Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Προκλήσεις

Προκλήσεις

Ηράκλειο | 15/06/2016 - 10:45
Προκλήσεις
Τα Βαλκάνια είχαν χαρακτηριστεί ως η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», ένας χαρακτηρισμός που τα γεγονότα επιβεβαιώνουν διαρκώς. Στα Βαλκάνια ζουν λαοί με γλωσσική, θρησκευτική και εθνική ανομοιομορφία, λαοί που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τον τουρκικό ζυγό με τους πολύνεκρους Βαλκανικούς πολέμους.

Τόσο κατά τη διάρκεια των πολέμων αυτών, όσο και κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων αλλά και κατά την ψυχροπολεμική περίοδο, τα βαλκανικά κράτη ήταν ενταγμένα σε διαφορετικούς συνασπισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεταξύ τους μια μόνιμη καχυποψία. Αλλά και η χάραξη των συνόρων, ύστερα από τους πολέμους αυτούς, δεν έδωσε τη λύση στα μεταξύ τους προβλήματα. 

Πράγματι, μια ματιά στις σχέσεις μεταξύ των Βαλκανικών κρατών αποδεικνύει ότι όλα βρίσκονται «επί ξυρού ακμής». Ταραγμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, όπου βασικό αγκάθι είναι το Κοσσυφοπέδιο και ο μεγαλοϊδεατισμός των Αλβανών με την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», που προωθούν με ένταση και με κάθε τρόπο εθνικιστικές ομάδες στη γειτονική χώρα Την ένταση αυτή καλλιεργούν τα τελευταία χρόνια οι Αλβανοί γείτονές μας και στη σχέση τους με την Ελλάδα, εγείροντας το θέμα των Τσάμηδων αλλά και της υφαλοκρηπίδας στο βόρειο Ιόνιο. Η Αλβανία θεωρεί ότι η συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών ήταν ετεροβαρής για την ίδια και έκτοτε ζητά επαναδιαπραγμάτευση.  

Το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ (Σκοπίων) είναι επίσης ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τις σχέσεις της Ελλάδας και της χώρας αυτής, που προέκυψε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Γνωστές είναι οι προσπάθειες της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας να παραχαράξει την ιστορική αλήθεια, με την οικειοποίηση όχι μόνο του ονόματος «Μακεδονία»αλλά και της ελληνικής ιστορίας, με την τοποθέτηση το 2011 του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, εγείροντας έτσι σφοδρές αντιδράσεις.

Το ίδιο τεταμένες είναι και οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, λόγω του προσφυγικού ζητήματος, καθώς η μια χώρα κατηγορεί την άλλη για γενοκτονία και βίαιη εκδίωξη πληθυσμών. Ένταση υπάρχει και στις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, καθώς οι βουλγαρικής καταγωγής κάτοικοι των Σκοπίων θεωρούνται από τη σκοπιανή ηγεσία ως «Μακεδόνες», ενώ οι Βούλγαροι τους θεωρούν Βουλγάρους. Αλλά και το κρατίδιο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τους διαφορετικούς εθνικά και θρησκευτικά πληθυσμούς αποτελεί παράγοντα αστάθειας στο κέντρο των Βαλκανίων. 

Συν τοις άλλοις, οι Τούρκοι, με τον νεο-οθωμανό Ερντογάν ως πρόεδρο, εξακολουθούν να έχουν βλέψεις στα Βαλκάνια, προσπαθώντας να επηρεάσουν τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και να παίξουν το παιγνίδι μιας μεγάλης προστάτιδας δύναμης γι’ αυτούς. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, προσπαθούν να αλλάξουν de facto τον προσδιορισμό των μουσουλμάνων της Θράκης ως θρησκευτικής μειονότητας και να την παρουσιάσουν ως εθνική (τουρκική) μειονότητα,  παραβιάζοντας τη συνθήκη της Λοζάννης, ενώ επιδιώκουν διαρκώς να δημιουργήσουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, διεκδικώντας ελληνικά νησιά. 

Έτσι περίπου διαγράφεται η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ των Βαλκανικών κρατών σήμερα. Πολές, λοιπόν, οι προκλήσεις και πολλά και δυσεπίλυτα τα προβλήματα, που γεννά ο φανερός και κρυφός εθνικισμός των βαλκανικών κρατών, είναι δε σίγουρο ότι, αν δεν επικρατήσει το διεθνές δίκαιο, η νηφαλιότητα και η λογική, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξουν αναφλέξεις και τα Βαλκάνια να ξαναγίνουν πεδίο συγκρούσεων όχι απλώς πολιτικών αλλά και στρατιωτικών. 

Εκείνο, ωστόσο, που ενδιαφέρει εμάς ως χώρα σήμερα είναι κατά κύριο λόγο η επιθετική πολιτική της «συμμάχου»Τουρκίας κι έπειτα ο εθνικισμός των Αλβανών, επειδή οι Σκοπιανοί έχουν τόσα εσωτερικά προβλήματα (πολλές εθνότητες) και η παραχάραξη που κάνουν της ιστορίας είναι τόσο «χοντροκομμένη», που δεν μπορούν να προξενήσουν μεγάλο κακό στη χώρα μας, η οποία, ωστόσο, δεν πρέπει να τους επιτρέψει να οικειοποιηθούν κάτι που δεν τους ανήκει και που θα αποτελέσει το όχημα των εθνικιστικών τους διεκδικήσεων.

Τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Αλβανοί (τους οποίους η Ελλάδα δέχτηκε κατά χιλιάδες στις δύσκολες γι’ αυτούς εποχές, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος) επιζητούν, σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, να εγείρουν και να δημιουργήσουν προβλήματα «εκ του μη όντος», καθότι, ως γνωστόν, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Λυμένα με συνθήκες ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και των δύο γειτόνων φέρνουν πάλι στην επιφάνεια ο νέο-οθωμανισμός των Τούρκων και ο μεγαλοϊδεατισμός των Αλβανών, οξύνοντας έτσι τις σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών και της χώρας μας. 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προκλητική ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, αυτό το μεγάλο, παγκόσμιας ακτινοβολίας μνημείο, που γέννησε ο πολιτισμός της Ορθόδοξης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντίου). Μόνο όποιος έχει επισκεφθεί την Αγία Σοφία και την έχει δει όχι απλώς μουσειακά αλλά και ως σύμβολο μιας ελληνικής (χαμένης πλέον) αυτοκρατορίας, μπορεί να νιώσει τη δύναμη, την αρχοντιά, την ελληνικότητα της μεγάλης τέχνης. Στην Αγία Σοφία ζει το ρωμαϊκό imperium με την Ορθοδοξία στα πρόσωπα που εικονίζονται στα ψηφιδωτά της: του Χριστού, της Παναγίας και του Προδρόμου στην περίφημη εικόνα της «Δέησης»και του Μ. Κωνσταντίνου και του Ιουστινιανού που εικονίζονται στην είσοδο του ναού. Μ’ αυτό τον ορθόδοξο ναό, που, όταν τον δεις από τον γυναικωνίτη, νομίζεις ότι υπερίπταται, ότι δεν πατάει στη γη(«ἐν τῷ ναῷ ἑστῶτες τῆς δόξης σου, ἐν οὐρανῷ ἑστάναι νομίζομεν», λέγει ένα τροπάριο), που εκφράζει εν ταυτώ τη γήινη και ουράνια πραγματικότητα και το πανάρχαιο και αγέραστο πνεύμα της Ορθοδοξίας, ποια σχέση μπορεί να έχει το Κοράνι; Σε ποια σχέση μπορεί να βρίσκεται ο πανέμορφος άγγελος που βρίσκεται ψηλά στον τρούλο με την ανεικονική τέχνη των μουσουλμάνων;  

Οι χριστιανικοί και δη οι ορθόδοξοι λαοί οφείλουν να αντιδράσουν έντονα απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση των νεο-οθωμανών της Τουρκίας και η Αγιά-Σοφιά να μείνει, έστω, μουσείο, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Η αλλαγή της κατάστασης σ’ ένα ιστορικό χώρο αυτής της εμβέλειας και αυτής της συμβολικής για τον Ελληνισμό και την παγκόσμια Ορθοδοξία αξίας προοιωνίζει άλλα χειρότερα για την Ελλάδα. Οι Τούρκοι κάνουν επίδειξη δύναμης και δείχνουν να μη λογαριάζουν ούτε δίκαιο ούτε ηθική, όπως το έπραξαν και εξακολουθούν να πράττουν και στην περίπτωση της Κύπρου. Γι’ αυτό οι κυβερνώντες τη χώρα μας οφείλουν να κρατήσουν, τόσο απέναντι στους Τούρκους όσο και απέναντι στους Αλβανούς, στάση σθεναρή και να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων, δίχως κανένα συμβιβασμό. 

Βέβαια, επειδή οι νυν κυβερνώντες διακατέχονται από διεθνιστικές αντιλήψεις, έχω την εντύπωση πως έχουν βρεθεί σε αμηχανία, καθώς τα ζητήματα που εγείρονται μπροστά τους είναι εθνικά, αφορούν την ίδια την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Εδώ τα διεθνιστικά ιδεολογήματα δεν έχουν πέραση και η πραγματικότητα απαιτεί ρεαλισμό και πατριωτισμό. Η Αγία Σοφία, πρέπει να καταλάβουν, είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα ορθόδοξο ναό. Πρόκειται για ναό- σύμβολο της Ρωμιοσύνης, που, μέσα στα εκατομμύρια της Κωνσταντινούπολης, εξακολουθεί να δεσπόζει, όσο κι αν τα τζαμιά προσπαθούν-μάταια-να την ξεπεράσουν και να τη μιμηθούν. Αλλά, τελικά, κι αυτά ακόμη «δεν μένουν αδιάφορα μπροστά σ’ αυτή την ανερμήνευτη  μεγαλοπρέπεια του θεϊκού Κάλλους της ταπεινώσεως. Και η Αγια-Σοφιά μένει σιωπηλή. Δεν ενοχλείται. Δεν ενοχλεί. Μόνο φωτίζει, παρηγορεί, ανέχεται και περιμένει».  (Αρχιμ. Βασιλείου, Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Ιβήρων, Το κάλλος θα σώσει τον κόσμο, σ. 49). Περιμένει τη δική μας αγάπη, τη δική μας φωνή, το δικό μας ευήκοον αυτί στη λαλέουσα σιωπή της.

Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.