Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Φωτιά» πήραν τα ενοίκια στην Κρήτη

«Φωτιά» πήραν τα ενοίκια στην Κρήτη

Κρήτη | 05/04/2019 - 21:28
«Φωτιά» πήραν τα ενοίκια στην Κρήτη
«Εκτοξεύθηκαν» οι τιμές ακόμη και στις «φτηνές» περιοχές

Τιτάνιος άθλος για τον μέσο Ηρακλειώτη έχει αποδειχτεί η αναζήτηση ενοικίασης κατοικίας σε οικονομικές τιμές. Οι τιμές στις περισσότερες περιοχές της πόλης, ακόμη και στις “φθηνές”, σε διάστημα μικρότερο του 18μηνου έχουν “εκτοξευτεί”, αφού παρουσιάζουν αυξήσεις της τάξης του 25% και 30% (!), καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ακόμη και τη θεωρητικά “φθηνή” στέγη απλησίαστη για τη μέση οικογένεια μισθωτών ή μικροεπαγγελματιών! Ειδικά για μια τετραμελή οικογένεια που δε διαθέτει δικό της σπίτι και πρέπει να νοικιάσει ένα 4άρι ή έστω ένα σχετικά ευρύχωρο 3άρι για να έχει μια στέγη πάνω από το κεφάλι της, το κόστος κρίνεται απολύτως απαγορευτικό...


Αρκεί μόνο μια ματιά στις αγγελίες ενοικίασης σπιτιών για να καταλάβει κανείς για τι εκτίναξη τιμών μιλάμε. Για του λόγου το αληθές, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι πριν από δύο χρόνια η τιμή ενοικίασης για ένα μέτριας ποιότητας και παλαιότητας 3άρι διαμέρισμα (όχι εξοπλισμένο) 70-90 τ.μ. κυμαινόταν από 300 έως 400 ευρώ τον μήνα. Τώρα το ενοίκιο “εκτοξεύτηκε”, αφού σε αντίστοιχα τριάρια ξεκινά από 390 ευρώ και φτάνει τα 500, για ένα 4άρι 90-120 τ.μ. το ενοίκιο, που ξεκινούσε από 400-420 ευρώ προ διετίας, τώρα ξεκινά από 500 ευρώ και φτάνει... σε δυσθεώρητα ύψη. Βέβαια, όπως το απαιτεί ο νόμος της αγοράς, “ό,τι πληρώσεις θα πάρεις”.


Οι τιμές λοιπόν ξεφεύγουν ακόμα πιο πολύ όταν κανείς ζητά σπίτι σε καλή κατάσταση, νεόδμητο, ηλεκτρικά εξοπλισμένο και επιπλωμένο, όπου το ενοίκιο μπορεί να ξεπεράσει τα 700 ευρώ. Αν μάλιστα πρόκειται για λουξ διαμέρισμα σε καλή συνοικία ή στο κέντρο των πόλεων, τότε τα πράγματα εκτροχιάζονται, με το ενοίκιο να ξεπερνάει κατά πολύ τα 1.000-1.200 ευρώ τον μήνα. Και γεννάται τώρα το ερώτημα: Υπάρχουν τη σήμερον ημέρα, στην οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε, οικογένειες που τους περισσεύουν 1.000 ευρώ τον μήνα για να είναι σε θέση να νοικιάσουν έναν καλό σπίτι; Προφανώς η απάντηση είναι αρνητική, καθώς ελάχιστες οικογένειες έχουν τέτοιες οικονομικές δυνατότητες. Μην ξεχνάμε ότι οι αμοιβές παραμένουν καθηλωμένες εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ο μέσος μισθός είναι κάτω από 800 ευρώ καθαρά!


Να σημειωθεί βέβαια σε αυτό το σημείο ότι εκεί που τα παλιά καλά χρόνια οι αγγελίες ενοικίασης ήταν ιδιωτικές, τώρα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών αναθέτουν τη διαδικασία αναζήτησης υποψήφιου μισθωτή στα μεσιτικά γραφεία, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του μεσίτη να επιβαρύνει τον υποψήφιο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος. Έτσι, αν κάποιος νοικιάσει σπίτι π.χ. στα 400 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει δύο ενοίκια μπροστά (το ένα η εγγύηση), δηλαδή σύνολο 800 ευρώ στον ιδιοκτήτη, συν 200 ευρώ (μισό ενοίκιο) η πληρωμή του μεσίτη που του έδειξε το σπίτι, οπότε το κόστος αμέσως-αμέσως φτάνει τα 1.000 ευρώ!


Την αδυναμία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, τονίζοντας πως «δεν μπορεί οι αυξήσεις των ενοικίων να είναι ανακόλουθες των μισθών. Παράλληλα, όμως, και οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να αντιληφθούν την κατάσταση των νοικοκυριών, διότι πολλά θα βρεθούν σε δύσκολη θέση».

