Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠου ανεβαίνουν και που πέφτουν οι βάσεις

Που ανεβαίνουν και που πέφτουν οι βάσεις

Ελλάδα | 29/05/2018 - 13:53
Που ανεβαίνουν και που πέφτουν οι βάσεις
Μια πρώτη εικόνα ως προς την κατεύθυνση που θα έχουν οι φετινές βάσεις δίνουν οι φροντιστηριούχοι.

Πτώση ή άνοδος των βάσεων στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Είναι ένα ερώτημα που κάνει συχνά την εμφάνισή του στις συνειδήσεις των μαθητών, των γονέων και των ίδιων των καθηγητών... ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στα τέλη Μαΐου και ο χρόνος πριν τη διεξαγωγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι ελάχιστος. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, Μανόλη Καζαντζάκη, ο οποίος μας έδωσε μια πρώτη εικόνα ως προς την κατεύθυνση που θα έχουν οι φετινές βάσεις.


Ο κ. Καζαντζάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως φέτος οι βάσεις θα σημειώσουν μια μικρή πτώση. «Έχουμε ένα δεδομένο. Είναι 100 τμήματα περισσότερα στα Πανεπιστήμια περίπου και 900 τμήματα περισσότερα στα ΤΕΙ, στην πραγματικότητα. Οι πραγματικές αξίες οδηγούν σε πτώση των βάσεων με δύο δεδομένα: πρώτον, ότι τα θέματα θα είναι περίπου στον ίδιο βαθμό δυσκολίας με πέρυσι και, δεύτερον, ότι τα παιδιά θα κάνουν περίπου τις ίδιες επιλογές. Με βάση αυτά τα δεδομένα, έχουμε μια πρώτη εικόνα για μια μικρή πτώση των βάσεων. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από τους δύο προηγούμενους παράγοντες για να ξέρουμε τι θα γίνει στην πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Καζαντζάκης αναφέρθηκε και στα παιδαγωγικά τμήματα. Σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά, όπου υπήρχε ξεχωριστό πεδίο (άρα και συγκεκριμένα μαθήματα προς εξέταση) για τον συγκεκριμένο κλάδο επιστημών, φέτος δε θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζάκη, ίσως υπάρξει μια αύξηση της βάσης των συγκεκριμένων σχολών.

Που ανεβαίνουν οι βάσεις


«Τα παιδαγωγικά τμήματα μπαίνουν σαν κοινά τμήματα σε όλα τα πεδία. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι τα παιδιά που δεν τολμούσαν, λόγω της μικρής επαγγελματικής αποκατάστασης που υπόσχονται αυτά τα τμήματα, να τα δηλώνουν, τώρα θα τα δηλώνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Εξάλλου, θα “μπουν” αυτές οι σχολές στο τρίτο πεδίο των Ιατρικών Επιστημών, για το οποίο έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ότι όποια σχολή “μπήκε” ανέβηκε η βάση της από 1.000 έως 3.000 μόρια. Με αυτό το δεδομένο, τα παιδαγωγικά τμήματα θα ανέβουν αρκετά», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων.
Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως «τα παιδιά των προηγούμενων ετών που θα δώσουν με το 10%, δηλαδή δε θα δώσουν εξετάσεις αλλά θα μπουν άνευ εξετάσεων - δηλαδή τα παιδιά της περυσινής και της προπέρσινης περιόδου - θα δηλώσουν κανονικά πέντε πεδία. Θα δηλώσουν κανονικά το Παιδαγωγικό σε ξεχωριστό πεδίο όπως πριν, και όχι όπως φέτος».
Ο κ. Καζαντζάκης μίλησε και για τα επιστημονικά πεδία. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, ο ίδιος θεωρεί πως δε θα αλλάξει ο ανταγωνισμός των μαθητών για την κατάληψη μιας θέσης σε παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι αυτές της Ψυχολογίας ή της Νομικής. Μάλιστα, ο ίδιος το απέδωσε στην παραδοσιακή αντίληψη της ελληνικής οικογένειας για τις συγκεκριμένες σχολές.


