Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠου ανεβαίνουν και που πέφτουν οι βάσεις

Που ανεβαίνουν και που πέφτουν οι βάσεις

Ελλάδα | 29/05/2018 - 13:53
Που ανεβαίνουν και που πέφτουν οι βάσεις
Μια πρώτη εικόνα ως προς την κατεύθυνση που θα έχουν οι φετινές βάσεις δίνουν οι φροντιστηριούχοι.

Πτώση ή άνοδος των βάσεων στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Είναι ένα ερώτημα που κάνει συχνά την εμφάνισή του στις συνειδήσεις των μαθητών, των γονέων και των ίδιων των καθηγητών... ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στα τέλη Μαΐου και ο χρόνος πριν τη διεξαγωγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι ελάχιστος. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, Μανόλη Καζαντζάκη, ο οποίος μας έδωσε μια πρώτη εικόνα ως προς την κατεύθυνση που θα έχουν οι φετινές βάσεις.


Ο κ. Καζαντζάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως φέτος οι βάσεις θα σημειώσουν μια μικρή πτώση. «Έχουμε ένα δεδομένο. Είναι 100 τμήματα περισσότερα στα Πανεπιστήμια περίπου και 900 τμήματα περισσότερα στα ΤΕΙ, στην πραγματικότητα. Οι πραγματικές αξίες οδηγούν σε πτώση των βάσεων με δύο δεδομένα: πρώτον, ότι τα θέματα θα είναι περίπου στον ίδιο βαθμό δυσκολίας με πέρυσι και, δεύτερον, ότι τα παιδιά θα κάνουν περίπου τις ίδιες επιλογές. Με βάση αυτά τα δεδομένα, έχουμε μια πρώτη εικόνα για μια μικρή πτώση των βάσεων. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από τους δύο προηγούμενους παράγοντες για να ξέρουμε τι θα γίνει στην πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Καζαντζάκης αναφέρθηκε και στα παιδαγωγικά τμήματα. Σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά, όπου υπήρχε ξεχωριστό πεδίο (άρα και συγκεκριμένα μαθήματα προς εξέταση) για τον συγκεκριμένο κλάδο επιστημών, φέτος δε θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζάκη, ίσως υπάρξει μια αύξηση της βάσης των συγκεκριμένων σχολών.

Που ανεβαίνουν οι βάσεις


«Τα παιδαγωγικά τμήματα μπαίνουν σαν κοινά τμήματα σε όλα τα πεδία. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι τα παιδιά που δεν τολμούσαν, λόγω της μικρής επαγγελματικής αποκατάστασης που υπόσχονται αυτά τα τμήματα, να τα δηλώνουν, τώρα θα τα δηλώνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Εξάλλου, θα “μπουν” αυτές οι σχολές στο τρίτο πεδίο των Ιατρικών Επιστημών, για το οποίο έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ότι όποια σχολή “μπήκε” ανέβηκε η βάση της από 1.000 έως 3.000 μόρια. Με αυτό το δεδομένο, τα παιδαγωγικά τμήματα θα ανέβουν αρκετά», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων.
Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως «τα παιδιά των προηγούμενων ετών που θα δώσουν με το 10%, δηλαδή δε θα δώσουν εξετάσεις αλλά θα μπουν άνευ εξετάσεων - δηλαδή τα παιδιά της περυσινής και της προπέρσινης περιόδου - θα δηλώσουν κανονικά πέντε πεδία. Θα δηλώσουν κανονικά το Παιδαγωγικό σε ξεχωριστό πεδίο όπως πριν, και όχι όπως φέτος».
Ο κ. Καζαντζάκης μίλησε και για τα επιστημονικά πεδία. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, ο ίδιος θεωρεί πως δε θα αλλάξει ο ανταγωνισμός των μαθητών για την κατάληψη μιας θέσης σε παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι αυτές της Ψυχολογίας ή της Νομικής. Μάλιστα, ο ίδιος το απέδωσε στην παραδοσιακή αντίληψη της ελληνικής οικογένειας για τις συγκεκριμένες σχολές.


«Δεν πρόκειται να μειωθεί ο ανταγωνισμός για την κατάληψη μιας θέσης στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον. Είναι σχολές που ενδεχομένως δείχνουν ότι ίσως στο απώτερό τους μέλλον θα παρουσιάσουν επαγγελματικό πρόβλημα, παρ’ όλα αυτά η ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να ξεφύγει από το “πάθος” να περάσουν τα παιδιά τους στη Νομική και στην Ψυχολογία. Επομένως, θεωρώ ότι οι υψηλές βάσεις θα παραμείνουν στις σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας», είπε χαρακτηριστικά.


