Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠου ανεβαίνουν και που πέφτουν οι βάσεις

Που ανεβαίνουν και που πέφτουν οι βάσεις

Ελλάδα | 29/05/2018 - 13:53
Που ανεβαίνουν και που πέφτουν οι βάσεις
Μια πρώτη εικόνα ως προς την κατεύθυνση που θα έχουν οι φετινές βάσεις δίνουν οι φροντιστηριούχοι.

Πτώση ή άνοδος των βάσεων στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Είναι ένα ερώτημα που κάνει συχνά την εμφάνισή του στις συνειδήσεις των μαθητών, των γονέων και των ίδιων των καθηγητών... ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στα τέλη Μαΐου και ο χρόνος πριν τη διεξαγωγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι ελάχιστος. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, Μανόλη Καζαντζάκη, ο οποίος μας έδωσε μια πρώτη εικόνα ως προς την κατεύθυνση που θα έχουν οι φετινές βάσεις.


Ο κ. Καζαντζάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως φέτος οι βάσεις θα σημειώσουν μια μικρή πτώση. «Έχουμε ένα δεδομένο. Είναι 100 τμήματα περισσότερα στα Πανεπιστήμια περίπου και 900 τμήματα περισσότερα στα ΤΕΙ, στην πραγματικότητα. Οι πραγματικές αξίες οδηγούν σε πτώση των βάσεων με δύο δεδομένα: πρώτον, ότι τα θέματα θα είναι περίπου στον ίδιο βαθμό δυσκολίας με πέρυσι και, δεύτερον, ότι τα παιδιά θα κάνουν περίπου τις ίδιες επιλογές. Με βάση αυτά τα δεδομένα, έχουμε μια πρώτη εικόνα για μια μικρή πτώση των βάσεων. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από τους δύο προηγούμενους παράγοντες για να ξέρουμε τι θα γίνει στην πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Καζαντζάκης αναφέρθηκε και στα παιδαγωγικά τμήματα. Σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά, όπου υπήρχε ξεχωριστό πεδίο (άρα και συγκεκριμένα μαθήματα προς εξέταση) για τον συγκεκριμένο κλάδο επιστημών, φέτος δε θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζάκη, ίσως υπάρξει μια αύξηση της βάσης των συγκεκριμένων σχολών.

Που ανεβαίνουν οι βάσεις


«Τα παιδαγωγικά τμήματα μπαίνουν σαν κοινά τμήματα σε όλα τα πεδία. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι τα παιδιά που δεν τολμούσαν, λόγω της μικρής επαγγελματικής αποκατάστασης που υπόσχονται αυτά τα τμήματα, να τα δηλώνουν, τώρα θα τα δηλώνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Εξάλλου, θα “μπουν” αυτές οι σχολές στο τρίτο πεδίο των Ιατρικών Επιστημών, για το οποίο έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ότι όποια σχολή “μπήκε” ανέβηκε η βάση της από 1.000 έως 3.000 μόρια. Με αυτό το δεδομένο, τα παιδαγωγικά τμήματα θα ανέβουν αρκετά», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων.
Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως «τα παιδιά των προηγούμενων ετών που θα δώσουν με το 10%, δηλαδή δε θα δώσουν εξετάσεις αλλά θα μπουν άνευ εξετάσεων - δηλαδή τα παιδιά της περυσινής και της προπέρσινης περιόδου - θα δηλώσουν κανονικά πέντε πεδία. Θα δηλώσουν κανονικά το Παιδαγωγικό σε ξεχωριστό πεδίο όπως πριν, και όχι όπως φέτος».
Ο κ. Καζαντζάκης μίλησε και για τα επιστημονικά πεδία. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, ο ίδιος θεωρεί πως δε θα αλλάξει ο ανταγωνισμός των μαθητών για την κατάληψη μιας θέσης σε παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι αυτές της Ψυχολογίας ή της Νομικής. Μάλιστα, ο ίδιος το απέδωσε στην παραδοσιακή αντίληψη της ελληνικής οικογένειας για τις συγκεκριμένες σχολές.


«Δεν πρόκειται να μειωθεί ο ανταγωνισμός για την κατάληψη μιας θέσης στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον. Είναι σχολές που ενδεχομένως δείχνουν ότι ίσως στο απώτερό τους μέλλον θα παρουσιάσουν επαγγελματικό πρόβλημα, παρ’ όλα αυτά η ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να ξεφύγει από το “πάθος” να περάσουν τα παιδιά τους στη Νομική και στην Ψυχολογία. Επομένως, θεωρώ ότι οι υψηλές βάσεις θα παραμείνουν στις σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας», είπε χαρακτηριστικά.


