Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Δίνουν πνοή στους 62 Μάρτυρες - Σημαντική προσφορά για το μνημείο του Ηρακλείου

Δίνουν πνοή στους 62 Μάρτυρες - Σημαντική προσφορά για το μνημείο του Ηρακλείου

Ηράκλειο | 31/05/2016 - 16:36
Δίνουν πνοή στους 62 Μάρτυρες - Σημαντική προσφορά για το μνημείο του Ηρακλείου
Μια εξαιρετικά σημαντική προσφορά από δυο επιφανείς Ηρακλειώτες, έγινε στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Βασιλάκης ανέλαβε δωρεάν να συντάξει τη μελέτη και να επιβλέψει – σε συνεργασία και με τους μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου – το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγίων Πάντων που είναι και το Μνημείο των 62 Εθνομαρτύρων που βρίσκεται στην Αμμουδάρα, ενώ ο πρώην Βουλευτής Κώστας Μπαντουβάς ανέλαβε να καλύψει όλα τα κόστη των εργασιών!

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του τόπου μας το οποίο κατασκευάστηκε για να υπενθυμίζει την υπέρτατη θυσία των επιφανών συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές τον Ιούνιο του 1942. Στο μνημείο αυτό φυλάσσονται τα οστά των 62 εκείνων Ηρώων και Μαρτύρων, ενώ παρά τη συστηματική φροντίδα του Δήμου Μαλεβιζίου, η φθορά των 7 περίπου δεκαετιών από τότε που χτίστηκε το μνημείο, είναι αναπόφευκτη.

Τον Κ. Μπαντουβά και τον Μ. Βασιλάκη ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, με τον Δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη και τους επικεφαλής των παρατάξεων να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στους δωρητές.

Ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζω τους δύο εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, δύο εκλεκτούς μου φίλους, αλλά παράλληλα δύο επιφανείς Ηρακλειώτες, τους οποίους προσκαλέσαμε σήμερα για να τιμήσουμε, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.

Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας επιχειρηματία και πρώην βουλευτή του Νομού μας κ. Κώστα Μπαντουβά, και το λόγιο μηχανικό, πρώην αντιδήμαρχο στο Ηράκλειο και παλιό συνοδοιπόρο μου σε κοινούς αγώνες κ. Μανόλη Βασιλάκη. Και οι δύο φίλοι μας είναι από τους ανθρώπους που θα μπορούσε κανείς να τιμά με κάθε ευκαιρία για τη συνολική τους προσφορά στον τόπο.

Η σημερινή τους όμως παρουσία εδώ στο Γάζι ΔΕΝ σχετίζεται με τη γενικότερη προσφορά τους στον τόπο, στα πεδία που ο καθένας υπηρέτησε ευδοκίμως, και η οποία προσφορά τους αναγνωρίζεται σήμερα από όλους.

Γιατί και οι δύο φίλοι μας αποδεικνύουν καθημερινά στην πράξη ότι είναι νωρίς ακόμη να επιχειρείται συνολική αποτίμηση του έργου τους. Αφού ο κύκλος της προσφοράς τους στα κοινά δεν ολοκληρώθηκε, αλλά συνεχίζεται με κάθε ευκαιρία και αφορμή.

Μια τέτοια αφορμή, ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο, μας δίνουν και σήμερα οι φίλοι μας,  φίλες και φίλοι…

Και αναφέρομαι βέβαια στη συνεισφορά των ανθρώπων αυτών, για τη αποκατάσταση του ιερού ναού των 62 Μαρτύρων  εδώ στο Γάζι.

Ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του τόπου μας. Ενός αληθινού τόπου ιστορίας, και μνήμης, και περισυλλογής.

Ενός μνημείου που κατασκευάστηκε για να υπενθυμίζει εις το διηνεκές την υπέρτατη θυσία των 62 επιφανών συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν, δόλια, σε αυτή ακριβώς τη θέση, από τους κατακτητές, τον Ιούνιο του 1942. Σε μια απροκάλυπτη επίδειξη δύναμης και ναζιστικής σκληρότητας, προκειμένου να κάμψουν το σθένος του αγωνιζομένου κρητικού λαού.