Φθηνά αλλά προβληματικά

Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, υπάρχουν και χαμηλότερες τιμές για να νοικιάσει κανείς σπίτι, αν φυσικά θέλει να μείνει σε ημιυπόγειο, παλιό κτήριο, με τις όποιες ατέλειες και πιθανά προβλήματα μπορεί να έχει στις εγκαταστάσεις του και σε αποκεντρωμένες περιοχές. Οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να βρει ένα 3άρι στα 300-350 ευρώ, αλλά το ερώτημα είναι: Τι σπίτι θα είναι αυτό;
Σε αρκετές πάντως δημοφιλείς περιοχές, τόσο της Κρήτης όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, τα ποσοστά της ανόδου είναι εντυπωσιακά, φτάνοντας ακόμη και το 43% όσον αφορά τα μισθώματα και το 11% ως προς τις τιμές αγοράς. Ωστόσο, η έλλειψη ρευστότητας σε όσους θα ήθελαν αυτή τη στιγμή μια στέγη, η υψηλή φορολογία και ο ΕΝΦΙΑ στρέφουν περισσότερους στη λύση του ενοικίου και άρα αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση στο κομμάτι των μισθώσεων.

H Airbnb εκτινάσσει τα ενοίκια

Σε όλο αυτό τον ανηφορικό δρόμο που τραβούν οι τιμές των ενοικίων, φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο και οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών ή το “φαινόμενο Airbnb”. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς σπιτιών, ειδικά σε περιοχές όπως τα Χανιά και το Ρέθυμνο, ενώ ακολουθεί το Ηράκλειο, με συνέπεια πολλοί να ψάχνουν σπίτι για μήνες και να μη βρίσκουν.
Το γεγονός της αύξησης των ενοικίων επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων-δικηγόρος Κώστας Αράπογλου. Ωστόσο, όπως τόνισε, «ήδη παρατηρείται μεταστροφή των ιδιοκτητών ακινήτων στον παλιό παραδοσιακό τρόπο ενοικίασης, με την αγορά βραχυπρόθεσμης μίσθωσης να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, γιατί ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης από εισοδηματίας μετατρέπεται σε ξενοδόχο».

Τους κάνουν ακόμα και έξωση

«Θα έλεγα πως η αύξηση που παρατηρείται κυμαίνεται συνήθως στο 10-12% σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο. Για τις αυξήσεις ευθύνονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στην αγορά της Κρήτης. Όλα έχουν να κάνουμε με τη ζήτηση και την προσφορά. Πολλοί μάλιστα είναι και εκείνοι που βγάζουν τους ενοικιαστές τους έξω για να βάλουν τα σπίτια τους σε βραχυχρόνια μίσθωση. Πέρα από τις οικογένειες που δε βρίσκουν σπίτι, τίθεται θέμα και με τους φοιτητές, που δεν έχουν πού να μείνουν και αναγκάζονται να καταλήγουν σε ξενοδοχεία», είπε η πρόεδρος των μεσιτών Ηρακλείου και ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη.

Δυσεύρετα, μικρά και πανάκριβα τα σπίτια στο Ρέθυμνο!

Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στο Ρέθυμνο με όνειρα και φιλοδοξίες για να ξεκινήσουν τη ζωή τους και προσγειώθηκαν σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Σπίτια δυσεύρετα, μικρά και πανάκριβα, διαθέσιμα μόνο για τη μη τουριστική περίοδο. Σε απόγνωση βρίσκονται οι φοιτητές, που ακόμα και μέσα στα λίγα χρόνια που βρίσκονται στην Κρήτη βλέπουν την κατάσταση να χειροτερεύει και το πηγάδι να μην έχει πάτο...
Αποθήκες και τρώγλες που με ένα βάψιμο γίνονται... “σπίτια” προς ενοικίαση. Σπίτια που στοίχιζαν 200 ευρώ τον μήνα και έχουν φτάσει σε ενοίκια άνω των 300 ευρώ. Μισθοί και ενοίκια αντιστρόφως ανάλογα. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπτώματα στην ενοικίαση ακινήτων στο Ρέθυμνο, με τους φοιτητές να αγανακτούν και να καταγγέλλουν πρακτικές ακόμα και μη κοπής καν αποδείξεων, όπως αναφέρει ο Νίκος, σπουδαστής του ΤΕΙ.
Η Ελεάννα, ομογενής φοιτήτρια από τη Γερμανία, ήρθε στο Ρέθυμνο για να σπουδάσει Ψυχολογία και εκεί τελείωσε το όνειρο... Καταγγέλλει ιδιοκτήτες που διαθέτουν σπίτια ανθυγιεινά για διαβίωση και οι οποίοι αναμένουν τους ενοικιαστές να τα επισκευάσουν και βέβαια με... εποχική διαμονή αντίστροφη του μαζικού τουρισμού, από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο.


