Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Η ΔΕΗ πιεζει όσους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς- Αυξάνουν τα χρέη των Κρητικών

Η ΔΕΗ πιεζει όσους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς- Αυξάνουν τα χρέη των Κρητικών

Ηράκλειο | 09/03/2017 - 13:31
Η ΔΕΗ πιεζει όσους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς- Αυξάνουν τα χρέη των Κρητικών
«Μάζεψαν» από τη ΔΕΗ τα περί πρόσληψης εισπρακτικών εταιρειών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μετα τη βόμβα που έριξε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Ο κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης έκανε λόγο για «αποφασιστικές μεθόδους» προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα κατά 10%, προαναγγέλλοντας την πρόσληψη επιχείρησης που θα αναλάβει το εν λόγω έργο.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, η ΔΕΗ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει η συλλογή των οφειλών μέσω εταιρειών είσπραξης, αν και επιβεβαίωσε πως θα προσχωρήσει, εντός των επόμενων ημερών, σε τιτλοποίηση των χρεών που εχουν οι πελάτες προς την επιχείρηση, συνεργαζόμενη με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως Bank of America, Deutsche Bank, HSBC για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως εξηγούσαν στελέχη της ΔΕΗ στο protothema.gr, πρόκειται για διαδικασία «ασφάλισης» των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την οποία μπορεί η ΔΕΗ να πάρει άμεσα ρευστότητα, χωρίς να δίνουν περαιτέρω  πληροφορίες. Αναφορικά με την εταιρεία που θα προσληφθεί θα έχει ρόλο συμβούλου και θα καταθέσει προτάσεις για το πως μπορεί να βελτιωθεί η είσπραξη.

Ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στη Βουλή χθες, Τετάρτη, εξέφρασε την πρόθεση της διοίκησης να προσλάβει εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία ως σύμβουλο για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ. Όπως επισήμανε τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πελατών της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί στα 2,6 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2015.

«Η πολιτική μας με τα ληξιπρόθεσμα έγιναν με διευκολύνσεις, πιέσεις σε μεγαλύτερους οφειλέτες που αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Περίπου 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ χρωστάνε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ. Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα με ρευματοκλοπή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.

Σχετικά με τις οφειλές ανέφερε:

-Για χαμηλή και μέση τάση χρωστούν 1,650 δισ. ευρώ εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί 700 εκατ. ευρώ

-Το Δημόσιο χρωστά  100 εκατ. ευρώ και έχει ρυθμίσει τα 40 εκατ. ευρώ

-Για υψηλή τάση χρωστούν 345 εκατ. ευρώ και έχουν διακανονιστεί 60 εκατ. ευρώ

-Τα παραπάνω διαμορφώνουν χρέη 2,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων  έχουν διακανονιστεί 800 εκατ. ευρώ

-Ακόμη 500 εκατ. ευρώ από τους «τελικούς πελάτες», που είτε έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.α.), είτε άλλαξαν πάροχο αφήνοντας χρέη στη ΔΕΗ.

«Η πολιτική μας με τα ληξιπρόθεσμα έγινε μέχρι τώρα με τους τρόπους που έχετε διαπιστώσει, με διευκολύνσεις, με πιέσεις στους μεγαλύτερους οφειλέτες, πολλοί από τους οποίους αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή, αυτοί που χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ και είναι 85.000 άτομα, αυτοί χρωστούν 500 εκατομμύρια συνολικά, όχι μόνο για τη ΔΕΗ, ότι εισπράττουμε», υπογράμμισε στην αρμόδια επιτροπή ο κ. Παναγιωτακης, κηρύσσοντας τον «πόλεμο» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όπως ανέφερε «Αυτούς αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ και πρέπει να ξέρετε ότι σε πολλούς κόπηκε το ρεύμα. Στο 65% από αυτούς που κόπηκε το ρεύμα, επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα και αυτό είναι ένα ζήτημα γενικότερο, το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά σαν ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί ο άλλος έτσι αυθαίρετα να θεωρεί ότι μπορεί να δρα έτσι, αυτό είναι ρευματοκλοπή, όπως και να το κάνουμε».

