Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Παυλόπουλος για ΠΓΔΜ: Με ονόματα που δεν τους ανήκουν δεν γράφεται η Ιστορία

Παυλόπουλος για ΠΓΔΜ: Με ονόματα που δεν τους ανήκουν δεν γράφεται η Ιστορία

Ελλάδα | 27/10/2016 - 19:19
Παυλόπουλος για ΠΓΔΜ: Με ονόματα που δεν τους ανήκουν δεν γράφεται η Ιστορία
«Ανεύθυνη και επικίνδυνη πράξη έστω και έμμεση αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων»

«Τα σύνορα της σύγχρονης Ελλάδος αναγνωρίζονται και προστατεύονται οριστικώς και αμετακλήτως από τις σχετικές Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου. Η ανακίνηση λοιπόν από οποιαδήποτε πλευρά, έστω εμμέσως και υπαινικτικώς, ζητήματος αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας αποτελεί πράξη ανεύθυνη αλλά και επικίνδυνη που εκθέτει ανεπανόρθωτα, όσους την επιχειρούν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση του στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Λαγκαδά.

«Η συνειδητοποίηση του γεγονότος, μάλιστα, ότι τα σύνορα της Ελλάδος -όπως αυτά κυριάρχως ορίζονται από αυτήν- συνιστούν, κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο, και ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να καθιστά έτι περαιτέρω προσεκτικούς όσους προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις, δοθέντος ότι στρέφονται και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στα Σκόπια και την Άγκυρα, λέγοντας ότι η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και προς τις δύο χώρες και θέλει τη συνεργασία μαζί τους. Όμως, σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, παρατήρησε πως «με ονόματα που δεν τους ανήκουν δεν γράφεται η Ιστορία». Κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί την Ιστορία, λέγοντας ότι ο αλληλοσεβασμός είναι ο μόνος δρόμος για τη φιλία και τη συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τόνισε ότι «δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα. Η Τουρκία πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική γιατί δίνει εξετάσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα» και πρόσθεσε πως αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες είναι περισσότερα απ' αυτά που τις χωρίζουν.

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι τμήμα του διεθνούς δικαίου και όποιος άμεσα ή έμμεσα υπονομεύει τη Συνθήκη της Λωζάνης, υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Απευθυνόμενος στον δήμαρχο Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη, επισήμανε: «Οι ιστορικές παρακαταθήκες του Δήμου σας θα με συνοδεύουν εφεξής κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελώντας γνώμονα και δείκτη πορείας όλων των ενεργειών μου. Άρα και των ενεργειών που αφορούν την υπεράσπιση τόσο της εδαφικής ακεραιότητας όσο και της Ελληνικότητας της Μακεδονίας μας, με βάση την Ιστορία, αλλά και το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο σύνολό τους. Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε διαχρονικώς αποδείξει την σταθερή μας προσήλωση στην ειρήνη και την καλή γειτονία. Είμαστε όμως, ταυτοχρόνως, αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε, εάν και όποτε ξανά χρειασθεί και χωρίς κανένα συμβιβασμό, τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας και του Έθνους μας».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία του Λαγκαδά και τη διπλή επέτειο, της απελευθέρωσης από τους Τούρκους το 1912 και από τους Γερμανούς το 1944.

«Την Ιστορία του Λαγκαδά λαμπρύνουν ήδη οι αγώνες των κατοίκων του κατά την Επανάσταση του 1821 και κατά τον Μακεδονικό Αγώνα», είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Ξεκινώντας τις αναφορές μου από την Εθνεγερσία του 1821, οφείλω να υπογραμμίσω την ενεργό και πολύμορφη συμμετοχή των κατοίκων του Λαγκαδά σ' αυτήν, με γνωστότερο αγωνιστή τον Σταύρο Τζανή, που πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην νότια Ελλάδα. Δυστυχώς συνέπεια αυτής της γενναίας στάσης των Προγόνων σας υπήρξε, ως γνωστόν, η καταστροφή της Πόλης του Λαγκαδά με την ειδεχθή μορφή αντιποίνων.

Αλλά και κατά τον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα, μεταξύ 1904-1908, ο οποίος προετοίμασε την οριστική ενσωμάτωση της Μακεδονίας μας στον Εθνικό μας Κορμό αλλά και υπερασπίσθηκε καθοριστικώς την Ελληνικότητά της, οι κάτοικοι του Λαγκαδά προσέφεραν πολλά, με επιφανέστερο Μακεδονομάχο τον ξακουστό οπλαρχηγό Χρήστο Δρεμλή.

Ερχόμενος στην διπλή Επέτειο που εορτάζουμε σήμερα, της απελευθέρωσης του Λαγκαδά από τους Τούρκους, το 1912, και από τους Γερμανούς, το 1944, επισημαίνω τ' ακόλουθα:

Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, η στιγμή της πολυπόθητης ελευθερίας ήρθε και για τον Λαγκαδά. Στις 27 Οκτωβρίου 1912, ο καπετάν Γιάννης Ράμναλης, μια εμβληματική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, κατευθύνεται προς τον Λαγκαδά, όπου τυγχάνει ενθουσιώδους υποδοχής από τους κατοίκους του κι εγκαθιστά εκεί μια ομάδα ανδρών του. Προλαβαίνει έτσι τους Βούλγαρους από το να εισέλθουν εκείνοι πρώτοι στον Λαγκαδά. Δύο μέρες μετά, στις 29 Οκτωβρίου 1912, ο Λαγκαδάς εορτάζει την απελευθέρωσή του από τον τουρκικό ζυγό με πάνδημη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, στις 27 Οκτωβρίου του 1944, δηλαδή την ίδια σημαδιακή ημερομηνία, η νυχτερινή ησυχία του Λαγκαδά «θρυμματίζεται» από μια εκκωφαντική έκρηξη. Οι Γερμανοί, έχοντας υπογράψει στην Αθήνα το πρωτόκολλο αποχώρησης στις 12 Οκτωβρίου του 1944, εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Καθ' οδόν, όμως, ανατινάσσουν την γέφυρα του Λαγκαδά. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ο εφιάλτης που είχαν ζήσει οι κάτοικοι του Λαγκαδά, μόλις τρεις μήνες πριν, την 1η Αυγούστου του 1944 όταν, ύστερα από μπλόκο, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες άνω των 16 ετών στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά, μ' αποτέλεσμα πολλοί απ' αυτούς να φυλακισθούν και 8 αθώοι να χάσουν την ζωή τους. Ευτυχώς, όμως, χάρη στην συντριβή του Τρίτου Ράιχ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 28 Οκτωβρίου του 1944, την επομένη της ανατίναξης της γέφυρας του Λαγκαδά από τους Γερμανούς, οι κάτοικοί του πανηγύρισαν, και πάλι στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, τα Ελευθέρια της Πόλης σας».

Ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης πρόσφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το «χρυσό κλειδί» της πόλης. Στην τελετή, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς, Γιώργος Αρβανιτίδης, Κατερίνα Μάρκου, Θανάσης Βαρδαλής, ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παππάς κ.ά.

Κατά την έξοδό του από το δημαρχείο Λαγκαδά, πρόεδρος της Δημοκρατίας πλησίασε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί και έκανε χειραψία μαζί τους.

newsbeast.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.