Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ρημαγμένο το φαράγγι της Σαμαριάς-Αδιαφορία και ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές (pics)

Ρημαγμένο το φαράγγι της Σαμαριάς-Αδιαφορία και ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές (pics)

Περιβάλλον | 16/06/2015 - 09:21
Ρημαγμένο το φαράγγι της Σαμαριάς-Αδιαφορία και ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές (pics)
Η εικόνα στο "φαράγγι της Σαμαριάς" όπως την αντικρίζουν καθημερινά οι επισκέπτες του, είναι όχι μόνο αποκαρδιωτική, αλλά και επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα τους. Ελλείψεις, κακοτεχνίες και αδιαφορία από την πλευρά των αρμόδιων Αρχών δημιουργούν ένα σκηνικό ντροπής

Ο κ. Ιωάννης Μανιαδάκης, μετά από την επίσκεψη του στον Εθνικό Δρυμό των Χανίων, έφυγε με ένα βάρος στην καριδά του, προβληματισμένος για όσα είδε. Έτσι αποφάσισε να συντάξει μια ανοικτή επιστολη διαμαρτυρίας προς όλους, από τον Υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη, μέχρι τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τους λοιπούς τοπικούς φορείς και Αρχές που έχουν ευθύνη.

Μια επιστολή, στην οποία με γλαφυρό και αναλυτικό τρόπο, αναφέρεται στα πολλά προβληματα και τις επικίνδυνες παραλείψεις που υπαρχουν μέσα στη Σαμαριά. Αυτό είναι το κείμενο του κ. Μανιαδάκη

"Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,

Στις 31 Μαΐου αξιώθηκα και επισκέφθηκα τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, το Φαράγγι της Σαμαριάς. Κατά την επίσκεψή μου σε αυτό το μοναδικού φυσικού κάλους τοπίο, απόλαυσα την ποικιλομορφία και το μεγαλείο της φύσης και ένοιωσα έντονα θετικά συναισθήματα, συναισθήματα ψυχικής ευφορίας και αγαλλίασης, καθώς και μια εθνική υπερηφάνεια για τον τόπο μας, ως Έλληνας και ως Κρητικός. Ταυτόχρονα όμως αντίκρισα την παντελή αδιαφορία των υπευθύνων και τη διαχρονική εγκατάλειψη από την πολιτεία αυτού του εθνικού μας κοσμήματος. Τα παραπάνω θετικά συναισθήματα αντιπάλευαν τα συναισθήματα οργής, αγανάκτησης, λύπης και απελπισίας για την όλη εικόνα και κατάσταση, μια κατάσταση η οποία αφενός μεν εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη πρόκληση ατυχημάτων, αφετέρου δε πλήττει σημαντικά το τουριστικό προφίλ της χώρας μας, που, κατά τα άλλα, με σθένος υπερασπιζόμαστε.

Σκοπός αυτής της επιστολής είναι η επισήμανση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δρυμός και η ενεργοποίηση των αρμοδίων και συναρμοδίων φορέων, ώστε να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση των επισκεπτών και να αποκατασταθεί η εικόνα και η φήμη του τοπίου.

Τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που συνάντησα είναι τα εξής:

Σε αρκετά σημεία στο ξυλόσκαλο τα κάγκελα είναι κατεστραμμένα ή δεν υπάρχουν, ενώ σε ένα σημείο, ένα μέρος από το μονοπάτι έχει καταστραφεί (έχει παρασυρθεί) από την ορμή των υδάτων και τις κατολισθήσεις.

Οι πυροσβεστικές φωλιές είναι εγκαταλελειμμένες και σε αθλία κατάσταση, ενώ παντελής είναι η έλλειψη πυροσβεστικής υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του καλοκαιριού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τα ξύλινα γεφυράκια που είναι εγκατεστημένα σε αρκετά σημεία, κυρίως από το χωριό Σαμαριά και μέχρι το τέλος του φαραγγιού, είναι επικίνδυνα, καθότι είναι πολύ παλιά και στα περισσότερα από αυτά λείπουν αρκετές σανίδες.

Οι συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες απέχουν μακράν του πολιτισμού και της φιλοξενίας που ευαγγελιζόμαστε και χαρακτηρίζονται επιεικώς ως απαράδεκτες.

Η γενική εικόνα εσωτερικά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή και απέχει επίσης μακράν του επιθυμητού.