Ανάλογη κατάσταση θα επικρατήσει και στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, όπου συναντάμε τις Σχολές Επιστημών Υγείας. «Δε νομίζω να έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις», δήλωσε ο κ. Καζαντζάκης και συνέχισε λέγοντας πως «οι σχολές θα μείνουν σε υψηλό επίπεδο. Απλά, εκεί πέρα κάποιες ενδεχόμενες αυξήσεις σε επιμέρους θέματα ίσως να σταθεροποιήσουν μια μικρή μείωση των βάσεων».


Όσον αφορά στο δεύτερο πεδίο και τις Θετικές Επιστήμες, είπε ότι «σε τμήματα των Πολυτεχνείων παρατηρούμε σημαντικές αυξήσεις, δηλαδή αρκετές περισσότερες θέσεις απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει στις σχολές Μαθηματικών και Φυσικής Επιστήμης. Επομένως, ίσως έχουμε μια μικρή πτώση των βάσεων με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δηλαδή ίδια περίπου θέματα και ίδιες προτιμήσεις των υποψηφίων».


Όσον αφορά στο τέταρτο πεδίο, ο κ. Καζαντζάκης μίλησε για μια ενδεχόμενη πτώση. Βέβαια, το τέταρτο πεδίο περιλαμβάνει μαθήματα τα οποία είναι λίγο πιο εύκολα, γι’ αυτό το λόγο οι μαθητές δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτό. Η πτώση στο συγκεκριμένο πεδίο είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά δεν είναι απόλυτο. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δηλώσεις των παιδιών.


Φέτος, ωστόσο, συνενώνονται τα δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, δημιουργώντας ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει αμφισβητηθεί από πολλούς ως προς το προϊόν της γνώσης που θα προσφέρει. Ως προς αυτό, ο κ. Καζαντζάκης αναφέρει πως τίθεται ένα ζήτημα ως προς την αξιοπιστία του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.


«Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Δεν είναι πραγματική συγχώνευση. Δεν είναι η ίδια συγχώνευση με το αντίστοιχο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα των Ιωαννίνων, όπου η συγχώνευση γίνεται επί της ουσίας, και όπου τα παιδιά αποκτούν δίπλωμα πενταετούς φοίτησης και παίρνουν πτυχίο Γ και μπορούν να γραφτούν στο Επιμελητήριο. Δε συμβαίνει το ίδιο με το αντίστοιχο Ίδρυμα των Αθηνών. Υπάρχουν τεράστια θέματα. Αυξάνονται κατά ένα χρόνο οι σπουδές. Κάνεις σπουδές Πανεπιστημίου, αλλά παίρνεις πτυχίο ΤΕΙ. Το πτυχίο αυτό δεν μπορεί να εξισωθεί με το πτυχίο του Πολυτεχνείου. Θεωρώ ότι είναι κάτι το βιαστικό και θα δημιουργήσει θέματα. Πολλά παιδιά θα διστάσουν να το δηλώσουν. Τα παιδιά βέβαια από την Αθήνα, που λόγω της οικονομικής κρίσης δε θα μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή τους, θα το δηλώσουν. Θα δηλωθεί, αλλά θεωρώ ότι είναι ελαφρώς ψευδές», αναφέρει ο κ. Καζαντζάκης.

«Πιο αντικειμενικά τα κριτήρια»

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Καζαντζάκης, αναφέρθηκε και στο καθεστώς των μετεγγραφών που μέχρι πρότινος βασιζόταν σε εισοδηματικά κριτήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το καθεστώς των μετεγγραφών βελτιώθηκε αρκετά. Υπήρχαν κάποια αντικειμενικά κριτήρια μέσα. Έπαψαν να υπάρχουν κάποια πράγματα που οδηγούσαν σε άλλες σκέψεις, όμως τα πράγματα και πάλι δεν ήταν τόσο αντικειμενικά. Τώρα είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Ένα παιδί που θα μπει και θα δηλώσει τα στοιχεία του θα διαπιστώσει σύντομα εάν μπορεί να πάρει μετεγγραφή ή όχι. Φέτος έγινε μια βελτίωση. Τα παιδιά που έχουν αδέρφια, τα οποία σπουδάζουν σε άλλες περιοχές, έχουν μια επιπλέον μοριοδότηση. Προσωπικά, θεωρώ πως στο θέμα των μετεγγραφών τα πράγματα κυλούν πολύ ομαλά. Η προσπάθεια που έχει γίνει είναι ιδιαιτέρως καλή και αντικειμενική. Τα παιδιά που συγκεντρώνουν αυτά τα στοιχεία πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά το Σεπτέμβριο χρειάζεται πολλή προσοχή στις ημερομηνίες ώστε να καταθέσουν τα χαρτιά τους εντός των προθεσμιών και πιστεύω πως οι μετεγγραφές που πρέπει και μπορούν να γίνουν είναι εφικτές... Εξαιρουμένης της Θεσσαλονίκης, όπου ο κόσμος είναι πάρα πολύς».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

