Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΒέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που θα πάρει το ΤΕΙ

Βέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που θα πάρει το ΤΕΙ

Κρήτη | 15/04/2019 - 12:55
Βέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που θα πάρει το ΤΕΙ
«Όχι» από το Π.Κ. στην ονομασία που θα πάρει με τη μετεξέλιξή του σε Ανώτατο Ίδρυμα το ΤΕΙ

Την απαλοιφή του τοπωνυμίου “Κρήτη” από την ονομασία του νέου Πανεπιστημίου που θα προκύψει από την ανωτατοποίηση επιδιώκει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θέλοντας να διατηρήσει το brand name που το έχει καθιερώσει, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα.


Ο κ. Ζώρας υποστηρίζει ότι η ονομασία “Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης” που έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθεί στο νέο Ανώτατο Ίδρυμα, που θα προκύψει από τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, είναι παραπλανητική αφού χρησιμοποιούνται δύο τοπωνύμια. Την αντίδρασή του αυτή το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναμένεται να κλιμακώσει με παρεμβάσεις κατά το νομοθετικό έργο ακόμη και με ένδικα μέσα, π.χ. προσφυγή στο ΣτΕ, αν αυτό κρίνουν οι νομικοί του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μάλιστα, το θέμα συζητείται σήμερα, στις 11 το πρωί, στη Σύγκλητο, που θα συνέλθει με τηλεδιάσκεψη σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, κατά την οποία θα συζητηθεί ο δρόμος που θα ακολουθήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την κατοχύρωση της δικής του ονομασίας και την απαλοιφή του τοπωνυμίου “Κρήτης” από το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.


Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με θέμα το τοπωνύμιο και εάν και κατά πόσο εγείρονται νομικοί προβληματισμοί σε περίπτωση που το ΤΕΙ τοποθετήσει στη νέα ονομασία του το “Πανεπιστήμιο Κρήτης” ή αλλιώς σε περίπτωση που τα δύο Ανώτατα Ιδρύματα μοιραστούν το τοπωνύμιο “Πανεπιστήμιο Κρήτης”. Σε μια τέτοια περίπτωση, η νομική οδός είναι μονόδρομος.
Με αυτόν τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκφράζει ανοικτά την αντίθεσή του με την πρόταση του υπουργού Παιδείας, που εντάσσει στο πολυνομοσχέδιο Παιδείας το ΤΕΙ Κρήτης ως Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ψήφιση του εν λόγω πολυνομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή αναμένεται να γίνει πριν τις εορτές του Πάσχα.


Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Νόμου, «ιδρύεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο [...] με έδρα το Ηράκλειο. Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης) καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης [...]. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων και Σχολών του ΤΕΙ μεταφέρονται στα αντίστοιχα [...] Τμήματα και Σχολές του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης».
Σε περίπτωση που η εν λόγω απόφαση λάβει νομοθετική υφή, σημαίνει πρακτικά πως τα δύο Ιδρύματα θα έχουν ως κοινή ονομασία το “Πανεπιστήμιο Κρήτης”. Ένα τέτοιο σενάριο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πολλές ερμηνείες προς πάσα κατεύθυνση.
Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον κ. Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος μίλησε για την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Αρχικά ο κ. Ζώρας μίλησε για την κατάργηση των ΤΕΙ και τη μετεξέλιξή τους σε Πανεπιστήμια. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, από την αρχή της υπουργικής του θητείας είχε θέσει ως στόχο την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, αφού σύμφωνα με τον ίδιο κανένας φοιτητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν πρέπει να υστερεί από κάποιον άλλο, ανεξαρτήτως εάν φοιτά σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, υποστήριξε για το πολυνομοσχέδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πως «δεν μπορεί να το γενικεύσει κανένας για να πει συλλήβδην ότι είναι υπέρ ή κατά. Είναι άλλο ένα ακαδημαϊκά πρόχειρο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί τη Βουλή για την Παιδεία. Έχουμε μια έκτακτη Σύγκλητο αύριο (σ.σ. σήμερα) που αφορούν το Πανεπιστήμιό μας. Θα μελετήσουμε τις προτάσεις και θα αποφασίσουμε την πορεία του Πανεπιστημίου μας».
Η σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου είναι καθοριστικής σημασίας γιατί θα ληφθούν αποφάσεις για τη μετονομασία του ΤΕΙ Κρήτης.


Ο κ. Ζώρας χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το θέμα των αξιών θα το δούμε. Η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ δεν αφορά εμάς. Αφορά το ΤΕΙ. Μας αφορά το όνομα. Θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που αφορούν το Πανεπιστήμιο και μας ενδιαφέρουν. Θα εξετάσουμε κατά πόσο το όνομα θίγει το brand name του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι καθιερωμένο, και αυτά θα τα λύσουμε στην αυριανή (σημερινή) Σύγκλητο γιατί, όπως ξέρετε, η Σύγκλητος είναι το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Πανεπιστημίου. Όπως έκανε και η Πάτρα, που δε θέλει να εντάξει τα ΤΕΙ στο σύνολό τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το υπουργείο, φερόμενο εντελώς αντι-ακαδημαϊκά, προσπαθεί να τα εντάξει πάση θυσία. Αυτά θα τα συζητήσουμε στη Σύγκλητο».


