Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή εργασία

Κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή εργασία

Ηράκλειο | 09/11/2019 - 01:11
Κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή εργασία
Συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή εργασία καθώς δεν μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας και να λάβουν το επίδομα.

Μάλιστα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, την ερχόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις 19:οο, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και στην Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίοι προσληφθήκαμε βάσει της υπ’ αριθμόν 8/2018 Δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, στις 24/10 πραγματοποιήσαμε στάση εργασίας και συγκεντρωθήκαμε στον ΟΑΕΔ όπου ακολούθησε συνάντηση με τον διευθυντή του ΟΑΕΔ Ηρακλείου κ. Πάγκαλο Ιωάννη. Στην συζήτηση που είχαμε με τον κ. Πάγκαλο, θέσαμε το βασικό αίτημα της κινητοποίησής μας, το οποίο είναι η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο οποίο ο κος Πάγκαλος δήλωσε αναρμόδιος για την αλλαγή των προϋποθέσεων για την ένταξή μας στο ταμείο ανεργίας μετά τη λήξη των συμβάσεων μας και ζήτησε να του καταθέσουμε το αίτημα μας ώστε να το προωθήσει στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ και στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αλλαγή των προϋποθέσεων ένταξης στο ταμείο ανεργίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις διότι:

1. Είμαστε εργαζόμενοι που απασχοληθήκαμε όλοι για 12 μήνες και παρ’ όλ’ αυτά, μετά την απόλυσή μας, όσοι δεν έχουμε επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν, αυτόματα αποκλειόμαστε του δικαιώματος αυτού.
2. Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) και ως εκ τούτου μετά τη λήξη των συμβάσεων τους καθίσταται αδύνατη η επιβίωση τους χωρίς τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας.
3. Το υποτυπώδες βοήθημα των 240€ που δίνεται έπειτα από την τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ, σε όσους δεν χορηγείται το επίδομα τακτικής ανεργίας, είναι τουλάχιστον υποτιμητικό και αποτελεί κοροϊδία, αφού είναι σαφές ότι με το ποσό των 2,67€/μέρα κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει.
4. Η κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι σήμερα, έχει προκύψει από τακτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αφού σκοπίμως έχουν δημιουργηθεί προγράμματα απασχόλησης για την εικονική και μόνο αντιμετώπιση της ανεργίας (π.χ. voucher, κοινωφελή προγράμματα και παλαιότερα τα stage), που το μόνο που κάνουν είναι να την ανακυκλώνουν και να κρατούν σε ομηρία τους εργαζόμενους.
Έννοιες του τύπου «Κατάρτιση ωφελουμένων» ή «Πιστοποίηση ανέργων» αποτελούν απλά τεχνάσματα για να χρησιμοποιείται ο όρος “ωφελούμενοι” και να συνεχίζεται η οικονομική συνεργασία του ΟΑΕΔ με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η απασχόληση μέσω προγραμμάτων voucher δεν παρέχει στους εργαζόμενους τα συντάξιμα ένσημα που δικαιούνται. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που ενώ απασχολήθηκαν επί 2 συναπτά έτη σε 2 διαφορετικά όμως προγράμματα, δεν θεμελιώνουν το δικαίωμα της τακτικής επιδότησης, αφού εμφανίζουν συντάξιμα ένσημα λιγότερα των ημερών εργασίας τους.

5. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα από το έτος 1998 έως και το έτος 2008, μειωνόταν σταδιακά και από περίπου 12% το 1998 έφτασε λίγο χαμηλότερα από 8% το 2008. Από το 2009 όμως και μετά άρχισε ταχύτατα να αυξάνεται και έφτασε περίπου 28% το 2014. Από το 2015 και μετά άρχισε μεν να μειώνεται σταδιακά και σήμερα το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας είναι 19% και είναι το μεγαλύτερο που συναντάται αυτή τη στιγμή στις χώρες της ΕΕ. Φυσικά η “μείωση” της ανεργίας τα τελευταία χρόνια δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε υποτιθέμενη «ανάπτυξη» ή στα προγράμματα που κατά καιρούς προκηρύσσονται, αλλά οφείλεται κυρίως σε εποχική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία.
Και τίθεται λοιπόν το ερώτημα, κατά πόσο ευσταθεί το σκεπτικό ότι οι προϋποθέσεις για την χορήγηση επιδόματος τακτικής ανεργίας είναι οι ίδιες με εκείνες της δεκαετίας του ‘90, όταν οι σημερινές συνθήκες εργασίας είναι χειρότερες, η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, καθημερινά απολύονται εργαζόμενοι, μειώνονται οι μισθοί και καταργούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα;

6. Το χρονικό διάστημα που αρχικά απασχολούμασταν ήταν 8 μήνες ώστε ελάχιστοι συνάδελφοί μας να μπορέσουν να επιδοτηθούν μέχρι να βρουν ξανά εργασία. Ακόμα όμως και με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις με συνολικά 300 ένσημα, εάν γινόταν ορθή κατανομή των μηνών εργασίας στα 2 τελευταία ημερολογιακά έτη πριν την απόλυση, τότε όλοι οι εργαζόμενοι των κοινωφελών προγραμμάτων θα θεμελίωναν το δικαίωμα στην χορήγηση επιδόματος τακτικής ανεργίας.

7. Ήδη έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την άδικη και παράλογη κατάσταση όπου αν και παράγουμε την αντίστοιχη εργασία με τους υπόλοιπους μόνιμους και συμβασιούχους συναδέλφους μας χαρακτηριζόμαστε ως “ωφελούμενοι” ενώ είμαστε εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουμε ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα και αμειβόμαστε με τον κατώτατο μισθό, παρόλο που το Σύνταγμα και το εργατικό δίκαιο προβλέπουν ίση αμοιβή για ίση εργασία. Προς ίδια κατεύθυνση, όμως, έχουμε υποχρεωθεί να οδεύουμε τα τελευταία χρόνια οι ίδιοι και ως άνεργοι, όπου ενώ έχουμε εργαστεί χρονικά το ίδιο διάστημα με άλλους συναδέλφους, οι περισσότεροι να στερούμαστε του δικαιώματος της επιδότησης τακτικής ανεργίας μόλις απολυθούμε, χωρίς να έχουμε κανέναν οικονομικό πόρο μέχρι να βρούμε νέα εργασία.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

α) Ποιος είναι ο λόγος που δεν προσμετρούνται τα ένσημα των 2 τελευταίων μηνών εργασίας πριν την απόλυση ενός εργαζόμενου για την συγκέντρωση των 80 ενσήμων του τελευταίου ημερολογιακού έτους που απαιτούνται σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα;

β) Ποιος είναι ο λόγος που τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν μετατράπηκαν από 5μηνα σε 9μηνα, αλλά περιορίστηκαν σε συμβάσεις των 8 μηνών;

γ) Γιατί δεν υπογράφτηκε ποτέ σύμβαση κοινωφελούς εργασίας πριν από τον μήνα Σεπτέμβριο;

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.