Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠως να σουβλίσετε τον οβελία - Οδηγίες για επιτυχημένη ψησταριά

Πως να σουβλίσετε τον οβελία - Οδηγίες για επιτυχημένη ψησταριά

Κοινωνία | 04/05/2013 - 09:50
Πως να σουβλίσετε τον οβελία - Οδηγίες για επιτυχημένη ψησταριά
Το Πάσχα έφτασε και ως Έλληνες καλούμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για το σούβλισμα του αρνιού και του κοκορετσιού, την Κυριακή του Πάσχα. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά.

Αρνί ή κατσίκι;
Τι θα σουβλίσουμε άραγε; Αρνί ή κατσίκι; Θα μου πείτε είναι θέμα γούστου. Απλά εμείς θα σας πούμε ένα δυο πράγματα σχετικά με τις διαφορές των δύο αυτών κρεάτων. Η πρώτη διαφορά βρίσκεται στην τιμή. Το κατσίκι είναι συνήθως πιο ακριβό από το αρνί. Μια άλλη διαφορά τους είναι στη γεύση. Κατά κάποιους το κατσίκι είναι πιο νόστιμο, ενώ κατά κάποιους άλλους πιο νόστιμο είναι το κρέας του αρνιού (το οποίο κατά κοινή ομολογία έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά).

Η τρίτη και τελευταία σημαντική διαφορά των δύο κρεάτων είναι στο λίπος που αυτά περιέχουν. Το αρνί είναι σαφώς πιο λιπαρό και παχυντικό από το κατσίκι. Για να καταλάβετε τη διαφορά τους πρέπει να γνωρίζεται ότι τα 100 γρ. αρνιού έχουν 15 γραμμάρια λίπος και μας επιβαρύνουν με 242 θερμίδες. Αντίστοιχα τα 100 γραμμάρια κατσικιού έχουν 2,3 γραμμάρια λίπος και μας επιβαρύνουν με 110 θερμίδες. Στην επιλογή μας παίζει ρόλο και ο αριθμός των ατόμων που θα φάνε από το σουβλιστό. Σε γενικές γραμμές, τα κατσίκια έχουν λιγότερο κρέας πάνω τους από τα αρνιά (μιλώντας βέβαια για ζώα γάλακτος, δηλαδή έως 8 κιλά). Αν λοιπόν θέλουμε να σουβλίσουμε ένα ζώο γύρω στα οκτώ κιλά καλύτερα να επιλέξουμε αρνί ώστε να έχουμε περισσότερο κρέας (σημειώστε ότι σε αυτά τα κιλά η μυρωδιά του αρνιού δεν είναι έντονη).

Αγοράζοντας το κρέας
Αφού αποφασίσουμε τι τελικά θα σουβλίσουμε το Πάσχα παίρνουμε το δρόμο για το κρεοπωλείο. Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι εάν το κατσίκι που ζητάμε είναι όντως κατσίκι και όχι αρνί. Λέμε για το κατσίκι γιατί έναν «πονηρό» έμπορο τον συμφέρει να μας πουλήσει αντί για κατσίκι αρνί, αφού όπως είπαμε και παραπάνω το κατσίκι είναι πιο ακριβό.

Το πρώτο σημάδι αναγνωρίσεως του κατσικιού είναι η ουρά του που είναι στραμμένη προς τα πάνω και στην άκρη της έχει μια φούντα από ίσιες τρίχες. Το δεύτερο σημάδι αναγνώρισης του κατσικιού είναι το κεφάλι του. Τα κατσίκια έχουν επίπεδο κεφάλι ενώ τα αρνιά έχουν στο κεφάλι τους ένα καρούμπαλο που ξεκινά από τα μάτια μέχρι την άκρη της μύτης τους. Βεβαιωθήκαμε το είδος κρέατος που θέλουμε. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε τώρα είναι το χρώμα του, που ανεξάρτητα του αν είναι αρνί ή κατσίκι, πρέπει να έχει ζωηρό και ανοιχτό χρώμα ροζ η σάρκα του.

Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να εξετάσουμε είναι η μπόλια. Μπόλια ή πάνα, λέγεται το κομμάτι λίπους που είναι τοποθετημένο στην πλάτη του αρνιού. Λέμε τοποθετημένο γιατί στην ουσία η μπόλια είναι αυτή που κρατάει μαζεμένα τα έντερα στην κοιλιά του ζώου όταν αυτό είναι ζωντανό. Κατά τη διάρκεια της σφαγής αφαιρείται και τοποθετείται στην πλάτη του ζώου. Η μπόλια λοιπόν πρέπει να είναι μαλακή και όχι στεγνωμένη.