Και αποτελεί το μνημείο αυτό, κυριολεκτικά ένα από τα ΆΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ του τόπου μας, αν σκεφτεί κανείς πως εκεί φυλάσσονται και τα οστά των 62 εκείνων Ηρώων και Μαρτύρων…

Από την ανέγερση του Ναού - Ηρώου των 62 Μαρτύρων, που χτίστηκε μετά την απελευθέρωση, έχουν περάσει πλέον 7 δεκαετίες. Και παρά την συστηματική φροντίδα του Δήμου μας, είναι αναπόφευκτη η φθορά που επήλθε πάνω στο μνημειακό κτίσμα. Σημαντικά προβλήματα φθοράς των δομικών υλικών, δημιουργούσαν, μακροπρόθεσμα, κινδύνους ακόμη και για τη στατική επάρκεια του Ναού.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου έσπευσε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Γραφειοκρατικά, όμως, ζητήματα, που συνδέονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μνημείου, απέκλειαν ΚΑΘΕ δυνατότητα χρηματοδότησης από μέρους μας. Οι δύο προσκεκλημένοι μας ήρθαν, ως από μηχανής θεοί, να μας βγάλουν από αυτό το αδιέξοδο. Και οι δύο ανταποκρίθηκαν, με αξιοσημείωτη προθυμία στο κάλεσμά μου, και χωρίς χρονοτριβή, προκειμένου να μας ενισχύσουν στην πραγματοποίηση του εξέχοντος αυτού έργου, που αδυνατούσαμε να εκτελέσουμε εξ ιδίων πόρων.

Ο αγαπητός φίλος Μανόλης Βασιλάκης, ο επιφανής πολιτικός μηχανικός, ανέλαβε τη δωρεάν εκπόνηση της σχετικής μελέτης αποκατάστασης και στερέωσης του ιερού Ναού. Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά, τη μεγάλη του αγάπη για τον Δήμο μας, την οποία αποδεικνύει εμπράκτως κάθε φορά και μάλιστα, συχνά με δική του πρωτοβουλία. Θα αρκεστώ να υπενθυμίσω ότι ο Μανόλης Βασιλάκης ενθάρρυνε και ενίσχυσε από τα πρώτα βήματά της τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, από τη θέση του αντιδημάρχου Ηρακλείου και πολιτικού προϊστάμενου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου. Αποδεικνύει επιπλέον όμως με τη σημερινή προσφορά του ο Μανόλης Βασιλάκης, την ιδιαίτερη αγάπη του για την ιστορία, τα μνημεία και τον πολιτισμό της Κρήτης, και την ευαισθησία του γι΄ αυτά. Ευαισθησία που αποτέλεσε πάντοτε οδηγό στον τρόπο με τον οποίο ζει και πολιτεύεται.

Ο έτερος σεβαστός φίλος του Δήμου μας, ο Κώστας Μπαντουβάς, ανέλαβε, χωρίς δισταγμό,  το συνολικό κόστος της αποκατάστασης του μνημείου, όπως αυτό προσδιορίστηκε στη μελέτη. Και διαιωνίζει την σύνδεση της ιστορικής οικογένειας των Μπαντουβάδων τους με τον ιερό τόπο της εκτέλεσης των 62 Μαρτύρων, και τον ομώνυμο Ναό- Ηρώο, που όπως γνωρίζουμε χτίστηκε, με πρωτοβουλία και δαπάνες  του Αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης Μανόλη Μπαντουβά. Του θείου δηλαδή του Κώστα Μπαντουβά, ξαδέλφου του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Μπαντουβά. Πατέρα του σημερινού μας προσκεκλημένου, ο οποίος εκτελέστηκε στην Αυγενική,  βασανιζόμενος από τους ναζί του Σούμπερτ, δύο μήνες πριν τη γέννηση του γιού του.

Στον ιερό αυτό τόπο της εκτέλεσης τιμάται άλλωστε και ένας ακόμη πρωτοσυγγενής του Κώστα Μπαντουβά, ο Ιωάννης, που ανήκει στο πάνθεο των 62 Ηρώων Εθνομαρτύρων.

Αγαπητοί φίλοι, οι σημερινοί προσκεκλημένοι μας ανταποκρίνονται στο πρότυπο του σημερινού Πατριώτη, που παίρνοντας διδάγματα από το παρελθόν, βρίσκει τρόπους να βοηθά τον τόπο του, έστω και συνθήκες σαφώς πιο ευνοϊκές από εκείνες του ηρωικού παρελθόντος. Και οι δύο εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας, με την γενναιόδωρη αυτή πράξη τους, συνεχίζουν τη μακρά παράδοση της ανιδιοτελούς προσφοράς τους στον τόπο μας. Την ανιδιοτελή προφορά των ίδιων και των ιστορικών τους οικογενειών. Και οι δύο σπουδαίοι φίλοι του τόπου μας, ο Κώστας Μπαντουβάς και ο Μανόλης Βασιλάκης, συνδέουν, έτσι, δια παντός, τα όνοματά τους με τον ιερό Μαλεβιζιώτικο τόπο της θυσίας των 62 Ηρακλειωτών Μαρτύρων της Κατοχής και της Αντίστασης.

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου που είμαι βέβαιος πως θα επικροτήσει και θα επαινέσει την πρωτοβουλία τους, τους συγχαίρω για μια ακόμη φορά και τους ευχαριστώ».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.