Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑρνήθηκε ο υπουργός Εργασίας συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση

Αρνήθηκε ο υπουργός Εργασίας συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση

Ηράκλειο | 19/11/2019 - 09:00
Αρνήθηκε ο υπουργός Εργασίας συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση
Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Υλικών Ηρακλείου (ΚΔΑΥ) ζήτησαν συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βούρτση

προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τα οποία είναι και οικονομικής φύσεως αλλά πρωτίστως και θέμα ασφάλειας καθώς όπως αναφέρει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου έχουν σημειωθεί στο εργοστάσιο πολλά εργατικά ατυχήματα.

Η άρνηση του Υπουργού για τη συνάντηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Την περίοδο που η κυβέρνηση νομοθετεί όλα τα αντεργατικά εκτρώματα, συνεχίζοντας το «έργο» της προηγούμενης, όπως το πρόσφατο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο , το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που ετοιμάζει , νομοσχέδια που έχουν στο στόχαστρο τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, την συνείδηση του λαού και της νεολαίας μέσα από το «παραμύθι» της δίκαιης ανάπτυξης ή της ανάπτυξης για όλους που ευαγγελίζεται η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ , έφτασε η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο σωματείο μας μετά από την αίτηση μας για συνάντηση για τα προβλήματα των εργαζομένων του ΚΔΑΥ Ηρακλείου.

Με λύπη αλλά χωρίς να εκπλαγούμε αναγνώσαμε την με Α.Π 469 απάντηση του Υπουργείου, στα πολύ σοβαρά ζητήματα που θέσαμε αναφορικά με το ΚΔΑΥ Ηρακλείου και τους εργαζόμενους του. Ζητήματα για τα οποία καλέσαμε εγγράφως σε συνάντηση να αναλυθούν και να επιλυθούν, συνάντηση που το Υπουργείο αρνήθηκε να πραγματοποιήσει.

Τοποθετούμαστε λοιπόν δημόσια, για να γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι του νομού μας, και οι πολίτες των τριών νομών της Κρήτης που νομίζουν ότι ανακυκλώνουν, το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την Ανακύκλωση και τους εργαζόμενους που εργάζονται στα κέντρα διαλογής.

Για τα εργατικά ατυχήματα : Τρέξατε να υποβιβάσετε τα περιστατικά χαρακτηρίζοντας τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα «στην πλειοψηφία τους ελαφρά» ενώ τα σοβαρά «διερευνώνται..». Αλήθεια πόσοι πρέπει να κινδυνέψουν κατά τον υπουργό για να θεωρηθούν σοβαρά τα εργοδοτικά εγκλήματα στο εν λόγο εργοστάσιο; Θέλετε νεκρούς; Δεν σας φτάνει το αίμα του άτυχου «αυτοαπασχολούμενου» που ήταν σκαρφαλωμένος σε κλαρκ; Η έκρηξη της μπαταρίας στο πρόσωπο του εργοδηγού; το μάσημα του χεριού συναδέλφου από μηχανή που δεν λειτουργούσε το πορτάκι ασφαλείας; Οι μπουκάλες της πρέσας που έστειλαν συνάδελφο ένα μήνα σε αναρρωτική; Οι σύριγγες αγνώστου προέλευσης που «στράβωσαν» την παλάμη εργαζομένου και δεν έχει φτιάξει ακόμη με δυο χειρουργεία μπροστά κ.ά.

Αλήθεια ποια τα αποτελέσματα από τους ελέγχους του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας της εργασίας από τους συστηματικούς ελέγχους; Σε τί στάδιο βρίσκεται η μήνυση για τα απενεργοποιημένα μπουτόν ασφαλείας που διαπιστώθηκαν; Για πόσο διάστημα πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουν το σταυρό τους οι εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς μπουτόν μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη;

Για τις αμοιβές και τις οφειλές : Στις 4 Νοέμβρη μας γνωστοποιείτε ότι «έχει γίνει εξόφληση του προσωπικού της έως και τον μήνα Αύγουστο 2019»… ενώ ότι το τοπικό ΣΕΠΕ “παρακολουθεί τα διαλαμβανόμενα στην εταιρία…”.

