Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Συνέντευξη στο CretePlus.gr: Αποκαλύπτονται τα μυστικά μιας μοναδικής Τέχνης στο Ηρακλειο

Συνέντευξη στο CretePlus.gr: Αποκαλύπτονται τα μυστικά μιας μοναδικής Τέχνης στο Ηρακλειο

Πολιτισμός | 22/10/2014 - 09:32
Συνέντευξη στο CretePlus.gr: Αποκαλύπτονται τα μυστικά μιας μοναδικής Τέχνης στο Ηρακλειο
Η Ψαλτική, είναι μια από τις Τέχνες, που αποτελεί άρρηκτο κομμάτι της Ορθόδοξης Λατρείας και του τρόπου με τον οποίο εκφράζουμε την Πίστη και την Αγάπη μας προς το Θεό.

Με αφορμή την Επιστημονική Διημερίδα στην Αίθουσα Διαλέξεων του Ιερού Ενοριακού Ναού Γενεσίου της Παναγίας Μπεντεβή, με θέμα «Η Ψαλτική Τέχνη στην Ορθόδοξη Λατρεία» το creteplus.gr συνομίλησε με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Στυλιανό Χαραλαμπάκη, Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Παναγίας Μπεντεβή Ηρακλείου, και τον κ. Γιάννη Γ. Τσερεβελάκη, Πρόεδρο του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Ηρακλείου.


Π. Στυλιανέ, ποιοι λόγοι σάς ώθησαν να προσφέρετε τη βοήθειά σας ως Ενορία για την πραγματοποίηση της Διημερίδας που οργανώνει το Σωματείο των Ιεροψαλτών;


"Η πραγματοποίηση της Διημερίδας των Ιεροψαλτών, η οποία γίνεται με την άδεια και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ειρηναίου, αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ενορία μας αλλά και για την Εκκλησία εν γένει. Εκτός του ότι αγαπούμε πολύ τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική (θα έλεγα ότι είμαστε λάτρεις της), αγαπούμε και τιμούμε τους ιεροψάλτες και αναγνωρίζουμε τη σπουδαία συμβολή τους στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Γι’ αυτό δεν μπορούσαμε να τους αρνηθούμε τη συμπαράσταση και βοήθειά μας, όταν μας τη ζήτησαν. Εξάλλου, είμαστε βέβαιοι ότι από όσα θα λεχθούν στη Διημερίδα θα ωφεληθούν όχι μόνο οι ίδιοι οι ψάλτες, όσον αφορά στην επιτέλεση του έργου τους, αλλά και όλοι εμείς, ιερείς και πιστοί, ώστε να κατανοήσουμε ότι η μουσική της Εκκλησίας μας, η μουσική των Αγγέλων, οδηγεί, τελικά, στην κατάνυξη και τη μετάνοια".

Κ. Τσερεβελάκη, για ποιους λόγους θέλησε το Σωματείο σας να οργανώσει εφέτος τη Διημερίδα;

"Πρώτα θα ήθελα να ευχαριστήσω το creteplus για τούτη τη συνέντευξη καθώς και για την όλη στήριξή του στην προσπάθειά μας. Όσον αφορά το ερώτημά σας θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι εφέτος το Σωματείο μας κλείνει 35 χρόνια ζωής και παρουσίας στα ιεροψαλτικά και, ευρύτερα, στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και όχι μόνο. Θελήσαμε, λοιπόν, να εορτάσουμε την επέτειο αυτή με ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, όπως η Διημερίδα, η οποία, όπως πιστεύουμε, πολλά θα προσφέρει σε όποιον την παρακολουθήσει".

Μπορείτε κ. Τσερεβελάκη να μας εκθέσετε τους σκοπούς της Διημερίδας;

"Η Διημερίδα μας, αν και επιστημονική, δεν απευθύνεται μόνο στους ειδικούς ή μόνο στους ιερείς και τους ψάλτες, αλλά και σε κάθε χριστιανό και σε κάθε μουσικόφιλο. Αυτός ο προσανατολισμός προσδιορίζει και τους σκοπούς της, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής: α)Να τεθούν ζητήματα ψαλτικής τέχνης και λατρείας, ώστε και μέσα από τη συζήτηση να διευκρινιστεί και να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση της μουσικής με τη λατρεία της Εκκλησίας. β) Να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη Βυζαντινή Εκκλ. Μουσική ότι η μουσική αυτή πολύ απέχει από την αντίστοιχη κοσμική και ότι η γνώση πάνω σ’ αυτήν πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς. γ)Να βοηθηθούν ιερείς, ψάλτες και λαός, ώστε όχι μόνο να κατανοούν αλλά και (προπάντων) να βιώνουν τη λατρεία, ως λατρεία λογική. δ)Να διευκρινιστούν διάφορα μουσικολογικής φύσεως ζητήματα και ε) Να καταθέσει το Σωματείο μας τη δική του συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, κινητοποιώντας κυρίως το επιστημονικό δυναμικό της Κρήτης και δίνοντας βήμα σε όλους εκείνους που ασχολούνται με αγάπη με τη Βυζαντινή Μουσική, ώστε τελικά να προβληθεί η ίδια η Μουσική της Εκκλησίας, ως μια σπουδαία (η σπουδαιότερη ίσως) έκφανση του πολιτισμού μας".

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι, προτού κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη;

"Εκείνο που οφείλω να πω, εκ μέρους και του Δ.Σ. του Σωματείου, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ»προς όλους εκείνους οι οποίοι, με τον τρόπο του ο καθένας, συνέβαλαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση της Διημερίδας: στο Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ. Ειρηναίο, στον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας Γενεσίου τής Θεοτόκου Μπεντεβή, πρωτοπρεσβύτερο π. Στυλιανό Χαραλαμπάκη, στον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας, πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Νικολάου, στο Εκκλ. Συμβούλιο, στα μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής, στη Γραμματεία και προπάντων στους εισηγητές, που με μεγάλη χαρά ανέλαβαν το δύσκολο έργο της σύνταξης της εισήγησής τους. Ευχαριστίες οφείλουμε, επίσης, στους χοράρχες και στα μέλη των χορωδιών που θα πλαισιώσουν τη Διημερίδα, ιδιαίτερα εκείνους που  μπήκαν στον κόπο και ήλθαν από τα Χανιά και τη Σητεία. Απευθύνουμε πρόσκληση προς όλους να έλθουν και να παρακολουθήσουν τη Διημερίδα και να ακούσουν τις Χορωδίες που θα εκτελέσουν Βυζαντινούς ύμνους".



Σημειώνεται ότι την εκδήλωση διοργανώνει το Σωματείο Ιεροψαλτών Ν. Ηρακλείου «Ανδρέας ο Κρήτης». Η διημεριδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Οκτωβρίου .
Σε αυτήν έχουν κληθεί και θα παρουσιάσουν εισηγήσεις εκλεκτοί ομιλητές από την Κρήτη και την άλλη Ελλάδα, ενώ το βράδυ της Παρασκευής Χορωδίες από όλη την Κρήτη θα ψάλουν εκκλησιαστικούς ύμνους.

 


Συντάκτης: Μάνος Κριτσωτάκης


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.