Ανάλογη κατάσταση θα επικρατήσει και στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, όπου συναντάμε τις Σχολές Επιστημών Υγείας. «Δε νομίζω να έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις», δήλωσε ο κ. Καζαντζάκης και συνέχισε λέγοντας πως «οι σχολές θα μείνουν σε υψηλό επίπεδο. Απλά, εκεί πέρα κάποιες ενδεχόμενες αυξήσεις σε επιμέρους θέματα ίσως να σταθεροποιήσουν μια μικρή μείωση των βάσεων».


Όσον αφορά στο δεύτερο πεδίο και τις Θετικές Επιστήμες, είπε ότι «σε τμήματα των Πολυτεχνείων παρατηρούμε σημαντικές αυξήσεις, δηλαδή αρκετές περισσότερες θέσεις απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει στις σχολές Μαθηματικών και Φυσικής Επιστήμης. Επομένως, ίσως έχουμε μια μικρή πτώση των βάσεων με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δηλαδή ίδια περίπου θέματα και ίδιες προτιμήσεις των υποψηφίων».


Όσον αφορά στο τέταρτο πεδίο, ο κ. Καζαντζάκης μίλησε για μια ενδεχόμενη πτώση. Βέβαια, το τέταρτο πεδίο περιλαμβάνει μαθήματα τα οποία είναι λίγο πιο εύκολα, γι’ αυτό το λόγο οι μαθητές δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτό. Η πτώση στο συγκεκριμένο πεδίο είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά δεν είναι απόλυτο. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δηλώσεις των παιδιών.


Φέτος, ωστόσο, συνενώνονται τα δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, δημιουργώντας ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει αμφισβητηθεί από πολλούς ως προς το προϊόν της γνώσης που θα προσφέρει. Ως προς αυτό, ο κ. Καζαντζάκης αναφέρει πως τίθεται ένα ζήτημα ως προς την αξιοπιστία του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.


«Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Δεν είναι πραγματική συγχώνευση. Δεν είναι η ίδια συγχώνευση με το αντίστοιχο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα των Ιωαννίνων, όπου η συγχώνευση γίνεται επί της ουσίας, και όπου τα παιδιά αποκτούν δίπλωμα πενταετούς φοίτησης και παίρνουν πτυχίο Γ και μπορούν να γραφτούν στο Επιμελητήριο. Δε συμβαίνει το ίδιο με το αντίστοιχο Ίδρυμα των Αθηνών. Υπάρχουν τεράστια θέματα. Αυξάνονται κατά ένα χρόνο οι σπουδές. Κάνεις σπουδές Πανεπιστημίου, αλλά παίρνεις πτυχίο ΤΕΙ. Το πτυχίο αυτό δεν μπορεί να εξισωθεί με το πτυχίο του Πολυτεχνείου. Θεωρώ ότι είναι κάτι το βιαστικό και θα δημιουργήσει θέματα. Πολλά παιδιά θα διστάσουν να το δηλώσουν. Τα παιδιά βέβαια από την Αθήνα, που λόγω της οικονομικής κρίσης δε θα μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή τους, θα το δηλώσουν. Θα δηλωθεί, αλλά θεωρώ ότι είναι ελαφρώς ψευδές», αναφέρει ο κ. Καζαντζάκης.

«Πιο αντικειμενικά τα κριτήρια»

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Καζαντζάκης, αναφέρθηκε και στο καθεστώς των μετεγγραφών που μέχρι πρότινος βασιζόταν σε εισοδηματικά κριτήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το καθεστώς των μετεγγραφών βελτιώθηκε αρκετά. Υπήρχαν κάποια αντικειμενικά κριτήρια μέσα. Έπαψαν να υπάρχουν κάποια πράγματα που οδηγούσαν σε άλλες σκέψεις, όμως τα πράγματα και πάλι δεν ήταν τόσο αντικειμενικά. Τώρα είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Ένα παιδί που θα μπει και θα δηλώσει τα στοιχεία του θα διαπιστώσει σύντομα εάν μπορεί να πάρει μετεγγραφή ή όχι. Φέτος έγινε μια βελτίωση. Τα παιδιά που έχουν αδέρφια, τα οποία σπουδάζουν σε άλλες περιοχές, έχουν μια επιπλέον μοριοδότηση. Προσωπικά, θεωρώ πως στο θέμα των μετεγγραφών τα πράγματα κυλούν πολύ ομαλά. Η προσπάθεια που έχει γίνει είναι ιδιαιτέρως καλή και αντικειμενική. Τα παιδιά που συγκεντρώνουν αυτά τα στοιχεία πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά το Σεπτέμβριο χρειάζεται πολλή προσοχή στις ημερομηνίες ώστε να καταθέσουν τα χαρτιά τους εντός των προθεσμιών και πιστεύω πως οι μετεγγραφές που πρέπει και μπορούν να γίνουν είναι εφικτές... Εξαιρουμένης της Θεσσαλονίκης, όπου ο κόσμος είναι πάρα πολύς».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Προσοχή: Ανακαλείται πλαστική κουτάλα από τον ΕΦΕΤ