Το τελευταίο αλλά όχι και τόσο αξιόπιστο στις μέρες μας σημείο είναι οι σφραγίδες που φέρει πάνω του το κρέας. Αν σε κάποιο σημείο του ζώου φαίνεται να έχει αφαιρεθεί κομμάτι του δέρματος μάλλον κάτι δεν πάει καλά αφού πιθανόν εκεί να υπήρχε σφραγίδα που δήλωνε την αλλοδαπή προέλευση του ζώου. Επειδή συνήθως αγοράζουμε έξτρα συκωταριές και αντεριές για το κοκορέτσι και την μαγειρίτσα, πρέπει να προσέξουμε τα έντερα να μην μυρίζουν. Πριν κλείσουμε αυτήν την ενότητα ας κάνουμε μια λογική σκέψη. Αγοράζουμε ένα αρνί ή κατσίκι και παίρνουμε ταυτόχρονα και δύο τρεις αντεριές και δύο τρεις συκωταριές. Είναι δυνατόν οι αντεριές και οι συκωταριές που αγοράζουμε να είναι φρέσκιες; Μάλλον όχι.

Επειδή το πιθανότερο είναι να αγοράσουμε κατεψυγμένα άντερα και συκωταριές, ανεξάρτητα με το τι μας έχουν πει και τι έχουμε πληρώσει είναι προτιμότερο να αγοράσουμε κατ' ευθείαν κατεψυγμένες που θα τις πληρώσουμε φτηνότερα αλλά θα ξέρουμε και ότι δεν έχουν αποψυχθεί. Γιατί αν αγοράσουμε αποψυγμένα εντόσθια, τα καταψύξουμε εμείς στο σπίτι μας μέχρι το Πάσχα και τα αποψύξουμε ξανά, το σίγουρο είναι πως δεν θα κάνουμε καλό στην υγεία μας. Η προσοχή μας πρέπει να δοθεί στο να μην πληρώσουμε τον κούκο αηδόνι.

Δηλαδή να μην αγοράσουμε κατεψυγμένο για φρέσκο, και να μην αγοράσουμε ξένο για Ελληνικό. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι τα κατεψυγμένα ή τα ξένα είναι υποδεέστερα των φρέσκων ή των ντόπιων αντίστοιχα.

Τα παρελκόμενα του ψήστη
Τα χρόνια των παππούδων μας δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερη προετοιμασία για το σούβλισμα του οβελία. Για την φωτιά φύλαγαν κληματόβεργες από το κλάδεμα των αμπελιών ενώ το ψήσιμο γινόταν χαμηλά στο έδαφος.

Στις μέρες μας τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Για την φωτιά μας θα χρειαστούμε κάρβουνα. Υπολογίστε γύρω στα δέκα κιλά κάρβουνα για το ψήσιμο ενός αρνιού και ενός ή δύο κοκορετσιών (συγχρόνως). Μία από τις πρώτες δουλειές που κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε την ψησταριά ή τον χώρο στο έδαφος που θα ψήσουμε την Κυριακή του Πάσχα. Αν ψήσουμε στο έδαφος θα χρειαστεί να αγοράσουμε τα ειδικά πασαλάκια (διχάλες) πάνω στα οποία γυρνάνε οι σούβλες. Το έδαφος πρέπει να καθαριστεί καλά από τα ξερόχορτα και μερικά χαμηλά σκαμνάκια θα μας βοηθήσουν να ψήσουμε πιο άνετα.

Για την άνεσή μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα ειδικά μοτέρ που γυρνάνε τις σούβλες. Θα πρέπει να προσέξουμε τόσο την κατασκευή τους (να φαίνεται γερό και να μπορεί να γυρίσει την σούβλα με το ψητό μας - συνήθως πάνω στον μηχανισμό αναφέρονται τα κιλά που μπορεί να γυρίσει) όσο και το να έχει τουλάχιστον δύο ταχύτητες περιστροφής.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μοτέρ θα πρέπει να προνοήσουμε και για την τροφοδοσία του με ρεύμα μέσω μιας μπαλαντέζας. Τέλος πρέπει να αγοράσουμε ή να βγάλουμε από την αποθήκη και να καθαρίσουμε τις σούβλες μας (ενδέχεται να έχει εμφανιστεί σκουριά μετά από ένα χρόνο αχρηστίας, εάν η σούβλα είναι από απλό σίδερο). Επίσης πρέπει να έχουμε αλάτι, πιπέρι, λεμόνια και ένα μακρύ πινέλο για να αλείφουμε τα ψητά μας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Οι μπίρες, το κρασί και η μουσική είναι προαιρετικά αλλά συνήθως απαραίτητα.