Γνωρίζετε καλά, όπως γνωρίζει και το τοπικό ΣΕΠΕ που σας ενημέρωσε ότι εδώ και πολλούς μήνες η εταιρία συστηματικά καθυστερεί τις πληρωμές μισθών και τις υποχρεώσεις της. Παρόλο που η σύμβαση εργασίας τη δεσμεύει να καταβάλει το μισθό έως τις 10 του επόμενου μήνα η εταιρία όχι μόνο δεν εξοφλεί τους εργαζόμενους αλλά δεν τηρεί ούτε καν τις δόσεις που μονομερώς ανακοινώνει. Ωθεί με αυτό τον τρόπο τους εργαζόμενους, (που πολλές φορές αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα τους, ακόμα και τη μεταφορά τους από και προς την εργασία τους) σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για το αυτονόητο, την πληρωμή τους για την εργασία που έχουν παράξει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταπάτηση της έγγραφης δέσμευση της μετά την παρέμβαση των εργαζομένων στο Δημοτικό Συμβούλιο για εξόφληση του μήνα Σεπτέμβρη στις 10 Οκτώβρη και του επιδόματος αδείας που έπρεπε να έχει καταβληθεί από τον Αύγουστο, στις 15 Οκτώβρη. Η πληρωμή του επιδόματος αδείας πραγματοποιήθηκε «τυχαία» την ημέρα που απαντούσε η κυβέρνηση στην σχετική επερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή ενώ ο μισθός του Σεπτέμβρη εξοφλήθηκε 4 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα 18/11/2019 δε έχουν εξοφληθεί ακόμη το μήνα Οκτώβριο.

Πρέπει οι εργαζόμενοι να οδηγούνται κάθε μήνα σε κινητοποιήσεις ή να προκαλούν επερωτήσεις για να παίρνουν το μισθό τους; Τι ενέργειες έκανε το υπουργείο γι’ αυτό ; Υπενθυμίζουμε στον κύριο υπουργό ότι με βάση το άρθρο 56 του νόμου 4487/2017 «θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Για την ασφάλιση τους στα ΒΑΕ : Εδώ πέφτει και το τελευταίο φύλο συκής. Κατά τον υπουργό οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης “ασφαλίζονται ως κοινοί ασφαλισμένοι, καθώς οι ειδικότητές τους δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του οικείου Κανονισμού” καθώς “αποκλείεται κάθε διασταλτική ερμηνεία ή αναλογική εφαρμογή των διατάξεών του σε παρεμφερείς περιπτώσεις εργασιών ή ειδικοτήτων.”

Στον πίνακα ειδικοτήτων Φ10221/οικ.26816/929/30.11.2011 που επικαλείται ο κύριος υπουργός και συγκεκριμένα στο πεδίο [59 – υπηρεσίες Υγιεινής – εργάτης διαλογής] προβλέπει κανονικότατα την υποχρέωση ένταξης τους στα ΒΑΕ αναδρομικά. Άποψη που συμμερίζεται και η τοπική υπηρεσία του ΕΦΚΑ όπως επίσης και το ΠΕΚΑ Κρήτης έπειτα από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε στην επιχείρηση.

Ακόμα και αν η νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρη στην συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι που εμείς δεν συμμεριζόμαστε, ο κύριος υπουργός και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διορθώσει το λάθος και να προχωρήσει σε τροποποιητική εγκύκλιο που να εντάσσει την ειδικότητα στα ΒΑΕ !!

Υπενθυμίζουμε στον κύριο υπουργό ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι που εξαιρεί από τα ΒΑΕ εργάζονται καθημερινά εκτελώντας χειροδιαλογή σε σκουπίδια, σύριγγες αγνώστου προέλευσης, πτώματα ζώων και περιττώματα, οβίδες, έμβρυα, ιατρικά απόβλητα και κάθε λογής κίνδυνο για την υγεία τους.

Στο εργοστάσιο τα προηγούμενα χρόνια έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ηπατίτιδας, ενώ τα τρυπήματα από ιατρικά απόβλητα, μεταλλικά σκουριασμένα αντικείμενα κ.ά. είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Είναι απαράδεκτο εν έτη 2019 να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι σε αυτή την ειδικότητα και το πόστο εργασίας καταπονούνται σωματικά και ψυχικά και πρέπει να ασφαλίζονται στα ΒΑΕ.

Τέλος δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αυτή η ιδιότυπη ασυλία της ΕΕΑΑ που έχει άλλωστε και την κύρια ευθύνη λειτουργίας του εργοστασίου παρά την επιλογή της να αναθέτει το έργο σε υπεργολάβους. Δημιουργεί ερωτηματικά η παραμέληση της συντήρησης του εργοστασίου με αποτέλεσμα να προκαλούνται εργατικά ατυχήματα ή να σταματά η διαδικασία της ανακύκλωσης από βλάβες, δημιουργεί ερωτηματικά η απουσία απόδοσης ευθυνών για την κατ’ εξακολούθηση παράβαση της εργατικής νομοθεσίας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, δημιουργεί ερωτηματικά η μονομερής συνεχής ανανέωση της σύμβασης μεταξύ εργολάβου και ΕΕΑΑ παρά τα σοβαρά προβλήματα λειτουργείας του εργοστασίου που έχουν παρατηρηθεί.

