Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Όχι» στον ιδιώτη για τα απορρίμματα

«Όχι» στον ιδιώτη για τα απορρίμματα

Ηράκλειο | 28/12/2018 - 01:39
«Όχι» στον ιδιώτη για τα απορρίμματα
Δεν πέρασε η πρόταση της δημοτικής Αρχής για τα απορρίμματα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Απορρίφθηκε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χερσονήσου κατά τη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου η πρόταση να δοθούν ξανά σε ιδιώτες εργολάβους τα απορρίμματα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου αισθάνεται, όπως τονίζει, δικαιωμένος από την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόρριψη αυτή ως «ιστορικής σημασίας» και σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει ότι «η μη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου της εισήγησης της δημοτικής Αρχής για πενταετή ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων και του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, αντί 16 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή. Δεδομένα που όλοι οι εμπλεκόμενοι χρειάζεται να σταθμίσουν με σοβαρότητα, προκειμένου το σημαντικό αυτό κομμάτι της δημοτικής αρμοδιότητας να λειτουργήσει προς όφελος κατοίκων, επισκεπτών, εργαζομένων και περιβάλλοντος. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους περιφερειακούς δήμους του ν. Ηρακλείου αισθάνεται δικαιωμένος από την εξέλιξη αυτή, αφού σταθερά υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές από την εκχώρηση δημοτικών αρμοδιοτήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου αναδείχτηκαν πολλές πλευρές του ζητήματος. Ιδιαίτερα θέλουμε να σταθούμε σε δύο σημεία: α) ότι το “καθαρό” πρόσωπο που θέλει να δείξει μια περιοχή στους κατοίκους και τους επισκέπτες της δεν μπορεί να περνά μέσα από το “ξεζούμισμα” των εργαζομένων του εργολάβου της καθαριότητας, β) ότι δεν μπορούμε να προϋπολογίζουμε τεράστιες δαπάνες στον τομέα της αποκομιδής των σύμμικτων απορριμμάτων, τη στιγμή που ο εθνικός και ο περιφερειακός σχεδιασμός δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον περιορισμό τους κατά τα επόμενα χρόνια».

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνεται, ο Σύλλογος Υπαλλήλων των περιφερειακών Δήμων ν. Ηρακλείου δηλώνει “παρών” και έτοιμος να στηρίξει όποια προσπάθεια θα στηρίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Χερσονήσου στις δημοτικές του υπηρεσίες, «διασφαλίζοντας έτσι τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας», όπως τονίζεται. Οι εργαζόμενοι ταυτόχρονα δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για την αναβάθμιση αυτού το πολύ σημαντικού τομέα.

«Δεν επαναπαυόμαστε, γιατί ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι την επαναφορά στον Δήμο της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Θα επαγρυπνούμε και θα παρεμβαίνουμε όχι με στείρα άρνηση, αλλά με προτάσεις, όπως πάντα κάναμε, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ). Στόχος μας είναι να ξεκινήσει αμέσως το δύσκολο έργο του σχεδιασμού και της οργάνωσης ενός διαφορετικού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου.

Δίκτυο Εργαζομένων 

Από την πλευρά του, το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, λαμβάνοντας θέση στο θέμα και μετά την απόρριψη της πρότασης, τονίζει: «Ο Δήμος Χερσονήσου, ως πρωτοπόρος στην ιδιωτικοποίηση, έχει δώσει από το 2012 και το 2015 την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη, με το πρόσχημα ότι δεν είχε προσωπικό, άλλα και για το καλό δήθεν των δημοτών. Πρώτα απαξίωσαν την Υπηρεσία Καθαριότητας, την άφησαν χωρίς προσωπικό, απέλυσαν τους συμβασιούχους, ενώ δεν προγραμμάτισαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να την οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ιδιώτη επιχειρηματία και όχι των δημοτών, όπως ισχυρίζονται. Το κόστος για τον Δήμο όλα αυτά τα χρόνια εκτινάχτηκε στα ύψη, ενώ η καθαριότητα είναι ελλιπής. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαντλητικά, χωρίς εμβολιασμούς και χωρίς τα στοιχειώδη ατομικά μέσα προστασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια στη διάρκεια της εργασίας. Μόνος κερδισμένος είναι ο ιδιώτης επιχειρηματίας.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, η δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαστοράκης εισηγήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την εκ νέου εκχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Χερσονήσου για την πενταετία 2020-2025, με το ποσό των 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμεύοντας όχι μόνο την επόμενη αλλά και τη μεθεπόμενη δημοτική Αρχή!