Ετοιμάζοντας τον οβελία
Αφού πλύνουμε καλά το σφάγιο εσωτερικά και εξωτερικά (πολύ προσεκτικά να φύγουν όλες οι τρίχες) το αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω. Στη συνέχεια το ακουμπάμε σε ένα τραπέζι και περνάμε τη σούβλα από την ουρά και την βγάζουμε από το κεφάλι. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο αντρικά μπράτσα και βοηθητικά χέρια για να τρυπήσει το κρανίο του σφαχτού, η σούβλα.

Σπρώχνουμε τη σούβλα μέχρι η «πιρούνα - δίαινα» να χωθεί στα μπούτια του οβελία και στερεώνουμε με σύρμα την άκρη των ποδιών στη σούβλα. Με τα ειδικά στηρίγματα ή με σύρμα στερεώνουμε την πλάτη του οβελία πάνω στη σούβλα έτσι ώστε να μην καμπουριάσει την ώρα που ψήνεται.

Ράβουμε την κοιλιά του με σύρμα ώστε να κλείσει εντελώς. Οι παραπάνω εργασίες γίνονται το Μεγάλο Σάββατο το πρωί έως το μεσημέρι, έτσι ώστε να προλάβει το σφαχτό μας να στραγγίξει καλά. Τοποθετούμε τη σούβλα όρθια, ενώ το κάτω μέρος της βρίσκεται σε ένα ταψί στο οποίο στραγγίζει χωρίς να λερώσει. Για να το προφυλάξουμε από μύγες το τυλίγουμε με πανιά και όχι με πλαστικό (μεμβράνες, σακούλες κτλ) για να μην «ανάψει» και αλλοιωθεί το κρέας.

Ετοιμάζοντας το κοκορέτσι
Αφού καθαρίσουμε τα άντερα (όπως μπορείτε να διαβάσετε στη συνταγή μας για κοκορέτσι, κάνοντας κλικ εδώ) και κόψουμε τις συκωταριές, αρχίζουμε να περνάμε στην σούβλα εναλλάξ τα κομμάτια της συκωταριάς και των γλυκαδιών. Ένα κολπάκι για να είναι το κοκορέτσι μαλακό, είναι να βάζεις κομμάτια μπόλιας ή/και γλυκαδιών ανά τακτά διαστήματα ανάμεσα στα κομμάτια του συκωτιού που είναι αυτά που στεγνώνουν πιο εύκολα και τα πιο σκληρά.

Αυτά στο ψήσιμο βγάζουν λίπος και κρατούν το κοκορέτσι μας μαλακό. Τυλίγουμε τις αντεριές γύρω από το κοκορέτσι μας (επίσης δείτε την συνταγή μας για κοκορέτσι κάνοντας κλικ εδώ) και είμαστε έτοιμοι για το σούβλισμα. Όπως και στον οβελία η ετοιμασία του κοκορετσιού γίνεται το Μεγάλο Σάββατο για τους ίδιους λόγους και η φύλαξή του γίνεται όπως και παραπάνω.

Ψήνοντας τον οβελία και το κοκορέτσι
Η αρχή όπως λέει και η λαϊκή ρήση είναι το ήμισυ του παντός. Μια καλή φωτιά είναι το μυστικό για ένα σωστό ψήσιμο. Για να είμαστε σίγουροι ότι θα μας φτάσει η φωτιά μέχρι να ψηθούν τα κρεατικά μας, ανάβουμε μια μεγάλη φωτιά (δηλαδή με πολλά κάρβουνα) και εν ανάγκη ένα μέρος της το διατηρούμε εκτός του σημείου που σουβλίζουμε. Για να υπολογίσουμε την ώρα που πρέπει να ξεκινήσουμε σκεφτόμαστε τα εξής: Τι ώρα θέλουμε να είναι έτοιμο το φαγητό; Και από αυτήν αφαιρούμε τρεις ώρες για το ψήσιμο και μισή ώρα για το άναμα της φωτιάς (αν χρησιμοποιήσουμε μόνο κάρβουνα).

