Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΛιγότερο ελαιόλαδο στην Κρήτη - Έρχονται «κρίσιμα» χρόνια

Λιγότερο ελαιόλαδο στην Κρήτη - Έρχονται «κρίσιμα» χρόνια

Κρήτη | 07/09/2019 - 16:27
Λιγότερο ελαιόλαδο στην Κρήτη - Έρχονται «κρίσιμα» χρόνια
Μειωμένη σε σχέση με τις προσδοκίες και τις προβλέψεις φαίνεται να είναι η παραγωγή

Την πρώτη εκτίμηση, ερευνώντας όλα τα δεδομένα της αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, έκανε για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου ο Βασίλης Ζαμπούνης, μέσα από την ιστοσελίδα του για την ελιά και το ελαιόλαδο (olivenews.gr), αξιοποιώντας τις πληροφορίες του για να εκτιμήσει ότι η παραγωγή στη χώρα μας θα κινηθεί μεταξύ 214.000 τόνων η ελάχιστη έως 266.000 τόνων η μέγιστη, σε μια μέση παραγωγή δηλαδή 240.000 τόνων, που είναι μειωμένη σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, η ιστοσελίδα κάνει λόγο για 62.000 τόνους ελάχιστη, έως 76.000 τόνους μέγιστη, δηλαδή για έναν μέσο όρο 69.000 τόνων.

Τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών και Ελαιουργών Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης, όσο και ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανόλης Γιαννούλης, αποκαλύπτουν προς την εφημερίδα μας και τις δικές τους πληροφορίες τόσο για τη διεθνή αγορά φέτος όσο και για τις ποιότητες, την τυποποίηση του ελαιολάδου, τον δάκο και πολλά άλλα ζητήματα, για τα οποία καλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρεθούν από τώρα “στις επάλξεις”!

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με βάση τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του Βασίλη Ζαμπούνη, η ελάχιστη παραγωγή για τον νομό Ηρακλείου είναι στους 25.000 τόνους, η μέγιστη στους 30.000 τόνους και ο μέσος όρος στους 27.500, για τον νομό Χανίων στους 19.000 τόνους η ελάχιστη, στους 23.000 τόνους η μέγιστη και στους 21.000 τόνους ο μέσος όρος παραγωγής, για τον νομό Ρεθύμνου 9.000 τόνοι η ελάχιστη, 11.000 τόνοι η μέγιστη και 10.000 τόνοι ο μέσος όρος παραγωγής, και για τον νομό Λασιθίου 9.000 η ελάχιστη, 12.000 η μέγιστη και ο μέσος όρος παραγωγής 10.500 τόνοι ελαιολάδου.

Σε πανελλαδικό επίπεδο κάνει λόγο, εξάλλου, για αποθέματα 30.000 τόνων ελαιολάδου από την ελαιοκομική περίοδο 2018-2019, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος παρουσιάζει σοβαρά ποιοτικά προβλήματα.

Λόγω ανομβρίας των τελευταίων μηνών

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η ανομβρία των τελευταίων τριών μηνών δημιούργησε νέα δεδομένα κατεβάζοντας τον πήχη της προβλεπόμενης παραγωγής ελαιόλαδου στην Ελλάδα στους 240 περίπου χιλιάδες τόνους, έναντι 300 χιλιάδων της προηγούμενης εκτίμησης.

Ανάλογες είναι και οι εξελίξεις στην Ισπανία, με αποτέλεσμα η προβλεπόμενη παραγωγή να έχει κατέβει από τον 1,35 εκατομμύριο τόνους στον 1,0 με 1,1 εκατομμύριο τόνους.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι προβλέψεις για την Τυνησία (300-330 χιλιάδες τόνους), την Ιταλία (290-310 χιλ. τόνους), την Τουρκία (170-180 χιλιάδες τόνους), την Πορτογαλία (120-140 χιλ. τόνους) και τη Συρία (90-100 χιλιάδες τόνους).

