Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΒέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που θα πάρει το ΤΕΙ

Βέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που θα πάρει το ΤΕΙ

Κρήτη | 15/04/2019 - 12:55
Βέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που θα πάρει το ΤΕΙ
«Όχι» από το Π.Κ. στην ονομασία που θα πάρει με τη μετεξέλιξή του σε Ανώτατο Ίδρυμα το ΤΕΙ

Την απαλοιφή του τοπωνυμίου “Κρήτη” από την ονομασία του νέου Πανεπιστημίου που θα προκύψει από την ανωτατοποίηση επιδιώκει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θέλοντας να διατηρήσει το brand name που το έχει καθιερώσει, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα.


Ο κ. Ζώρας υποστηρίζει ότι η ονομασία “Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης” που έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθεί στο νέο Ανώτατο Ίδρυμα, που θα προκύψει από τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, είναι παραπλανητική αφού χρησιμοποιούνται δύο τοπωνύμια. Την αντίδρασή του αυτή το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναμένεται να κλιμακώσει με παρεμβάσεις κατά το νομοθετικό έργο ακόμη και με ένδικα μέσα, π.χ. προσφυγή στο ΣτΕ, αν αυτό κρίνουν οι νομικοί του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μάλιστα, το θέμα συζητείται σήμερα, στις 11 το πρωί, στη Σύγκλητο, που θα συνέλθει με τηλεδιάσκεψη σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, κατά την οποία θα συζητηθεί ο δρόμος που θα ακολουθήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την κατοχύρωση της δικής του ονομασίας και την απαλοιφή του τοπωνυμίου “Κρήτης” από το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.


Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με θέμα το τοπωνύμιο και εάν και κατά πόσο εγείρονται νομικοί προβληματισμοί σε περίπτωση που το ΤΕΙ τοποθετήσει στη νέα ονομασία του το “Πανεπιστήμιο Κρήτης” ή αλλιώς σε περίπτωση που τα δύο Ανώτατα Ιδρύματα μοιραστούν το τοπωνύμιο “Πανεπιστήμιο Κρήτης”. Σε μια τέτοια περίπτωση, η νομική οδός είναι μονόδρομος.
Με αυτόν τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκφράζει ανοικτά την αντίθεσή του με την πρόταση του υπουργού Παιδείας, που εντάσσει στο πολυνομοσχέδιο Παιδείας το ΤΕΙ Κρήτης ως Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ψήφιση του εν λόγω πολυνομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή αναμένεται να γίνει πριν τις εορτές του Πάσχα.


Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Νόμου, «ιδρύεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο [...] με έδρα το Ηράκλειο. Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης) καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης [...]. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων και Σχολών του ΤΕΙ μεταφέρονται στα αντίστοιχα [...] Τμήματα και Σχολές του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης».
Σε περίπτωση που η εν λόγω απόφαση λάβει νομοθετική υφή, σημαίνει πρακτικά πως τα δύο Ιδρύματα θα έχουν ως κοινή ονομασία το “Πανεπιστήμιο Κρήτης”. Ένα τέτοιο σενάριο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πολλές ερμηνείες προς πάσα κατεύθυνση.
Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον κ. Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος μίλησε για την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Αρχικά ο κ. Ζώρας μίλησε για την κατάργηση των ΤΕΙ και τη μετεξέλιξή τους σε Πανεπιστήμια. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, από την αρχή της υπουργικής του θητείας είχε θέσει ως στόχο την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, αφού σύμφωνα με τον ίδιο κανένας φοιτητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν πρέπει να υστερεί από κάποιον άλλο, ανεξαρτήτως εάν φοιτά σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, υποστήριξε για το πολυνομοσχέδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πως «δεν μπορεί να το γενικεύσει κανένας για να πει συλλήβδην ότι είναι υπέρ ή κατά. Είναι άλλο ένα ακαδημαϊκά πρόχειρο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί τη Βουλή για την Παιδεία. Έχουμε μια έκτακτη Σύγκλητο αύριο (σ.σ. σήμερα) που αφορούν το Πανεπιστήμιό μας. Θα μελετήσουμε τις προτάσεις και θα αποφασίσουμε την πορεία του Πανεπιστημίου μας».
Η σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου είναι καθοριστικής σημασίας γιατί θα ληφθούν αποφάσεις για τη μετονομασία του ΤΕΙ Κρήτης.