Αφού η φωτιά μας ετοιμαστεί βάζουμε από πάνω τις σούβλες τις οποίες και γυρίζουμε γρήγορα. Στον οβελία προσέχουμε να έχει δυνατότερη φωτιά στα πόδια και στο κεφάλι. Ανά τακτά διαστήματα με τη βοήθεια πινέλου αλείφουμε με λαδολέμονο τα ψητά μας. Αν σε κάποιο σημείο δούμε τη φωτιά μας να σβήνει, την σκαλίζουμε με ένα σίδερο ή μακρύ κλαδί. Ο οβελίας είναι έτοιμος όταν οι αρθρώσεις στα πόδια του φαίνονται, έχετε υπόψιν σας ότι θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ώρες. Το κοκορέτσι μας βέβαια ψήνεται πολύ πιο γρήγορα και είναι έτοιμο όταν έχει σταματήσει να αφρίζει, φαινόμενο που παρατηρείται μία με μιάμιση ώρα από τη στιγμή που το βάζουμε στη φωτιά.

Προβλήματα και λύσεις

  • Αν εκεί που σουβλίζετε πέσει κάποιο κομμάτι λίπους στα κάρβουνα και αρπάξει φωτιά, ρίξτε του λίγο αλάτι και όχι νερό.
  • Για να γυρίζει η σούβλα πιο εύκολα πάνω στα στηρίγματα, ακουμπάμε στο σημείο εκείνο λίγη μπόλια, η οποία από τη ζέστη λιώνει και λαδώνει τη σούβλα μας.
  • Αν θέλουμε ο οβελίας μας να είναι πιο ελαφρύς, όταν αρχίσει να ψήνεται, τρυπάμε με ένα πιρούνι την κοιλιά του σε μερικές μεριές, έτσι ώστε να στάζει το λίπος που συσσωρεύεται μέσα σε αυτήν. Φυσικά η ενέργεια αυτή έχει επιπτώσεις στην γεύση του ψητού μας.
  • Σε περίπτωση που η φωτιά μας σβήσει ή αδυνατήσει επικινδύνως, βγάζουμε τα ψητά από πάνω της και φυσάμε τα κάρβουνα με ένα πιστολάκι για το στέγνωμα των μαλλιών (σεσουάρ).
  • Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος ο οβελίας αρχίζει να παρουσιάζει καμπούρα, το βγάζουμε από τη φωτιά και δένουμε πάνω από την πλάτη ένα μακρύ ίσιο ξύλο, με το οποίο πιέζουμε προς τα κάτω και ισιώνει η πλάτη του ψητού μας.

 

(Πηγή: matia.gr)


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6973045335.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κοινωνία

Ιστιοφόρο με 95 μετανάστες πλέει προς το λιμάνι της Ραφήνας

Συναγερμός έχει σημάνει στις λιμενικές αρχές από πλοίο με παράνομους μετανάστες που κατευθύνεται προς το λιμάνι της Ραφήνας.

Κάνε το τεστ! Δες τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα

Πως πιστεύεις ότι σκέφτονται οι άλλοι για \'σενα; Θέλεις να μάθεις κατάτι περισσότερα από αυτά που λέει το στόμα; Κάνε το παρακάτω τεστ και θα βρεις κάποιες από τις…

Φτιάξτε εύκολα και υγιεινά το δικό σας αποσμητικό αυτοκινήτου

Εάν θέλετε να κρατήσετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας μυρωδάτο και δεν θέλετε να αγοράσετε αποσμητικό με τοξικές συνθετικές χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβής…

\"Γιατί η ΕΛ.ΑΣ συνεργάζεται με άτομα που πετάνε πέτρες…

Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στο Κερατσίνι δημοσιογράφος του BBC, Paul Mason έκανε μία ανάρτηση στο twitter και ρωτάει την ελληνική κυβέρνηση «η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε…

Φέρνουν με... delivery τις Πτυχιακές Εργασίες στο σπίτι!