Το σωματείο μας και οι εργαζόμενοι, δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν και κυρίως μπροστά στο πιθανό προσωρινό ή μόνιμο κλείσιμο του εργοστασίου. Τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε :

Ø Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε όποια πιθανή εξέλιξη με το εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Ø Να σταματήσει η καθυστέρηση των μισθών των εργαζομένων. Άμεσα και έως τις 10 του μήνα να εξοφλείτε η μισθοδοσία όπως προβλέπει η σύμβαση.

Ø Να ασφαλιστούν αναδρομικά στα ΒΑΕ οι εργαζόμενοι της ανακύκλωσης.

Ø Να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες συντηρήσεις του εργοστασίου και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Να οριστούν πρόστιμα και ποινικές ευθύνες για τις παραβάσεις που έχουν ήδη διαπιστωθεί. Να μη δουλέψει ούτε μια ημέρα ξανά το εργοστάσιο με απενεργοποιημένα μπουτόν.

Ø Να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΣΕΠΕ του Ηρακλείου και όλης της Ελλάδας καθώς και ο ουσιαστικός έλεγχος των εργοδοτών.

Η Ε.Ι.Υ.Η. τονίζει προς κάθε κατεύθυνση : πως το οργανωμένο ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν θα το βάλει στο χέρι κανείς, όπως και δεν κατάφερε ποτέ να το βάλει. Ίσα ίσα θα το βρίσκει μπροστά του όποιος απειλεί τα εργασιακά και όχι μόνο δικαιώματα μας, τις ζωές των οικογενειών μας . Η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι απειλή προς τους εργαζόμενους, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών και δεν μπορεί να μας πείσει κανένα προπαγανδιστικό παραμύθι για το αντίθετο. Είμαστε σε θέση μάχης για να απαντήσουμε στην εντεινόμενη επίθεση εργοδοτών και της κυβέρνησής τους»

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Τρεις Εκκλησιές: Ορμητικός χείμαρρος «έκοψε» το χωριό…

Τεράστιες ποσότητες νερού έπεσαν στη συγκεκριμένη περιοχή το Σάββατο.

Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης: Από την εφαρμογή, δεν ξεφεύγει…

Επιστρέψατε ποτέ από ένα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης έχοντας ξεχάσει να αγοράσετε κάποια από τα πράγματα που θέλατε;

Ένοπλη ληστεία: Βίντεο - ντοκουμέντο από τις στιγμές τρόμου

Άρπαν χρήματα από μίνι μάρκετ και τη χρυσή αλυσίδα 62χρονου

Κίνδυνος - θάνατος η λακκούβα στο πάρκινγκ κάτω από την…

Το πάρκινγκ είναι τελικά ανοιχτό ή κλειστό;

Επισκέψεις σε νηπιαγωγεία

Από τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου

Ξεκινά η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου…

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου

Κατάστημα στο Ηράκλειο κάνει την αγάπη προσβάσιμη σε όλους…

Η αναπηρία δεν πρέπει να γίνεται εμπόδιο ούτε στον έρωτα, ούτε στον γάμο, πόσο μάλλον στην καθημερινότητα

Απίστευτη κλοπή στο Βενιζέλειο: Έκαναν «πάρτι» στις ντουλάπες…

Για «ξέφραγο αμπέλι» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Στηρίζουν τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού…

Αναλυτικά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φαιστού

Κυκλοφορούσαν με… κλεμμένη μηχανή και χασίς

Στα χέρια των αρχών δύο άτομα

Μίνι... καταρράκτης στο Ηράκλειο!

Κατάσταση για… γέλια και για κλάματα

ΒΟΑΚ: Πότε «πιάνει δουλειά» το γεωτρύπανο;

Στην Κακιά Στροφή πριν από τη Λυγαριά

Εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

Την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Προσφέρουν σπίτι και εργασία σε άστεγους

Πρόγραμμα του δήμου Ηρακλείου για δεκάδες άστεγους

Ευχάριστα νέα για το βρέφος που «πνίγηκε» με την τροφή…

Αποσωληνώθηκε το κοριτσάκι που και βγαίνει από την εντατική

Κρήτη: Σε άνοδο η αγορά ακινήτων στο Ηράκλειο

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτήτων Ακινήτων, Κ. Αράπογλου

