Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΛιγότερο ελαιόλαδο στην Κρήτη - Έρχονται «κρίσιμα» χρόνια

Λιγότερο ελαιόλαδο στην Κρήτη - Έρχονται «κρίσιμα» χρόνια

Κρήτη | 07/09/2019 - 16:27
Λιγότερο ελαιόλαδο στην Κρήτη - Έρχονται «κρίσιμα» χρόνια
Μειωμένη σε σχέση με τις προσδοκίες και τις προβλέψεις φαίνεται να είναι η παραγωγή

Την πρώτη εκτίμηση, ερευνώντας όλα τα δεδομένα της αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, έκανε για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου ο Βασίλης Ζαμπούνης, μέσα από την ιστοσελίδα του για την ελιά και το ελαιόλαδο (olivenews.gr), αξιοποιώντας τις πληροφορίες του για να εκτιμήσει ότι η παραγωγή στη χώρα μας θα κινηθεί μεταξύ 214.000 τόνων η ελάχιστη έως 266.000 τόνων η μέγιστη, σε μια μέση παραγωγή δηλαδή 240.000 τόνων, που είναι μειωμένη σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, η ιστοσελίδα κάνει λόγο για 62.000 τόνους ελάχιστη, έως 76.000 τόνους μέγιστη, δηλαδή για έναν μέσο όρο 69.000 τόνων.

Τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών και Ελαιουργών Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης, όσο και ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανόλης Γιαννούλης, αποκαλύπτουν προς την εφημερίδα μας και τις δικές τους πληροφορίες τόσο για τη διεθνή αγορά φέτος όσο και για τις ποιότητες, την τυποποίηση του ελαιολάδου, τον δάκο και πολλά άλλα ζητήματα, για τα οποία καλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρεθούν από τώρα “στις επάλξεις”!

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με βάση τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του Βασίλη Ζαμπούνη, η ελάχιστη παραγωγή για τον νομό Ηρακλείου είναι στους 25.000 τόνους, η μέγιστη στους 30.000 τόνους και ο μέσος όρος στους 27.500, για τον νομό Χανίων στους 19.000 τόνους η ελάχιστη, στους 23.000 τόνους η μέγιστη και στους 21.000 τόνους ο μέσος όρος παραγωγής, για τον νομό Ρεθύμνου 9.000 τόνοι η ελάχιστη, 11.000 τόνοι η μέγιστη και 10.000 τόνοι ο μέσος όρος παραγωγής, και για τον νομό Λασιθίου 9.000 η ελάχιστη, 12.000 η μέγιστη και ο μέσος όρος παραγωγής 10.500 τόνοι ελαιολάδου.

Σε πανελλαδικό επίπεδο κάνει λόγο, εξάλλου, για αποθέματα 30.000 τόνων ελαιολάδου από την ελαιοκομική περίοδο 2018-2019, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος παρουσιάζει σοβαρά ποιοτικά προβλήματα.

Λόγω ανομβρίας των τελευταίων μηνών

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η ανομβρία των τελευταίων τριών μηνών δημιούργησε νέα δεδομένα κατεβάζοντας τον πήχη της προβλεπόμενης παραγωγής ελαιόλαδου στην Ελλάδα στους 240 περίπου χιλιάδες τόνους, έναντι 300 χιλιάδων της προηγούμενης εκτίμησης.

Ανάλογες είναι και οι εξελίξεις στην Ισπανία, με αποτέλεσμα η προβλεπόμενη παραγωγή να έχει κατέβει από τον 1,35 εκατομμύριο τόνους στον 1,0 με 1,1 εκατομμύριο τόνους.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι προβλέψεις για την Τυνησία (300-330 χιλιάδες τόνους), την Ιταλία (290-310 χιλ. τόνους), την Τουρκία (170-180 χιλιάδες τόνους), την Πορτογαλία (120-140 χιλ. τόνους) και τη Συρία (90-100 χιλιάδες τόνους).

Η Εθνική Οργάνωση Ελαιολάδου

«Όντως, με βάση τις βροχές του περασμένου χειμώνα και την ανθοφορία που είχε, δεν είναι η υπερπαραγωγή που περιμέναμε. Αλλά είναι μια καλή παραγωγή. Είναι μια καλή χρονιά. Πέραν αυτού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όταν έχουμε την υπερπαραγωγή, την επόμενη χρονιά δεν έχουμε τίποτα», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης.