«Δεν πρόκειται να μειωθεί ο ανταγωνισμός για την κατάληψη μιας θέσης στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον. Είναι σχολές που ενδεχομένως δείχνουν ότι ίσως στο απώτερό τους μέλλον θα παρουσιάσουν επαγγελματικό πρόβλημα, παρ’ όλα αυτά η ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να ξεφύγει από το “πάθος” να περάσουν τα παιδιά τους στη Νομική και στην Ψυχολογία. Επομένως, θεωρώ ότι οι υψηλές βάσεις θα παραμείνουν στις σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας», είπε χαρακτηριστικά.


Ανάλογη κατάσταση θα επικρατήσει και στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, όπου συναντάμε τις Σχολές Επιστημών Υγείας. «Δε νομίζω να έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις», δήλωσε ο κ. Καζαντζάκης και συνέχισε λέγοντας πως «οι σχολές θα μείνουν σε υψηλό επίπεδο. Απλά, εκεί πέρα κάποιες ενδεχόμενες αυξήσεις σε επιμέρους θέματα ίσως να σταθεροποιήσουν μια μικρή μείωση των βάσεων».


Όσον αφορά στο δεύτερο πεδίο και τις Θετικές Επιστήμες, είπε ότι «σε τμήματα των Πολυτεχνείων παρατηρούμε σημαντικές αυξήσεις, δηλαδή αρκετές περισσότερες θέσεις απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει στις σχολές Μαθηματικών και Φυσικής Επιστήμης. Επομένως, ίσως έχουμε μια μικρή πτώση των βάσεων με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δηλαδή ίδια περίπου θέματα και ίδιες προτιμήσεις των υποψηφίων».


Όσον αφορά στο τέταρτο πεδίο, ο κ. Καζαντζάκης μίλησε για μια ενδεχόμενη πτώση. Βέβαια, το τέταρτο πεδίο περιλαμβάνει μαθήματα τα οποία είναι λίγο πιο εύκολα, γι’ αυτό το λόγο οι μαθητές δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτό. Η πτώση στο συγκεκριμένο πεδίο είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά δεν είναι απόλυτο. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δηλώσεις των παιδιών.


Φέτος, ωστόσο, συνενώνονται τα δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, δημιουργώντας ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει αμφισβητηθεί από πολλούς ως προς το προϊόν της γνώσης που θα προσφέρει. Ως προς αυτό, ο κ. Καζαντζάκης αναφέρει πως τίθεται ένα ζήτημα ως προς την αξιοπιστία του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.


«Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Δεν είναι πραγματική συγχώνευση. Δεν είναι η ίδια συγχώνευση με το αντίστοιχο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα των Ιωαννίνων, όπου η συγχώνευση γίνεται επί της ουσίας, και όπου τα παιδιά αποκτούν δίπλωμα πενταετούς φοίτησης και παίρνουν πτυχίο Γ και μπορούν να γραφτούν στο Επιμελητήριο. Δε συμβαίνει το ίδιο με το αντίστοιχο Ίδρυμα των Αθηνών. Υπάρχουν τεράστια θέματα. Αυξάνονται κατά ένα χρόνο οι σπουδές. Κάνεις σπουδές Πανεπιστημίου, αλλά παίρνεις πτυχίο ΤΕΙ. Το πτυχίο αυτό δεν μπορεί να εξισωθεί με το πτυχίο του Πολυτεχνείου. Θεωρώ ότι είναι κάτι το βιαστικό και θα δημιουργήσει θέματα. Πολλά παιδιά θα διστάσουν να το δηλώσουν. Τα παιδιά βέβαια από την Αθήνα, που λόγω της οικονομικής κρίσης δε θα μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή τους, θα το δηλώσουν. Θα δηλωθεί, αλλά θεωρώ ότι είναι ελαφρώς ψευδές», αναφέρει ο κ. Καζαντζάκης.

