Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Φαινόμενα Γλωσσικής (και όχι μόνο) αλλοτρίωσης

Φαινόμενα Γλωσσικής (και όχι μόνο) αλλοτρίωσης

Ηράκλειο | 27/04/2017 - 15:58
Φαινόμενα Γλωσσικής (και όχι μόνο) αλλοτρίωσης
Όπως είναι γνωστό, στα διάφορα sites του διαδικτύου παρέχεται η δυνατότητα στους αναγνώστες να σχολιάζουν ελεύθερα τις αναρτώμενες ειδήσεις, τα γεγονότα και τα άρθρα, αλλά και φωτογραφίες, τραγούδια, πρόσωπα κλπ.

 

Επειδή ο σχολιασμός γίνεται από ένα πολυποίκιλο κοινό, θεωρώ ότι ο αναγνώστης των σχολίων αυτών μπορεί να «αλιεύσει» πολλών ειδών «αλιεύματα»: τα σχόλια των αναγνωστών αποτελούν ένα είδος καθρέφτη της κοινωνίας μας. Χωρίς να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν σχόλια σοβαρά και καλογραμμένα και ατάκες «έξυπνες»και καίριες, υπάρχουν και πολλά άλλα,  από τα οποία δυο βασικά πράγματα «αλιεύει» κανείς. Το πρώτο είναι η άγνοια και κακοποίηση της γλώσσας, ενώ το δεύτερο είναι ψυχολογικής και ηθικής φύσεως και άπτεται του συναισθηματικού και του ηθικού κόσμου των σχολιαζόντων.  Όσον αφορά το ζήτημα της γλώσσας, θα πρέπει να πούμε ότι δεν θα ήταν τόσο σοβαρό, αν ο λόγος ήταν προφορικός, επειδή στην περίπτωση αυτή είναι εύλογο να γίνονται σφάλματα. Στον γραπτό λόγο, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, επειδή ο γραπτώς σχολιάζων έχει την άνεση να σκεφτεί και να ερευνήσει, ώστε να χρησιμοποιήσει  σωστά τη γλώσσα.

  Και τι δεν συναντά κανείς στα εν λόγω σχόλια; Ανορθογραφίες, σολοικισμοί (λανθασμένη σύνταξη), βαρβαρισμοί (λάθη στη μορφολογία της γλώσσας), λάθη στο νόημα των λέξεων κ.ά. «κοσμούν» αυτά τα σύντομα, κατά κανόνα, κείμενα (αφήνω ασχολίαστο το φαινόμενο των greeklish). Γραμμένα «στο πόδι», διατηρούν την προφορική αμεσότητα, μαρτυρούν, ωστόσο, αλλοτρίωση από κάθε έννοια ορθής δια του γραπτού λόγου επικοινωνίας. Πού οφείλεται το φαινόμενο; Οι λόγοι είναι πολλοί, με πρώτο, καθώς πιστεύω, την αδιαφορία και την, κατά συνέπεια, άγνοια των κανόνων που διέπουν τη γραπτή γλωσσική έκφραση. Εδώ φαίνεται, νομίζω, η αποτυχία του σχολείου. Το ελληνικό σχολείο, παρά το γεγονός ότι η γλώσσα έχει απλουστευτεί από την άποψη της ορθογραφίας (π.χ. το μονοτονικό έχει επικρατήσει και οι μαθητές δεν έχουν να «παλέψουν» με τόνους και πνεύματα) και η νεοελληνική κοινή έχει επικρατήσει, δεν έχει καταφέρει να κάμει τα παιδιά, όχι απλώς να μιλούν και να γράφουν σωστά ελληνικά, αλλά να αγαπήσουν τη γλώσσα τους, να ενδιαφερθούν γι’ αυτήν, να θελήσουν να τη μάθουν και να τη χρησιμοποιούν σωστά. Ίσως ένας γλωσσολόγος πει ότι αυτά συνέβαιναν πάντα, ότι αυτό που σήμερα θεωρείται λάθος, αύριο μπορεί να επικρατήσει και να χρησιμοποιείται ως γλωσσικά ορθό (π.χ. οι περισσότεροι σήμερα λένε «ο ψήφος»αντί του ορθού «η ψήφος») και ότι οι παλαιότεροι δεν μιλούσαν καλύτερα τα ελληνικά από όσο τα μιλούμε σήμερα. Δεν ξέρω αν έχει δίκιο. Ίσως και να έχει. Εκείνο που πρέπει να πούμε είναι ότι σήμερα όλα σχεδόν τα παιδιά τελειώνουν το Λύκειο κι επομένως, δύσκολα μπορεί να δικαιολογήσει κάποιος τα «χοντρά» γλωσσικά λάθη σε απόφοιτους Λυκείου. Αντίθετα, σε παλαιότερες εποχές οι περισσότεροι ήταν απόφοιτοι του Δημοτικού και τα λάθη τους οφείλονταν κυρίως στη διμορφία (δημοτική-καθαρεύουσα) της ομιλούμενης τότε γλώσσας, οπότε τα λάθη τους ήταν οι περίφημες «ελληνικούρες», δηλαδή η κακή χρήση εξεζητημένων λέξεων της λόγιας γλώσσας. 