Πρόκειται για την κουτάλα σούπας nylon, «NAVA Misty»

Απίστευτο: Έκλεψαν τον στολισμό από το χριστουγεννιάτικο…

Και πέρσι άγνωστοι είχαν κάψει το δέντρο στην πλατεία του Κουρτακίου γεγονός που οι περισσότεροι το απέδωσαν σε βραχυκύκλωμα,

Φόνος Τοπαλούδη: Ανατροπή των δεδομένων! - Σοκάρουν οι λεπτομέρειες…

Νέα στοιχεία στο «φως» μετά την κατ' αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων

Έρχεται εκτεταμένη χιονοκάλυψη – Στον «πάγο» η χώρα

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται για το επόμενο διήμερο

Ηλικιωμένος έδειρε μάνα και κόρη με μαγκούρα για τα περιουσιακά

Ηλικιωμένος χτύπησε με μαγκούρα δύο γυναίκες και τις έστειλε στο νοσοκομείο στα Τρίκαλα

Η αλλαγή που έρχεται στα βενζινάδικα

Δυόμιση μήνες έχουν μπροστά τους τα πρατήρια καυσίμων για την υλοποίηση της απόφασης της ΑΑΔΕ

Φόνος Τοπαλούδη: Ξυλοκόπησαν άγρια τον Αλβανό μέσα στις…

Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων για το ειδεχθές έγκλημα στη Ρόδο

Κρατούμενοι μετά την απολογία τους οι 2 για τη δολοφονία…

Μετά την απολογία τους και την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής ανακρίτριας Ρόδου και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του νησιού

Ρόδος: Φωτογραφία - ντοκουμέντο με τα δεμένα πόδια της φοιτήτριας…

Νέα στοιχεία: Έδεσαν τα πόδια της 21χρονης Ελένης Τοπαλούδη, προτού την ρίξουν στο νερό

19χρονος για 21χρονη φοιτήτρια στη Ρόδο: «Μας παρακαλούσε…

Θρήνος και σπαραγμός στο τελευταίο αντίο

Το Μουσείο Getty επιστρέφει στην Ιταλία ελληνικό άγαλμα 2.000…

Πρόκειται για το «Victorious Youth» του Λυσίππου

Ανθρώπινα οστά βρέθηκαν στην Αρκαδία

Το μακάβριο εύρημα ανακάλυψε ένας περιπατητής

Αποχαιρετούν τη φοιτήτρια που δολοφονήθηκε στη Ρόδο - Στην…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας της νεαρής Ελένης

Ηλικιωμένη στην Πάτρα ζούσε με το νεκρό σύζυγό της

Για πάνω από μία εβδομάδα ζούσε μαζί με το πτώμα του συζύγου της

Δολοφονία φοιτήτριας στη Ρόδο – Ομολόγησαν οι δράστες

Άκρως σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση δολοφονίας της άτυχης φοιτήτριας στη Ρόδο .

Mε ποια πρόσωπα συναντήθηκε πριν τη δολοφονία της η 21χρονη…

Φως στο θρίλερ του θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη ρίχνουν οι αρχές

Συναγερμός για την εξαφάνιση 17χρονης από την Καλλιθέα

Από την περιοχή της Καλλιθέας στην Αθήνα εξαφανίστηκε στις 22 Νοεμβρίου 2018, στις 08:00 π.μ., η Νατάσα Σαντέκι, 17 ετών, αφγανικής καταγωγής.

Έλεγχοι και στην… Black Friday

Εντοπίστηκαν παραβάσεις

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τώρα ήταν μια ιδιαίτερα κουραστική περίοδος τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς.

Αυτές είναι οι σοκολάτες που ανακαλεί ο ΕΦΕΤ - Προσοχή στους…

Τρεις σοκολάτες δεν είχαν επισημάνει την ύπαρξη αλλεργιογόνου ουσίας

Αλλάζει ξανά ο καιρός: Αφρικανική σκόνη, βροχές & καταιγίδες…

Το βροχερό του πρόσωπο ετοιμάζεται να μας δείξει ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου -Πολυήμερες βροχές και καταιγίδες, με νότιους ανέμους, αφρικανική σκόνη και μικρή…

Φυλακίστηκε καθαρίστρια που εμφάνισε πτυχίο ΣΤ αντί για…

Ζητούν την αποφυλάκισης της καθαρίστριας με πλαστό πτυχίο

Πυροβολισμοί στα Ελληνοαλβανικά σύνορα - Ένας νεκρός

Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς μεταξύ Αλβανών και αστυνομικών