«Πιο αντικειμενικά τα κριτήρια»

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Καζαντζάκης, αναφέρθηκε και στο καθεστώς των μετεγγραφών που μέχρι πρότινος βασιζόταν σε εισοδηματικά κριτήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το καθεστώς των μετεγγραφών βελτιώθηκε αρκετά. Υπήρχαν κάποια αντικειμενικά κριτήρια μέσα. Έπαψαν να υπάρχουν κάποια πράγματα που οδηγούσαν σε άλλες σκέψεις, όμως τα πράγματα και πάλι δεν ήταν τόσο αντικειμενικά. Τώρα είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Ένα παιδί που θα μπει και θα δηλώσει τα στοιχεία του θα διαπιστώσει σύντομα εάν μπορεί να πάρει μετεγγραφή ή όχι. Φέτος έγινε μια βελτίωση. Τα παιδιά που έχουν αδέρφια, τα οποία σπουδάζουν σε άλλες περιοχές, έχουν μια επιπλέον μοριοδότηση. Προσωπικά, θεωρώ πως στο θέμα των μετεγγραφών τα πράγματα κυλούν πολύ ομαλά. Η προσπάθεια που έχει γίνει είναι ιδιαιτέρως καλή και αντικειμενική. Τα παιδιά που συγκεντρώνουν αυτά τα στοιχεία πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά το Σεπτέμβριο χρειάζεται πολλή προσοχή στις ημερομηνίες ώστε να καταθέσουν τα χαρτιά τους εντός των προθεσμιών και πιστεύω πως οι μετεγγραφές που πρέπει και μπορούν να γίνουν είναι εφικτές... Εξαιρουμένης της Θεσσαλονίκης, όπου ο κόσμος είναι πάρα πολύς».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Νεκρό βρέφος από τη γρίπη Η1Ν1

Ένα μωράκι, μόλις 18 μηνών, κατέληξε εξαιτίας της γρίπης

Εφορία: Αυτοί οι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν

Συνολικά έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 13 εκατ. ευρώ σε 32.630 επιχειρήσεις και έχουν εισπραχθεί μόνο 7,5 εκατ. ευρώ από 22.131 υποθέσεις

Νέα γκάφα Τσίπρα: Μπέρδεψε το υδρογόνο με το ήλιο (βίντεο)

Μιλώντας με επιστήμονες για τα οφέλη του υδρογόνου στην αυτοκίνηση και την χρήση του στο εξωτερικό είπε ότι στην Ελλάδα το χρησιμοποιούμε μόνο στα... μπαλόνια!

Νέος Κόσμος: Γιατί η 40χρονη πέταξε το παιδί της & μετά αυτοκτόνησε

Τι κατέθεσε ο τραγικός πατέρας στην αστυνομία

Αυτά τα 20 καλλυντικά ανακαλεί ο ΕΟΦ

Αποσύρονται καλλυντικά από την αγορά

Υπόθεση δολοφονίας Δώρας Ζέμπερη: Νέες συγκλονιστικές…

Νέες αποκαλύψεις φωτιά για την υπόθεση δολοφονίας της Δώρας Ζέμπερη

Φωτιά στο Μάτι: Στη φυλακή όσοι καταδικαστούν για ανθρωποκτονία…

«H ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται και ο εμπρησμός που προκαλεί σωματικές βλάβες ή θάνατο είναι κακούργημα», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας είχε περάσει για 15 ημέρες…

Ο Τάραντ το 2016 είχε περάσει από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος- Λίγους μήνες αργότερα ήρθε και πάλι στην Ελλάδα και έμεινε περίπου δεκαπέντε ημέρες - Οι αρχές διερευνούν…

Ανοιξιάτικος καιρός για… πέντε ημέρες - Τι καιρό θα κάνει…

Απ’ όλα... θα έχει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, αρχικά θα επικρατήσει καλοκαιρία, στη συνέχεια θα μας επισκεφτούν λασποβροχές και σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά θα…

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Θάνος Γραμμένος

Την τελευταία του πνοή άφησε ο θρυλικός Μαθιός των Φουρτουνάκηδων από την ταινία «Η Νεράιδα και το Παλικάρι».

