Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Εισήγηση Κεγκέρογλου για θεσμοθέτηση της ρήτρας απασχόλησης

Εισήγηση Κεγκέρογλου για θεσμοθέτηση της ρήτρας απασχόλησης

Εργασία | 01/09/2014 - 18:03
Εισήγηση Κεγκέρογλου για θεσμοθέτηση της ρήτρας απασχόλησης

Την θεσμοθέτηση της ρήτρας απασχόλησης εισηγήθηκε στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση

Θεσμοθέτηση Ρήτρας Απασχόλησης για Ανάπτυξη με αύξηση της Απασχόλησης

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η διαφαινόμενη περίοδος οικονομικής ανάκαμψης έχει μπροστά της το σημαντικότερο πρόβλημα που προκάλεσε η κρίση: Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης οφείλει να συμπεριλάβει πολιτικές και προγράμματα που θα συνδέουν την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη με την επίλυση των σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων και ιδιαίτερα αυτό της ανεργίας. Εξάλλου η ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική πρόοδο και την δημιουργία ποιοτικών και σταθερών θέσεων απασχόλησης και γι’ αυτό, προτείνεται η θεσμοθέτηση της Ρήτρας Απασχόλησης που θα αποτελέσει μια σημαντική Οικονομική και Κοινωνική Καινοτομία, για την εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης σ’ όλες τις βασικές  πολιτικές οικονομικού και αναπτυξιακού περιεχομένου:

1. Ρήτρα Απασχόλησης στη νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο
α) Για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, κατατίθεται υποχρεωτικά έκθεση ανάλυσης συνεπειών των ρυθμίσεων στην απασχόληση, μαζί με το σχέδιο των διατάξεων στο Γραφείο Καλής Νομοθέτησης
β) Για  κανονιστικές πράξεις (ΠΔ, ΚΥΑ, ΥΑ) μείζονος οικονομικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής σημασίας, που έχουν επίπτωση στην απασχόληση καθώς και για προγράμματα και  δράσεις των Υπουργείων και των εποπτευόμενων Οργανισμών,   προηγείται γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για τις επιπτώσεις στην Απασχόληση.

2. Ρήτρα απασχόλησης στο φορολογικό σύστημα
Καθιέρωση της Ρήτρας Απασχόλησης στο φορολογικό σύστημα σημαίνει σύνδεση της φορολογίας με την προσφορά εργασίας.
Η μείωση της φορολόγησης επιχειρήσεων, οποιασδήποτε νομικής μορφής, δεν πρέπει να γίνει οριζόντια με μείωση των συντελεστών φορολόγησης αλλά με έκπτωση στη φορολογία ανάλογα με την συνεισφορά της επιχείρησης ή της δραστηριότητας στην αύξηση της απασχόλησης.
- Η αύξηση των θέσεων εργασίας υπολογίζεται ως αύξηση της Μέσης Ετήσιας Απασχόλησης (ΜΕΑ), για πλήρη απασχόληση ή και για μερική εφόσον δεν μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων με πλήρη.   
- Οι εργαζόμενοι ή καταρτιζόμενοι μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της ΜΕΑ.
- Η ρήτρα απασχόλησης εφαρμόζεται και για την εργασία μέσω Εργοσήμου στον τομέα αγροτικής παραγωγής, κ.λ.π.

3. Ρήτρα Απασχόλησης στα επενδυτικά σχέδια ή άλλα επιδοτούμενα προγράμματα
Αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων προς ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ ή τον αναπτυξιακό νόμο με Ρήτρα Απασχόλησης  που καθιερώνει  ως  βασικό  κριτήριο μοριοδότησης  την δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Η Ρήτρα Απασχόλησης στα προγράμματα ΕΣΠΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης ή τον αναπτυξιακό νόμο (επιχειρηματικά σχέδια Γενικής Επιχειρηματικότητας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής συνοχής) μπορεί να εφαρμοστεί οριζόντιας ως, μέτρο ποσοστιαίας αύξησης της μοριοδότησης για νέες θέσεις απασχόλησης όπου προβλέπεται αυτό, ένταξη του κριτηρίου στα πρόγραμμα που σήμερα δεν προβλέπεται ή αυτά που θα εκπονηθούν από τώρα και στο εξής.

4. Πλεονεκτήματα Ρήτρας Απασχόλησης
- Η ρήτρα απασχόλησης μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα (ποιοτικά, ποσοτικά, βιωσιμότητα) από οποιοδήποτε πρόγραμμα με ύψος χρηματοδότησης ίσο με αυτό π.χ.της μείωσης της φορολογίας γιατί συνδέεται με την πραγματική οικονομική δραστηριότητα και η δημιουργία νέων θέσεων στηρίζεται σ’ αυτήν.
- Εφαρμόζεται ηλεκτρονικά για όσους αιτηθούν την ένταξή τους, χωρίς επιπλέον διοικητικό κόστος και πολύπλοκους μηχανισμούς με απλή σύζευξη του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ΑΠΔ και του TAXIS.
- Η δαπάνη για το κράτος έρχεται ένα χρόνο σχεδόν μετά την δημιουργία των θέσεων απασχόλησης.

Επιπλέον η καθιέρωση της Ρήτρας Απασχόλησης θα συμβάλει καθοριστικά στην δραστική μείωση της Μαύρης Εργασίας και την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Δήλωση του Υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης       

B. Κεγκέρογλου: Πολύ σημαντική η ίδια η θεσμοθέτηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, στην πρώτη συνεδρίαση κιόλας σημαντικές οι αποφάσεις. Η πρόταση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για ρήτρα απασχόλησης παντού. Η πρόταση για ρήτρα απασχόλησης παντού, στο φορολογικό σύστημα, στην  ανάπτυξη, σε κάθε πολιτική απόφαση, πρόγραμμα ή δράση, δίνει μια καινούρια διάσταση στη σύνδεση της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης ,στη σύνδεση της ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει πρακτικά η ρήτρα απασχόλησης;

B. Κεγκέρογλου : Στη νομοθεσία παραδείγματος χάριν, πριν από κάθε σημαντική κανονιστική απόφαση θα πρέπει να υπάρχει έκθεση για τις επιπτώσεις στην απασχόληση. Σύνδεση με την απασχόληση κάθε ενέργειας είτε αυτό είναι πολιτική, είτε είναι πρόγραμμα, είτε είναι δράση, είτε είναι νομοθεσία.

Δημοσιογράφος: Θα σημαίνει και δέσμευση για κάποιον ο οποίος για παράδειγμα απολαμβάνει κάποιας φοροελάφρυνσης ή κονδυλίων του ΕΣΠΑ να διατηρεί την απασχόληση, το προσωπικό;

B. Κεγκέρογλου : Κίνητρα για φορολογική ελάφρυνση με κριτήριο τη συμβολή στην απασχόληση. Μοριοδότηση για την ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα, είτε του αναπτυξιακού νόμου, είτε του ΕΣΠΑ με βάση τις δημιουργούμενες θέσεις απασχόλησης.

Δημοσιογράφος: Για απελευθέρωση απολύσεων μιλήσατε;

B. Κεγκέρογλου: Όχι, το κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησης είναι για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Δημοσιογράφος: Αυτή είναι απόφαση κ . Κεγκέρογλου;

B. Κεγκέρογλου: Ναι, ναι.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Εργασία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.