Πιστεύω, όμως, ότι η σύγχρονη γλωσσική αμάθεια οφείλεται και στο γεγονός ότι το σχολείο έχει απαξιωθεί και από τις δυο απόψεις του, καθώς και οι πηγές γνώσης είναι πολλές και οι άνθρωποι αμφισβητούν γενικά τους ηθικούς κανόνες. Γλώσσα και ήθος τα παιδιά και οι νέοι τα διδάσκονται, στρεβλά ως επί το πλέίστον, από το διαδίκτυο και τη τηλεόραση, Από την άλλη, η γλωσσολογική άποψη που αναφέραμε δεν σημαίνει ότι η γλώσσα πρέπει να αφεθεί έρμαιο στην «ιδιωτική»χρήση του καθενός. Διότι, εν τοιαύτη περιπτώσει, το γλωσσικό μάθημα στο σχολείο φαντάζει περιττό.

Εκτός, όμως, από την άγνοια, το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της ανωνυμίας που διατηρούν οι σχολιάζοντες. Διότι και στις εφημερίδες συναντούμε σχόλια των αναγνωστών (κυρίως υπό τη μορφή επιστολής), η κατάσταση όμως είναι εντελώς διαφορετική, επειδή στην εφημερίδα τα σχόλια είναι επώνυμα και ο γράφων εκτίθεται στα όμματα των αναγνωστών. Αντίθετα, η ανωνυμία του διαδικτύου επιτρέπει στον καθένα, κλεισμένος στον ατομικό του κόσμο, να γράφει κατά το δοκούν, αδιαφορώντας για τους κανόνες της ορθής χρήσης της ελληνικής γλώσσας. Εκείνο που θέλουν όσοι σχολιάζουν είναι να γράψουν τη γνώμη τους, ασχέτως αν την γράφουν σωστά ή όχι (αλήθεια, στη μετανεωτερική εποχή μας τι είναι σωστό και τι είναι λάθος;). Και γεμίζει το διαδίκτυο με τα πιο «τρελά»γλωσσικά σφάλματα αλλά και τις πιο απίθανες γνώμες και απόψεις, φαινόμενο για το οποίο ίσως ισχυριστεί κάποιος πως είναι δημοκρατική κατάκτηση και υγεία. Είναι όμως;  Διότι η δημοκρατία οφείλει βεβαιότατα να επιτρέπει στον καθένα να λέει τη γνώμη του, δίχως όμως αυτό να  είναι αρκετό για την καλή λειτουργία της.