«Αυτή τη στιγμή είναι η εποχή τέτοια, που ποικίλλουν οι εκτιμήσεις. Εξαρτάται και από το πόσο θα βρέξει, αν θα βρέξει κ.λπ. Με απόλυτη σιγουριά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει σήμερα. Εάν δε βρέξει τους επόμενους μήνες, άλλα θα είναι το νούμερα και άλλα θα είναι αν θα κάνει βροχή μετά από δέκα μέρες», λέει στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Γιαννούλης.

«Μπρος στα δέντρα, το κόστος ελάχιστο»

Στο μεταξύ, αναφορικά με την πτώση της θερμοκρασίας και τη σταδιακή επιστροφή του δάκου στην Κρήτη, ο Μανόλης Γιαννούλης επιμένει ότι, με βάση την πανελλαδική εικόνα που έχει, «μέχρι τώρα είμαστε τυχεροί. Δεν μπορώ να ξέρω πού έχει εμφανιστεί και αν έχει εμφανιστεί. Εγώ τα μηνύματα που έχω πάρει μέχρι στιγμής είναι ότι από ποιοτικής άποψης πάμε πάρα πολύ καλά. Έχει βοηθήσει το ξηρό καλοκαίρι που είχαμε. Συν ότι το υπουργείο φέτος, ύστερα από την περυσινή ζημιά, έχει κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά στο θέμα της προετοιμασίας. Αυτό που έχουμε φέτος, και είναι σίγουρο, είναι ότι θα έχουμε πολύ καλή ποιότητα. Τώρα, κατά περιοχές, η υγρασία και ίσως μια βροχούλα να έχει δημιουργήσει κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα»...

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γιαννούλης λέει ότι «πρέπει και ο παραγωγός να σηκώσει κι αυτός τα μανίκια. Ας πάει στο χωράφι του να το ραντίσει λίγο. Η δακοκτονία είναι το φτηνότερο πράγμα. Λίγο δουλειά και κόπο θέλει. Αλλά το λάδι που θα σώσεις, σε σχέση με το κεφάλαιο που θα επενδύσεις στη δακοκτονία, είναι τέτοιο, που θα είσαι τρελός για να μη σώσεις το δέντρο και να χάσεις παραγωγή εξαιτίας της δακοκτονίας»!

«Έρχονται κρίσιμα χρόνια για το ελαιόλαδο»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών και Ελαιουργών Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης, λέει στην εφημερίδα μας ότι, «επειδή έχουμε μπροστά μας κρίσιμα χρόνια για το ελαιόλαδο, θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι και να αναδείξουμε το κρητικό ελαιόλαδο και να του δώσουμε τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά, διότι συνεχώς φθίνει. Και όταν συμβαίνει αυτό, δε θα πρέπει να περιμένουν τιμές ούτε οι έμποροι, ούτε οι παραγωγοί, ούτε οι τυποποιητές»...

Σε ό,τι αφορά τον δάκο στην Κρήτη, ο Γιώργος Ανδρεαδάκης λέει ότι «μέχρι πριν από ένα 20ήμερο δεν είχαμε πρόβλημα. Όμως, μετά, άρχισε να εμφανίζεται μια γενιά δάκου, που, αν δεν τον προλάβουμε να τον αντιμετωπίσουμε, πολλαπλασιάζεται πάρα πολύ γρήγορα. Και καταλαβαίνετε ότι θα πάει πολύ ψηλά η δακοπροσβολή. Οπότε θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν άμεσα ψεκασμό και να προλάβουν την εξάπλωσή του. Γιατί, ενώ ήταν πολύ καλές οι ενδείξεις φέτος για την ποιότητα στη νέα χρονιά, κινδυνεύουμε στον τελευταίο μήνα να έχουμε μια δακοπροσβολή η οποία θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της νέας χρονιάς»...

Η παγκόσμια παραγωγή

«Το να πιάσει η Ισπανία ένα εκατομμύριο τόνους δεν μπορούμε να λέμε “είναι μειωμένη η παραγωγή στην Ισπανία”», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Ανδρεαδάκης. «Πέρυσι έβγαλε 1,7 εκατ. τόνους φέτος θα βγάλει 1 εκατομμύριο τόνους. Έχει όμως και αποθέματα 700 χιλιάδες τόνους. Άρα δεν είναι ότι δε θα έχει παραγωγή η Ισπανία - και μάλιστα οι τελευταίες βροχοπτώσεις τους ευνόησαν»...

