Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Όχι» στον ιδιώτη για τα απορρίμματα

«Όχι» στον ιδιώτη για τα απορρίμματα

Ηράκλειο | 28/12/2018 - 01:39
«Όχι» στον ιδιώτη για τα απορρίμματα
Δεν πέρασε η πρόταση της δημοτικής Αρχής για τα απορρίμματα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Απορρίφθηκε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χερσονήσου κατά τη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου η πρόταση να δοθούν ξανά σε ιδιώτες εργολάβους τα απορρίμματα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου αισθάνεται, όπως τονίζει, δικαιωμένος από την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόρριψη αυτή ως «ιστορικής σημασίας» και σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει ότι «η μη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου της εισήγησης της δημοτικής Αρχής για πενταετή ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων και του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, αντί 16 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή. Δεδομένα που όλοι οι εμπλεκόμενοι χρειάζεται να σταθμίσουν με σοβαρότητα, προκειμένου το σημαντικό αυτό κομμάτι της δημοτικής αρμοδιότητας να λειτουργήσει προς όφελος κατοίκων, επισκεπτών, εργαζομένων και περιβάλλοντος. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους περιφερειακούς δήμους του ν. Ηρακλείου αισθάνεται δικαιωμένος από την εξέλιξη αυτή, αφού σταθερά υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές από την εκχώρηση δημοτικών αρμοδιοτήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου αναδείχτηκαν πολλές πλευρές του ζητήματος. Ιδιαίτερα θέλουμε να σταθούμε σε δύο σημεία: α) ότι το “καθαρό” πρόσωπο που θέλει να δείξει μια περιοχή στους κατοίκους και τους επισκέπτες της δεν μπορεί να περνά μέσα από το “ξεζούμισμα” των εργαζομένων του εργολάβου της καθαριότητας, β) ότι δεν μπορούμε να προϋπολογίζουμε τεράστιες δαπάνες στον τομέα της αποκομιδής των σύμμικτων απορριμμάτων, τη στιγμή που ο εθνικός και ο περιφερειακός σχεδιασμός δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον περιορισμό τους κατά τα επόμενα χρόνια».

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνεται, ο Σύλλογος Υπαλλήλων των περιφερειακών Δήμων ν. Ηρακλείου δηλώνει “παρών” και έτοιμος να στηρίξει όποια προσπάθεια θα στηρίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Χερσονήσου στις δημοτικές του υπηρεσίες, «διασφαλίζοντας έτσι τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας», όπως τονίζεται. Οι εργαζόμενοι ταυτόχρονα δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για την αναβάθμιση αυτού το πολύ σημαντικού τομέα.

«Δεν επαναπαυόμαστε, γιατί ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι την επαναφορά στον Δήμο της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Θα επαγρυπνούμε και θα παρεμβαίνουμε όχι με στείρα άρνηση, αλλά με προτάσεις, όπως πάντα κάναμε, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ). Στόχος μας είναι να ξεκινήσει αμέσως το δύσκολο έργο του σχεδιασμού και της οργάνωσης ενός διαφορετικού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου.

Δίκτυο Εργαζομένων 

Από την πλευρά του, το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, λαμβάνοντας θέση στο θέμα και μετά την απόρριψη της πρότασης, τονίζει: «Ο Δήμος Χερσονήσου, ως πρωτοπόρος στην ιδιωτικοποίηση, έχει δώσει από το 2012 και το 2015 την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη, με το πρόσχημα ότι δεν είχε προσωπικό, άλλα και για το καλό δήθεν των δημοτών. Πρώτα απαξίωσαν την Υπηρεσία Καθαριότητας, την άφησαν χωρίς προσωπικό, απέλυσαν τους συμβασιούχους, ενώ δεν προγραμμάτισαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να την οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ιδιώτη επιχειρηματία και όχι των δημοτών, όπως ισχυρίζονται. Το κόστος για τον Δήμο όλα αυτά τα χρόνια εκτινάχτηκε στα ύψη, ενώ η καθαριότητα είναι ελλιπής. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαντλητικά, χωρίς εμβολιασμούς και χωρίς τα στοιχειώδη ατομικά μέσα προστασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια στη διάρκεια της εργασίας. Μόνος κερδισμένος είναι ο ιδιώτης επιχειρηματίας.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, η δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαστοράκης εισηγήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την εκ νέου εκχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Χερσονήσου για την πενταετία 2020-2025, με το ποσό των 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμεύοντας όχι μόνο την επόμενη αλλά και τη μεθεπόμενη δημοτική Αρχή!