Ο κ. Ζώρας χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το θέμα των αξιών θα το δούμε. Η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ δεν αφορά εμάς. Αφορά το ΤΕΙ. Μας αφορά το όνομα. Θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που αφορούν το Πανεπιστήμιο και μας ενδιαφέρουν. Θα εξετάσουμε κατά πόσο το όνομα θίγει το brand name του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι καθιερωμένο, και αυτά θα τα λύσουμε στην αυριανή (σημερινή) Σύγκλητο γιατί, όπως ξέρετε, η Σύγκλητος είναι το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Πανεπιστημίου. Όπως έκανε και η Πάτρα, που δε θέλει να εντάξει τα ΤΕΙ στο σύνολό τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το υπουργείο, φερόμενο εντελώς αντι-ακαδημαϊκά, προσπαθεί να τα εντάξει πάση θυσία. Αυτά θα τα συζητήσουμε στη Σύγκλητο».


Το θέμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως εξηγεί ο πρύτανης στη “Νέα Κρήτη”, είναι «το brand name, γιατί άπτεται και νομικών υποχρεώσεων αυτή η ιστορία. Θα το δούμε με τη Σύγκλητο και τη Νομική Υπηρεσία. Είναι παραπλανητικός ο τίτλος με τα δύο τοπωνύμια του νέου Πανεπιστημίου».
Ουσιαστικά, οι θεσμικοί φορείς του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος, θα προσπαθήσουν να αντιληφθούν κατά πόσο είναι νόμιμη η ονοματοδοσία του ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κριθεί νομικά η μετονομασία ως μη νόμιμη;
Σ’ ένα τέτοιο σενάριο όλα είναι ανοικτά, ακόμη και η αξιοποίηση ένδικων μέσων. Δεν αποκλείεται οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τους νομικούς, να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρώσουν το εν λόγω σχέδιο νόμου.


Μέσα από αυτή τη σημερινή συνεδρίαση, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, δηλώνει πως δε διαπραγματεύεται το όνομα “Πανεπιστήμιο Κρήτης” και είναι πρόθυμο να συγκρουστεί ακόμη και με τον υπουργό Παιδείας.

Εβδομάδα εξελίξεων και αποφάσεων

Ο κ. Ζώρας ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για την πανεπιστημιοποίηση 150 τμημάτων, πράγμα που θα φέρει αναταράξεις στον ακαδημαϊκό χάρτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώρας, θα εξετάσουν ενδελεχώς εάν ο κόσμος παραπλανάται ή μη. Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα αυτή είναι εβδομάδα εξελίξεων και σημαντικών αποφάσεων.


«Εμείς θα δούμε τους ποιοτικούς δείκτες των Πανεπιστημίων και θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει και συγκεκριμένα εάν ο κόσμος παραπλανάται ή εάν ο κόσμος δεν παραπλανάται. Αυτό θα το δούμε εντός των προσεχών ημερών. Θα δούμε την ποιότητα των τμημάτων και θα ενημερώσουμε τον κόσμο. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τον κόσμο για την ποιότητα των Πανεπιστημίων που δημιουργούνται, πράγμα που δεν κάνει το υπουργείο. Ο κόσμος είναι ο κυρίαρχος, που αποφασίζει τι θα κάνει και πώς. Εμείς έχουμε διαφωνήσει εδώ και αρκετό καιρό. Βλέπω πως τώρα ακολουθεί και η Πάτρα. Είναι εβδομάδα εξελίξεων», κατέληξε ο κ. Ζώρας.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Ξυπνούν… μνήμες από τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Σήμερα η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης – Στο εδώλιο η αναισθησιολόγος

Συγκλονιστικά στοιχεία: 10 νέα ελαιόδεντρα φυτεύονται το…

Στοιχεία - σοκ για τον ελαιοπαραγωγικό τομέα στην εκπομπή «60 λεπτά στην ύπαιθρο»

Κρητικοί 30άρηδες και ακόμη στα… παιδικά δωμάτια

30 ετών και δεν έχουν… αποχωριστεί την «αγκαλιά» της μαμάς

«Καμίνι» από σήμερα η Κρήτη - Ποια θα είναι η πιο καυτή μέρα…

Αναλυτικά ο καιρός - Συνθήκες καύσωνα στην Κρήτη

«Μαμά φτάσαμε, όλα καλά» - Τέλος για για την πτήση τρόμου…

Μετά από 12 ώρες ταλαιπωρίας οι επιβάτες από την Κρήτη έφτασαν στον προορισμό τους