Δεν τα κατάφεραν όμως, αφού η εισήγησή τους δε συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία και απορρίφθηκε ακόμα και από συμβούλους της πλειοψηφίας. Σε αυτό συνέβαλαν η αντίδραση του συλλόγου των εργαζομένων, η δημοτική αντιπολίτευση και η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Η δημοτική Αρχή δεν αποκλείεται να επανέλθει. Γι’ αυτό χρειάζεται να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στα σχέδιά τους. Να παραμείνει η καθαριότητα στον Δήμο και να αναβαθμιστεί η λειτουργία της. Να γίνουν προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, να ανανεωθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός, να ενισχυθεί η ανακύκλωση με διαλογή των υλικών στην πηγή με ξεχωριστούς κάδους για κάθε υλικό και να σταματήσει η κοροϊδία με τους μπλε κάδους της ΕΕΑΑ Α.Ε.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., περιφερειάρχες και δήμαρχοι έχουν τεράστιες ευθύνες για τα προβλήματα που υπάρχουν σε πόλεις και χωριά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αξιοποιούν το νομικό πλαίσιο του Ν. 3979/2011, που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να αναθέτουν τις εργασίες της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε εργολάβους και να κατασκευάζουν νέες χωματερές. Η καθαριότητα χρειάζεται να παραμείνει στους Δήμους, με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα. Να αναβαθμιστεί και όχι να ιδιωτικοποιηθεί».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο Ηράκλειο

Σύντομα ξεκινούν οι εργασίες σε Κνωσσού, Ικάρου και 62 Μαρτύρων

«Μπροστά για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας» στην τοπική ανάπτυξη…

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος» και υποψήφιος Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης: «Πρέπει να ακούσουμε τους Δημότες. Ξέρουν τα προβλήματα…

Επιστρέφει σπίτι ο 35χρονος που σκότωσε τον πατέρα του στη…

Ποινή 12 ετών στον πατροκτόνο που όμως επιστρέφει σπίτι

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις σε Γάζι και Αμμουδάρα

Την προσοχή στις σημάνσεις των έργων εφιστά η Δημοτική Αρχή

Περισσότεροι από 40 δήμαρχοι ζητούν προσλήψεις – Τι λένε…

«Πρόγραμμα χιλιάδων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ» Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Σκότωσε τον πατέρα του Χριστούγεννα του 2017 - Στο σκαμνί…

Οι δύο άνδρες, επιστρέφοντας σπίτι, φαίνεται ότι πιάστηκαν στα χέρια, με τον 61χρονο να σωριάζεται τελικά στο πάτωμα

Αποθήκη η... εντατική - Δομές υγείας που ρημάζουν ανεκμετάλλευτες

Κτήρια που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών έχουν μετατραπεί σε αποθήκες...

Την Τετάρτη στο εδώλιο ο Κρητικός «security» για την υπεξαίρεση…

Ο 49χρονος κατηγορούμενος φέρεται να υπεξαίρεσε περισσότερα από 700.000 ευρώ από δεκάδες ΑΤΜ από διάφορες περιοχές της Κρήτης

Αγώνας δρόμου για τον κάθετο άξονα της Μεσαράς

14 κρίσιμες μέρες για την παράδοση του έργου με εφικτό τον κίνδυνο της απένταξης

Στο πλευρό του Μάριου που τραυματίστηκε σε τροχαίο - Έκκληση…

Στην ανάρτηση στα social media αναφέρεται ότι δεν γίνεται έρανος αλλά έχει ανοιχτεί λογαριασμός για το μοναχοπαίδι

Περιπέτεια για σκύλο που απεγκλωβίστηκε από την ΕΜΑΚ

Μια ώρα διήρκησε η επιχείρηση διάσωσης του σκύλου

Δικάζεται ο σεκιουριτάς με τα 1.300.000 ευρώ

Ο σεκιουριτάς κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε περισσότερα από 700.000 € από δεκάδες ΑΤΜ

Τιμία Κάρα Αγίου Παρθενίου: Από τον Κουδουμά στο Ηράκλειο

Η ευλογία της Τιμίας Κάρας του Αγίου, με καταγωγή από τα Πιτσίδια, θα "σκεπάσει" την πόλη μας

Πανελλήνιες: Αντιδράσεις στην Κρήτη για το νέο σύστημα

Αντιδράσεις για το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και το Νέο Λύκειο στην Κρήτη

Βρέθηκε σκύλος σε παραλία στις Γούβες

Δείτε φωτογραφίες του γερμανικού ποιμενικού…

Εισαγγελική παρέμβαση για το «κολαστήριο» σκύλων στο Ηράκλειο

Εικόνες φρίκης που σοκάρουν ακόμα και τους πιο έμπειρους αντίκρισαν αστυνομικοί, υπάλληλοι υπηρεσιών και εθελοντές κοντά στο νέο κοιμητήριο