Η Εθνική Οργάνωση Ελαιολάδου

«Όντως, με βάση τις βροχές του περασμένου χειμώνα και την ανθοφορία που είχε, δεν είναι η υπερπαραγωγή που περιμέναμε. Αλλά είναι μια καλή παραγωγή. Είναι μια καλή χρονιά. Πέραν αυτού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όταν έχουμε την υπερπαραγωγή, την επόμενη χρονιά δεν έχουμε τίποτα», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης.

«Αυτή τη στιγμή είναι η εποχή τέτοια, που ποικίλλουν οι εκτιμήσεις. Εξαρτάται και από το πόσο θα βρέξει, αν θα βρέξει κ.λπ. Με απόλυτη σιγουριά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει σήμερα. Εάν δε βρέξει τους επόμενους μήνες, άλλα θα είναι το νούμερα και άλλα θα είναι αν θα κάνει βροχή μετά από δέκα μέρες», λέει στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Γιαννούλης.

«Μπρος στα δέντρα, το κόστος ελάχιστο»

Στο μεταξύ, αναφορικά με την πτώση της θερμοκρασίας και τη σταδιακή επιστροφή του δάκου στην Κρήτη, ο Μανόλης Γιαννούλης επιμένει ότι, με βάση την πανελλαδική εικόνα που έχει, «μέχρι τώρα είμαστε τυχεροί. Δεν μπορώ να ξέρω πού έχει εμφανιστεί και αν έχει εμφανιστεί. Εγώ τα μηνύματα που έχω πάρει μέχρι στιγμής είναι ότι από ποιοτικής άποψης πάμε πάρα πολύ καλά. Έχει βοηθήσει το ξηρό καλοκαίρι που είχαμε. Συν ότι το υπουργείο φέτος, ύστερα από την περυσινή ζημιά, έχει κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά στο θέμα της προετοιμασίας. Αυτό που έχουμε φέτος, και είναι σίγουρο, είναι ότι θα έχουμε πολύ καλή ποιότητα. Τώρα, κατά περιοχές, η υγρασία και ίσως μια βροχούλα να έχει δημιουργήσει κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα»...

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γιαννούλης λέει ότι «πρέπει και ο παραγωγός να σηκώσει κι αυτός τα μανίκια. Ας πάει στο χωράφι του να το ραντίσει λίγο. Η δακοκτονία είναι το φτηνότερο πράγμα. Λίγο δουλειά και κόπο θέλει. Αλλά το λάδι που θα σώσεις, σε σχέση με το κεφάλαιο που θα επενδύσεις στη δακοκτονία, είναι τέτοιο, που θα είσαι τρελός για να μη σώσεις το δέντρο και να χάσεις παραγωγή εξαιτίας της δακοκτονίας»!

«Έρχονται κρίσιμα χρόνια για το ελαιόλαδο»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών και Ελαιουργών Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης, λέει στην εφημερίδα μας ότι, «επειδή έχουμε μπροστά μας κρίσιμα χρόνια για το ελαιόλαδο, θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι και να αναδείξουμε το κρητικό ελαιόλαδο και να του δώσουμε τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά, διότι συνεχώς φθίνει. Και όταν συμβαίνει αυτό, δε θα πρέπει να περιμένουν τιμές ούτε οι έμποροι, ούτε οι παραγωγοί, ούτε οι τυποποιητές»...

Σε ό,τι αφορά τον δάκο στην Κρήτη, ο Γιώργος Ανδρεαδάκης λέει ότι «μέχρι πριν από ένα 20ήμερο δεν είχαμε πρόβλημα. Όμως, μετά, άρχισε να εμφανίζεται μια γενιά δάκου, που, αν δεν τον προλάβουμε να τον αντιμετωπίσουμε, πολλαπλασιάζεται πάρα πολύ γρήγορα. Και καταλαβαίνετε ότι θα πάει πολύ ψηλά η δακοπροσβολή. Οπότε θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν άμεσα ψεκασμό και να προλάβουν την εξάπλωσή του. Γιατί, ενώ ήταν πολύ καλές οι ενδείξεις φέτος για την ποιότητα στη νέα χρονιά, κινδυνεύουμε στον τελευταίο μήνα να έχουμε μια δακοπροσβολή η οποία θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της νέας χρονιάς»...

