Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Cocoon Modules: Η Start - Up που θα σου αλλάξει την καθημερινότητα

Cocoon Modules: Η Start - Up που θα σου αλλάξει την καθημερινότητα

Ηράκλειο | 03/04/2017 - 14:19
Cocoon Modules: Η Start - Up που θα σου αλλάξει την καθημερινότητα
Υπάρχουν πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας, στις οποίες προσπαθούμε να σκαρφιστούμε τρόπους ώστε να κατορθώσουμε να ξεφύγουμε από μία κουραστική, μονότονη καθημερινότητα. Αλλάζουμε τα στέκια μας, αλλάζουμε παρέες, ρούχα, διατροφή. Μήπως να αλλάζαμε εντελώς το περιβάλλον στο οποίο ζούμε;

Ακούγοντας τη λέξη «κοντέινερ», τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό είναι η μεταφορά εμπορευμάτων, τα φορτηγά πλοία, οι αχανείς αποθήκες, οι στοίβες των προϊόντων κι εκείνα τα μεταλλικά κυματιστά τοιχώματα, σε χρώμα μπλε ή κόκκινο. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Σήμερα τα κοντέινερ μπορούν να μεταμορφωθούν σε χώρους στέγασης που δεν διαφέρουν καθόλου από τις αντίστοιχες συμβατικές κατοικίες ως προς τη λειτουργικότητα, την αισθητική και τον εργονομικό σχεδιασμό. Η πρακτική επανάχρησης των κοντέινερ έχει βρει θερμούς υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο, από το συγκρότημα Puma City της ομώνυμης εταιρείας στη Βοστώνη, μέχρι το εμπορικό κέντρο Boxpark στο Λονδίνο. 

Στην Ελλάδα, η τάση αυτή έρχεται να εφαρμοστεί από την εταιρεία αρχιτεκτόνων Cocoon Modules η οποία αναλαμβάνει την αναδιαμόρφωση των κοντέινερ και την πλήρη μετατροπή τους σε κατοικίες, τουριστικές εγκαταστάσεις και χώρους γραφείων μεταξύ άλλων. Για τη φιλοσοφία της εταιρείας, τους στόχους της, το πρώτο project και για άλλα πολλά, μιλήσαμε με την αρχιτέκτονα και CEO της εταιρείας Ναστάζια Σπυροπούλου.

1.Τι είναι η Cocoon Modules; 

Η Cocoon Modules αποτελεί μια νεοφυή επιχείρηση, μια ομάδα αρχιτεκτόνων, η οποία στοχεύει στην δημιουργία μίας νέας οπτικής για τον σύγχρονο νομά, όπως επίσης και μιας νέας τάσης στο χώρο της κατοικίας. Η τάση αυτή στηρίζεται στην διαρκή έρευνα του τρόπου επανάχρησης των container, τα οποία χρησιμοποιούνται για μεταγωγικούς λόγους.

Με αυτό τον τρόπο, ένα εγκαταλελειμμένο container μεταμορφώνεται σε μια ζεστή, σύγχρονη και ασφαλή κατοικία, αποκτώντας ξανά αξία. Το «κουκούλι» αυτό, είναι κατά προσέγγιση 15% φθηνότερο από τις προκατασκευασμένες κατοικίες στην Ελλάδα, και 30% φθηνότερο από τις παραδοσιακές κατασκευές σπιτιών. Επιπρόσθετα, τα επαναχρησιμοποιούμενα container έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν και σε εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, βιομηχανικούς χώρους ή ασφαλή καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

2.Πως ξεκίνησε η ιδέα; Τι σας ενέπνευσε; 

Όπως κατά γενική ομολογία έχει συμβεί με τις περισσότερες startups, η επισταμένη παρατήρηση του περιβάλλοντος γύρω μας, και τα ερεθίσματα που αυτό μας μετέδωσε, μας οδήγησαν μετά από αρκετή σκέψη και έρευνας στην σταδιακή υλοποίηση της ιδέας μας. 

Ο βασικός της στόχος, δηλαδή, είναι η κάλυψη της ανάγκης των καταναλωτών για πιο λειτουργικά, πιο οικονομικά και πιο ασφαλή σπίτια, εύκολα αποκτήσιμα από τον καθένα ξεχωριστά. Το 2012, λοιπόν, δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα του μαραθωνίου μας.

3.Σε ποιους απευθύνεστε και τι όφελος μπορούν να έχουν από τις υπηρεσίες σας;

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που θεωρούμε οτι κατασκευάζουμε είναι η προσαρμοστικότητα του προϊόντος μας σε μια ευρείας γκάμα καταναλωτών, σε κάθε κοινωνική βαθμίδα. Ο στόχος μας, δεν περιορίζεται στην απλή πώληση των υπηρεσιών-προϊόντων μας. Αντιθέτως, θεωρούμε ως κρίσιμο σημείο για την επιτυχία και την διαφοροποίηση του τολμήματός μας το κοινωνικό πρόσημο των κατοικιών που διαμορφώνουμε, με τελικό αποδέκτη πιεσμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πρόσφυγες. Όπως οι ίδιες οι κοινωνικές οι ομάδες, έτσι και εμείς, επιθυμούμε την κάλυψη της πρωταρχικής τους ανάγκης, που δεν είναι άλλη από αυτή της στέγασης των ίδιων και των παιδιών τους.