«Μαμά σας είδα με το μπαμπά στο όνειρό μου» Τα πρώτα λόγια…

Τα πρώτα λόγια του «κοριτσιού με το τατουάζ» μόλις ξύπνησε από το κώμα

SOS από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: Διώξτε τα παιδιά από…

Την άμεση μετεγκατάσταση των ευάλωτων πληθυσμών – ιδίως παιδιών – των προσφύγων που συνωστίζονται στη Μόρια της Λέσβου, σε άλλες χώρες της ΕΕ, ζητούν οι Γιατροί Χωρίς…

Νέο βίντεο ντοκουμέντο: Η πύρινη λαίλαπα κατακαίει το Μάτι…

Έχουν καταγράψει λεπτό προς λεπτό την ταχύτητα και το μένος της πύρινης λαίλαπας

Ανθρώπινη τραγωδία πίσω από τον 9χρονο που περιπλανιόταν…

Οι γονείς συνελήφθησαν ενώ το παιδί εξομολογήθηκε ανατριχιαστικά βιώματα

Η 26χρονη Ελισάβετ, το 99ο θύμα της φονικής πυρκαγιάς στο…

Για 51 ημέρες πάλευε η άτυχη Ελισάβετ, ωστόσο υπέκυψε στα βαριά εγκαύματά της.Δεν κατάφερε να σωθεί ούτε η μητέρα της

Βομβαρδισμένο τοπίο στο Βύρωνα μετά από έκρηξη σε ΑΤΜ

Το κατάστημα που «φιλοξενούσε» το ΑΤΜ διαλύθηκε ολοσχερώς

Από πότε θα χτυπάει το κουδούνι στις 9 το πρωί; Ανακοινώσεις…

Με χιούμορ έκανε τις νέες ανακοινώσεις ο υπουργός

Οδηγός εγκατέλειψε αβοήθητο νεαρό ζευγάρι - Νεκρά τα δύο…

Το περιστατικό έγινε τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας – Οι αστυνομικοί αναζητούν τον ασυνείδητο οδηγό

Συγκλονίζει ο πατέρας του 15χρονου που απαγχονίστηκε στην…

«Σπάει» τη σιωπή του ο πατέρας του 15χρονου Νικόλα που είχε πέσει θύμα bullying

Φονικός σεισμός στην Πάρνηθα - Όταν το ημερολόγιο έδειχνε…

Το χτύπημα του Εγκέλαδου έσπειρε τον θάνατο στην πρωτεύουσα.

Τα 7 παράδοξα του φετινού καλοκαιριού

Γιατί το φετινό καλοκαίρι μόνο παράδοξο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί...

Τραυματίστηκε 30χρονη από μπαλωθιές σε γαμήλιο γλέντι!

Μια 30χρονη τραυματίστηκε στον δεξιό μηρό από μπαλωθιές που έπεσαν σε γάμο!

Ετοιμάζουν μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Ενα μεγάλο και ενωτικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί τελικά στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο στις 19:00, με αφορμή τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ και την παρουσία…

Νέα 24ωρη απεργία της ΠΝΟ την Τρίτη

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια και αύριο

Λαμία: Αυτοκίνητο τράκαρε με αδέσποτη αγελάδα

Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε ο οδηγός

Αγωνία για χιλιάδες εκδρομείς λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Όλοι προσπαθούν να βρουν εισιτήρια αλλά χωρίς επιτυχία λόγω της απεργίας των πλοίων.

Νεκρή 20χρονη στην Κεφαλονιά, σε θαλαμηγό μεγιστάνα

Θρίλερ με το θάνατο της 20χρονης σε θαλαμηγό μεγιστάνα στην Κεφαλονιά - Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών η κοπέλα κατέληξε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια…

Ο «Ρίκι» ξετρύπωσε 14 κιλά χασίς σε κρύπτες Ι.Χ.

