Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΗ κρίση «χτύπησε» και την Παιδεία

Η κρίση «χτύπησε» και την Παιδεία

Κρήτη | 22/03/2019 - 01:34
Η κρίση «χτύπησε» και την Παιδεία
Χαμηλές εκπαιδευτικές δαπάνες για την Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε.

Μειωμένη εκπαιδευτική δαπάνη παρουσιάζει η Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη που παρουσιάζουν χώρες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, όπως καταδεικνύει έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της Eurostat και έχει τίτλο “Εκπαίδευση στην Ελλάδα: Κρίση και εξέλιξη της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης”, ύστερα από μια περίοδο ισχυρής επέκτασης της δημόσιας εκπαιδευτικής δαπάνης (2000-2008), υπήρξαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης σημαντικές περικοπές, με αποτέλεσμα η συνολική δημόσια εκπαιδευτική δαπάνη, σε πραγματικές τιμές, να επανέλθει το 2016 στο επίπεδο των αρχών της δεκαετίας του 2000 ως ποσοστό του ΑΕΠ και ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης.

Η αποζημίωση των εργαζομένων στην εκπαίδευση για το διάστημα από το 2000 έως το 2016 αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εκπαιδευτικής δαπάνης, καταγράφοντας το μεγαλύτερο μερίδιο (83%) το 2008, στο τέλος δηλαδή της περιόδου δημοσιονομικής επέκτασης, πριν την έναρξη της κρίσης. Για το σύνολο της εκπαιδευτικής δαπάνης, η δαπάνη για σχολικά κτήρια, υποδομές κ.ά. αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εκπαιδευτικής δαπάνης που έλαβε τις μεγαλύτερες τιμές της στην αρχή (πάνω από το 15% το 2000-2005) και στο τέλος (11-12% το 2013-2016) της υπό εξέτασης περιόδου.

Ειδικότερα, η συνολική εκπαιδευτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ κυμάνθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο (2000-2016) μεταξύ 3,5% και 4,6%, καταγράφοντας αύξουσα πορεία από το 2007 ως το 2013, όταν προσέγγισε το 4,6%, ενώ μειώθηκε το 2014-2016 στο 4,3%. Την περίοδο πριν από την κρίση (2001-2009) η συνολική δαπάνη για την εκπαίδευση αυξήθηκε με ρυθμό μικρότερο από την αύξηση του ΑΕΠ της ίδιας περιόδου, καθώς η σωρευτική αύξηση της εκπαιδευτικής δαπάνης ανήλθε σε 15%, ενώ η μεγέθυνση του ΑΕΠ ήταν 20,9%.

Μετά την έναρξη της κρίσης, η συνολική μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών ήταν σωρευτικά μικρότερη από τη μείωση του ΑΕΠ (-7% έναντι -18,3% μεταξύ 2010 και 2016). Η συνολική εκπαιδευτική δαπάνη, ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης μεταξύ 2000 και 2016, κυμάνθηκε από 7,4% (το 2008 και το 2013) έως 9,2% (το 2005). Το 2016, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 8,6%, στο ύψος δηλαδή που βρισκόταν το 2004.

Παράλληλα, στη διάρκεια της κρίσης σημειώθηκε σημαντική μετατόπιση της δημόσιας δαπάνης από τη δευτεροβάθμια - κυρίως - προς την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η σύνθεση της δημόσιας εκπαιδευτικής δαπάνης μεταβλήθηκε, καθώς σημειώθηκε αύξηση του μεριδίου που αφορά στους μισθούς των εργαζομένων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε βάρος των άλλων κατηγοριών δαπάνης (λειτουργικών δαπανών, υποδομών κ.λπ.).

Αναλυτικότερα, το μερίδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μειώθηκε κατά 8% την περίοδο της κρίσης (από 38% το 2008 σε 30% το 2016), ενώ της πρωτοβάθμιας και προσχολικής αυξήθηκε.

