Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Φωτιά» πήραν τα ενοίκια στην Κρήτη

«Φωτιά» πήραν τα ενοίκια στην Κρήτη

Κρήτη | 05/04/2019 - 21:28
«Φωτιά» πήραν τα ενοίκια στην Κρήτη
«Εκτοξεύθηκαν» οι τιμές ακόμη και στις «φτηνές» περιοχές

Τιτάνιος άθλος για τον μέσο Ηρακλειώτη έχει αποδειχτεί η αναζήτηση ενοικίασης κατοικίας σε οικονομικές τιμές. Οι τιμές στις περισσότερες περιοχές της πόλης, ακόμη και στις “φθηνές”, σε διάστημα μικρότερο του 18μηνου έχουν “εκτοξευτεί”, αφού παρουσιάζουν αυξήσεις της τάξης του 25% και 30% (!), καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ακόμη και τη θεωρητικά “φθηνή” στέγη απλησίαστη για τη μέση οικογένεια μισθωτών ή μικροεπαγγελματιών! Ειδικά για μια τετραμελή οικογένεια που δε διαθέτει δικό της σπίτι και πρέπει να νοικιάσει ένα 4άρι ή έστω ένα σχετικά ευρύχωρο 3άρι για να έχει μια στέγη πάνω από το κεφάλι της, το κόστος κρίνεται απολύτως απαγορευτικό...


Αρκεί μόνο μια ματιά στις αγγελίες ενοικίασης σπιτιών για να καταλάβει κανείς για τι εκτίναξη τιμών μιλάμε. Για του λόγου το αληθές, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι πριν από δύο χρόνια η τιμή ενοικίασης για ένα μέτριας ποιότητας και παλαιότητας 3άρι διαμέρισμα (όχι εξοπλισμένο) 70-90 τ.μ. κυμαινόταν από 300 έως 400 ευρώ τον μήνα. Τώρα το ενοίκιο “εκτοξεύτηκε”, αφού σε αντίστοιχα τριάρια ξεκινά από 390 ευρώ και φτάνει τα 500, για ένα 4άρι 90-120 τ.μ. το ενοίκιο, που ξεκινούσε από 400-420 ευρώ προ διετίας, τώρα ξεκινά από 500 ευρώ και φτάνει... σε δυσθεώρητα ύψη. Βέβαια, όπως το απαιτεί ο νόμος της αγοράς, “ό,τι πληρώσεις θα πάρεις”.


Οι τιμές λοιπόν ξεφεύγουν ακόμα πιο πολύ όταν κανείς ζητά σπίτι σε καλή κατάσταση, νεόδμητο, ηλεκτρικά εξοπλισμένο και επιπλωμένο, όπου το ενοίκιο μπορεί να ξεπεράσει τα 700 ευρώ. Αν μάλιστα πρόκειται για λουξ διαμέρισμα σε καλή συνοικία ή στο κέντρο των πόλεων, τότε τα πράγματα εκτροχιάζονται, με το ενοίκιο να ξεπερνάει κατά πολύ τα 1.000-1.200 ευρώ τον μήνα. Και γεννάται τώρα το ερώτημα: Υπάρχουν τη σήμερον ημέρα, στην οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε, οικογένειες που τους περισσεύουν 1.000 ευρώ τον μήνα για να είναι σε θέση να νοικιάσουν έναν καλό σπίτι; Προφανώς η απάντηση είναι αρνητική, καθώς ελάχιστες οικογένειες έχουν τέτοιες οικονομικές δυνατότητες. Μην ξεχνάμε ότι οι αμοιβές παραμένουν καθηλωμένες εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ο μέσος μισθός είναι κάτω από 800 ευρώ καθαρά!


Να σημειωθεί βέβαια σε αυτό το σημείο ότι εκεί που τα παλιά καλά χρόνια οι αγγελίες ενοικίασης ήταν ιδιωτικές, τώρα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών αναθέτουν τη διαδικασία αναζήτησης υποψήφιου μισθωτή στα μεσιτικά γραφεία, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του μεσίτη να επιβαρύνει τον υποψήφιο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος. Έτσι, αν κάποιος νοικιάσει σπίτι π.χ. στα 400 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει δύο ενοίκια μπροστά (το ένα η εγγύηση), δηλαδή σύνολο 800 ευρώ στον ιδιοκτήτη, συν 200 ευρώ (μισό ενοίκιο) η πληρωμή του μεσίτη που του έδειξε το σπίτι, οπότε το κόστος αμέσως-αμέσως φτάνει τα 1.000 ευρώ!