Ο κ. Παναγιωτάκης, για τη μέθοδο είσπραξης των οφειλών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα προσλάβουμε εταιρία η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία, όπου έχουν συστήματα δικά τους, δεν πάει το μυαλό σας σε factory και αυτά, έχουν συστήματα δικά τους, που αναλύουν την πελατεία με βάση ιστορικά στοιχεία, έχουν λογισμικά με τα οποία αναλύουν την κατάσταση του κάθε πελάτη, με πολύ πιο -θα πω την έκφραση- σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί ό,τι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι η επιχείρηση θα ασχοληθεί και με άλλα προϊόντα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ότι θα αναπτύξει περισσότερο τη διεθνή της δραστηριότητα. «Έχουμε ένα ισχυρό brand name, μια ισχυρή παρουσία και θα αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ενεργειακή ολοκλήρωση και ιδιαίτερα την περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων και της Ιταλίας, που είναι η περιφερειακή ενεργειακή αγορά της Ε.Ε. που μας αφορά», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ και πρόσθεσε: «Ο στόχος μας είναι να καταστούμε εκ των leader σε αυτήν την αγορά. Προϋπόθεση βέβαια για αυτό -και εδώ αφορά και την πολιτική ηγεσία και το Κοινοβούλιο- είναι να δοθούν στη ΔΕΗ τα εργαλεία εκείνα με τα οποία θα μπορέσει να δράσει περισσότερο ως επιχείρηση και λιγότερο ως δημόσιος οργανισμός».

Στη μεγαλύτερη δυνατή χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για την πληρωμή των λογαριασμών από τους καταναλωτές στοχεύει η ΔΕΗ ΑΕ, όπως εξάλλου ανέφερε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης ενημερώνοντας σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής της Βουλής ενημερώθηκαν, επίσης, σχετικά με την προμήθεια υγρών καυσίμων για κάλυψη των αναγκών της ΔΕΗ Α.Ε. κατά το έτος 2017 και σχετικά με την ανάθεση της παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών μεταφοράς και επίδοσης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και ενημερωτικών επιστολών της ΔΕΗ ΑΕ, στην εταιρεία ΕΛΤΑ Α.Ε.

Αναφορικά με την προμήθεια των υγρών καυσίμων, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί δύο ειδών υγρά καύσιμα, το μαζούτ με χαμηλή περικεκτικότητα θείου το οποίο αφορά την τροφοδοσία των μεγάλων μονάδων της Κρήτης και ένα μέρος από τα νησιά και το δεύτερο είναι το ντίζελ που αφορά μεγάλο μέρος από τη νησιωτική χώρα, αλλά χρησιμοποιείται και ως υποβοηθητικό για τις εναύσεις των λιγνιτικών μονάδων, για τα ορυχεία και για τις χερσαίες μεταφορές.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, έγιναν δύο διαγωνισμοί, σύμφωνα με την πολιτική που έχει χαράξει η ΔΕΗ, πολιτική η οποία συνίσταται στη διεξαγωγή διεθνών μειοδοτικών διαγωνισμών ηλεκτρονικά και στη διενέργεια των μεταφορών από πλοία που ναυλώνονται από τη ΔΕΗ ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες. «Επετεύχθησαν και στις δύο περιπτώσεις πολύ ικανοποιητικοί διαγωνισμοί, με αρκετούς συμμετέχοντες, Έλληνες και ξένους, και τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά γιατί έχουμε πετύχει τις μικρότερες δυνατές τιμές σε σχέση με το παρελθόν», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ.

Στην Κρήτη

Οπως εχει επισημανθεί μέσα από το CretePlus.gr πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως χρωστούν οι Κρητικοί στη ΔΕΗ.

Οπως αναφέρει μάλιστα η Τηλεόραση Creta απο τον Απριλιο του 2016 εως τωρα εχουν γινει πανω απο 34.000 διακανονισμοι προκειμενου να αποπληρωθουν τα χρεη των καταναλωτων.

H οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν είχε σαν αποτέλεσμα πολλοι καταναλωτες να αφηνουν απληρωτους τους λογαριασμους της επιχειρησης για μεγαλο χρονικο διαστημα, προκειμενου να πληρωσουν αλλες υποχρεωσεις.

Χαρακτηριστικο ειναι μαλιστα το γεγονος πως μονο στο Ηρακλειο εχουν σταλει τουλαχιστον 1.000 εξωδικα. Ετσι η ΔΕΗ προκειμενου να πιεσει τους καταναλωτες να πληρωσουν τα χρεη τους, ξεκινησε την διαδικασια των διακανονισμων.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.