Σύγκριση με άλλες χώρες

Η συνολική δημόσια εκπαιδευτική δαπάνη στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες, ως ποσοστό του ΑΕΠ και της συνολικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης, υστερεί διαχρονικά έναντι των χωρών της Ευρώπης, ακόμα και χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η δαπάνη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ κινείται στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Γενικά, η συνολική εκπαιδευτική δαπάνη στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2000-2016, κυμάνθηκε μεταξύ 3,6% και 4,6% και υπολείπεται διαχρονικά του μέσου όρου της δαπάνης των χωρών της Ε.Ε. (από 4,7% έως 5,3%) και της Ευρωζώνης (από 4,6% έως 5%) την ίδια περίοδο.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον κ. Μανόλη Μπελαδάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης‘’ και πρόεδρο Ελεγκτικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος σχολίασε τη χαμηλή εκπαιδευτική δαπάνη της χώρας μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ουσιαστικά, είναι κοινώς γνωστό - δε χρειαζόταν η έρευνα του ΙΟΒΕ - πως στην Ελλάδα οι δαπάνες που δίνονται στην Παιδεία είναι αισθητά μικρότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αυτό δείχνει ως χώρα τη σημασία που δίνουμε στον πιο ευαίσθητο χώρο μετά την Υγεία, που είναι ο χώρος της Παιδείας. Τα τελευταία χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο η κρίση και ένα μεγάλο ποσοστό των δαπανών έχει μεταβιβαστεί σε προγράμματα της Ε.Ε. και του ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το 90% των προσλήψεων των αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι μέσω ΕΣΠΑ και δεν έχουμε καμία θεαματική εξέλιξη σε επίπεδο υποδομών και πολύ λιγότερο βελτιώνονται σε σχέση με τη λειτουργικότητα και την αισθητική τους. Τα σχολεία μας δε διαθέτουν ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια παρά μόνο λίγα είναι εκείνα που διαθέτουν εργαστήρια υπολογιστών και αυτά συνήθως δημιουργούνται υπό προϋποθέσεις. Οι εκπαιδευτικοί είναι πάρα πολύ κάτω από τον μέσο όρο σε σχέση με τις αμοιβές τους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως βρισκόμαστε σ’ ένα υψηλό επίπεδο που παρέχουν οι εκπαιδευτικοί μας σε σύγκριση με τους εκπαιδευτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και βάσει των μετρήσεων που γίνονται στη βάση των επιδόσεων των παιδιών, αλλά και σε σχέση με την κατάρτιση που έχουν οι εκπαιδευτικοί. Είμαστε όμως πολύ πίσω σε σχέση με τις αμοιβές. Η κρίση είναι ίσως μια καλή δικαιολογία. Η κοινωνία καλείται να απαντήσει και να λειτουργήσει με όρους του μέλλοντος. Τα παιδιά αυτά θα είναι οι επιστήμονες του μέλλοντος και η εκπαίδευση θα πρέπει να μην υστερεί ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά».

 

ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ

Μειώνεται ο μαθητικός πληθυσμός

Συνεχίζοντας ο κ. Μπελαδάκης τόνισε ότι «ο μαθητικός πληθυσμός μειώνεται αισθητά. Η μείωση αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Ο ένας παράγοντας είναι πως αμέσως με την κρίση ένας μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών, αλλοδαπών δηλαδή που ζούσαν στην Ελλάδα, έφυγαν από τη χώρα μας και άρα από τα δημόσια σχολεία. Ο δεύτερος παράγοντας είναι πως η παραγωγική γενιά της Ελλάδας έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό και άρα δε γεννά. Η κρίση επηρέασε τις γεννήσεις. Η ελληνική οικογένεια δεν κάνει πλέον δύο ή τρία παιδιά, ενώ μειώθηκαν οι γάμοι».