Σοβαρό τροχαίο στο Ρέθυμνο – Ηλικιωμένη εγκλωβίστηκε…

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ

Βάζουν ζάχαρη στο κρασί τους με ευλογίες της Ε.Ε - Για ποια…

«Ας είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναβάλουμε οργανωμένα ως χώρες του Νότου το αίτημα να αναγράφουμε στα μπουκάλια μας ότι δε χρησιμοποιούμε ζάχαρη για την παραγωγή…

Κυκλοφορούσε με μισό κιλό χασίς

Συνελήφθη στη χερσόνησο 23χρονος

Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο

Στην περιοχή της Ζάκρου

Φωτιά σε κάδο απορριμμάτων

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Μάζευαν μαλοτήρα και θα καταλήξουν στα Δικαστήρια

Με 24 κιλά μαλοτήρα «πιάστηκαν» 5 άτομα στα Χανιά

Το 7ο Λύκειο δεν θα θα ανακοινώσει τους αριστούχους του

Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ

Το "πάλεψε" ο Βροντάκης αλλά τον σταμάτησαν οι άνεμοι στην…

Ο Βασίλης πέτυχε τον σκοπό του και είναι νικητής

Πάρκαρε όπου θέλεις ο δρόμος σου ανήκει (φωτο)

Δύσκολο να βρει κανείς πάρκινγκ τη σήμερον ημέρα, ειδικά όταν βιάζεται.

«Γαλάζια Σημαία» για 6η συνεχή χρονιά στην παραλία Καστρί…

Βράβευση στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος

Ο καιρός στην Κρήτη: Πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Δείτε την πρόγνωση και στους τέσσερις νομούς

Φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία

Αναστάτωση από τις φλόγες

Γιατί όχι «Λευκές Νύχτες» σε όλη την Κρήτη;

Για μια βραδιά το καλοκαίρι μουσεία, πολιτιστικά και ερευνητικά ιδρύματα είναι ανοικτά όλη νύχτα και γίνονται εκδηλώσεις

Ξεκίνησε o ψεκασμός κατά του δάκου – Ποιες είναι οι πρώτες…

Που θα γίνουν ψεκασμός για το δάκο και ποιες περιοχές εξαιρούνται;

Αίθριος καιρός και σήμερα στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Μαριλίζα Σηφάκη: «Μένω στον δρόμο με ένα μωρό στην αγκαλιά»

«Νιώθω αδικημένη» δήλωσε η Ρεθυμνιώτισσα λιμενικός στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”

Εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους μετά από τροχαίο

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ τα ξημερώματα

Πολύωρη η μάχη με τις φλόγες – Δύσκολη η χθεσινή νύχτα…

Είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρεις φωτιές

Τα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες

Δύο περιστατικά στα Χανιά μέσα σε μία ώρα

Συννεφιά και σήμερα στην Κρήτη – Άστατος ο καιρός στην…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

1.761 τροχονομικές παραβάσεις το τελευταίο τετραήμερο

Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 4.591 οχήματα

Τουρίστρια τα… «έφτυσε» στο μονοπάτι του Μπάλου

ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική στο σημείο

Άγνωστος “φυλακίζει” πρόβατα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο…

Πρωτοφανής καταγγελία από τη Ζωόφιλη Δράση

Κόρη Μίκη Θεοδωράκη: «Ο μπαμπάς είναι πολύ άρρωστος, δεν…

«Κάνει ντρίμπλα στον θάνατο κάθε φορά» αναφέρει η κόρη του Μαργαρίτα

Αγίου Πνεύματος: Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στην…

Πλησιάζει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Κατρακυλά η τιμή της ντομάτας - Δεκάδες τόνοι στα αζήτητα

Τι συμφωνήθηκε για την αντιμετώπιση της Tuta Absoluta - Ώρα μηδέν για τη ναυαρχίδα των κηπευτικών προϊόντων

Επί ποδός η Τροχαία για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας

Η φωτιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική

Διερευνώνται οι συνθήκες που την προκάλεσαν

Μηχάνημα 4 εκατ. ευρώ στο ΠΑΓΝΗ - Πολύτιμο δώρο για τους…

Με το μηχάνημα PET/CT, οι καρκινοπαθείς, κυρίως, γλιτώνουν πλέον τα ψυχοφθόρα και πανάκριβα ταξίδια εκτός Κρήτης

Δημοτικές εκλογές 2019: Η επανακαταμέτρηση έφερε διπλή ανατροπή

Οι παρατάξεις Λαμπρινού και Σισαμάκη έχουν από μία αλλαγή προσώπου στα έδρανα της Λότζιας

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.