Μια φοβερή φάμπρικα ακαδημαϊκής απάτης έχει στηθεί με τις πτυχιακές εργασίες των φοιτητών. Φροντιστήρια και «ειδικευμένα γραφεία» αναλαμβάνουν επί παραγγελία τις…

\"Έκτέλεσε ηθικά για δεύτερη φορά τα θύματα του Διστόμου…

\"Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου με τις σημερινές του δηλώσεις «εκτέλεσε ηθικά» για δεύτερη φορά τα θύματα του Διστόμου, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση…

Δείτε σε... timelapse την... ανόρθωση του Costa Concordia (vid)

Μετά από μια τεράστια επιχείριση... διάσωσης, το Costa Concordia είναι όρθιο. Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο timelapse. 

Σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του... δημοτικού…

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 από 11.00 π.μ μέχρι 11.15 π.μ σχηματίζουμε Ανθρώπινη Αλυσίδα, Εκπαιδευτικών -Μαθητών - Γονέων -Πολιτών, για την Προστασία του Δημόσιου Σχολείου!!

Έσωσε την περιουσία του συνταξιούχος του Δημοσίου!

Αισιοδοξία και ελπίδα σε όλους τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους έφερε η απόφαση δικαίωσης του Ειρηνοδικείου Χανίων, σε οφειλέτη πρώην υπάλληλο του δημοσίου!…

Κουβέλης στους δασκάλους: Να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία!

Την άποψή του ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Διδασκαλικής…

Εκτός κυκλοφορίας από σήμερα η Ηρακλείτου στη Νέα Αλικαρνασσό

Εκτός κυκλοφορίας τίθεται από σήμερα η οδός Ηρακλείτου στη Νέα Αλικαρνασσό, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Δήμο Ηρακλείου.

Καταδικάζει και η ΓΣΕΕ την επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από χρυσαυγίτες, στο Πέραμα του Πειραιά, προ ημερών, εξέδωσε η ΓΣΕΕ.

Σαρώνει και το Ηράκλειο το απεργιακό κύμα! - Μεγάλη συγκέντρωση…

Δυναμικά ξεκίνησε σήμερα η πενθήμερη απεργία των εκπαιδευτικών της Β\' βάθμιας εκπαίδευσης στο Ηράκλειο, με τους καθηγητές να συμμετέχουν στο πρωινό συλλαλητήριο…

Αγριος ξυλοδαρμός του δημοσιογράφου Μάνου Παπαμακάριου

Στο νοσοκομείο κατέληξε ο δημοσιογράφος Μάνος Παπαμακάριος, όταν ο άτυχος άνδρας που κάλυπτε δημοσιογραφικά τις καταλήψεις στο κτίριο της αντιπεριφέρειας στην Χαλκίδα,…

Άγρια επίθεση λυκόσκυλου σε 8χρονο παιδί!

Το σοκ της ζωής του βίωσε ένας 8χρονος ο οποίος δέχτηκε επίθεση μεγαλόσωμου σκύλου στη Γιάννουλη, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται,…

Τραγωδία: Σκότωσε και εγκατέλειψε στην άσφαλτο εργάτη,…

Ανείπωτος θρήνος για τον θάνατο του άτυχου εργάτη και οργή για τον δράστη, που τελικά έπεσε στα χέρια της αστυνομίας...

Σε απεργιακό κλοιό από σήμερα και η Κρήτη!

Βγαίνει στο δρόμο ο κόσμος σήμερα, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, με τους Κρητικούς να συμμετέχουν στις μαζικές κινητοποιήσεις

Στήνουν απεργιακό... γλέντι στην αυλή του 2ου Δημοτικού…

Απεργιακό γλέντι στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου,πραγματοποιεί την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας…

O επίδοξος διαρρήκτης έπεσε από το... μπαλκόνι!

Στο νοσοκομείο κατέληξε ένας επίδοξος διαρρήκτης στη Θεσσαλονίκη όταν επιχείρησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα να μπει σε σπίτι στους Αμπελόκηπους.

Μοίραζαν μπανάνες και... ανέπτυσσαν τις θέσεις τους για…

Με έναν πρωτότυπο τρόπο θέλησαν να οι κάτοικοι της Άρβης να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών στη Βιάννο, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα Ολοκαυτώματα.

