Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή εργασία

Κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή εργασία

Ηράκλειο | 09/11/2019 - 01:11
Κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή εργασία
Συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή εργασία καθώς δεν μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας και να λάβουν το επίδομα.

Μάλιστα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, την ερχόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις 19:οο, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και στην Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίοι προσληφθήκαμε βάσει της υπ’ αριθμόν 8/2018 Δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, στις 24/10 πραγματοποιήσαμε στάση εργασίας και συγκεντρωθήκαμε στον ΟΑΕΔ όπου ακολούθησε συνάντηση με τον διευθυντή του ΟΑΕΔ Ηρακλείου κ. Πάγκαλο Ιωάννη. Στην συζήτηση που είχαμε με τον κ. Πάγκαλο, θέσαμε το βασικό αίτημα της κινητοποίησής μας, το οποίο είναι η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο οποίο ο κος Πάγκαλος δήλωσε αναρμόδιος για την αλλαγή των προϋποθέσεων για την ένταξή μας στο ταμείο ανεργίας μετά τη λήξη των συμβάσεων μας και ζήτησε να του καταθέσουμε το αίτημα μας ώστε να το προωθήσει στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ και στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αλλαγή των προϋποθέσεων ένταξης στο ταμείο ανεργίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις διότι:

1. Είμαστε εργαζόμενοι που απασχοληθήκαμε όλοι για 12 μήνες και παρ’ όλ’ αυτά, μετά την απόλυσή μας, όσοι δεν έχουμε επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν, αυτόματα αποκλειόμαστε του δικαιώματος αυτού.
2. Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) και ως εκ τούτου μετά τη λήξη των συμβάσεων τους καθίσταται αδύνατη η επιβίωση τους χωρίς τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας.
3. Το υποτυπώδες βοήθημα των 240€ που δίνεται έπειτα από την τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ, σε όσους δεν χορηγείται το επίδομα τακτικής ανεργίας, είναι τουλάχιστον υποτιμητικό και αποτελεί κοροϊδία, αφού είναι σαφές ότι με το ποσό των 2,67€/μέρα κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει.
4. Η κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι σήμερα, έχει προκύψει από τακτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αφού σκοπίμως έχουν δημιουργηθεί προγράμματα απασχόλησης για την εικονική και μόνο αντιμετώπιση της ανεργίας (π.χ. voucher, κοινωφελή προγράμματα και παλαιότερα τα stage), που το μόνο που κάνουν είναι να την ανακυκλώνουν και να κρατούν σε ομηρία τους εργαζόμενους.
Έννοιες του τύπου «Κατάρτιση ωφελουμένων» ή «Πιστοποίηση ανέργων» αποτελούν απλά τεχνάσματα για να χρησιμοποιείται ο όρος “ωφελούμενοι” και να συνεχίζεται η οικονομική συνεργασία του ΟΑΕΔ με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η απασχόληση μέσω προγραμμάτων voucher δεν παρέχει στους εργαζόμενους τα συντάξιμα ένσημα που δικαιούνται. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που ενώ απασχολήθηκαν επί 2 συναπτά έτη σε 2 διαφορετικά όμως προγράμματα, δεν θεμελιώνουν το δικαίωμα της τακτικής επιδότησης, αφού εμφανίζουν συντάξιμα ένσημα λιγότερα των ημερών εργασίας τους.

5. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα από το έτος 1998 έως και το έτος 2008, μειωνόταν σταδιακά και από περίπου 12% το 1998 έφτασε λίγο χαμηλότερα από 8% το 2008. Από το 2009 όμως και μετά άρχισε ταχύτατα να αυξάνεται και έφτασε περίπου 28% το 2014. Από το 2015 και μετά άρχισε μεν να μειώνεται σταδιακά και σήμερα το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας είναι 19% και είναι το μεγαλύτερο που συναντάται αυτή τη στιγμή στις χώρες της ΕΕ. Φυσικά η “μείωση” της ανεργίας τα τελευταία χρόνια δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε υποτιθέμενη «ανάπτυξη» ή στα προγράμματα που κατά καιρούς προκηρύσσονται, αλλά οφείλεται κυρίως σε εποχική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία.
Και τίθεται λοιπόν το ερώτημα, κατά πόσο ευσταθεί το σκεπτικό ότι οι προϋποθέσεις για την χορήγηση επιδόματος τακτικής ανεργίας είναι οι ίδιες με εκείνες της δεκαετίας του ‘90, όταν οι σημερινές συνθήκες εργασίας είναι χειρότερες, η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, καθημερινά απολύονται εργαζόμενοι, μειώνονται οι μισθοί και καταργούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα;

6. Το χρονικό διάστημα που αρχικά απασχολούμασταν ήταν 8 μήνες ώστε ελάχιστοι συνάδελφοί μας να μπορέσουν να επιδοτηθούν μέχρι να βρουν ξανά εργασία. Ακόμα όμως και με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις με συνολικά 300 ένσημα, εάν γινόταν ορθή κατανομή των μηνών εργασίας στα 2 τελευταία ημερολογιακά έτη πριν την απόλυση, τότε όλοι οι εργαζόμενοι των κοινωφελών προγραμμάτων θα θεμελίωναν το δικαίωμα στην χορήγηση επιδόματος τακτικής ανεργίας.

