Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Το κοπέλι - φαινόμενο από την Κρήτη στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού! (vid)

Το κοπέλι - φαινόμενο από την Κρήτη στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού! (vid)

Πολιτισμός | 15/09/2013 - 11:15
Το κοπέλι - φαινόμενο από την Κρήτη στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού! (vid)
Διθυραμβικά σχόλια έχει καταφέρει να αποσπάσει ο Κρητικός Γιάννης Χαρούλης με την επαναστατική φωνή που θυμίζει Νίκο Ξυλούρη, καθώς οι κριτικές που απέσπασε για τη συναυλία του στο γεμάτο -15.000 κόσμος- θέατρο του Λυκαβηττού ήταν άκρως θετικές στο ελληνικό μουσικό στερέωμα.

Συγκεκριμένα μία από αυτές είναι και του Δημήτρη Καννελόπουλου από την Εφημερίδα των Συντακτών ο οποίος γράφει για τον Γιάννη Χαρούλη:

Είναι πραγματικό φαινόμενο αυτό το νέο παιδί, που ήρθε από την Κρήτη, κράτησε την προφορά του, θυμίζει Νίκο Ξυλούρη και έφτιαξε τη φήμη του χωρίς δημόσιες σχέσεις. Οι συναυλίες του μας γύρισαν στις εποχές Παπάζογλου.

Και την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα το βράδυ τον Γιάννη Χαρούλη τον άκουσε 15 χιλιάδες κόσμος μέσα από το θέατρο του Λυκαβηττού και κάποιες δεκάδες χιλιάδες από τα μπαλκόνια τους, στις νοτιοανατολικές περιοχές της Αθήνας – Παγκράτι, Ιλίσια, Βύρωνας, Καισιαριανή και προς τα εκεί. Δεν ήταν θέμα ανέμου να μεταφέρει τον ήχο μακριά, ήταν κυρίως θέμα PA («πι, έι» όπως το λένε στις συναυλίες), ηχητικού εξοπλισμού δηλαδή. Hταν το σύστημα πολύ power. Κι έτσι όλη η Αθήνα απόλαυσε τον Γιάννη Χαρούλη. Δεν μοιάζει άσχημο, ε; Eνα δροσερό βραδάκι στο σπίτι σου με τραγούδια του και ρακή ως συμπλήρωμα. Η ρακή απαραίτητη. Γιατί ο Χαρούλης είναι Κρητικός, βέρος Κρητικός.

Το φαινόμενο Γιάννης Χαρούλης. Διότι φαινόμενο είναι να μαζεύεις 15 χιλιάδες στον Λυκαβηττό, γεμίζοντας δύο βραδιές ασφυκτικά το θέατρο. Θυμηθήκαμε εποχές Νίκου Παπάζογλου, τηρουμένων των αναλογιών, βέβαια. Ο Χαρούλης αυτή τη στιγμή είναι ο Νο 1, ο πιο massive και δημοφιλής απ” όλους της συνομοταξίας του, του Σωκράτη Μάλαμα και του Θανάση Παπακωνσταντίνου ακόμα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει. Ενα νέο παιδί, που ήρθε από την Κρήτη και φανερώνει την καταγωγή του στα τραγούδια του. Δεν παίζει κρητικά, δεν παίζει μόνο κρητικά δηλαδή, αλλά η κρητική αύρα διαπνέει όλη τη μουσική του. Εχει κρατήσει και την προφορά, θυμίζει η φωνή του και Νίκο Ξυλούρη, συμπληρώνεται πλήρως το παζλ.

Μικρός είναι ο Γιάννης, το ’81 γεννήθηκε. Κι έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ. Το πρώτο του «Γύρω μου και εντός» (2003) με συνθέτη τον Μιχάλη Νικολούδη, το δεύτερο «Νύχτα στο Αιγαίο» (2006), το τρίτο που τον απογείωσε, ο «Χειμωνανθός» (σε παραγωγή του Μάνου Ξυδούς) τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και, πέρυσι, το τέταρτό του, «Μαγγανείες», σε τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Τον μύθο του, όμως, τον έφτιαξε… λάθος λέξη, όχι τον μύθο του αλλά τη φήμη του, πιο σωστά, την έφτιαξε μέσα από τις συναυλίες του. Σαν κι αυτές του Λυκαβηττού, όμως, δεν έχει ξανακάνει. Με τόσο πολύ κόσμο. Μοναδικές στιγμές.

«Θα ήθελα να ήταν εδώ οι δικοί μου από την Κρήτη να δουν και να καταλάβουν γιατί έφυγα από την Κρήτη και ήρθα μόνιμα να ζήσω στην Αθήνα» είπε από μικροφώνου. «Να καταλάβουν πως βρίσκομαι κι εδώ σε καλά χέρια». Και να τα «κοπέλια», να και τα «να με συμπαθάτε», να και όλα τα κρητικά. Μέχρι και στο σπίτι του στην Κρήτη μάς κάλεσε (όλους!) να μας φιλέψει αν περάσουμε από εκεί. Στα Λακώνια στο Λασίθι.

Οι δύο αυτές συναυλίες του Χαρούλη μπαίνουν στα highlights του Λυκαβηττού. Είναι από εκείνες τις βραδιές που περνούν στον χρόνο. Οσοι τις έχασαν, πάει τις έχασαν, όσοι βρέθηκαν εκεί, θα έχουν να το λένε, «ήμουν κι εγώ εκεί». Ηταν και εξαιρετική η παραγωγή. Εχει φτιάξει και σπουδαία μπάντα ο Χαρούλης. Ειδικά ο Κωνσταντής Πιστιόλης, που παίζει όλων των ειδών τα πνευστά, είναι απίθανος. Κι έχει δέσει μαζί του. Τρεις ώρες κράτησε η κάθε συναυλία. Την πρώτη βραδιά ανέβηκε στη σκηνή και ο Χρήστος Θηβαίος, αυτός που τον έβγαλε τον Χαρούλη (όπως μας είπαν). Τρεις ώρες με δικά του τραγούδια αλλά και διασκευές, από τα «Μαλαματένια λόγια» έως και το «Δεν λες κουβέντα». Και φυσικά έπαιξε και Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά και Σωκράτη Μάλαμα.

Εν κατακλείδι δείτε και κάτι που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Σημειολογικά. Τα τελευταία -κυρίως- χρόνια αυτοί που κάνουν μεγάλο γκελ στον κόσμο, ο Θανάσης, ο Μάλαμας, τώρα ο Χαρούλης, έλκουν την καταγωγή τους από την επαρχία. Και το τονίζουν αυτό, εννοώ. Ο Μάλαμας ζει μόνιμα στα Τρίκαλα, ο Θανάσης κάπου έξω από τη Λάρισα, ο Χαρούλης μάς έρχεται από την Κρήτη. Δεν ξέρω, δεν ξέρω, θέλει λίγο ανάλυση αυτό… Να την κάνουμε κάποια στιγμή.



Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.