Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ο ρόλος του δασκάλου στον τραυλισμό (2ο μέρος)

Ο ρόλος του δασκάλου στον τραυλισμό (2ο μέρος)

Υγεία του Παιδιού | 10/03/2018 - 10:12
Ο ρόλος του δασκάλου στον τραυλισμό (2ο μέρος)
Βελτιώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Αντιμετωπίστε το παιδί που τραυλίζει όπως κάθε άλλο παιδί στην τάξη. – Μην μειώνετε τις προσδοκίες σας εξαιτίας του τραυλισμού. Το παιδί που τραυλίζει πρέπει να αναμένεται να εκτελεί όλες τις εργασίες στην τάξη, αν και μπορεί να χρειαστεί πρόσθετος χρόνος για προφορικές παρουσιάσεις.

Αναγνωρίστε τις δυσκολίες χωρίς να τις επισημάνετε. – Μην αναφέρετε το πρόβλημα ως τραυλισμό. Αντί αυτού, χρησιμοποιήστε λέξεις που χρησιμοποιεί το παιδί για να περιγράψει την ομιλία του. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί αισθάνεται άνετα με την ομιλία του και οι συμμαθητές του θα ακολουθήσουν.

Βοηθήστε το παιδί να διατηρήσει τον έλεγχο της ομιλίας. – Ακολουθήστε το παιδί στη συνομιλία και όχι το αντίθετο. Η ομιλία πιθανότατα θα είναι ευχάριστη εάν το παιδί μπορεί να μιλήσει για πράγματα που το ενδιαφέρουν. Επιπλέον, αποφύγετε τις πολλές ερωτήσεις. Η συχνή «απαίτηση» για ομιλία μπορεί να οδηγήσουν στη στάση ότι οι συνομιλίες αποτελούν “δοκιμασίες”. Σε τέτοιες καταστάσεις, το παιδί μπορεί να αισθανθεί απώλεια ελέγχου.

Αποδεχθείτε τον τραυλισμό. – Αποφεύγετε την αρνητική μεροληψία (δηλ. Να εκδηλώνετε υπερβολικά ανησυχία  για αναμενόμενες δυσκολίες  επειδή βλέπετε το παιδί ως τραυλό). Το παιδί μπορεί να αναπτύξει φόβο μιλώντας εάν αντιλαμβάνεται θυμό, απογοήτευση ή αμηχανία από τον δάσκαλο. Διατηρείτε επαφή με τα μάτια και παραμείνετε υπομονετικοί.

Δημιουργήστε ένα καλό περιβάλλον ομιλίας

Καθιέρωση καλών κανόνων συνομιλίας. – Ένα παιδί που τραυλίζει χρειάζεται αρκετό χρόνο για να διατυπώσει ιδέες και να οργανώσει το μηχανισμό άρθρωσης. Αν το παιδί διακόπτεται μπορεί να αποσπαστεί η προσοχή του και να αυξηθεί το τραύλισμα. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν διακόπτει και ότι ο καθένας έχει την ευκαιρία να μιλήσει.

Ακούστε προσεκτικά. – Μην αντιδράτε «ασυνήθιστα». Ακούστε την ομιλία του παιδιού, είναι πολύ σημαντικό . Η ενεργή ακρόαση επιτρέπει στο παιδί να γνωρίζει ότι το αυτά που λέει είναι σημαντικά. Το παιδί πρέπει να αντιλαμβάνεται την απάντησή σας ως ειλικρινή. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιήστε φυσιολογικές παρατηρήσεις (π.χ. “Ναι Γιώργο, αυτό είναι ένα μεγάλο μπλε φορτηγό”) στη θέση των γενικών δηλώσεων (π.χ. “Μίλησες καλά!”). Αυτό δείχνει πλήρη αποδοχή του τι είπε το παιδί.

Προτείνετε το παιδί να σταματήσει άλλες δραστηριότητες ενώ μιλάει. – Είναι μερικές φορές δύσκολο να εκτελέσει δύο διαφορετικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική και συνομιλία ταυτόχρονα. Ζητώντας από το παιδί να σταματήσει άλλες δραστηριότητες ενώ μιλάει μπορεί να βελτιώσει την ευχέρειά του. Επιπλέον, μειώστε τις απαιτήσεις για ομιλία σε ώρες που το παιδί πρέπει να εκτελεί άλλα καθήκοντα.

Προετοιμάστε το παιδί για επερχόμενες εκδηλώσεις. – Ο τραυλισμός είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί όταν το παιδί είναι συναισθηματικά φορτισμένο. Η φόρτιση των γενεθλίων, των διακοπών, των εκδρομών μπορεί να προκαλέσουν  έντονα συναισθήματα. Η συζήτηση για τα επερχόμενα συμβάντα μπορεί να μειώσει το φόβο που σχετίζεται με το άγνωστο και να ενισχύσει την ευχέρεια ομιλίας τού παιδιού.

Γράφει ο Μανόλης Η. Θεοδοσόπουλος- Λογοθεραπευτής

rethemnosnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Υγεία του Παιδιού

Ο ρόλος του δασκάλου στον τραυλισμό (2ο μέρος)

Βελτιώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Ο ρόλος του δασκάλου στον τραυλισμό

Γράφει ο Μανόλης Η. Θεοδοσόπουλος- Λογοθεραπευτής

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.