4.Τι σας κάνει ξεχωριστούς; Ποιό το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;

Ως Cocoon Modules θεωρούμε πως το βασικό και συγκριτικό πλεονέκτημά μας αποτελεί το δομικό υλικό που έχει επιλεγεί για την δημιουργία των νέων κατοικιών, η αισθητική προσέγγιση αλλά και η ευελιξία που σου παρέχει ο συγκεκριμένος τρόπος δόμησης.

Αρχικά, το container κατά την παραγωγική διαδικασία δημιουργεί πλεονεκτήματα σε πρώτο επίπεδο για την εταιρεία, και κατ' επέκταση για τον καταναλωτή. Αποτελεί ένα υλικό που μειώνει το χρόνο παραγωγής, κάνοντας ταυτόχρονα πιο σύντομη την παράδοση της νέας κατοικίας. Λόγω της προτυποποίησης και της πιστοποίησης, μειώνονται επίσης και τα έξοδα μελετών. Τα δύο αυτά δεδομένα που μας ωφελούν σαν εταιρεία, αποτυπώνονται στην τελική τιμή που προσφέρεται το προϊόν στον καταναλωτή. Η τιμή αυτή είναι πιο χαμηλή σε σύγκριση με τις άλλες μορφές κατασκευής κατοικιών, προσφέροντας υψηλότερες ευκαιρίες και αξία στον δυνητικό μας πελάτη. Επιπλέον, το δομικό αυτό υλικό προσφέρει δυνατότητες σπονδυλωτού σχεδιασμού, δημιουργίας για παράδειγμα ενός συγκροτήματος camping από container, ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση από τον καταναλωτή, η οποία είναι εγγυημένα αντισεισμική και ασφαλής, λόγω της φύσης του δομικού μας υλικού. 

Συνοψίζοντας, οι κατασκευές της Cocoon Modules ξεχωρίζουν για τον υψηλό τους σχεδιασμό, όπως επίσης και για την περιβαλλοντική – οικολογική τους προσέγγιση, προσφέροντας ακόμα και ενεργειακή αυτονομία εφόσον ο ιδιοκτήτης τον επιθυμεί. Τέλος, αποτελούν χώρους που μπορούν να μεταφερθούν παντού, εάν προκύψει τέτοια ανάγκη.

5.Τι θα συμβουλές θα δίνατε στους νέους επιχειρηματίες εκει έξω;

Οι νέοι επιχειρηματίες εκεί έξω οφείλουν να κατανοήσουν πως τέτοιες περίοδοι, περίοδοι κρίσης, είναι στιγμές που μέσω των δυσκολιών και των δυσοίωνων προβλέψεων μπορούν να δημιουργήσουν ελπιδοφόρες ευκαιρίες. Ας μην χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία και πρόφαση την περίοδο αυτή, ώστε να μην δοκιμάσουμε, προδικάζοντας την αποτυχία μας. Στην Cocoon Modules πιστεύουμε στις δυνατότητες των νέων επιχειρηματιών, θεωρούμε πως θα πρέπει να αφοσιωθούν 100% στην ιδέα τους, να την μοιραστούν, να δημιουργήσουν την ομάδα και τον σχεδιασμό τους, και να αγωνιστούν με πάθος, μεράκι και ζήλο για την πραγματοποίησή της. Η τύχη ακολουθεί, συνήθως, τους τολμηρούς, επομένως η επιτυχία δεν θα αρχίσει να εμφανιστεί.

6.Ποιά τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μέσα στα επόμενα 5 χρονια θα θέλαμε σταδιακά να δούμε αυτά που πρεσβεύει η ιδέα μας να εξελίσσονται από ένα χάρτινο προσχέδιο σε απτή πραγματικότητα. Επιθυμούμε την σταδιακή είσοδο και εδραίωση της εταιρείας μας στο χώρο της καινοτόμου κατασκευής κατοικιών, και της κατ' επέκταση κάλυψης των αναγκών των καταναλωτών στο πλαίσιο αυτό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η φιλοσοφία μας, οι ιδέες μας και η τελική αξία που προσφέρουμε στην καθεμιά και στον καθένα εκεί έξω, θα αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις υποστήριξης του στόχου μας για αειφόρο ανάπτυξη μέσω ενός κοινωνικού τρόπου συλλογικής (προ)κατασκευής.

Περισσότερες πληροφορίες για την Cocoon Modules και τις δραστηριότητές της μπορείτε να βρείτε στο: http://www.cocoonmodules.com 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.