Δεν βιάστηκε η 18χρονη στην Ψυχιατρική κλινική – Τι έδειξαν…

Δηλώσεις του διευθυντή της Ψυχιατρικής κλινικής

«Όμηρος» σε πλοίο για 82 μέρες: Η έκκληση Έλληνα ναυτικού…

Ώρες αγωνίας για την κόρη του στην Κρήτη, για την τύχη του πατέρα

Ένοχος ο αστυνομικός για το θανατηφόρο τροχαίο στη Σμπώκου…

Από το τροχαίο είχε χάσει την ζωή του 27χρονος μοτοσικλετιστής

Αστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με Ι.Χ

Υλικές ζημιές και ελαφρά τραυματισμένος ο οδηγός του Ι.Χ

Τροχαίο στο Γιόφυρο: Η τραγική ιστορία του 55χρονου

Είναι μακροχρόνια άνεργος και για 1,20 ευρώ δεν επιβιβάστηκε στο λεωφορείο

Μαχαίρωμα στην Φορτέτσα: Ξέσπασμα της μάνας για την «κόλαση»…

"Έβγαλε το μαχαίρι και τον μαχαίρωσε" περιγράφει συγκλονισμένη η μάνα

Βράβευση εθελοντικών ομάδων στο δήμο Ηρακλείου

Για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού – Παρουσιάζεται η νέα πλατφόρμα

Θάνατος 31χρονης: Ένταση με την άφιξη του 40χρονου στα δικαστήρια

Απολογείται για να πέσει "φως" στο θάνατο της 31χρονης

Φωτιά κατέστρεψε τροχόσπιτο στη Μεσαρά

Μάχη της πυροσβεστικής για να σβήσουν τις φλόγες

Συμπλοκή στην Φορτέτσα: Γυναίκα μαχαίρωσε άνδρα

Στο ΠΑΓΝΗ ο 26χρονος - Συνελήφθη η νεαρή δράστης

Αναβλήθηκε η υπόθεση της «ερωτοχτυπημένης» ταμία

Δικάζεται μαζί με τον πρώην σύντροφό της για παράνομες αναλήψεις 350.000 ευρώ

Που μεταφέρεται η λαϊκή της Νέας Αλικαρνασσού;

Η τελική του απόφαση της Επιτροπής

Σοβαρό τροχαίο στο Ηράκλειο: Μηχανή παρέσυρε πεζό

Στην εντατική 55χρονος μετά από παράσυρση στον Γιόφυρο

Ψυχιατρικό ιατρείο στο ΚΑΠΗ Γαζίου

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου

ΚΔΑΥ: Δεν υφίσταται ανακύκλωση στην Ανατολική Κρήτη –…

Σύσκεψη Δημάρχων για τα προβλήματα του ΚΔΑΥ

Εορταστικό ωράριο: Έτσι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα…

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στο Ηράκλειο

Τελευταίο «αντίο» στον αγαπητό πολιτικό Γιώργο Δεικτάκη

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον πρώην βουλευτή

Αμερικανική Βάση Γουρνών - 1992: Όταν θύμιζε... μικρή πολιτεία…

Από τη μικρή, καλά εξοπλισμένη, πολιτεία, που έσφυζε από ζωή, στις εικόνες της απόλυτης εγκατάλειψης

Θλίψη για τον θάνατο της γιατρού Κατερίνας Καμπιτάκη- Μαρινάκη

Έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια και τους δικούς της ανθρώπους

Διανομή ξυλείας θέρμανσης από το Δήμο Ηρακλείου

Για τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Θάνατος 31χρονης: Απολογείται την Πέμπτη ο φερόμενος φονιάς…

Η ανατροπή στην υπόθεση που αρχικά θεωρήθηκε θάνατος λόγω ναρκωτικών

Πέθανε o Γιώργος Δεικτάκης - Έπαθε ανακοπή στο γήπεδο

«Έφυγε» από την ζωή ο πρώην βουλευτής της ΝΔ

Γέμισε... τρωκτικά το Ηράκλειο - «Σουλατσάρουν» ανενόχλητα…

Αποκρουστικό και επικίνδυνο σκηνικό

Black Friday: Δημοφιλής στο Ηράκλειο η «Μαύρη Παρασκευή»

Να εκμεταλλευτούν τις προσφορές έσπευσαν οι πολίτες

Ηράκλειο: Στον εισαγγελέα ο 40χρονος που σκότωσε τη φίλη…

Την τραυμάτισε θανάσιμα πάνω σε καυγά

Σε πλειστηριασμό το σπίτι ιερέα παρά το νόμο Κατσέλη

Ο πατέρας 4 ανήλικων παιδιών προχώρησε σε εξώδικο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.