Η σήμανση εξυπηρέτησης των επισκεπτών είναι ελάχιστη, ενώ σε πολλά σημεία το μονοπάτι επισημαίνεται με βέλη φτιαγμένα από ένα απλό κόκκινο spray, όπως αυτά που συναντούμε στους τοίχους.

Η σήμανση ασφαλείας είναι επίσης ελάχιστη.

Το προσωπικό εξυπηρέτησης και ασφαλείας καθώς και μέσα μεταφοράς εκτάκτου ανάγκης (μουλάρια) είναι επίσης ελάχιστα.

Στον οικισμό Σαμαριά φαίνεται να υπήρχε παλαιοτέρα ένα ιατρείο, ενώ κατά την επίσκεψη μου δεν αντιλήφθηκα την ύπαρξη κάποιου γιατρού για την αντιμετώπιση των έκτατων περιστατικών, τα οποία συμβαίνουν καθημερινά λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν στο φαράγγι.

Οι συνημμένες φωτογραφίες δίνουν μια γενική εικόνα της όλης κατάστασης.

Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα – ελλείψεις, γίνεται επίσης αισθητή και η ανάγκη για την εγκατάσταση τηλέφωνων εκτάκτου ανάγκης, η κατασκευή περισσοτέρων υποδομών ανάπαυσης, εξυπηρέτησης και ενημέρωσης των επισκεπτών, καθώς και η λειτουργία κυλικείων κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό και βεβαίως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον.

Δεδομένων λοιπόν των παραπάνω προβλημάτων αλλά και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που καθημερινά επισκέπτονται και διασχίζουν φαράγγι, ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος πολλαπλασιάζεται, ενώ η αρνητική εικόνα την οποία αντικρίζουν οι ξένοι επισκέπτες μεταφέρεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν και δαπανάται ένα σημαντικό ποσό χρημάτων για την προώθηση και διαφήμιση του δρυμού, αγνοείται παντελώς το γεγονός ότι οι καλύτεροι πρεσβευτές καλών ή κακών ειδήσεων, οι καλύτεροι διαφημιστές ή δυσφημιστές είναι οι ίδιοι οι επισκέπτες.

Με δεδομένο επίσης τον πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών και κατά συνέπεια τα έσοδα από το εισιτήριο που πληρώνουν οι επισκέπτες, τα οποία κατά μέσο όρο ξεπερνούν τις 700 χιλιάδες ευρώ ετησίως, είναι αρκετά όχι μόνο για την συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του δρυμού, αλλά και για την κατασκευή νέων υποδομών χωρίς να επιβαρύνεται καθόλου ο κρατικός προϋπολογισμός.

Με τα παραπάνω, καλό θα ήταν όπως οι αρμόδιοι και συναρμόδιοι φορείς να επισκεφτούν οι ίδιοι ή εκπρόσωποι αυτών το φαράγγι, ώστε να αποκτήσουν μια ιδίοις όμμασι εικόνα των προβλημάτων του δρυμού. Κατόπιν τούτου να προβούν στις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη δρομολόγηση των απαραίτητων πιστώσεων από τα ίδια τα έσοδα του δρυμού, καθώς και στην αξιοποίηση των προσφερομένων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του δρυμού και η ασφαλής διέλευση των επισκεπτών, καθώς και να αποκατασταθεί η συνολική εικόνα και το όνομα αυτού του εθνικού μας θησαυρού.

Τα ΜΜΕ που κοινοποιείται η επιστολή αυτή παρακαλούνται για την, κατά την κρίση τους, δημοσιοποίηση και προβολή του θέματος.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

Γιάννης Μανιαδάκης 

Πίνακας Αποδεκτών:

ΠΡΟΣ:

Πρόεδρο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς κο Πέτρο Λυμπεράκη 

Διευθύντρια Διεύθυνσης Δασών Χανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη 

Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. "Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη"

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Βουλευτή Χανίων και Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κο Γιώργο Σταθάκη

Περιφερειάρχη Κρήτης κο Σταύρο Αρναουτάκη

Βουλευτή Χανίων και Πρόεδρο της Κ.Ο. του κινήματος "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ" κο Σταύρο Θεοδωράκη

Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κο Απόστολο Βουλγαράκη

Βουλευτή Χανίων κο Παύλο Πολάκη

Βουλευτή Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.