Σπουδαστές που φεύγουν στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus, επιστρέφοντας, βρίσκουν το ίδιο σπίτι ακόμα και 100 ευρώ πιο ακριβό ανά μήνα, όπως καταγγέλλει ο Δημήτρης. Σπίτια μικρά, με ελλιπείς υποδομές, πανάκριβα και δυσεύρετα.
Απευθυνθήκαμε στους ειδικούς για μια εκτίμηση του πού οδεύει η κατάσταση με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Σίγουρα το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα μειώσει τα ακίνητα που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, όμως, όταν “σκάσει” πια αυτή η “φούσκα”, οι επιπτώσεις θα είναι ντόμινο...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτές…

Συνεχίζεται η επτάμηνη ομηρία του κλάδου

Πως θα πετύχουμε θέρμανση με… λιόκλαδα;

Στροφή σε λύσεις βιομάζας για τους Κρητικούς

Μεσογειακή διατροφή: Γιατί την εγκατέλειψαν οι Κρητικοί

Τροφές αυξημένες σε λιπαρά και fast food στα τραπέζια μας

Στις φλόγες τυλίχθηκε αυτοκίνητο

Κινητοποίηση στον Τσεσμέ Ρεθύμνου

Θρηνεί το Πολυτεχνείο για την 22χρονη Κωνσταντίνα που σκοτώθηκε…

Συγκλονισμένοι φοιτητές και καθηγητές από το χαμό της 22χρονης

Λάδι: Εξευτελιστικές οι τιμές φέτος, ελπίδα για τη νέα σοδειά

Η υπερπαραγωγή της Ισπανίας και η κακή ποιότητα των φετινών λαδιών, είναι ο χειρότερος συνδυασμός

Επιλέγουν την Κρήτη για τις Πασχαλινές διακοπές

Περισσότερη κίνηση στις γιορτές του Πάσχα και βελτίωση του "εσωτερικού" τουρισμού

Αντ. Καρκανάκη: Η Κρητικιά που άφησε τα πάντα για να «δοθεί»…

Η Αντιγόνη γυρίζει τον κόσμο με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Βρήκαν τον κλέφτη των κοσμημάτων

Η υπόθεση κλοπής εξιχνιάστηκε μέσα σε λίγες ώρες

«Τελευταίο αντίο» για τον άτυχο ηλικιωμένο

Τον αναζητούσαν για ώρες οι συγγενείς του – Βρέθηκε νεκρός σε αγροτική περιοχή

«Η δική μου μέρα»: Ταινία με μαθητές από την Κρήτη διαγωνίζεται…

Σχολείο και μετά στα ζώα για να τα ταΐσει - Η μέρα ενός μικρού μαθητή σ' ένα χωριό της Κρήτης

Η αναζήτηση του ηλικιωμένου είχε τραγική κατάληξη!

Εντοπίστηκε νεκρός σε αγροτική τοποθεσία του Χουδετσίου

Νέα υπόθεση ασέλγειας στην Κρήτη: 75χρονος προσέγγισε ερωτικά…

Σοκάρει η υπόθεση ασέλγειας με θύμα ένα 6χρονο κοριτσάκι

Η μοιραία ανάρτηση του 27χρονου Στέλιου που σκοτώθηκε σε…

«Δεν τηνε θέλω τη ζωή ρε χωρίς εσένα...»

Επέστρεψε το πλοίο για λόγους υγείας επιβάτη

Μισή ώρα μετά τον απόπλου ένας επιβάτης εκδήλωσε πρόβλημα υγείας

«Βόμβα» τα ληγμένα φυτοφάρμακα - Η βροχή τα μεταφέρει παντού

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Στις χωματερές και στα ρυάκια καταλήγουν τα “δηλητήρια” αφού δεν υπάρχει μηχανισμός ανακύκλωσης

Συννεφιασμένος ο καιρός στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Η «Κρήτη δίνει ζωή» και προζυμένια… κεράσματα

«Η Κρήτη δίνει ζωή»… στην παραδοσιακή Κρητική κουζίνα τα ήθη και έθιμα του τόπου και το έργο του συλλόγου

Κορεατικό κανάλι στην Κρήτη για την προώθηση του περιηγητικού…

Δημοσιογραφική αποστολή θα πραγματοποιήσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου το Κορεατικό κρατικό κανάλι KBS στη Κρήτη με την υποστήριξη της Περιφέρειας για την τουριστική…