7. Ήδη έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την άδικη και παράλογη κατάσταση όπου αν και παράγουμε την αντίστοιχη εργασία με τους υπόλοιπους μόνιμους και συμβασιούχους συναδέλφους μας χαρακτηριζόμαστε ως “ωφελούμενοι” ενώ είμαστε εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουμε ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα και αμειβόμαστε με τον κατώτατο μισθό, παρόλο που το Σύνταγμα και το εργατικό δίκαιο προβλέπουν ίση αμοιβή για ίση εργασία. Προς ίδια κατεύθυνση, όμως, έχουμε υποχρεωθεί να οδεύουμε τα τελευταία χρόνια οι ίδιοι και ως άνεργοι, όπου ενώ έχουμε εργαστεί χρονικά το ίδιο διάστημα με άλλους συναδέλφους, οι περισσότεροι να στερούμαστε του δικαιώματος της επιδότησης τακτικής ανεργίας μόλις απολυθούμε, χωρίς να έχουμε κανέναν οικονομικό πόρο μέχρι να βρούμε νέα εργασία.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

α) Ποιος είναι ο λόγος που δεν προσμετρούνται τα ένσημα των 2 τελευταίων μηνών εργασίας πριν την απόλυση ενός εργαζόμενου για την συγκέντρωση των 80 ενσήμων του τελευταίου ημερολογιακού έτους που απαιτούνται σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα;

β) Ποιος είναι ο λόγος που τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν μετατράπηκαν από 5μηνα σε 9μηνα, αλλά περιορίστηκαν σε συμβάσεις των 8 μηνών;

γ) Γιατί δεν υπογράφτηκε ποτέ σύμβαση κοινωφελούς εργασίας πριν από τον μήνα Σεπτέμβριο;

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Μοίρες: Συνελήφθη και 2ος μαθητής με μαχαίρι στην κατοχή…

Και οι δύο ανήλικοι πέρασαν το κατώφλι του Εισαγγελέα και έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι

Χάθηκε η «Μικρούλα» και αναζητείται

Ώρες αγωνίας για τους ιδιοκτήτες που την αναζητούν

Αγωνία για τους επιβάτες της πτήσης Αθήνα - Ηράκλειο

Θρίλερ στον αέρα, αεροσκάφος δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο Ηράκλειο

Νέα αναβολή πήρε ο 42χρονος για το μαχαίρωμα

Απολογείται την Παρασκευή

Μοίρες: Πήγε να σφάξει την κότα και μαχαιρώθηκε

Τραυματίστηκε σοβαρά και θα υποβληθεί σε επέμβαση

Διακοπή ρεύματος το Σάββατο στο χώρο του λιμένα Ηρακλείου

Λόγω εργασιών συντήρησης στον υποσταθμό

Κακοκαιρία «Βικτώρια»: Έπεσε χαλάζι, πλημμύρισαν σπίτια,…

«Βροχή» προβλημάτων σε Τυμπάκι και Κόκκινο Πύργο από την καταρρακτώδη βροχή

Μαθητής έβγαλε όπλο σε σχολείο της Μεσαράς

Στην θέα και μόνο του όπλου, προκλήθηκε αναστάτωση

Κακοκαιρία «Βικτώρια»: Καταρρακτώδης βροχή στο Ηράκλειο…

Μία καραμπόλα και ένα τροχαίο με λεωφορείο, με διαφορά λίγων λεπτών

Αυτοί είναι οι δρόμοι του τρόμου στην «άγρια» Κρήτη

Διαδρομές μια ανάσα από χαράδρες και γκρεμούς που προκαλούν ίλιγγο και οδηγοί τουριστικών πούλμαν που με «χειρουργικές» κινήσεις ξεπερνούν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Νεκρός άντρας στο Ηράκλειο - Στο σπίτι ήταν και ο δεμένος…

Αστυνομία και ΕΚΑΒ άμεσα στο σημείο

Οβίδα μέσα σε λιόφυτο - «Από θαύμα δεν τη χτύπησε η φρέζα»

Πυροτεχνουργοί έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν το "εκρηκτικό" εύρημα

Σύντομη περιπέτεια για 3χρονο με μηνιγγίτιδα

Το παιδάκι νοσηλεύτηκε στο Βενιζέλειο

Έτσι θα κυκλοφορούν οι ντελιβεράδες, μετά το σοβαρό τροχαίο

Δόθηκαν τα πράσινα γιλέκα στους διανομείς

«Τρελή» καταδίωξη: Λύθηκε το μυστήριο με τα χρυσαφικά

Που οδήγησαν τα στοιχεία της αστυνομίας;