Επίδομα ενοικίου: Άνοιξε η πλατφόρμα – Δείτε αν είστε δικαιούχοι

Από 70 έως 210 ευρώ τα ποσά του επιδόματος

Μαθήτρια καταγγέλλει τον γυμνασιάρχη ότι τη ρώτησε τι…

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι είναι αθώος και ότι όλα γίνονται για λόγους εκδίκησης

Πόσο θα κοστίσει το σαρακοστιανό τραπέζι

Δείτε αναλυτικά τις τιμές των προϊόντων

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει η λαγάνα και από πού προήλθε…

Το... παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας οι ρίζες και η σημασία του

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα σε όλα τα παιδιά

Το μέτρο αυτό στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών περίπου 800.000 παιδιών στην Ελλάδα, ενώ περαιτέρω υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί και στους ενήλικες

Μακελειό στον Κορυδαλλό με νεκρό και τραυματίες

Η συμπλοκή σημειώθηκε στο ψυχιατρείο των φυλακών μεταξύ κρατουμένων

Φωτιά στο Μάτι: Πόρισμα κόλαφος - Που αποδίδονται οι ευθύνες

Οι ευθύνες και τα αίτια της τραγωδίας

Πότε καταργείται η αλλαγή ώρας;

Το Ευρωκοινοβούλιο πήρε την απόφαση - Οι χώρες πρέπει να αποφασίσουν τι ώρα θα έχουν

Φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη «κόβεται» από το Facebook

«Παραβιάζει τους όρους της κοινότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά

Ανακαλείται φάρμακο για την καρδιά λόγω πιθανού καρκινικού…

Στην ανάκληση του IRVEN F.C.TAB προχωρά ο ΕΟΦ

Τι πρέπει να ξέρετε για τις αποδείξεις

Πώς θα εξασφαλίσετε έκπτωση φόρου με το "χτίσιμο" του αφορολόγητου

Πέθανε ο Γιάννης Μπεχράκης: Ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ…

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες που ανθρώπου που έζησε επικίνδυνες καταστάσεις και ήταν πάντα αφοσιωμένος στη δουλειά του

Αλλάζει το ωράριο στα σχολεία: Θα πηγαίνουν και θα σχολάνε…

Πότε αναμένεται το πόρισμα για το κουδούνι που θα χτυπάει στις 9

Μητέρα βρέφους που κάηκε στη Βάρκιζα: Το τάιζα, το έδενα…

Η μητέρα είχε αναμμένη τη σόμπα στο διαμέρισμα και αναμμένο στα πόδια του μικρού κοριτσιού, το πιστολάκι μαλλιών για να ζεσταίνεται.

Για κακούργημα κατηγορείται η μητέρα του μωρού που χάθηκε…

Ποινική δίωξη για θανατηφόρο έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

Νερό με «υποθήκη» την επιδότηση

Κατά την περίοδο άρδευσης δε θα κόβεται το ρεύμα εφόσον δε θα έχει εκδοθεί λογαριασμός

Βρέφος απανθρακώθηκε σε διαμέρισμα στη Βάρκιζα

Τραγική κατάληξη είχε η πυρκαγιά

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται νέο προϊόν των JUMBO

Το προϊόν κατασκευάζεται στην Κίνα, εισάγεται, διανέμεται και πωλείται από την επιχείρηση Jumbo AEE

«Οι κρατούμενοι πουλάνε ο ένας στον άλλο τις σουίτες της…

Για τρομοκρατία στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κάνει λόγο ο Αντώνης Αραβαντινός

Συγκλονίζει η διπλή τραγωδία με δύο νεκρά μωρά στη Λάρισα

Έφυγαν από τη ζωή με διαφορά λίγων ωρών

Δεν θα μετρήσουν οι απουσίες των μαθητών που νόσησαν από…

Εγκύκλιος για τις απουσίες μαθητών λόγω της εποχικής γρίπης-απουσίες και με χαρτί από ιδιώτη γιατρό