95χρονος κατηγορείται ότι έκλεβε ρεύμα από τη ΔΕΗ

Με μία οδοντογλυφίδα μέσα στο ρολόι

Γνωστός ηθοποιός είναι ο κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού…

Ηθοποιός και μάλιστα αριστούχος του θεάτρου Κουν είναι ο Γιώργος Καρκάς

Μύρισε Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη: Φωτίστηκε το καραβάκι…

Ετοιμάζεται η πλατεία Αριστοτέλους

Φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο

Η χαρά όταν κερδίζεις ένα στοίχημα είναι μεγάλη και τότε δε σκέφτεσαι ότι το ποσό που έχεις μοχθήσει για να το προσθέσεις στο λογαριασμό σου, μπορεί να μην έρθει ολόκληρο…

Δάσκαλος πέθανε μπροστά στα μάτια των μαθητών του

Ο 52χρονος ξεψύχησε την ώρα του μαθήματος σε δημοτικό στις Συκιές Θεσσαλονίκης

Ιστορίες παιδιών που σοκάρουν: Τυφλό κορίτσι μέσα σε κλουβί…

Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία (ΚΕΠΕΠ) στα Λεχαινά Ηλείας: Απάνθρωπες καταστάσεις για παιδιά με αναπηρία

Το δράμα ενός αυτιστικού παιδιού που νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο

Η συγκλονιστική ιστορία του 20χρονου Βασίλη Σπηλιωτόπουλου, που νοσηλεύεται στο Βελισσάρρειο Τμήμα

Θρήνος στη Μεσσηνία: Νεκροί τρεις 15χρονοι μετά από τροχαίο

Σοκάρει το πολύνεκρο δυστύχημα με τους τρεις μαθητές - Το ΙΧ τους συγκρούστηκε με φορτηγάκι

Έκαναν κατάσχεση σε νεκρό για χρέη προς το Δημόσιο

Συνέβη σε χωριό της Λοκρίδας στη Φθιώτιδα

Τι αλλάζει με την άδεια μητρότητας και τι δικαιούνται πλέον…

Αναλυτικά η νέα απόφαση της Υπουργού Αχτσιόγλου

Ποια καταστήματα συμμετέχουν στη Black Friday 2018

Συμβουλές για αγορές με μεγάλες εκπτώσεις

ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες πασίγνωστου φαρμάκου

Την ανάκληση όλων των παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος Ferrum Hausmann or. sol.sd 100mg Iron (III)/5ml/vial, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ),

Υπάτιος Πατμάνογλου: Ξαναπαντρεύεται ενάμιση χρόνο μετά…

Ετοιμάζεται να γίνει ξανά πατέρας ο Υπάτιος Πατμάνογλου, αφότου έχασε γυναίκα και παιδί

Δεμένα τα πλοία εξαιτίας απεργίας της ΠΝΟ

Χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα μείνει η χώρα στις 28 του μήνα, εξαιτίας της συμμετοχής της ΠΝΟ, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

Σπουδαία εμφάνιση από τον Σταμάτη Παπαδάκη στον Μαραθώνιο…

Ήταν πρώτος κρητικός αθλητής με χρόνο 2.38.27 με τους Μανόλη Σηφάκη (2.41.18) και Νικηφόρο Τζιώτη (2.51.35) να τον ακολουθούν...

Αιμοκαθαιρόμενος αθλητής συμμετείχε στον 36ο Αυθεντικό…

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έτρεξε στο αγώνισμα των 5.000μ.

Συγκλονίζουν τα στατιστικά για τον αυτισμό στην Ελλάδα

Ο αυτισμός εν έτει 2018, συνεχίζει να είναι ένα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι βάσει τις τελευταίες έρευνες ένα στα 100-150 παιδιά έχει αυτισμό.

«STOP» στα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. σε μεγάλες πόλεις

Τέλος αναμένεται να μπει στα πετρελαιοκίνητα οχήματα από μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Βρέθηκαν 19.000.000 ευρώ μετρητά σε σπίτι που ανήκουν σε πολιτικό…

Η Αστυνομία είχε εδώ και καιρό πληροφορίες ότι σε συγκεκριμένο διώροφο στις αρχές της οδού Ζαλοκώστα στο Παλαιό Ψυχικό είχε «θαφτεί» μεγάλο χρηματικό ποσό

Νεκρό 4χρονο αγγελούδι μετά από τροχαίο δυστύχημα στη θεσσαλονίκη…

Θρήνος στην Θεσσαλονίκη με ένα αθώο παιδάκι, μόλις 4 ετών να βρίσκει τραγικό θάνατο

Μέχρι την Τρίτη οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών

Τι θα πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.