Έκρηξη αυτοκίνητου στο κέντρο του Ηρακλείου

Τον τρόμο σκόρπισε έκρηξη στην καρδιά της πόλης νωρίς το βράδυ του Σαββάτου

Αλλάζει η κυκλοφορία - Έρχονται μονοδρομήσεις και roundabout

Σε δημόσια διαβούλευση οι κυκλοφοριακές αλλαγές από τον Δήμο Ηρακλείου - Ποιες οδοί μονοδρομούνται

Στα… ύψη η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και…

Πάνω από 100.000 επιβάτες διακινήθηκαν τον Φεβρουάριο

Την Τρίτη η δίκη των "4" για τον μινωικό κούρο αξίας... 1,3 εκ.…

Πρόκειται για μία υπόθεση η οοία αποκαλύφτηκε πριν από περίπου 4 χρόνια και επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα

Αυτός είναι ο 48χρονος που ασελγούσε σε ανήλικη

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες με Εισαγγελική εντολή

Η συγνώμη του γιατρού που πιάστηκε με ηρωίνη - «Για ιδία…

Συνελήφθη την ώρα που αγόραζε “λευκό θάνατο” από ναρκέμπορα

Έρχεται το πρώτο Πάρκο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο

Συνάντηση για τη δημιουργία του στην Αθήνα

Κλειστό το Πάρκο Γεωργιάδη

Για τέσσερις ημέρες

Γιατρός πιάστηκε με ηρωίνη σε παράνομο αλησβερίσι

Μεγάλη ποσότητα ηρωίνης βρέθηκε σε σπίτι 33χρονου

Τον Δήμο Ηρακλείου διεκδικεί ο Μανώλης Βασιλάκης

Ο κύβος ερρίφθη για μια ακόμη υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου!

«Καμπάνα» 13 ετών στον 52χρονο που ασελγούσε σε 12χρονο κορίτσι

Το δρόμο της φυλακής πήρε ο 52χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να είχε προβεί κατ’ επανάληψη σε ασελγείς πράξης σε βάρος ανήλικης

Αγωνία για το 2,5 ετών παιδάκι που κατάπιε τα χάπια

Διασωληνωμένο παραμένει το αγοράκι από την Συρία ηλικίας 2,5 χρονών που κατάπιε χάπια νομίζοντας ότι ήταν καραμέλες.

Φωτιά κατέστρεψε φορτηγάκι στις Αρχάνες

Συναγερμό προκάλεσε η φωτιά σε αυτοκίνητο

Στο σκαμνί ο πατέρας που βίαζε και έδερνε την 14χρονη κόρη…

Η 14χρονη μίλησε καθώς φοβήθηκε ότι θα έμενε έγκυος από τον πατέρα της...

Καθάρισαν την παραλιακή από καλάμια και πλαστικά

Βρήκαν μέχρι και φυτοφάρμακα

Κρητικός άνοιξε πυρ εναντίον του αδερφού του

Ακόμα ένα αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στην Κρήτη

Τροχαίο: Αυτοκίνητο παρέσυρε ανήλικο στην παραλιακή

Οδηγός παρέσυρε πεζό και τον εγκατέλειψε στη μέση της ασφάλτου

Κατασχέθηκαν 470 αχινοί και ροφοί 7,7 κιλών στη Χερσόνησο…

Η παράνομη ερασιτεχνική αλιεία δεν τους βγήκε σε καλό

Η ηθοποιός από την Κρήτη που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα…

Μελαγχολικά όμορφη, με ένα ζευγάρι υπέροχα μάτια.

Παράσυρση πεζής στην Εθνική οδό

Τροχαίο ατύχημα το πρωί στο Ηράκλειο

Δύο τραυματίες από τροχαίο στην περιοχή της Πόμπιας

Δύο οχήματα ενεπλάκησαν σε τροχαίο στο δρόμο προς Πόμπια το απόγευμα

Απόπειρα αυτοκτονίας με υγραέριο στο Ηράκλειο

Συναγερμός για γυναίκα που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά…

Να αποδοθούν ευθύνες ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο στον Γεροπόταμο

8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας: Ημέρα μνήμης και αγώνα

Εκδηλώσεις και συλλαλητήριο σήμερα στο Ηράκλειο για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Πυρκαγιά από καύση κλαδιών

Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ένας στη φυλακή και ένας «έξω» για τη συμμορία με τα κλεμμένα…

Συμμορία «έγδυνε» κλεμμένα ΙΧ, τα έλυνε και τα έκανε ανταλλακτικά!

Αθώοι για τα... νταλαβέρια κοκαΐνης στο Ηράκλειο οι «13»

Τι είπε ο δικηγόρος υπεράσπισης για την αθώωση

«Καμπάνα» στο γιατρό του Βενιζελείου για την Μαρίζα που…

Η φοιτήτρια μετέβη στο Βενιζέλειο με πόνους και τελικά καθηλώθηκε σε καροτσάκι

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.