Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΒέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που θα πάρει το ΤΕΙ

Βέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που θα πάρει το ΤΕΙ

Κρήτη | 15/04/2019 - 12:55
Βέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που θα πάρει το ΤΕΙ
«Όχι» από το Π.Κ. στην ονομασία που θα πάρει με τη μετεξέλιξή του σε Ανώτατο Ίδρυμα το ΤΕΙ

Την απαλοιφή του τοπωνυμίου “Κρήτη” από την ονομασία του νέου Πανεπιστημίου που θα προκύψει από την ανωτατοποίηση επιδιώκει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θέλοντας να διατηρήσει το brand name που το έχει καθιερώσει, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα.


Ο κ. Ζώρας υποστηρίζει ότι η ονομασία “Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης” που έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθεί στο νέο Ανώτατο Ίδρυμα, που θα προκύψει από τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, είναι παραπλανητική αφού χρησιμοποιούνται δύο τοπωνύμια. Την αντίδρασή του αυτή το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναμένεται να κλιμακώσει με παρεμβάσεις κατά το νομοθετικό έργο ακόμη και με ένδικα μέσα, π.χ. προσφυγή στο ΣτΕ, αν αυτό κρίνουν οι νομικοί του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μάλιστα, το θέμα συζητείται σήμερα, στις 11 το πρωί, στη Σύγκλητο, που θα συνέλθει με τηλεδιάσκεψη σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, κατά την οποία θα συζητηθεί ο δρόμος που θα ακολουθήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την κατοχύρωση της δικής του ονομασίας και την απαλοιφή του τοπωνυμίου “Κρήτης” από το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.


Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με θέμα το τοπωνύμιο και εάν και κατά πόσο εγείρονται νομικοί προβληματισμοί σε περίπτωση που το ΤΕΙ τοποθετήσει στη νέα ονομασία του το “Πανεπιστήμιο Κρήτης” ή αλλιώς σε περίπτωση που τα δύο Ανώτατα Ιδρύματα μοιραστούν το τοπωνύμιο “Πανεπιστήμιο Κρήτης”. Σε μια τέτοια περίπτωση, η νομική οδός είναι μονόδρομος.
Με αυτόν τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκφράζει ανοικτά την αντίθεσή του με την πρόταση του υπουργού Παιδείας, που εντάσσει στο πολυνομοσχέδιο Παιδείας το ΤΕΙ Κρήτης ως Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ψήφιση του εν λόγω πολυνομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή αναμένεται να γίνει πριν τις εορτές του Πάσχα.


Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Νόμου, «ιδρύεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο [...] με έδρα το Ηράκλειο. Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης) καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης [...]. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων και Σχολών του ΤΕΙ μεταφέρονται στα αντίστοιχα [...] Τμήματα και Σχολές του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης».
Σε περίπτωση που η εν λόγω απόφαση λάβει νομοθετική υφή, σημαίνει πρακτικά πως τα δύο Ιδρύματα θα έχουν ως κοινή ονομασία το “Πανεπιστήμιο Κρήτης”. Ένα τέτοιο σενάριο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πολλές ερμηνείες προς πάσα κατεύθυνση.
Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον κ. Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος μίλησε για την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Αρχικά ο κ. Ζώρας μίλησε για την κατάργηση των ΤΕΙ και τη μετεξέλιξή τους σε Πανεπιστήμια. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, από την αρχή της υπουργικής του θητείας είχε θέσει ως στόχο την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, αφού σύμφωνα με τον ίδιο κανένας φοιτητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν πρέπει να υστερεί από κάποιον άλλο, ανεξαρτήτως εάν φοιτά σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, υποστήριξε για το πολυνομοσχέδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πως «δεν μπορεί να το γενικεύσει κανένας για να πει συλλήβδην ότι είναι υπέρ ή κατά. Είναι άλλο ένα ακαδημαϊκά πρόχειρο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί τη Βουλή για την Παιδεία. Έχουμε μια έκτακτη Σύγκλητο αύριο (σ.σ. σήμερα) που αφορούν το Πανεπιστήμιό μας. Θα μελετήσουμε τις προτάσεις και θα αποφασίσουμε την πορεία του Πανεπιστημίου μας».
Η σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου είναι καθοριστικής σημασίας γιατί θα ληφθούν αποφάσεις για τη μετονομασία του ΤΕΙ Κρήτης.


