίκα!

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.