Τα τελευταία χρόνια, μετά και τη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ στη διάρκεια της κρίσης και τη σχετικά μικρότερη μείωση της εκπαιδευτικής δαπάνης, η συνολική δημόσια εκπαιδευτική δαπάνη στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 4,6% το 2013 έως 4,3% το 2016), είναι μεγαλύτερη από εκείνη χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως της Ισπανίας (με 4,4% το 2010 και 4% το 2016) και της Ιταλίας (4,4% το 2010 έως 3,9% το 2016), και βρίσκεται στο ίδιο περίπου επίπεδο με εκείνη της Γερμανίας (4,4% το 2010 έως 4,2% το 2016). Είναι όμως μικρότερη συγκρίνοντάς τη με χώρες της πρώην Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως της Εσθονίας (5,9%), της Λετονίας (5,5%), της Λιθουανίας (5,2%), της Ουγγαρίας (4,9%), της Πολωνίας (5%), της Κροατίας (4,8), της Σλοβενίας (5,6%), και των σκανδιναβικών χωρών.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η δαπάνη για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., κατανέμεται περισσότερο στην τριτοβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και λιγότερο στη δευτεροβάθμια, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ περισσότερο συγκεντρωμένη στο κεντρικό κράτος, έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ποσοστό της δαπάνης για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με 1,4% του ΑΕΠ (το 2016), βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της αντίστοιχης δαπάνης στην Ε.Ε. (1,5%) και στον μέσο όρο της Ευρωζώνης (1,4%). Ωστόσο, το ποσοστό της δαπάνης για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1,3% του ΑΕΠ για το 2016) βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο τόσο της Ε.Ε. (1,9%), όσο και της Ευρωζώνης (2%). Όσον αφορά στην τριτοβάθμια, το ποσοστό ανέρχεται στο 0,8% του ΑΕΠ (2016), λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (0,7%) και της Ευρωζώνης (0,7%).

Σχετικά με την ιδιωτική δαπάνη, τα στοιχεία της μελέτης καταδεικνύουν ότι η επίπτωση της κρίσης ήταν αναλογικά μεγαλύτερη από ό,τι εκείνη για τη δημόσια δαπάνη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Ξυπνούν… μνήμες από τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Σήμερα η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης – Στο εδώλιο η αναισθησιολόγος

Συγκλονιστικά στοιχεία: 10 νέα ελαιόδεντρα φυτεύονται το…

Στοιχεία - σοκ για τον ελαιοπαραγωγικό τομέα στην εκπομπή «60 λεπτά στην ύπαιθρο»

Κρητικοί 30άρηδες και ακόμη στα… παιδικά δωμάτια

30 ετών και δεν έχουν… αποχωριστεί την «αγκαλιά» της μαμάς

«Καμίνι» από σήμερα η Κρήτη - Ποια θα είναι η πιο καυτή μέρα…

Αναλυτικά ο καιρός - Συνθήκες καύσωνα στην Κρήτη

«Μαμά φτάσαμε, όλα καλά» - Τέλος για για την πτήση τρόμου…

Μετά από 12 ώρες ταλαιπωρίας οι επιβάτες από την Κρήτη έφτασαν στον προορισμό τους

Σοβαρό τροχαίο στο Ρέθυμνο – Ηλικιωμένη εγκλωβίστηκε…

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ

Βάζουν ζάχαρη στο κρασί τους με ευλογίες της Ε.Ε - Για ποια…

«Ας είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναβάλουμε οργανωμένα ως χώρες του Νότου το αίτημα να αναγράφουμε στα μπουκάλια μας ότι δε χρησιμοποιούμε ζάχαρη για την παραγωγή…

Κυκλοφορούσε με μισό κιλό χασίς

Συνελήφθη στη χερσόνησο 23χρονος

Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο

Στην περιοχή της Ζάκρου

Φωτιά σε κάδο απορριμμάτων

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Μάζευαν μαλοτήρα και θα καταλήξουν στα Δικαστήρια