Ο κ. Ζώρας χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το θέμα των αξιών θα το δούμε. Η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ δεν αφορά εμάς. Αφορά το ΤΕΙ. Μας αφορά το όνομα. Θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που αφορούν το Πανεπιστήμιο και μας ενδιαφέρουν. Θα εξετάσουμε κατά πόσο το όνομα θίγει το brand name του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι καθιερωμένο, και αυτά θα τα λύσουμε στην αυριανή (σημερινή) Σύγκλητο γιατί, όπως ξέρετε, η Σύγκλητος είναι το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Πανεπιστημίου. Όπως έκανε και η Πάτρα, που δε θέλει να εντάξει τα ΤΕΙ στο σύνολό τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το υπουργείο, φερόμενο εντελώς αντι-ακαδημαϊκά, προσπαθεί να τα εντάξει πάση θυσία. Αυτά θα τα συζητήσουμε στη Σύγκλητο».


Το θέμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως εξηγεί ο πρύτανης στη “Νέα Κρήτη”, είναι «το brand name, γιατί άπτεται και νομικών υποχρεώσεων αυτή η ιστορία. Θα το δούμε με τη Σύγκλητο και τη Νομική Υπηρεσία. Είναι παραπλανητικός ο τίτλος με τα δύο τοπωνύμια του νέου Πανεπιστημίου».
Ουσιαστικά, οι θεσμικοί φορείς του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος, θα προσπαθήσουν να αντιληφθούν κατά πόσο είναι νόμιμη η ονοματοδοσία του ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κριθεί νομικά η μετονομασία ως μη νόμιμη;
Σ’ ένα τέτοιο σενάριο όλα είναι ανοικτά, ακόμη και η αξιοποίηση ένδικων μέσων. Δεν αποκλείεται οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τους νομικούς, να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρώσουν το εν λόγω σχέδιο νόμου.


Μέσα από αυτή τη σημερινή συνεδρίαση, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, δηλώνει πως δε διαπραγματεύεται το όνομα “Πανεπιστήμιο Κρήτης” και είναι πρόθυμο να συγκρουστεί ακόμη και με τον υπουργό Παιδείας.

Εβδομάδα εξελίξεων και αποφάσεων

Ο κ. Ζώρας ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για την πανεπιστημιοποίηση 150 τμημάτων, πράγμα που θα φέρει αναταράξεις στον ακαδημαϊκό χάρτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώρας, θα εξετάσουν ενδελεχώς εάν ο κόσμος παραπλανάται ή μη. Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα αυτή είναι εβδομάδα εξελίξεων και σημαντικών αποφάσεων.


«Εμείς θα δούμε τους ποιοτικούς δείκτες των Πανεπιστημίων και θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει και συγκεκριμένα εάν ο κόσμος παραπλανάται ή εάν ο κόσμος δεν παραπλανάται. Αυτό θα το δούμε εντός των προσεχών ημερών. Θα δούμε την ποιότητα των τμημάτων και θα ενημερώσουμε τον κόσμο. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τον κόσμο για την ποιότητα των Πανεπιστημίων που δημιουργούνται, πράγμα που δεν κάνει το υπουργείο. Ο κόσμος είναι ο κυρίαρχος, που αποφασίζει τι θα κάνει και πώς. Εμείς έχουμε διαφωνήσει εδώ και αρκετό καιρό. Βλέπω πως τώρα ακολουθεί και η Πάτρα. Είναι εβδομάδα εξελίξεων», κατέληξε ο κ. Ζώρας.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Αναζητώντας τον Ιησού - Αφιέρωμα στη μεγαλύτερη γιορτή…

Τα κειμήλια και τα μνημεία που σχετίζονται με τον Χριστό, τα Πάθη Του και τους Αποστόλους μέσα από την επιστήμη, την ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις

«Η δική μου μέρα»: Ταινία με μαθητές από την Κρήτη διαγωνίζεται…

Σχολείο και μετά στα ζώα για να τα ταΐσει - Η μέρα ενός μικρού μαθητή σ' ένα χωριό της Κρήτης

Η αναζήτηση του ηλικιωμένου είχε τραγική κατάληξη!