Έχει πάμπολλες επιτυχίες στο ενεργητικό του

Παιδιά πυρόπληκτων αποκλείστηκαν από τους παιδικούς σταθμούς

Καταγγελία της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου

Νέα σχολική χρονιά: συμβουλές για τους μικρούς μας φίλους…

Με τη νέα σχολική χρονιά πρέπει να δώσουμε ορισμένες συμβουλές στους μικρούς μας φίλους, για να αποφευχθούν προβλήματα στη σπονδυλική τους στήλη.

Σύλληψη δασκάλου για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων

Θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα μετά από καταγγελίες γονέων

Η στιγμή του σεισμού στα Τρίκαλα-Βίντεο

Δείτε το βίντεο με τη στιγμή του ισχυρού σεισμού που προκάλεσε κατολισθήσεις.

Η καταστροφή στην Κινέτα από ψηλά - Αποκαρδιωτικές εικόνες

Τη μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά στην Κινέτα τον Ιούλιο κατέγραψε η Ομάδα Up Drones.

Διαρρήκτης… 11 ετών στην Καβάλα

Μαζί με ακόμη τρεις ανήλικους διέπραξαν τέσσερις κλοπές

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την απώλεια του επισμηναγού…

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του επισμηναγού Ν. Βασιλείου

Εφαρμογή αποκρυπτογραφεί το κλάμα του μωρού

Δημιουργήθηκε από την ομάδα "iCry2Talk" του ΑΠΘ

Σοκ στη Σκιάθο: Παιδί εκτινάχθηκε από αέρια αεροπλάνου…

Δυσάρεστη κατάληξη είχε η παρατήρη των αεροσκαφών για τουρίστες.

Ισχυρή έκρηξη τη νύχτα στον Πειραιά

Παραμένει αποκλεισμένη η περιοχή, σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας

Διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη για την έξοδο από τα μνημόνια

Με τη σύντροφο του Μπέτυ Μπαζιάνα έφτασε το πρωί στην Ιθάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Απίστευτο! Έπεσε φωτιστικό οδού στο κεφάλι 15χρονου

Άγιο είχε ένας 15χρονος το βράδυ της Πέμπτης, όταν ένα φωτιστικό της οδού Αβάντων του… ήρθε στο κεφάλι!

Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του…

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Επέστρεψαν τα ξημερώματα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Έφθασαν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη

Ξημερώματα στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Τα ξημερώματα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, φτάνουν στη Θεσσαλονίκη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Ενεργοποιείται ο «Κοπέρνικος» μετά τη μεγάλη πυρκαγιά…

Θα χαρτογραφηθεί η έκταση που έχει πληγεί από τη φωτιά

Κατάσχεσαν βοήθημα από πυρόπληκτο στο Μάτι λόγω ΕΝΦΙΑ

Του κάηκε το σπίτι, είναι άνεργος, αλλά το κράτος δεν έχει... ψυχή.

Πάνω από 100.000 κεραυνοί «χτύπησαν» την Ελλάδα τον Ιούλιο

Ήταν οι περισσότεροι των τελευταίων 14 ετών

Φρενίτιδα για το Τζόκερ

9 εκατ. ευρώ την Κυριακή

Πτώση γυναίκας στον Θερμαϊκό

Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης

Πλέον 94 οι νεκροί από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Ποιο είναι το τελευταίο θύμα της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Βάσεις – Πανελλήνιες 2018: Έρχονται τα πάνω – κάτω!

Εκτόξευση στα Οικονομικά, πτώση στα Πολυτεχνεία

Νεκρός ορειβάτης στον Όλυμπο

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, κατέληξε από παθολογικά αίτια

Έδωσε για δίπλωμα οδήγησης με... «ψείρα» στο αυτί

Περιστατικά χρήσης «ψειρών» και παρέμβασης στη διαδικασία θεωρητικών εξετάσεων εντοπίστηκαν σήμερα Πέμπτη από τις επιτροπές εξέτασης υποψηφίων οδηγών, στις υπηρεσίες…

Σε ψυχολόγο οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην ταυτοποίηση…

Συμμετείχαν στην επιχείρηση ταυτοποίηση των νεκρών από τη φωτιά στο Μάτι.

«Έσβησε» στα 56 της η Ρίκα Βαγιάνη

Ανείπωτη θλίψη, έφυγε στα 56 της χρόνια μετά από μία άνιση μάχη με τον καρκίνο

Φωτιές Αττικής: Τι ψάχνουν οι Εισαγγελείς στο καμένο Μάτι

Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για τις φονικές φωτιές της 23ης Ιουλίου στην Αττική.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.