Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Ο Κρητικός Χορός στο Σταυροδρόμι του Χθες και του Αύριο»

«Ο Κρητικός Χορός στο Σταυροδρόμι του Χθες και του Αύριο»

Πολιτισμός | 23/02/2017 - 15:13
«Ο Κρητικός Χορός στο Σταυροδρόμι του Χθες και του Αύριο»
Τέσσερεις θεματικές διαλέξεις με θέμα «Ο Κρητικός Χορός στο σταυροδρόμι του Χθες και του Αύριο» με τον ερευνητή – δάσκαλο κρητικών χορών Γιάννη Μεγαλακάκη ξεκινάει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», με στόχο τη διάδοση και την αγάπη της χορευτικής τέχνης της Κρήτης.

Γιατί χορεύουμε «σήμερα» κρητικούς χορούς; Πώς μεταλαμπαδεύεται ένας ολόκληρος πολιτισμός μέσα από τον κρητικό χορό;  Τι σημαίνει τελικά «παράδοση»;  Πώς διδάσκεται ο κρητικός χορός;  Μπορούν οι σύγχρονοι άνθρωποι να χορέψουν όπως χόρευαν πριν από 50 ή 100 χρόνια; Ποιος είναι ο ρόλος του χοροδιδασκάλου κρητικών χορών στην σύγχρονη εποχή; Τι σημαίνει «διδάσκω κρητικούς χορούς;» Πώς γίνεται να συνεχίσουμε αρμονικά την χορευτική έκφραση της Κρήτης χωρίς να αλλοιώνουμε τα βασικά της χαρακτηριστικά; 

Τα παραπάνω ερωτήματα και άλλα πολλά θέματα τα οποία θεωρούμε σημαντικά επιθυμούμε να φέρουμε στον ανοιχτό διάλογο επικοινωνίας με όλους όσους ασχολούνται σοβαρά την χορευτική τέχνη της Κρήτης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των διαλέξεων :

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, 18:00 – 20:00

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, 18:00 – 20:00

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017, 18:00 – 20:00

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017,   18:00 – 20:00

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όσους /ες ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με τον κρητικό χορό και γενικότερα με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό επιστημονικά, ερευνητικά, επαγγελματικά, οργανωτικά . Επίσης σε όσους /ες διδάσκουν ή συμμετέχουν σε χορευτικούς και άλλους πολιτιστικούς φορείς. 

Η θεματική θα είναι διαφορετική σε κάθε διάλεξη.    

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα πρέπει να γίνεται από τους ενδιαφερόμενους τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 210 3243972 και 6971870962.

Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. 

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να βρίσκονται στον χώρο του Μουσείου από τις 17:40 για την ομαλή οργάνωση και πραγματοποίηση των διαλέξεων

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων. 

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων:

Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ

Από την αρχαιότητα, η μουσική στην Κρήτη είχε ξεχωριστή θέση. Από τις ανασκαφές (Κνωσός, Φαιστός κ.α.) και τα αρχαία κείμενα παίρνουμε πολύτιμες πληροφορίες. Αναπαραστάσεις (γλυπτών, κεραμικών, ζωγραφικής) απεικονίζουν μουσικούς και χορευτές, που παραπέμπουν στη σημερινή εποχή. Ο λυράρης παίζει στη μέση και γύρω του χορεύουν κυκλικά. Υπάρχει μία μυστήρια σύνδεση με το παρελθόν, τους προγόνους μας σε κάθε γωνιά της Κρήτης, τη στιγμή που τα πόδια μας χορεύουν τα βήματα, τα οποία έχει χορέψει χιλιάδες χρόνια πριν, αυτός ο λαός.

Έχουμε εντοπίσει χορούς και μελωδίες τα οποία είναι παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Πολλά χωριά της Κρήτης χορεύουν τους δικούς τους χορούς και τραγουδούν δικές τους μελωδίες και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι όσοι ασχολούμαστε με την διδασκαλία να τους καταγράψουμε, πριν χαθούν για πάντα. Από τα Παλαιά Ρούματα των Χανίων έως στην κάτω Ζάκρο στο Λασίθι έχουμε καταγράψει πολλούς χορούς με πολλές διαφορές στην χορευτική έκφραση και ύφος. Παρατηρούμε ότι διαφορετικά εκφράζεται στο χορό αυτός που ζει στο βουνό ή σε ένα ορεινό χωριό με αυτόν που ζει σε πεδινό χωριό ή κοντά στην θάλασσα. 

Βλέπουμε ότι χορεύουμε αναλόγως πως ζούμε και ποια είναι τα βιώματά μας. Το ευτύχημα είναι ότι όσο ψάχνουμε, τόσο ανακαλύπτουμε πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι μας διδάσκουν ήθος και μας εμπνέουν για να δημιουργήσουμε. Αν δεν νιώσεις, δεν χορεύεις. Νομίζεις ότι χορεύεις. Το να αποστηθίζεις βήματα δεν είναι χορός.

Έχουμε δημιουργήσει μια χορευτική ομάδα η οποία δεν αναπαράγει απλά τους κρητικούς χορούς αλλά ο κάθε χορευτής μέσα από την δική του ψυχοσύνθεση και προσωπικότητα εκφράζεται μέσα από αυτούς.

Η παράδοση έχει αλήθεια, συγκίνηση, αγάπη, πάθος, αλληλεγγύη, μερακλοσύνη, τέχνη, πανάρχαια ιστορία, απίστευτες ιστορίες ανθρώπων .Όλα αυτά ένας χοροδιδάσκαλος οφείλει να τα βιώσει, να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του μέσα από αυτά και μετά μαζί με το χορευτικό ταλέντο που επιβάλλεται να έχει, να ξεκινήσει την διδασκαλία της φιλοσοφίας του κρητικού χορού. Μέσω της διδασκαλίας γνωρίζουμε την Κρήτη στους μαθητές μας. Γίνεται μια μύηση στην μινωική σκέψη.

Έχουμε εκδώσει - κυκλοφορήσει τρία έργα: “Όταν ακούω Κρήτη”, ”Χορο-γράφοντας” και το “Χορεύω Αιώνες στην Κρήτη”. Όποιος ασχολείται με τον πολιτισμό κρίνεται από το τι θα αφήσει ως κληρονομιά και από το πόσους ανθρώπους κατάφερε να εμπνεύσει να ακολουθήσουν την ίδια στράτα.

Επίσης μέσω της έρευνας έχουμε καταφέρει να εξελίξουμε την τέχνη του κρητικού χορού δημιουργώντας δικές μας κινήσεις και αυτοσχεδιασμούς. 

Η παράδοση δεν είναι μουσείο ,είναι κάτι ολοζώντανο γι’ αυτό και κατάφερε να διατηρηθεί τόσους αιώνες. Για να εξελίξεις όμως την παράδοση χωρίς να την αλλοιώσεις χρειάζεται έρευνα, γνώση, αγάπη και επαφή με την τέχνη γενικότερα.

Γιάννης Μεγαλακάκης  

Ερευνητής - Δάσκαλος κρητικών χορών



Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.