Το θέμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως εξηγεί ο πρύτανης στη “Νέα Κρήτη”, είναι «το brand name, γιατί άπτεται και νομικών υποχρεώσεων αυτή η ιστορία. Θα το δούμε με τη Σύγκλητο και τη Νομική Υπηρεσία. Είναι παραπλανητικός ο τίτλος με τα δύο τοπωνύμια του νέου Πανεπιστημίου».
Ουσιαστικά, οι θεσμικοί φορείς του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος, θα προσπαθήσουν να αντιληφθούν κατά πόσο είναι νόμιμη η ονοματοδοσία του ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κριθεί νομικά η μετονομασία ως μη νόμιμη;
Σ’ ένα τέτοιο σενάριο όλα είναι ανοικτά, ακόμη και η αξιοποίηση ένδικων μέσων. Δεν αποκλείεται οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τους νομικούς, να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρώσουν το εν λόγω σχέδιο νόμου.


Μέσα από αυτή τη σημερινή συνεδρίαση, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, δηλώνει πως δε διαπραγματεύεται το όνομα “Πανεπιστήμιο Κρήτης” και είναι πρόθυμο να συγκρουστεί ακόμη και με τον υπουργό Παιδείας.

Εβδομάδα εξελίξεων και αποφάσεων

Ο κ. Ζώρας ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για την πανεπιστημιοποίηση 150 τμημάτων, πράγμα που θα φέρει αναταράξεις στον ακαδημαϊκό χάρτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώρας, θα εξετάσουν ενδελεχώς εάν ο κόσμος παραπλανάται ή μη. Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα αυτή είναι εβδομάδα εξελίξεων και σημαντικών αποφάσεων.


«Εμείς θα δούμε τους ποιοτικούς δείκτες των Πανεπιστημίων και θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει και συγκεκριμένα εάν ο κόσμος παραπλανάται ή εάν ο κόσμος δεν παραπλανάται. Αυτό θα το δούμε εντός των προσεχών ημερών. Θα δούμε την ποιότητα των τμημάτων και θα ενημερώσουμε τον κόσμο. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τον κόσμο για την ποιότητα των Πανεπιστημίων που δημιουργούνται, πράγμα που δεν κάνει το υπουργείο. Ο κόσμος είναι ο κυρίαρχος, που αποφασίζει τι θα κάνει και πώς. Εμείς έχουμε διαφωνήσει εδώ και αρκετό καιρό. Βλέπω πως τώρα ακολουθεί και η Πάτρα. Είναι εβδομάδα εξελίξεων», κατέληξε ο κ. Ζώρας.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Σπουδαίο εύρημα – Εκκλησιαστικές εικόνες ενδέχεται να…

Στο χωριό Τσιβαράς Αποκορώνου Χανίων

Ευθύμιος Λέκκας: Καθησυχαστικός ο σεισμολόγος για τον…

Δεν συνδέεται με σεισμούς που προηγήθηκαν χρονικά

460.000 ευρώ στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης

Υπεγράφη σήμερα η απόφαση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αύξηση τιμών σε όλα τα κρέατα

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωργικές προοπτικές

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικων δέντρων

Ανατριχιαστική υπόθεση στην Κρήτη: Πατέρας βίαζε επί 15…

Κρητικιά ζούσε την φρίκη από 12 χρονών στα Χανιά

Καιρός στην Κρήτη: Αναμένεται να πέσει και χαλάζι

Αναλυτικές οι προβλέψεις για τις επόμενες ώρες

Στο Νομό Λασιθίου η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Στο Γ.Ν. Ιεράπετρας και το Γ.Ν. Σητείας

Σεισμός: Σε «ρυθμούς» Ρίχτερ η Κρήτη - Μετά τα 5,3 Ρίχτερ,…

Τι αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας για τα 5,3 Ρίχτερ

Ανθρώπινος σκελετός εντοπίστηκε στην Αλόννησο-Ανήκει…

Μετά από οικοδομικές εργασίες σε θεμέλια σπιτιού

Εικόνες σοκ και… θερμά επεισόδια για τον αντικαπνιστικό…

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV η ιατρική κοινότητα, μαζί με την εστίαση αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και έβαλαν…

Τροχαία ατυχήματα με εκτροπές στο Ηράκλειο και την «Δίδω»…

Ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους θα πρέπει να επιδείξουν οι διερχόμενοι οδηγοί-

Απίστευτες εικόνες με την “επέλαση” του δάκου στην ενδοχώρα

Aγωνία για το μέλλον της καλλιέργειας

Η Τουρκία θέλει να στείλει γεωτρύπανο στην Κρήτη

Στο επίκεντρο η Κρήτη, μετά τη μη νόμιμη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Σεισμοί στην Κρήτη: Μικρό ρήγμα σπάει σε κομμάτια

Τι εκτιμούν οι ειδικοί για την αλληλουχία των Ρίχτερ που συνεχίζει να ταρακουνά τη Δυτική Κρήτη