Η παγκόσμια παραγωγή

«Το να πιάσει η Ισπανία ένα εκατομμύριο τόνους δεν μπορούμε να λέμε “είναι μειωμένη η παραγωγή στην Ισπανία”», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Ανδρεαδάκης. «Πέρυσι έβγαλε 1,7 εκατ. τόνους φέτος θα βγάλει 1 εκατομμύριο τόνους. Έχει όμως και αποθέματα 700 χιλιάδες τόνους. Άρα δεν είναι ότι δε θα έχει παραγωγή η Ισπανία - και μάλιστα οι τελευταίες βροχοπτώσεις τους ευνόησαν»...

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών και Ελαιουργών Κρήτης λέει επίσης στην εφημερίδα μας ότι «η διεθνής αγορά έχει ζητήματα ανταγωνισμού και έχει και ζητήματα διαφορετικής προσέγγισης... Οι Ισπανοί με τους Πορτογάλους και η Βόρεια Αφρική. Οι Ιταλοί κι εμείς προσδοκούμε μια καλύτερη βελτίωση της ποιότητας. Αυτοί προσπαθούν να πάνε σε μια μαζικότερη παραγωγή, γιατί έχουν κάνει πάρα πολλές φυτεύσεις, για να μειώσουν το κόστος. Άρα σαν στρατηγική εμάς μας ευνοεί να πάμε σε ποιοτικότερη ακόμη διάκριση του ελαιολάδου κι επίσης οι παραγωγοί και οι ελαιουργοί και όλοι να αποκτήσουν την κουλτούρα ποιότητας»...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Καθηλώνει η γιαγιά από το έγκλημα στη Σητεία: «Το παιδί…

«Σπάει» τη σιωπή της η μητέρα της αδικοχαμένης Κατερίνας

ΒΟΑΚ: Η Κρήτη δε θέλει διόδια – «Φιτιλιές» από το Υπουργείο…

Αντίθετοι οι τοπικοί φορείς, ελλείψει και εναλλακτικού οδικού άξονα για όσους δε θέλουν να πληρώνουν

Ο καιρός αλλάζει στην Κρήτη: Πως θα κυμανθεί το τετραήμερο

Η Κρήτη θα επηρεαστεί κυρίως το Σάββατο

Νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό “Βack to school”

Από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Στα ίχνη του κυκλώματος που εξαπατούσε επιχειρηματίες…

Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις απάτης στο Ηράκλειο και την Αττική - Προσέγγιζαν τηλεφωνικά τους επιχειρηματίες

Επέβαινε σε jet ski και τραυματίστηκε

Μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Έρχονται διόδια στον ΒΟΑΚ; Οι δηλώσεις που... άναψαν «φωτιά»

Οργή για τις αναφορές Κεφαλογιάννη στα διόδια - Μπαράζ αντιδράσεων

«Χρυσή» θα πληρωθεί η ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης το…

Δεν προλαβαίνει να μετατρέψει τις μονάδες λέει τώρα η ΔΕΗ

Ραγίζει καρδιές το ποίημα της μητέρας της 32χρονης Κάλλιας

Οι παίχτες της ΔΟΞΑΣ συγκέντρωσαν χρήματα στη μνήμη της Κάλλιας

Συναγερμός στο ΕΚΑΒ: Αγοράκι έκανε «βουτιά» από ύψος

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Αλλαγές στο δρομολόγιο του «Πρέβελη»

Λόγω καθυστερημένου κατάπλου στο λιμάνι του Πειραιά

Δολοφονία Δουρουντάκη: «Μύριζε μπαρούτι» το κλίμα - Διακόπηκε…

Ισχυρά μέτρα αστυνόμευσης στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου

Βασίλης Κατσούλης: «Έγκλημα καλά οργανωμένο» ο θάνατος…

Ακόμη περιμένει δικαίωση η οικογένεια Κατσούλη: «Θα φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», λέει στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πατέρας του αδικοχαμένου φιλάθλου