Το πρόβλημα, όμως, έχει κι άλλη μια όψη. Διότι, εκτός από την καθαρά γλωσσική πλευρά, υπάρχει η αβάσταχτη ελαφρότητα των περισσότερων σχολίων αλλά και η έλλειψη κάθε ορίου, η καταφυγή στην ασυδοσία που φτάνει στην προστυχιά, στην ευτέλεια, στην ανηθικότητα, από τη στιγμή που εδώ συναντώνται ο φασίστας με τον αναρχικό, ο βλάσφημος με τον μη ισορροπημένο ψυχολογικά, ο «κολλημένος» στο ποδόσφαιρο με τον «κολλημένο» στο κόμμα, ο θρησκευόμενος με τον άπιστο. Τα σχόλια αυτά (πολιτικά, αισθητικά, αθλητικά, κοινωνικά, θρησκευτικά κλπ) ξεχειλίζουν πολλές φορές από ύβρεις, ρατσισμό, σεξισμό, φανατισμό, βλακεία και μίσος κατά πάντων. Εδώ το λόγο τον έχει μάλλον η ψυχολογία. Διότι όλα αυτά αποκαλύπτουν ανθρώπους όχι απλώς θυμωμένους, οργισμένους, με καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και πολλά απωθημένα,  αλλά, επιπλέον, ανθρώπους ανώριμους, αδιάφορους για την ηθική ποιότητα, ανθρώπους που πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό γεμίζουν το κενό της ζωής τους, ότι βρίζοντας και εξευτελίζοντας ανωνύμως τους άλλους, οι ίδιοι υψώνουν τον εαυτό των. Είναι τότε να λυπάται κανείς, που ένα σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα, όπως το διαδίκτυο, χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο.  

Αν τα πράγματα έχουν έτσι, ας σκεφτούμε μήπως η ανυποληψία  απέναντι στη γλώσσα και η αδιαφορία για τη γλωσσική έκφραση έχουν σχέση με το ηθικό ποιόν του ανθρώπου. Φαίνεται πως η σχέση είναι άμεση. Διότι η γλώσσα που χρησιμοποιούμε είναι ο καθρέπτης του εαυτού μας, η γλώσσα μας είμαστε εμείς, είναι ο κόσμος μας, οι αντιλήψεις μας, οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας.  «Τα όρια της γλώσσας μου καθορίζουν τα όρια του κόσμου μου», έχει πει ο μεγάλος γλωσσολόγος και φιλόσοφος Βιτγκενστάιν. Που σημαίνει ότι ο κόσμος μου είναι τόσος και τέτοιος, όσο μπορώ να τον εκφράσω γλωσσικά. Ό, τι άλλο έχω μέσα μου και δεν μπορώ να το εκφράσω, αντικειμενικά  είναι άγνωστο αν μπορεί να υπάρξει για μένα και γι’ αυτό είναι καλύτερα να σιωπώ. Επομένως, όσα γράφονται στα εν λόγω σχόλια καθρεπτίζουν τον φτωχό, μισερό, μικρό και ευτελή εσωτερικό κόσμο όσων γράφουν με αυτόν τον τρόπο. Το τραγικό είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση ανακυκλώνεται διαρκώς: ο ένας ανταγωνίζεται τον άλλο στα γλωσσικά σφάλματα και στην ευτέλεια του λόγου και της σκέψης και το πράγμα γίνεται φαύλος κύκλος. Η ακαθαρσία γεννά την ψείρα και η ψείρα την ακαθαρσία (Παπαδιαμάντης). Μέσα στον σκοτεινό, ατιθάσευτο και λαβυρινθώδη κυβερνοχώρο, ένα χώρο φυγής απ΄ την «πραγματικότητα», όπου υπάρχει η δυνατότητα του χαμαιλεοντισμού, δηλαδή της κατά βούληση μεταμόρφωσης, ο άνθρωπος κινδυνεύει να χάσει τον εαυτό του, παραδιδόμενος στη σαγήνη του μέσου (Ιντερνέτ) και αλλοτριούμενος από τα μεγάλα και ιερά: τη γλώσσα, το πρόσωπο και το ήθος, εν ονόματι μιας ασύδοτης ελευθερίας.

Γιάννης Γ.  Τσερεβελάκης


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.