Εντοπίστηκε νεκρός σε αγροτική τοποθεσία του Χουδετσίου

Νέα υπόθεση ασέλγειας στην Κρήτη: 75χρονος προσέγγισε ερωτικά…

Σοκάρει η υπόθεση ασέλγειας με θύμα ένα 6χρονο κοριτσάκι

Η μοιραία ανάρτηση του 27χρονου Στέλιου που σκοτώθηκε σε…

«Δεν τηνε θέλω τη ζωή ρε χωρίς εσένα...»

Επέστρεψε το πλοίο για λόγους υγείας επιβάτη

Μισή ώρα μετά τον απόπλου ένας επιβάτης εκδήλωσε πρόβλημα υγείας

«Βόμβα» τα ληγμένα φυτοφάρμακα - Η βροχή τα μεταφέρει παντού

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Στις χωματερές και στα ρυάκια καταλήγουν τα “δηλητήρια” αφού δεν υπάρχει μηχανισμός ανακύκλωσης

Συννεφιασμένος ο καιρός στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Η «Κρήτη δίνει ζωή» και προζυμένια… κεράσματα

«Η Κρήτη δίνει ζωή»… στην παραδοσιακή Κρητική κουζίνα τα ήθη και έθιμα του τόπου και το έργο του συλλόγου

Κορεατικό κανάλι στην Κρήτη για την προώθηση του περιηγητικού…

Δημοσιογραφική αποστολή θα πραγματοποιήσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου το Κορεατικό κρατικό κανάλι KBS στη Κρήτη με την υποστήριξη της Περιφέρειας για την τουριστική…

Εθελοντικός καθαρισμός παραλιών στις Γούρνες – Κοκκίνη…

Από το δήμο Χερσονήσου και την ΚΕΔΧ

Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης: Άρση της αδικίας στα κανάλια

Με τροπολογία στη Βουλή ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης μειώνεται στο 5% για όλα τα τηλεοπτικά μέσα

«Στάχτη» έγιναν 2 αυτοκίνητα - Τεράστια η ζημιά

Στις φλόγες τυλίχτηκαν δύο επιβατηγά οχήματα στο Καστέλι

Ορατό το ενδεχόμενο βροχοπτώσεων στην Κρήτη

Αναλυτική πρόγνωση του σημερινού καιρού στο νησί

Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων στο Δήμο Πλατανιά

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι δείγμα πολιτισμού

Τα κουνούπια στην Κρήτη «οργιάζουν» - Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί. αύξησαν τα έντομα που... θα μας φάνε

Συγκλονίζει ο Νίκος Μαχλάς με την σοβαρή περιπέτεια υγείας…

Για πρώτη φορά, ο Νίκος Μαχλάς μίλησε δημόσια για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ο γιος του Γιώργος και το οποίο είχε happy end μετά από αρκετά χρόνια.

Ημερήσια δρομολόγια των Μινωικών Γραμμών ενόψει Πάσχα

Για να καλύψουν τις αυξημένες μεταφορικές ανάγκες

«Ρεκόρ» κλοπών και διαρρήξεων: 121 στο ενεργητικό του

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 44χρονου αλλοδαπού για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Θλίψη για την 20χρονη καπετάνισσα της ΑΝΕΚ, που έφυγε τόσο…

Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος της 20χρονης Αφροδίτης Συλλιγνάκη, δόκιμης πλοιάρχου στην ΑΝΕΚ…

50 πυρομαχικά του Β' ΠΠ εντόπισε ψαροντουφεκάς στην Κρήτη

Δεν πίστευε στα μάτια του ιδιώτης υποβρύχιος αλιέας όταν βούτηξε σε αλιευτικό καταφύγιο