Πένθος στη δημοτική Αστυνομία από το θάνατο του συναδέλφου…

Μετά από μάχη που έδινε για είκοσι μέρες περίπου, έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό που έπαθε, ο 53χρονος δημοτικός αστυνομικός, δεν άντεξε και κατέληξε, βυθίζοντας στο πένθος…

Το “Εδώ Μετόχι” γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Ειρήνης…

Το “Εδώ Μετόχι” θα γιορτάσει τη παγκόσμια μέρα ειρήνης οργανώνοντας μια 3ημερη γιορτή στις 20-22 Σεπτέμβρη

Ξανά στις επάλξεις από σήμερα - Απεργίες και κινητοποιήσεις…

Μπαράζ κινητοποιήσεων και απεργιών σε όλη τη χώρα ξεκινά από σήμερα, κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Στραγγάλισαν 61χρονη μέσα στο σπίτι της!

Νεκρή από στραγγαλισμό, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, βρέθηκε το πρωί μέσα στο σπίτι της, μια γυναίκα 61 χρόνων από την Αλβανία στον Ποταμό…

Λήστεψαν ηλικιωμένη μπροστά στην ανήλικη εγγονή της!

Στιγμές τρόμου έζησε ένα ανήλικο κορίτσι στην Κομοτηνή, εξαιτίας αγνώστων κακοποιών που εισέβαλαν στο σπίτι της γιαγιάς της και την λήστεψαν απειλώντας ότι θα τις…

Νεαρός μοτοσικλετιστής σκοτώθηκε για να μην παρασύρει…

Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε χθες το βράδυ ένας 17χρονος μοτοσικλετιστής, στον παραλιακό δρόμο της Μηχανιώνας.

Ολοκληρώνονται από αύριο τα έργα στην Παπαναστασίου

Τελευταία ημέρα αύριο για την διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Παπαναστασίου στις Μεσαμπελιές, καθώς είχε κλείσει από τις 16 Σεπτεμβρίου λόγω ασφαλτόστρωσης.

Ξανά στις επάλξεις από αύριο - Απεργίες και κινητοποιήσεις…

Μπαράζ κινητοποιήσεων και απεργιών σε όλη τη χώρα ξεκινά από αύριο, κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Η τραγική έκκληση ενός πατέρα: \"Μην αλλάξετε σχολείο στο…

Έκκληση για να μην αλλάξει σχολείο το ανάπηρο παιδί του λόγω οικονομικής δυσχέρειας, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθημερινά έξοδα μεταφοράς του κάνει ένας πατέρας.

Διακοπές ρεύματος και αυτή την εβδομάδα - Αναλυτικά το…

Οι προγραμματισμένες διακοπές της ΔΕΗ συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα στο Ηράκλειο και αρκετές περιοχές της Κρήτης.

Απεργίες διαρκείας από τη Δευτέρα στο χώρο της Παιδείας

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από μεθαύριο Δευτέρα οι καθηγητές της Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Κτηνωδία: Κρέμασαν σκύλο από τα κάγκελα σχολείου!

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Αμαλιάδας από το αποτρόπαιο περιστατικό που αποκαλύφθηκε στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του 3ου Γυμνασίου.

Τραγωδία: Βρέθηκε κρεμασμένη 63χρονη που είχε εξαφανιστεί…

Απαγχονισμένη βρέθηκε μια 63χρονη γυναίκα, η οποία είχε εξαφανιστεί εδώ και δυο μέρες από τη Δάφνη, στην Αθήνα.

Συνάντηση Μαριά με εκπρόσωπο της ΕΛΤΕΕ και εκπαιδευτικούς…

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, συναντήθηκε σήμερα 14/09/2013 με εκπρόσωπο της ΕΛΤΕΕ…

Συνάντηση Αυγενάκη- Σενετάκη με τους εργαζόμενους Αστικών…

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του κ. Μάξιμου Σενετάκη, με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων Αστικών ΚΤΕΛ Κρήτης κ. Ν. Βελόγλου…

Οι Κρητικοί καλούνται να γιορτάσουν για μια Ειρήνη που…

Το “Εδώ Μετόχι” θα γιορτάσει τη παγκόσμια μέρα ειρήνης οργανώνοντας μια 3ημερη γιορτή στις 20-22 Σεπτέμβρη

Από την Τανάγρα στο Πεδίο Βολής Κρήτης πολεμικά αεροσκάφη…

Εδώ και λίγα 24ωρα έχει φτάσει στην αεροπορική βάση της Τανάγρας η πολυπληθής αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, η οποία έχει έρθει για να λάβει μέρος σε εκπαίδευση…