Μαχαίρωσαν 19χρονο στα Χανιά

Αιματηρή συμπλοκή σε κεντρικό σημείο

Προσοχή: «Αλεξιπτωτιστές» και «μαϊμού» έμποροι εξαπατούν…

Έχουν σημειωθεί κρούσματα και στην Κρήτη

Προσφυγικό - Κρήτη: «Ναι» στη φιλοξενία - «Όχι» στη δημιουργία…

Στο Ρέθυμνο συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά την κάλπη η ΠΕΔ Κρήτης - Οι εξελίξεις στο προσφυγικό στην Ατζέντα των δημάρχων

Τζακ ποτ στο Τζόκερ

Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε η κλήρωση και η διαλογή στην κλήρωση του Τζόκερ

Στη φυλακή ο γιος και ο φίλος του- Ελεύθερη η μάνα που φυλούσε…

Απολογήθηκαν για τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που βρέθηκαν στην κατοχή τους

Κρήτη: Για «σμηνοσειρά» σεισμών κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι…

24 δονήσεις σε τρεις ημέρες - Οι σεισμολόγοι, καθησυχάζουν τους πολίτες

«Διδώ»: Έντονη κακοκαιρία έρχεται στην Κρήτη

Σφοδρή επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Έφτιαξαν το αυτοκίνητο του... μέλλοντος στο Πολυτεχνείο!

Πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα με καύσιμο το υδρογόνο

Στα ύψη η τιμή του χοιρινού λόγω… πανώλης

Οι ελλείψεις ανεβάζουν τις τιμές στο χοιρινό κρέας και στην Κρήτη

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του

Αναστάτωση στις φυλακές Αγιάς Χανίων

Παρέα... θερμόαιμων προκάλεσαν επεισόδια σε 3 σημεία του…

«Έστειλαν» υπάλληλο καταστήματος στο νοσοκομείο - Στο νοσοκομείο 2 ακόμη άτομα

Διαμάχη μεταξύ μαθητών - Βγήκε... νυχοκόπτης

Το περιστατικό συνέβη σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Xανίων

«Το Διαδίκτυο και τα Παιδιά μας - Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης»

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, 6:30 μμ, Σπίτι Πολιτισμού, Ρεθύμνου

Υπόθεση Γιακουμάκη: Το δικαστήριο αθώωσε τον πατέρα του…

Σε βάρος του είχε καταθέσει μήνυση ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής

Δίνουν κρέας για τα Χριστούγεννα σε.. όποιον έχει ανάγκη

Διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ

Σεισμοί στην Κρήτη: 4 σε διάστημα δύο ωρών

Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στα Χανιά καθώς νωρίς το μεσημέρι συνέβη ένας ακόμη στην Δυτική Κρήτη

Στη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ 17μηνών κοριτσάκι που στραβοκατάπιε το…

Νοσηλεύεται διασωληνωμένο και σε καταστολή

Στο εδώλιο ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη

Για την επίθεση στον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής

Κρητικός ναυτικός 81 μέρες «όμηρος» σε πλοίο στο Τζιμπουτί

Κραυγή 5 Έλλήνων ναυτικών που ζουν με ελάχιστα τρόφιμα και ανάμεσα σε σκουπίδια

Η πρόγνωση του καιρού: Πέφτει η θερμοκρασία και στην Κρήτη

Τι προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Έτσι θα «θωρακιστεί» η Κρήτη – «Έρχονται» τάγμα και Σινούκ

Όλο το σχέδιο για που μετατρέπει την Κρήτη σε ''αστακό'

«Ανάσα» για δανειολήπτη: Από 24 χιλιάδες ευρώ χρέος, θα πληρώσει…

Πέτυχε την ρύθμιση αλλά και το «κούρεμα» του χρέους

Ο καιρός στην Κρήτη: Που και πότε θα βρέξει - Η προειδοποίηση…

Βροχερός ο καιρός στην Κρήτη - Ισχυροί άνεμοι στο νησί

Οι αγρότες επιβιώνουν μέσω… επιδοτήσεων

Μεγάλη εξάρτηση του Έλληνα παραγωγού από τις ενισχύσεις, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Ερρίκος Αλεξανδράκης: Ο Κρητικός υποψήφιος για Grammy που…

Μέσω Twitter, έταξε... λάδι στην συνυποψήφια του, Μισέλ Ομπάμα

Καιρός: Έρχονται θυελλώδεις βοριάδες και βροχές στην Κρήτη

Χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας

22 χρόνια αγρότισσα και όμως… το σύστημα δεν την αναγνωρίζει…

Δεν την αναγνωρίζουν για τα επιδόματα, την αναγνωρίζουν όμως για τους φόρους

Κρήτη: Έστησε απάτη με «άπορη οικογένεια» που ζούσε με……

Χρησιμοποίησε φωτογραφίες παιδιών από το Ίντερνετ

«Λουκέτο» σε σχολείο της Κρήτης μετά τον σεισμό – Κρίθηκε…

Με απόφαση δημάρχου Γιώργου Μυλώνακη κλείνει το λύκειο Κισσάμου

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.