Δεν τα κατάφεραν όμως, αφού η εισήγησή τους δε συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία και απορρίφθηκε ακόμα και από συμβούλους της πλειοψηφίας. Σε αυτό συνέβαλαν η αντίδραση του συλλόγου των εργαζομένων, η δημοτική αντιπολίτευση και η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Η δημοτική Αρχή δεν αποκλείεται να επανέλθει. Γι’ αυτό χρειάζεται να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στα σχέδιά τους. Να παραμείνει η καθαριότητα στον Δήμο και να αναβαθμιστεί η λειτουργία της. Να γίνουν προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, να ανανεωθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός, να ενισχυθεί η ανακύκλωση με διαλογή των υλικών στην πηγή με ξεχωριστούς κάδους για κάθε υλικό και να σταματήσει η κοροϊδία με τους μπλε κάδους της ΕΕΑΑ Α.Ε.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., περιφερειάρχες και δήμαρχοι έχουν τεράστιες ευθύνες για τα προβλήματα που υπάρχουν σε πόλεις και χωριά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αξιοποιούν το νομικό πλαίσιο του Ν. 3979/2011, που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να αναθέτουν τις εργασίες της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε εργολάβους και να κατασκευάζουν νέες χωματερές. Η καθαριότητα χρειάζεται να παραμείνει στους Δήμους, με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα. Να αναβαθμιστεί και όχι να ιδιωτικοποιηθεί».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Τροχαίο προκάλεσε «κολύμπα» στην εθνική - Από θαύμα δε…

Τον… «χάρο με τα μάτια τους» είδαν οι επιβαίνοντες δύο οχημάτων αργά το βράδυ, τα οποία κινούνταν στον ΒΟΑΚ, από Ηράκλειο προς Ρέθυμνο

Έδωσε ζωή μέσα από τον θάνατο του ένας 50χρονος

Τα μέλη μίας οικογένειας στο Ηράκλειο, παρά τον μεγάλο πόνο τους από τον θάνατο του δικού τους ανθρώπου, έδειξαν ότι διαθέτουν μεγαλείο ψυχής.

Πολλά αδέσποτα βρίσκουν προσωρινή φιλοξενία σε καταστήματα…

Ένα ζεστό περιβάλλον έστω και για λίγες ώρες

Εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη πίσω του 42χρονος από την Κρήτη

Στο Ηράκλειο ο φόβος και η αγωνία έχουν στοιχειώσει την οικογένεια ενός άνδρα.

Τους έπιασαν πάνω στη "συναλλαγή" των ναρκωτικών στο Ηράκλειο

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 100 γραμμάρια κάνναβης και το χρηματικό ποσό των 585 ευρώ

Ο 50χρονος οικογενειάρχης έσβησε αφού χάρισε ζωή - Ολοκληρώθηκε…

Η ευχή του έγινε πράξη και η οικογένεια απέδειξε μεγαλείο ψυχής

«Αντίο» στον Ηλία που έσβησε και εκείνος σε τροχαίο με…

Η Κρήτη «πληρώνει» βαρύ φόρο αίματος στους δρόμους της

Δίνουν ζωή μέσα από το θάνατο του αγαπημένου τους...

Μεγάλη επιχείρηση θα στηθεί τα μεσάνυχτα από το Ηράκλειο

Οδύνη και θλίψη για τον αδικοχαμένο Ηλία – Το τελευταίο…

Αύριο το μεσημέρι το "τελευταίο αντίο"

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την προσφυγή…

Την ανάγκη να γίνουν εκλογές τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, εξαπολύοντας βολές ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Παίρνουν «τα πάνω τους» οι οικοδομές - Αύξηση των οικοδομικών…

Την ίδια στιγμή σημειώνονται… ελλείψεις σε οικοδόμους

Έφτασε στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ

«Καμπάνα» και στο Εφετείο για το φονικό με τις 57 μαχαιριές…

Ο Όθωνας Ανδρουλιδάκης είχε βρει φριχτό θάνατο από τα χέρια δύο νεαρών μέσα στο σπίτι του στις Μοίρες

Νεκρός 22χρονος δικυκλιστής στην Κρήτη

Πέθανε ακαριαία μετά από ατύχημα, όταν η μηχανή του συγκρούστηκε με ΙΧ

Δολοφονία Εμμανουήλ: Παραμένει στη φυλακή ο 25χρονος «μποξέρ»

Για μέρες τον αναζητούσε η αστυνομία για το φονικό στη Ροδιά

Αφοδεύουν πάνω σε θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες

Βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι ο ελεύθερος και ανεξάρτητος διάλογος

Κλείνει ο δρόμος στον Άγιο Κωνσταντίνο

Πρόκειται για την οδό Πλούτωνος στο Ηράκλειο

Τα κύματα... έκοψαν τον κυματοθραύστη στον λιμενοβραχίονα…

Αποκολλήθηκε κομμάτι και βρέθηκε μπροστά στο φρούριο του Κούλε - Δείτε φωτογραφίες

Προφυλακίστηκαν οι τρεις της οικογένειας που διακινούσε…

Περιοριστικοί όροι για την 60χρονη μητέρα

Απευθείας πτήση Ηράκλειο – Παρίσι βάζει η Air France

“Ιδανικός προορισμός για να ξεκινήσει η εξερεύνηση της Κρήτης”

"Δίπλωσε" νταλίκα στον δρόμο προς την Βιάννο

Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στα επαρχιακά δίκτυα λόγω του παγετού που υπάρχει στους δρόμους.