Με 24 κιλά μαλοτήρα «πιάστηκαν» 5 άτομα στα Χανιά

Το 7ο Λύκειο δεν θα θα ανακοινώσει τους αριστούχους του

Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ

Το "πάλεψε" ο Βροντάκης αλλά τον σταμάτησαν οι άνεμοι στην…

Ο Βασίλης πέτυχε τον σκοπό του και είναι νικητής

Πάρκαρε όπου θέλεις ο δρόμος σου ανήκει (φωτο)

Δύσκολο να βρει κανείς πάρκινγκ τη σήμερον ημέρα, ειδικά όταν βιάζεται.

«Γαλάζια Σημαία» για 6η συνεχή χρονιά στην παραλία Καστρί…

Βράβευση στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος

Ο καιρός στην Κρήτη: Πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Δείτε την πρόγνωση και στους τέσσερις νομούς

Φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία

Αναστάτωση από τις φλόγες

Γιατί όχι «Λευκές Νύχτες» σε όλη την Κρήτη;

Για μια βραδιά το καλοκαίρι μουσεία, πολιτιστικά και ερευνητικά ιδρύματα είναι ανοικτά όλη νύχτα και γίνονται εκδηλώσεις

Ξεκίνησε o ψεκασμός κατά του δάκου – Ποιες είναι οι πρώτες…

Που θα γίνουν ψεκασμός για το δάκο και ποιες περιοχές εξαιρούνται;

Αίθριος καιρός και σήμερα στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Μαριλίζα Σηφάκη: «Μένω στον δρόμο με ένα μωρό στην αγκαλιά»

«Νιώθω αδικημένη» δήλωσε η Ρεθυμνιώτισσα λιμενικός στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”

Εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους μετά από τροχαίο

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ τα ξημερώματα

Πολύωρη η μάχη με τις φλόγες – Δύσκολη η χθεσινή νύχτα…

Είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρεις φωτιές

Τα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες

Δύο περιστατικά στα Χανιά μέσα σε μία ώρα

Συννεφιά και σήμερα στην Κρήτη – Άστατος ο καιρός στην…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

1.761 τροχονομικές παραβάσεις το τελευταίο τετραήμερο

Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 4.591 οχήματα

Τουρίστρια τα… «έφτυσε» στο μονοπάτι του Μπάλου

ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική στο σημείο

Άγνωστος “φυλακίζει” πρόβατα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο…

Πρωτοφανής καταγγελία από τη Ζωόφιλη Δράση

Κόρη Μίκη Θεοδωράκη: «Ο μπαμπάς είναι πολύ άρρωστος, δεν…

«Κάνει ντρίμπλα στον θάνατο κάθε φορά» αναφέρει η κόρη του Μαργαρίτα

Αγίου Πνεύματος: Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στην…

Πλησιάζει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Κατρακυλά η τιμή της ντομάτας - Δεκάδες τόνοι στα αζήτητα

Τι συμφωνήθηκε για την αντιμετώπιση της Tuta Absoluta - Ώρα μηδέν για τη ναυαρχίδα των κηπευτικών προϊόντων

Επί ποδός η Τροχαία για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας

Η φωτιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική

Διερευνώνται οι συνθήκες που την προκάλεσαν

Μηχάνημα 4 εκατ. ευρώ στο ΠΑΓΝΗ - Πολύτιμο δώρο για τους…

Με το μηχάνημα PET/CT, οι καρκινοπαθείς, κυρίως, γλιτώνουν πλέον τα ψυχοφθόρα και πανάκριβα ταξίδια εκτός Κρήτης

Δημοτικές εκλογές 2019: Η επανακαταμέτρηση έφερε διπλή ανατροπή

Οι παρατάξεις Λαμπρινού και Σισαμάκη έχουν από μία αλλαγή προσώπου στα έδρανα της Λότζιας

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.