Πένθος για τον Διευθυντή της ΜΕΘ: Έχασε την ανιψιά του ανήμερα…

Η συγκινητική ανάρτηση του κ. Χανί Μασούντ

Φωτιά σε απορριμματοφόρο

Ευτυχώς δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές

Εξασθένηση των ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Νεοζηλανδή γνώρισε τον Κρητικό που έσωσε τον παππού της…

78χρόνια μετά η μεγάλη και συγκινητική συνάντηση στην Κρήτη

Που και πότε θα κοπεί το ρεύμα στην Κρήτη

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πότε θα δουν «ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς τους οι παραγωγοί;

Η προκαταβολή αφορά το 70% της βασικής ενίσχυσης - Ο λόγος για το 50% της ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών.

Φωτογραφίες από την διάσωση της Γαλλίδας στην Κάτω Ζάκρο

Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και ΕΔΕΑΚ

Καιρός: Στο έλεος των ανέμων η Κρήτη - Πότε εξασθενούν;

Επιμένουν οι βόρειοι άνεμοι - Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Προσοχή: Πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά στην Κρήτη

Στο… πορτοκαλί Χανιά και Ρέθυμνο – Σε επιφυλακή οι αρχές

Σεισμική δόνηση ανοιχτά της Κρήτης

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων

Ανιψιός έδεσε τον θείο του στο αυτοκίνητο και τον λήστεψε

Ούτε την συγγένεια δεν «υπολόγισε» ο 34χρονος

Πολύ νερό… προβλέπουν οι ειδικοί για το φθινόπωρο

Εκτίμηση για το φθινόπωρο του 2019 από τους μετεωρολόγους της αμερικανικής μετεωρολογικής ,υπηρεσίας AccuWeather

Κινδύνευσαν οι επιβάτες σκάφους στη Σπιναλόγκα

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι έριξαν το τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν στα αβαθή

Ο Μιχάλης ήταν το 50ο θύμα της ασφάλτου – Η τελευταία ανάρτηση…

Ο 33χρονος έχασε την ζωή του σε φρικτό τροχαίο στη Γεωργιούπολη

Eντυπωσίασε αλλά και... ανησύχησε τον κόσμο, μαχητικό F-16…

Έκλεψε τις εντυπώσεις στα Χανιά ο χειριστής

Πάρκαρε πάνω στη διάβαση και πήγε για… καφέ!

Κυκλοφοριακό κομφούζιο με αδιάφορους οδηγούς

Νεαρός άνδρας αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του πίνοντας…

Παραμένει εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στο Οροπέδιο Λασιθίου

Βρέχει καταρρακτωδώς και οι αγρότες δεν μπορούν να μαζέψουν τη σοδειά τους

Απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου λόγω…

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και από άλλα λιμάνια της χώρας

Τον έπιασαν με τέσσερα μαχαίρια στην κατοχή του λίγο πριν…

Συνελήφθη από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος

Πανεπιστήμιο Κρήτης - THE: Πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια

Για άλλη μία φορά, το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κρήτης έχει τα ηνία

Η τελευταία ανάρτηση του Μιχάλη που «έσβησε» στην άσφαλτο

Σπαρακτικά τα μηνύματα των φίλων του – «Πήγες και βρήκες τον Λαυρέντη»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη για αύριο Παρασκευή

Προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης

Καιρός: Βροχές & θυελλώδεις άνεμοι θα σαρώσουν την Κρήτη

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή

Είχαν αφήσει τα ζώα χωρίς νερό και φαγητό

Δύο συλλήψεις από την αστυνομία

Αρνήθηκε ότι βίασε την συνάδελφο του – Απολογείται αύριο

Το χρονικό του εφιάλτη που έζησε η 23χρονη

Τουρίστρια έσπασε το πόδι της ενώ διέσχιζε φαράγγι στη…

Για μία ακόμη φορά κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική

Καιρός: Μαζί με τα σχολεία «έρχονται» και τα πρωτοβρόχια

Ψιλόβροχο και άνεμοι έως 7 μποφόρ με το άνοιγμα των σχολείων

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.