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών και Ελαιουργών Κρήτης λέει επίσης στην εφημερίδα μας ότι «η διεθνής αγορά έχει ζητήματα ανταγωνισμού και έχει και ζητήματα διαφορετικής προσέγγισης... Οι Ισπανοί με τους Πορτογάλους και η Βόρεια Αφρική. Οι Ιταλοί κι εμείς προσδοκούμε μια καλύτερη βελτίωση της ποιότητας. Αυτοί προσπαθούν να πάνε σε μια μαζικότερη παραγωγή, γιατί έχουν κάνει πάρα πολλές φυτεύσεις, για να μειώσουν το κόστος. Άρα σαν στρατηγική εμάς μας ευνοεί να πάμε σε ποιοτικότερη ακόμη διάκριση του ελαιολάδου κι επίσης οι παραγωγοί και οι ελαιουργοί και όλοι να αποκτήσουν την κουλτούρα ποιότητας»...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

17 Νοεμβρίου 1973: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κρήτης

Μεγάλος αντίπαλος των δημοσιογράφων η… λογοκρισία της Χούντας

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου… προειδοποιεί

Για τις βροχές και τους ανέμους

Αμπελιτσιά: Σε ποια περιοχή της Κρήτης έχει φυτευτεί το…

Ετήσια συνάντηση για την διατήρηση του σπάνιου δέντρου

Μαλεβίζι και βιώσιμος τουρισμός στην ατζέντα του Μενέλαου…

Προωθείται η εξωστρέφεια του Μαλεβιζίου

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Συννεφιασμένη προβλέπεται η Κυριακή, με τοπικές βροχές, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Έκρυβαν στο χωράφι τους πέντε κιλά χασίς και καλάσνικοφ

Οικογενειακή επιχείρηση – Συνελήφθη ο πατέρας αναζητούνται οι γιοι

Ιστορική στιγμή για το Κρητικό ελαιόλαδο - Αισιόδοξα τα…

Έφτιαξαν φορέα για το κρητικό ελαιόλαδο!

Το «καυτό» φθινόπωρο κατέστρεψε τις καλλιέργειες - Προβλήματα…

«Κόκκινο» χτυπάει ο υδράργυρος τα βράδια του Νοέμβρη

To Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για την επέτειο εξέγερσης…

Κάλεσμα στις συγκετρώσεις που θα γίνουν

Νεκρός κυνηγός από πυροβολισμό βοσκού στο Μπαλί

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα εισαγόμενα κηπευτικά…

Μαζικές ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων

Στο πλευρό της Μαρίας που παλεύει

Κινητοποιούνται για τη συγκέντρωση χρημάτων

Νεκρός ο 9χρονος που έπεσε από ύψος στον Γαλατά

Όλα ξεκίνησαν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Στη φυλακή ο 42χρονος που φέρεται να είχε κάνει «κόλαση»…

Απολογήθηκε για την «απόπειρα ανθρωποκτονίας» σε βάρος του 68χρονου συντρόφου της

Δήμος Αγίου Νικολάου: Παραχώρηση των παραλιών Μπούφος,…

Δεκτό το αίτημα από το υπουργείο Πολιτισμού

Συνελήφθη 33χρονος με λαθραία τσιγάρα

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 6 κιλά και 500 γραμμάρια καπνού

«Ακαπνίστας»: Έρχεται αντι... γόπινγκ δρώμενο!

Γόπα Πρότζεκτ (ένα αντιγοπινγκ δρώμενο)

Ο καιρός στην Κρήτη: Από τη «Βικτώρια» στο… καλοκαίρι

Ιδανικές οι συνθήκες για αγροτικές εργασίες και βόλτες!

Σήμα κινδύνου για τον ΕΦΚΑ Ηρακλείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Τραγικές συνέπειες- Πολλές εκκρεμότητες

Μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες

Μετά το χθεσινό πέρασμα της «Βικτώριας» από την Κρήτη

Αεροδιακομιδή 2χρονου κοριτσιού στο ΠΑΓΝΗ με Super Puma

Νοσηλεύεται διασωληνωμένο και σε καταστολή μετά από τροχαίο

«Εγκλωβισμένη» στο Διδυμότειχο Κρητικιά φοιτήτρια

«Όμηρος» του Τμήματος Νοσηλευτικής, το οποίο δεν έχει ακόμη ανοίξει, η δευτεροετής φοιτήτρια