Φωτιά σε καμινάδα εστιατορίου: Τους βγήκε... ξινό το τζάκι…

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έτρεψε για να σβήσει τις φλόγες

Ντοκιμαντέρ στα βουνά της Κρήτης από Κορεάτικο κανάλι

Η δημοσιογραφική αποστολή έρχεται αρχές Μαΐου

Αισθητά βελτιωμένος ο καιρός σε όλη τη Κρήτη

Δείτε την πρόβλεψη και για τους τέσσερις νομούς

Βέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που…

«Όχι» από το Π.Κ. στην ονομασία που θα πάρει με τη μετεξέλιξή του σε Ανώτατο Ίδρυμα το ΤΕΙ

Έρχονται… ξένα λάδια στην Κρήτη

Έχουν «βαλτώσει» οι τιμές του κρητικού ελαιολάδου από 2,50 έως 2,70 ευρώ το κιλό

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον τον Πολωνό περιηγητή –…

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Χαλάει πάλι ο καιρός – Έρχονται βροχές και καταιγίδες…

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Χανιά: Πέταξαν την ελληνική σημαία στο χώμα και ανέβασαν…

Τι αναφέρει δημοσίευμα του defenceline.gr για το περίεργο περιστατικό

Έκρυβε στο σπίτι του το όπλο και τις σφαίρες

Στα χέρια των αρχών ένας 60χρονος

Τσουχτερά πρόστιμα για τις ταμειακές μηχανές στους κρεοπώλες…

Τεχνικές δυσκολίες και έξτρα κόστος δυσχεραίνει την αναπροσαρμογή τους, λένε οι κρεοπώλες

Η Κρήτη χάνει τις ελιές της;

Οι δύο κίνδυνοι για το κρητικό ελαιόλαδο

Γιώργος Τριανταφύλλου: Τα τελευταία λόγια του στο καφενείο…

Η οικογένεια του δεν έχει σταματήσει τις έρευνες, με δεδομένο ότι ο 83χρονος Γιώργος Τριανταφύλλου πάσχει από άνοια

Σε μπισκότα και ζύμη έκρυβαν την κάνναβη

Συνέβη και αυτό στην Κρήτη

Στον…. Βραχόκηπο η κινητή μονάδα Μαστογραφίας

Την Μ. Τετάρτη – Σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης

1.000 € το μήνα για τα παιδιά των νεκρών από την κακοκαιρία…

Τι ζητούν βουλευτές της Κρήτης για τις οικογένειες των 5 νεκρών από την κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου

«Έφυγε» ένας Χανιώτης μουσικός της κλασσικής ροκ σκηνής

«Πάλεψε» για πολλούς μήνες αλλά έχασε την μάχη σε ηλικία μόλις 50 ετών

Η Σκακιστική Κρήτη στη…. Χερσόνησο

Το τριήμερο 12-14 Απριλίου

Στη Κρήτη τρεις υπουργοί για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου

Υπογράφεται σήμερα ανάμεσα στον Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Τάσο Βάμβουκα

Συννεφιασμένος ουρανός με την θερμοκρασία να αγγίζει τους…

Δείτε την πρόγνωση και για τους τέσσερις νομούς της Κρήτης

Εντυπωσιακοί καταρράκτες μετά τις δυνατές βροχές

Οι βροχές σταμάτησαν, οι εντυπωσιακοί καταρράκτες έμειναν στην Ιεράπετρα

Κρήτη, Ρόδος και Κως στις πρώτες επιλογές των Αυστριακών

Για τέταρτη χρονιά η Ελλάδα δημοφιλέστερος προορισμός στη συγκεκριμένη αγορά

Νέα ένταση στη δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη

Ένας από τους μάρτυρες χαρακτήρισε «φιλικά πειράγματα» τα βασανιστήρια σε βάρος του Βαγγέλη

Σοβαρό τροχαίο στη Σητεία

Στο Παλαίκαστρο

Κρήτη: Μόνο για το μήνα Μάρτιο συνελήφθησαν 465 άτομα

Τι προκύπτει από το μηνιαίο απολογισμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.