Ξεχασμένο σε ένα συρτάρι το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο του…

Εντοπίστηκε μετά από ενάμισι μήνα ο υπερτυχερός του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου - Έκρυβε τα 2 εκατ. € σε ένα... συρτάρι

Ισόβια για τον δολοφόνο του συντρόφου παίκτριας του GNTM

Σοκ είχε προκαλέσει πριν από λίγο καιρό, η αποκάλυψη για την τραγική ιστορία που είχε βιώσει παίκτρια του Greece’s Next Top Model.

Κάθε χρόνο περίπου 300 παιδιά στην Ελλάδα προσβάλλονται…

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) επισημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη κατάλληλων δομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο και αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες παιδιών…

«Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω» -Το συγκλονιστικό βίντεο μαθητών…

Με ένα βίντεο «γροθιά στο στομάχι» αποφάσισαν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, αναφορικά με τα τροχαία δυστυχήματα, οι μαθητές της Γ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου,…

Καταγγελία σοκ: Νοσοκομειακοί γιατροί προτρέπουν ασθενείς…

Περισσότερο τοξικός παρά επιθετικός ο φετινός ιός Η1Ν1, λένε οι ειδικοί

Νοθεία: Μέλι με φυτοφάρμακα και χωρίς ευεργετικές ιδιότητες…

Ο ΕΦΕΤ βάζει φρένο στο νοθευμένο μέλι που δεν είναι καν ευεργετικό

Ανέσυραν μέχρι και... χημική τουαλέτα από τον Θερμαϊκό!

Ενα κουβούκλιο χημικής τουαλέτας ανέσυρε από τη θάλασσα το σκάφος Αλκίππη

Ε. Αποστολάκης: Δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσουμε ατύχημα…

Στα Χανιά για την επέτειο της επανάστασης του Ακρωτηρίου το 1897 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Τζόκερ: Ψυχρολουσία με το 5άρι των... 942 ευρώ!

Γιατί αναδείχθηκαν τόσοι τυχεροί που έλαβαν... ψίχουλα

Τραγωδία: 33χρονος κρεμάστηκε με το κασκόλ του Ολυμπιακού

Φίλος του Ολυμπιακού έβαλε τέλος στην ζωή του, με την μητέρα του να τον βρίσει απαγχονισμένο στο σπίτι του.

Θύμα ηλεκτρονικής απάτης ένας στους δέκα Έλληνες

Ένας στους δέκα Έλληνες έχει υπάρξει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ενώ δεν αλλάζει ποτέ τον κωδικό πρόσβασής του (password).

20χρονη πήγε στο νοσοκομείο με πόνους στην κοιλιά και έφυγε…

Ένα περίεργο και συνάμα ευχάριστο περιστατικό αντιμετώπισαν οι γιατροί του Μαμάτσειου Νοσοκομείο Κοζάνης.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ζητά την απόσυρση 6 παγωτών

Ανάκληση παγωτών από τον ΕΦΕΤ

ΕΟΦ: «Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία» από αυτά τα συμπληρώματα…

Προειδοποίηση ΕΟΦ για τα προϊόντα Diet slim και PowerFite

Κάνουν κατάληψη για να διώξουν συμμαθητή τους με μαθησιακές…

Ένα απίστευτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη

Yπόθεση Άλεξ: Η ανατριχιαστική περιγραφή για τη δολοφονία,…

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις δεκατρία χρόνια μετά όπου η σορός του άτυχου Άλεξ ακόμη αγνοείται

Προσοχή σε προϊόν που διακινείται μέσω διαδικτύου

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ

Εξετάσεις οδήγησης σε… «ζωντανή» μετάδοση

Κατατέθηκε το νοσμοσχέδιο: Σκηνικό big brother για το δίπλωμα οδήγησης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.