Το Ηράκλειο τίμησε τον Άγιο Μηνά- Με λαμπρότητα ο εορτασμός…

Με κατάνυξη οι πιστοί άναψαν ένα κερί και προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου

Ζητούμενο η άμεση υλοποίηση του Κλειστού Γυμναστηρίου…

Οι βουλευτές τονίζουν ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση

Κνωσανό Φαράγγι: Η πηγή που σε οδηγεί απευθείας στον… παράδεισο

Ένας «Παράδεισος» μια «ανάσα» από το Ηράκλειο

«Βούλιαξε» ο δρόμος στην Αμμουδάρα - Πως γίνεται η κυκλοφορία;

Έκλεισε ο δρόμος στην Αμμουδάρα Ηρακλείου λόγω καθίζησης που προκλήθηκε από βλάβη, με αποτέλεσμα τα συνεργεία να δουλέψουν πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Άγιος Μηνάς: Το Ηράκλειο γιορτάζει και τιμά τον πολιούχο…

Λαμπρές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Μηνά ενώ F-16 θα “σκίσουν” τον ουρανό του Ηρακλείου, στη Χάρη του Αγίου

Βελούλι: Το Κρητικό χωριό των προσφύγων, που… «εξαφανίστηκε»

Το ιστορικό χωριό Βελούλι «χάνεται» στο πέρασμα των χρόνων

Πήγε να τη χτυπήσει και μαχαίρωσε το σύντροφό της

Την έσωσε ο 12χρονος γιος της όταν προσπάθησε να τη βιάσει

Φωτιά σε διαμέρισμα από…τηγάνι

"Λαχτάρησε" ένα ζευγάρι- Μικρές ζημιές

Η τραγική φιγούρα του αδερφού…

Θλίψη στην τοπική κοινωνία

Παραμένει άστεγος εδώ και 22 χρόνια

Ο κ. Ντίνος έχει βρεθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας μας

Νεκρός άνδρας στο Τυμπάκι

Η αστυνομία εκλήθη και μετέβη άμεσα στο σημείο

Φωτιά σε υπαίθριο πάρκινγκ στο Ηράκλειο

Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

«Τρελή» καταδίωξη στους δρόμους του Ηρακλείου

Πρόλαβε να "ξεφορτωθεί" τα χρυσαφικά

Νεκρός 34χρονος – Τον βρήκε η αδελφή του

Τραγική φιγούρα η αδερφή του που τον εντόπισε πρώτη

Ζωή μέσα σε… χαρτόκουτες - Το δράμα ενός αστέγου

Μια περίπτωση ανθρώπου που ζει κάτω από μία γέφυρα και προκαλεί θλίψη

Έκρηξη σε διαμέρισμα - Είχε «άγιο» η οικογένεια

Αρκετές οι υλικές ζημιές - Κάηκαν ντουλάπια, έσπασαν τζάμια και τηλεόραση

Στη φυλακή ο 54χρονος για τις ληστείες των σούπερ μάρκετ

Μετά την απολογία του οδηγήθηκε στη φυλακή

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη: Με μία καραμπίνα έβαλε τέλος…

Το άψυχο σώμα του βρήκε η μητέρα του

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Ζεσταίνεται» η αγορά

Μικρή ανάκαμψη στην αγοραστική κίνηση – Να μειωθούν οι φόροι ζητούν οι πρατηριούχοι

Συγκλονιστικοί μαθητές από 20 έως 60 ετών και οι σπουδαίες…

Η εκπομπή «Ώρα Αιχμής» με μια απευθείας σύνδεση για μια και πλέον ώρα ταξίδεψε τους τηλεθεατές στον μαγικό κόσμο της εκπαίδευσης

Στον αέρα το πρόγραμμα «Μαθητεία»; Τι καταγγέλουν οι μαθητές

Παραιτήθηκαν από την εργασία τους και το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει

Στα χέρια της αστυνομίας ο ληστής των Σούπερ Μάρκετ

Συνελήφθη ο ληστής των Σούπερ Μάρκετ – Πρόκειται για έναν 54χρονο άνδρα

Αmber alert από το “Χαμόγελο του Παιδιού” για την 18χρονη μητέρα

Έμενε μόνιμα στο Ασήμι -Αγωνία η οικογένεια

Πάλευε 37 ώρες στη θάλασσα και επιβίωσε με ζαχαρωτά

Χάθηκε στη Φολέγανδρο και βρέθηκε ανοιχτά του Ηρακλείου

Τροχαίο: Οδηγούσε μεθυσμένος και ενεπλάκη σε ατύχημα

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Ηρακλείου

Υδραυλικός από την Κρήτη έγινε... ζωγράφος!

Ζωγραφίζει πορτρέτα του Ψαραντώνη και του Καζαντζάκη

18χρονη αγνοούμενη: «Να μου πει μαμά ζω» – Η κραυγή αγωνίας…

Η δραματική έκκληση τη μαμάς της αγνοούμενης Εσπεράντζα Μουσταφά

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.