Κίνδυνος από τεράστιες πέτρες που «προσγειώθηκαν» δίπλα…

Κατέρρευσε δάμακας στο δρόμο με κίνδυνο να απειληθούν ζωές

Οικοδόμος τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από πτώση σκάλας

Καταγγέλλουν επικίνδυνες συνθήκες εργασίας μετά το εργατικό ατύχημα

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στις Αρχάνες

Κινητοποίηση για το περιστατικό

Διαρρήκτες «αίλουροι» - Οι κάμερες τους έπιασαν την ώρα…

Έβλεπαν από τις κάμερες τούς διαρρήκτες να αναρριχώνται

Αίσιο τέλος για τους εγκλωβισμένους στον Ομαλό Βιάννου

Αίσιο τέλος είχε η κινητοποίηση σε Πυροσβεστική και Δήμο

«Πάγωσαν» 16 ώρες χωρίς ρεύμα λόγω… κεραυνού

Με σόμπες και τζάκια ζεστάθηκαν οι κάτοικοι

Κοπές δέντρων προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι στο Ηράκλειο

Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Δεν κινδύνευσε όχημα ούτε ανθρώπινη ζωή

Τροχαίο με τραυματία δικυκλιστή στη Χρ. Ξυλούρη

Τροχαίο ατύχημα με δικυκλιστή λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τρίτης

Το δίδυμο των διαρρηκτών είχε … ρημάξει το Ηράκλειο

Η λεία τους σε μετρητά και διάφορα αντικείμενα ξεπερνά τις 40.000 ευρώ

Ξυπνούν μνήμες από το φονικό με τις μαγκούρες στο Αντισκάρι

Την Τετάρτη η δίκη για τη φρικτή δολοφονία του Κώστα Προβιδάκη - Το αποτρόπαιο φονικό είχε λάβει χώρα την 23η Μαρτίου του 2014, στο χωριό Αντισκάρι

Που διακόπτεται η κυκλοφορία για 10 μέρες λόγω αντιπλημμυρικών…

Σε τμήμα της οδού Δεξιθέας μέχρι την οδό Παύλου Μελά θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες

Τροχαίο με θύμα οδηγό μοτοσικλέτας στο Ηράκλειο

Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στο Ηράκλειο

Από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, διακοπές στην ηλεκτροδότηση για εργασίες στο δίκτυο της ΔΕΗ

Ηράκλειο: Δείτε τα γυρίσματα για την ταινία «Για θύμισε…

Στην ταινία συμμετέχει και η δική μας Ανδριανή Αγγελιδάκη

Συνελήφθη διακινητής κοκαΐνης στο Ηράκλειο (φωτο)

Κατασχέθηκαν, 630 γραμμάρια κοκαΐνης τα οποία προορίζονταν για την «αγορά» του Ηρακλείου

Αεροπλάνο με προορισμό την Ελβετία προσγειώθηκε έκτακτα…

Εκτάκτως προσγειώθηκε, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ένα αεροσκάφος από το Ριάντ με προορισμό τη Γενεύη

Περιπέτεια… εν πλω για 35χρονο

Στο ΠΑΓΝΗ μέλος πληρώματος φορτηγού πλοίου

Σοκαριστικό τροχαίο στο Ηράκλειο: Η ζώνη του έσωσε τη ζωή

Ο κ. Μανώλης περιγράφει καρέ - καρέ τις στιγμές του τροχαίου ατυχήματος

Ηράκλειο: Μια γέφυρα, πολύ επικίνδυνη για να τη... διασχίσεις…

Λακκούβες και κομμάτια...τσιμέντου που πέφτουν από τη γέφυρα του Καρτερού, συνθέτουν ένα ιδιότυπο σκηνικό τρόμου για τους διερχόμενους οδηγούς.

15 ημέρες στην εντατική ο δικυκλιστής που παρασύρθηκε -…

Ποια είναι η κατάσταση του 53χρονου ντελιβερά -Ελπίζουν σε ένα "θαύμα " οι δικοί του άνθρωποι

Στο ΠΑΓΝΗ δύο γυναίκες με τον ιό της γρίπης

Τασσόπουλος: «Άμεση ανάγκη για εμβολιασμό από ευπαθείς ομάδες»

Κλείνει η έξοδος του ΒΟΑΚ προς Κοκκίνη Χάνι

Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των έργων;

Μπάχαλο στο Δημοτικό Συμβούλιο - Οριακά πέρασε η συγχώνευση…

Σουλατσαρίσματα, εντάσεις και επεισόδια σφράγισαν τη χθεσινή συνεδρίαση

Πενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών

Αναβολή στη δίκη για τους ψεκασμούς κοντά σε σπίτια

Κλειστά σχολεία στο Ηράκλειο λόγω… θέρμανσης

Λειτουργικά προβλήματα «έκλεισαν» σχολεία και στο κέντρο του Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει το παρόν στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, σε μια εκδήλωση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.