Κινητοποίηση των εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία

Αύριο στην πλατεία Ελευθερίας

Ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό του γιατρού…

Παράσταση αλληλεγγύης έξω από το Εφετείο

Σε επιφυλακή για τα καιρικά φαινόμενα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν τα Χανιά

Ανελέητο το χτύπημα της κακοκαιρίας για τους καλλιεργητές…

Τρίτο πλήγμα για τους καλλιεργητές της Κουντούρας στα Χανιά - Κινδύνευσε ένας άνθρωπος από την ένταση των φαινομένων

Τα κατάφερε ο μικρός Παναγιώτης - Δάκρυα χαράς από την μητέρα…

«Τα καταφέραμε, είμαστε νικητές, χάρη σε εσάς, κερδίσαμε την ζωή μας πίσω»

Στον Ανακριτή οι γνωστοί Ηρακλειώτες για την αγοραπωλησία…

Ο 41χρονος επιχειρηματίας είχε αθωωθεί σε πρόσφατο δικαστήριο για ανάλογη υπόθεση

Έκτακτα μέτρα για τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς λόγω…

Ti ζητάει ο Δήμαρχος Γόρτυνας, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

«Πωλητήριο» σε 135 ξενοδοχεία της Κρήτης

Στο «σφυρί» δεκάδες ξενοδοχεία στην Κρήτη

Ακόμα “τρέχει” η Πυροσβεστική

Επεμβαίνει καθημερινά για την κατάσβεση πυρκαγιών

Στο «σκαμνί» τα δύο αδέλφια που είχαν σκορπίσει τον τρόμο…

Είχαν ανοίξει πυρ εναντίον θαμώνα του καταστήματος τραυματίζοντας τελικά δύο άτομα

Ο καιρός στην Κρήτη: Η «Βικτώρια» φέρνει καταιγίδες- Ποιες…

Η κακοκαιρία «Βικτώρια» δε θα αφήσει ανεπηρέαστη την Κρήτη, προκαλώντας βροχές και καταιγίδες

Πυροσβέστες τους απομάκρυναν λόγω…βροχής

Για προληπτικούς λόγους

Μαμά με το βρέφος της έσωσε γατάκι από τα σκουπίδια

Ασυνείδητοι άφησαν γατάκι σε σακούλα σκουπιδιών

Δύσκολη η χθεσινή μέρα για την Πυροσβεστική

Η μία φωτιά έσβηνε και η άλλη άναβε …

Ο καιρός στην Κρήτη: «Πρωτιά» της Κρήτης στα ύψη βροχής…

Η Κρήτη στις 8 πρώτες θέσεις με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στην Ελλάδα

Έρχονται 900 πρόσφυγες και μετανάστες στην Κρήτη

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών

Κι άλλο τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Δύο τραυματίες

Τροχαίο στην Εθνική οδό Ηρακλείου - Αγίου Νικολάου

Αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη ο μικρός Παναγιώτης – Θα…

Γεννήθηκε με μια σπάνια πάθηση, που προκαλεί επανειλημμένες επιληψίες

Πρόγνωση καιρού: Θα μας «τρελάνει» ο καιρός στην Κρήτη

Πότε έρχονται 30άρια και ποιες περιοχές θα νιώσουν… καλοκαίρι

Διπλή νίκη για την Κρητικιά Πετρουλάκη στον Μαραθώνιο

Η πρωταθλήτρια μας από τη Σητεία ήταν η νικήτρια τόσο στην Αυθεντική Διαδρομή όσο και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα…

Δεύτερη στις γεννήσεις η Κρήτη - Η περιοχή του νησιού που…

Οι γεννήσεις υπερτερούν σε αριθμό των θανάτων στην Κρήτη

Τρακτέρ συγκρούστηκε με αγροτικό

'Ενα ακόμη τροχαίο στην ενδοχώρα

Έρχεται νέα πληρωμή για τους αγρότες

Oι αγρότες αναμένουν την επόμενη πληρωμή

Κροίσοι του εξωτερικού επενδύουν σε χλιδάτες κατοικίες…

Εκτός από τους παραδοσιακούς παίκτες στην εγχώρια αγορά ακινήτων, τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαινιάσει την παρουσία τους στη χώρα μας πολυεθνικοί όμιλοι

Καιρός στην Κρήτη: Έρχονται 30άρια - Ποιες περιοχές θα νιώσουν……

Ο καιρός τουλάχιστον στην Κρήτη έχει βαλθεί να μας… τρελάνει

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.