Την αδυναμία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, τονίζοντας πως «δεν μπορεί οι αυξήσεις των ενοικίων να είναι ανακόλουθες των μισθών. Παράλληλα, όμως, και οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να αντιληφθούν την κατάσταση των νοικοκυριών, διότι πολλά θα βρεθούν σε δύσκολη θέση».

Φθηνά αλλά προβληματικά

Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, υπάρχουν και χαμηλότερες τιμές για να νοικιάσει κανείς σπίτι, αν φυσικά θέλει να μείνει σε ημιυπόγειο, παλιό κτήριο, με τις όποιες ατέλειες και πιθανά προβλήματα μπορεί να έχει στις εγκαταστάσεις του και σε αποκεντρωμένες περιοχές. Οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να βρει ένα 3άρι στα 300-350 ευρώ, αλλά το ερώτημα είναι: Τι σπίτι θα είναι αυτό;
Σε αρκετές πάντως δημοφιλείς περιοχές, τόσο της Κρήτης όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, τα ποσοστά της ανόδου είναι εντυπωσιακά, φτάνοντας ακόμη και το 43% όσον αφορά τα μισθώματα και το 11% ως προς τις τιμές αγοράς. Ωστόσο, η έλλειψη ρευστότητας σε όσους θα ήθελαν αυτή τη στιγμή μια στέγη, η υψηλή φορολογία και ο ΕΝΦΙΑ στρέφουν περισσότερους στη λύση του ενοικίου και άρα αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση στο κομμάτι των μισθώσεων.

H Airbnb εκτινάσσει τα ενοίκια

Σε όλο αυτό τον ανηφορικό δρόμο που τραβούν οι τιμές των ενοικίων, φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο και οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών ή το “φαινόμενο Airbnb”. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς σπιτιών, ειδικά σε περιοχές όπως τα Χανιά και το Ρέθυμνο, ενώ ακολουθεί το Ηράκλειο, με συνέπεια πολλοί να ψάχνουν σπίτι για μήνες και να μη βρίσκουν.
Το γεγονός της αύξησης των ενοικίων επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων-δικηγόρος Κώστας Αράπογλου. Ωστόσο, όπως τόνισε, «ήδη παρατηρείται μεταστροφή των ιδιοκτητών ακινήτων στον παλιό παραδοσιακό τρόπο ενοικίασης, με την αγορά βραχυπρόθεσμης μίσθωσης να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, γιατί ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης από εισοδηματίας μετατρέπεται σε ξενοδόχο».

Τους κάνουν ακόμα και έξωση

«Θα έλεγα πως η αύξηση που παρατηρείται κυμαίνεται συνήθως στο 10-12% σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο. Για τις αυξήσεις ευθύνονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στην αγορά της Κρήτης. Όλα έχουν να κάνουμε με τη ζήτηση και την προσφορά. Πολλοί μάλιστα είναι και εκείνοι που βγάζουν τους ενοικιαστές τους έξω για να βάλουν τα σπίτια τους σε βραχυχρόνια μίσθωση. Πέρα από τις οικογένειες που δε βρίσκουν σπίτι, τίθεται θέμα και με τους φοιτητές, που δεν έχουν πού να μείνουν και αναγκάζονται να καταλήγουν σε ξενοδοχεία», είπε η πρόεδρος των μεσιτών Ηρακλείου και ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη.

Δυσεύρετα, μικρά και πανάκριβα τα σπίτια στο Ρέθυμνο!

Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στο Ρέθυμνο με όνειρα και φιλοδοξίες για να ξεκινήσουν τη ζωή τους και προσγειώθηκαν σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Σπίτια δυσεύρετα, μικρά και πανάκριβα, διαθέσιμα μόνο για τη μη τουριστική περίοδο. Σε απόγνωση βρίσκονται οι φοιτητές, που ακόμα και μέσα στα λίγα χρόνια που βρίσκονται στην Κρήτη βλέπουν την κατάσταση να χειροτερεύει και το πηγάδι να μην έχει πάτο...
Αποθήκες και τρώγλες που με ένα βάψιμο γίνονται... “σπίτια” προς ενοικίαση. Σπίτια που στοίχιζαν 200 ευρώ τον μήνα και έχουν φτάσει σε ενοίκια άνω των 300 ευρώ. Μισθοί και ενοίκια αντιστρόφως ανάλογα. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπτώματα στην ενοικίαση ακινήτων στο Ρέθυμνο, με τους φοιτητές να αγανακτούν και να καταγγέλλουν πρακτικές ακόμα και μη κοπής καν αποδείξεων, όπως αναφέρει ο Νίκος, σπουδαστής του ΤΕΙ.
Η Ελεάννα, ομογενής φοιτήτρια από τη Γερμανία, ήρθε στο Ρέθυμνο για να σπουδάσει Ψυχολογία και εκεί τελείωσε το όνειρο... Καταγγέλλει ιδιοκτήτες που διαθέτουν σπίτια ανθυγιεινά για διαβίωση και οι οποίοι αναμένουν τους ενοικιαστές να τα επισκευάσουν και βέβαια με... εποχική διαμονή αντίστροφη του μαζικού τουρισμού, από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο.


Σπουδαστές που φεύγουν στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus, επιστρέφοντας, βρίσκουν το ίδιο σπίτι ακόμα και 100 ευρώ πιο ακριβό ανά μήνα, όπως καταγγέλλει ο Δημήτρης. Σπίτια μικρά, με ελλιπείς υποδομές, πανάκριβα και δυσεύρετα.
Απευθυνθήκαμε στους ειδικούς για μια εκτίμηση του πού οδεύει η κατάσταση με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Σίγουρα το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα μειώσει τα ακίνητα που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, όμως, όταν “σκάσει” πια αυτή η “φούσκα”, οι επιπτώσεις θα είναι ντόμινο...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Εντοπίστηκε οβίδα σε θάλασσα της Κρήτης

Περισυλλέχθηκε από άνδρες του λιμεναρχείου

Άνδρας έπεσε σε… χαντάκι βάθους τριών μέτρων

Επιχείρησε η πυροσβεστική

Πάλεψε για την ζωή της η Αμερικανίδα βιολόγος

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των αρχών – Αρκετές οι προσαγωγές

Πως σώθηκε από βέβαιο πνιγμό γυναίκα στην Ιεράπετρα;

Μεγάλη κινητοποίηση για την 70χρονη που παραλίγο να πνιγεί

Η νεκροψία θα αποσαφηνίσει τα αίτια του θανάτου της Suzanne…

Τα μέχρι τώρα στοιχεία στρέφουν τις αρχές στο ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας

Τους έκλεψαν τα αυτοκίνητα στη διάρκεια γαμήλιου γλεντιού

Οι γάμοι σε Σίσες Μυλοποτάμου και Ηράκλειο έληξαν άδοξα για δύο καλεσμένους

Τελευταίο μπάνιο για άντρα στον Άγιο Νικόλαο

Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του

Λήξη συναγερμού για την αγνοούμενη Κάθριν: Που εντοπίστηκε;

Η Γραμμή Ζωής επισημαίνει ότι η Βρετανίδα τουρίστρια είναι καλά στην υγεία της

Καύσωνας: Γιατί απαγορεύονται οι ψεκασμοί του δάκου;

Το καλοκαιρινό σκηνικό των τελευταίων ημερών είχε θετική επίδραση

Πρώην πρύτανης στην Κρήτη ο νέος υφυπουργός Παιδείας Βασίλης…

Είχε ταχθεί κατά του Σχεδίου "Γαβρόγλου" για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Κρήτη

Νέα υπόθεση εξαφάνισης: 10 ημέρες χωρίς σημείο ζωής από…

Χάθηκε από το Σίσι και αναζητείται

Τραγικό τέλος για την Αμερικανίδα βιολόγο – Εντοπίστηκε…

Εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα από το σημείο που εξαφανίστηκε