Εθελοντικός καθαρισμός παραλιών στις Γούρνες – Κοκκίνη…

Από το δήμο Χερσονήσου και την ΚΕΔΧ

Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης: Άρση της αδικίας στα κανάλια

Με τροπολογία στη Βουλή ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης μειώνεται στο 5% για όλα τα τηλεοπτικά μέσα

«Στάχτη» έγιναν 2 αυτοκίνητα - Τεράστια η ζημιά

Στις φλόγες τυλίχτηκαν δύο επιβατηγά οχήματα στο Καστέλι

Ορατό το ενδεχόμενο βροχοπτώσεων στην Κρήτη

Αναλυτική πρόγνωση του σημερινού καιρού στο νησί

Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων στο Δήμο Πλατανιά

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι δείγμα πολιτισμού

Τα κουνούπια στην Κρήτη «οργιάζουν» - Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί. αύξησαν τα έντομα που... θα μας φάνε

Συγκλονίζει ο Νίκος Μαχλάς με την σοβαρή περιπέτεια υγείας…

Για πρώτη φορά, ο Νίκος Μαχλάς μίλησε δημόσια για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ο γιος του Γιώργος και το οποίο είχε happy end μετά από αρκετά χρόνια.

Ημερήσια δρομολόγια των Μινωικών Γραμμών ενόψει Πάσχα

Για να καλύψουν τις αυξημένες μεταφορικές ανάγκες

«Ρεκόρ» κλοπών και διαρρήξεων: 121 στο ενεργητικό του

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 44χρονου αλλοδαπού για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Θλίψη για την 20χρονη καπετάνισσα της ΑΝΕΚ, που έφυγε τόσο…

Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος της 20χρονης Αφροδίτης Συλλιγνάκη, δόκιμης πλοιάρχου στην ΑΝΕΚ…

50 πυρομαχικά του Β' ΠΠ εντόπισε ψαροντουφεκάς στην Κρήτη

Δεν πίστευε στα μάτια του ιδιώτης υποβρύχιος αλιέας όταν βούτηξε σε αλιευτικό καταφύγιο

Φωτιά σε καμινάδα εστιατορίου: Τους βγήκε... ξινό το τζάκι…

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έτρεψε για να σβήσει τις φλόγες

Ντοκιμαντέρ στα βουνά της Κρήτης από Κορεάτικο κανάλι

Η δημοσιογραφική αποστολή έρχεται αρχές Μαΐου

Αισθητά βελτιωμένος ο καιρός σε όλη τη Κρήτη

Δείτε την πρόβλεψη και για τους τέσσερις νομούς

Βέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που…

«Όχι» από το Π.Κ. στην ονομασία που θα πάρει με τη μετεξέλιξή του σε Ανώτατο Ίδρυμα το ΤΕΙ

Έρχονται… ξένα λάδια στην Κρήτη

Έχουν «βαλτώσει» οι τιμές του κρητικού ελαιολάδου από 2,50 έως 2,70 ευρώ το κιλό

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον τον Πολωνό περιηγητή –…

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Χαλάει πάλι ο καιρός – Έρχονται βροχές και καταιγίδες…

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Χανιά: Πέταξαν την ελληνική σημαία στο χώμα και ανέβασαν…

Τι αναφέρει δημοσίευμα του defenceline.gr για το περίεργο περιστατικό

Η «Πασιφάη» αποκαλύπτει από την Κρήτη πως δημιουργήθηκε…

Ένα πρωτοποριακό πείραμα στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα

Τσουχτερά πρόστιμα για τις ταμειακές μηχανές στους κρεοπώλες…

Τεχνικές δυσκολίες και έξτρα κόστος δυσχεραίνει την αναπροσαρμογή τους, λένε οι κρεοπώλες

Η Κρήτη χάνει τις ελιές της;

Οι δύο κίνδυνοι για το κρητικό ελαιόλαδο

Γιώργος Τριανταφύλλου: Τα τελευταία λόγια του στο καφενείο…

Η οικογένεια του δεν έχει σταματήσει τις έρευνες, με δεδομένο ότι ο 83χρονος Γιώργος Τριανταφύλλου πάσχει από άνοια

Σε μπισκότα και ζύμη έκρυβαν την κάνναβη

Συνέβη και αυτό στην Κρήτη

Στον…. Βραχόκηπο η κινητή μονάδα Μαστογραφίας

Την Μ. Τετάρτη – Σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης

1.000 € το μήνα για τα παιδιά των νεκρών από την κακοκαιρία…

Τι ζητούν βουλευτές της Κρήτης για τις οικογένειες των 5 νεκρών από την κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου

«Έφυγε» ένας Χανιώτης μουσικός της κλασσικής ροκ σκηνής

«Πάλεψε» για πολλούς μήνες αλλά έχασε την μάχη σε ηλικία μόλις 50 ετών

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.