Η καρδιά πρόδωσε την Δέσποινα Ανδρουλάκη λυτρώνοντας την…

Έχασε τη μάχη για τη ζωή η Δέσποινα Ανδρουλάκη, καθώς ο οργανισμός της δεν άντεξε τα πάρα πολλά προβλήματά υγείας που αντιμετώπιζε. Η καρδιά της την πρόδωσε, με την ίδια…

Στους δρόμους της Κρήτης για μια ακόμη φορά τα Σώματα Ασφαλείας

Το οικονομικό αδιέξοδο... απασφαλίζει για μια ακόμη φορά την οργή των Σωμάτων Ασφαλείας, που προχωρούν σε νένα διαμαρτυρία στις 20 Σεπτεμβρίου.

Νεφροπαθής κατέληξε στο ΠΑΓΝΗ, γιατί ασυνείδητος είχε...…

Μια ακόμη απίστευτη ιστορία τρέλας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με παραλίγο θύμα έναν ηλικιωμένο Ηρακλειώτη, νεφροπαθή, ο οποίος παραλίγο να χάσει τη ζωή του, επειδή…

Στέλνουν στοιχεία για τους Διοικητικούς Υπαλλήλους Πανεπιστήμια…

Κοινή γραμμή για το ζήτημα της αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστήμιων και ΤΕΙ τηρούν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων. Οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε…

Η απάντηση του Σ. Μάλαμα για το επεισόδιο με το πανό που…

Ο δημοφιλής τραγουδιστής απαντά στην επίθεση που δέχθηκε διότι δεν επέτρεψε σε συναυλία του την ανάρτηση πανό διαμαρτυρίας γονέων και εκπαιδευτικών.

\"Απεργώ γιατί...\"- Η ΟΛΜΕ εξηγεί γιατί προχωρά σε πενθήμερες…

Με ένα βίντεο αποφάσισε η ΟΛΜΕ να εξηγήσει γιατί αποφάσισε να προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες από τη Δευτέρα. Οι εκπαιδευτικοί στέκονται μπροστά…

Βρέφος μπουσούλαγε μέσα στην κίνηση στο Ναύπλιο (pic & vid)

Το απίστευτο αυτό περιστατικό εξελίχθηκε στη διασταύρωση των οδών Ασκληπιού και Μπούτου στο Ναύπλιο. Έντρομος περαστικός αντίκρισε ένα βρέφος, σχεδόν γυμνό φορώντας…

Με ένα βίντεο εξηγεί η ΟΛΜΕ την απόφαση για απεργία!

Η ΟΛΜΕ ενημερώνει μαθητές και γονείς με ένα βίντεο, γιατί προχώρησε στην απόφαση για πενθήμερες απεργίες από τη Δευτέρα!

Εικόνες ντροπής από τα ακίνητα- φιλέτα στο Δήμο Χερσονήσου…

Μόνο ντροπή προκαλούν οι εικόνες που συναντάει κανείς σε κάποια από τα ακίνητα- φιλέτα που βρίσκονται εντός των διοικητικών οριών του Δήμου Χερσονήσου, όπως είναι η…

Σοκ από τον αιφνίδιο θάνατο της Σοφίας Παχυγιαννάκη!

Ο αιφνίδιος θάνατος της Σοφίας Παχυγιαννάκη, που έσβησε στα 30 της χρόνια, έχει σκορπίσει θλίψη στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα σε όσους τη γνώριζαν.

Σοκάρουν οι φωτογραφίες από την επίθεση χρυσαυγιτών σε…

Σοκ προκαλούν στο πανελλήνιο οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και απεικονίζουν τα μέλη του ΚΚΕ που τραυματίστηκαν μετά από την επίθεση που δέχτηκαν στο…

ΣΟΚ: Aυτοκτόνησε 39χρονη νεφροπαθής!

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Κιλκίς προκάλεσε από την είδηση της αυτοκτονίας μιας 39χρονης νεφροπαθούς κατοίκου της πόλης

Ελπίδα για 22 άπορους, που αποκτούν τα χωράφια της Μητρόπολης…

Σε κλίμα συγκίνησης υποδέχτηκε η τοπική κοινωνία της Βιάννου, την κίνηση της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, την κίνηση να παραχωρήσει γη σε άτομα…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.