Ελεύθερος ο 18χρονος για το βιασμό της τουρίστριας

Από την πρώτη στιγμή δήλωνε αθώος

Καύσωνας στην Ιεράπετρα: Στους 44°C η αίσθηση - Τι πρέπει…

Ο υδράργυρος εκτοξεύεται και η Ιεράπετρα γίνεται «καμίνι» - Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα πρόληψης που πρέπει να πάρετε

Αυτή είναι η νάρκη που εξουδετερώθηκε στη Χερσόνησο (φώτο)

Μία από τις πιο θανατηφόρες γερμανικές νάρκες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου

Ποιοι Κρητικοί μπαίνουν στη Βουλή

Οι υποψήφιοι βουλευτές που μπαίνουν στη Βουλή

Ηλιοφάνεια και ζέστη σήμερα στην Κρήτη

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

«Μπούσουλας» για τις κάλπες - Πώς ψηφίζουμε την Κυριακή

Όλα έτοιμα για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκλογείς

Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κρήτη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι έρευνες για την…

Στην Κρήτη οι συγγενείς της – Δίνουν 50.000 ευρώ σε όποιον γνωρίζει κάτι

Αυτοκίνητα «άρπαξαν» φωτιά

Δύο περιστατικά κινητοποίησαν την πυροσβεστική

Καιρός: Στην Κρήτη 39°C στην Κρήτη και στην Θράκη... 4.500 κεραυνοί

Με το θερμόμετρο στα ύψη, αύριο στις κάλπες και μετά... παραλία

Έκλεψε ένα κολιέ αξίας 700 ευρώ αλλά… δεν πήγε μακριά

Στα χέρια των αρχών ένας 39χρονος

Σε ποια περιοχή της Κρήτης ο υδράργυρος έφτασε στο 40 και……

Δείτε τι δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Ο καιρός την ημέρα των εκλογών: «Καμίνι» η Κρήτη σήμερα…

Πώς θα προφυλαχθούμε από τον καύσωνα

Σεισμοί: Συχνά τα «4άρια» - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ένας σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ καταγράφεται κάθε 4 με 10 μέρες σε κάποια περιοχή της χώρας

Εξαφάνιση Σούζαν: Στην Κρήτη οι γιοι της Αμερικανίδας ψάχνοντας…

Ίχνη της Αμερικανίδας αναζητούν στα βουνά οι δυο γιοι της

Δίκη για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριας – Σήμερα η πρόταση…

Στην… τελική ευθεία μπαίνει η πολύκροτη δίκη

Στον ανακριτή ο 18χρονος για τον βιασμό

Αρνείται τις κατηγορίες

Πρώτη στις αυτοκτονίες η Κρήτη - Τι φταίει;

Για τα τελευταία 19 χρόνια η Κρήτη είναι πρώτη σε αυτοκτονίες σε όλη την Ελλάδα

Που είδαν για τελευταία φορά την αγνοουμένη Σούζαν - Και…

Κινούν "γη και ουρανό" για να βρουν την 60χρονη καθηγήτρια στα Χανιά

Στους 36 βαθμούς θα… σκαρφαλώσει ο υδράργυρος

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Πυρκαγιά σε αποθήκη στο Ηράκλειο

Συναγερμός στην Πυροσβεστιική Υπηρεσία

Εξαφάνιση Αμερικανίδας στα Χανιά – Η Έκκληση των συγγενών…

Σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση των αρχών για τον εντοπισμό της

Δύσκολες ώρες για οδηγό ταξί – Εκδηλώθηκε φωτιά στον κινητήρα…

Χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Καύσωνας στην Κρήτη με 41°C - Πως θα αποφύγετε τη θερμοπληξία

Οδηγίες από την Περιφέρεια Κρήτης - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Βιασμός ανήλικης αθλήτριας: Κατέθετε και... έκλαιγε ο 58χρονος…

Την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης προκάλεσε, ο ισχυρισμός γυμνάστριας ότι ο κατηγορούμενος έρχεται στο δικαστήριο με μπαστουνάκι, ενώ στην Ιεράπετρα…

Ο καιρός στην Κρήτη: Στους 35 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Η πρόγνωση και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης

Ο Λαγοκέφαλος δεν τρώγεται!!!

Η τοξίνη βρίσκεται και στη σάρκα του ψαριού και δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.