Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑποκαλυπτικά στοιχεία: Μολυσμένα έντομα έφερε η σκόνη

Αποκαλυπτικά στοιχεία: Μολυσμένα έντομα έφερε η σκόνη

Κρήτη | 01/06/2019 - 15:04
Αποκαλυπτικά στοιχεία: Μολυσμένα έντομα έφερε η σκόνη
Σοκάρουν όσα δήλωσε κτηνίατρος - παρασιτολόγος για το κουνούπι τίγρης, την εξαφάνιση της μέλισσας και τη σκόνη στην ατμόσφαιρα

Μολυσμένα έντομα έρχονται στην Κρήτη «μπερδεμένα» μέσα στην αφρικανική σκόνη!

Κάπως έτσι έφτασε και ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων. Ίσως και... αεροπορικώς, στις αποσκευές ή στα ρούχα ανθρώπων που ταξίδεψαν, να «συνταξιδεύουν» έντομα που κουβαλούν ασθένειες...

Τις αποκαλυπτικές αυτές διαπιστώσεις αλλά και εκτιμήσεις, που στηρίζονται σε κτηνιατρικές έρευνες, έκανε στην εκπομπή «60 λεπτά στην ύπαιθρο» του NOTOS TV, το βράδυ της Πέμπτης, η ερευνήτρια κτηνίατρος-παρασιτολόγος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» από τη Θεσσαλονίκη Σμαρώ Σωτηράκη.

Τόσο η ίδια όσο και ο αγροτοκτηνοτρόφος και μελισσοκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης περιέγραψαν για φέτος μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καλώντας τους κτηνοτρόφους, τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς αλλά και τους απλούς πολίτες να προφυλάξουν τις οικογένειές τους και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου!

Αναλυτικότερα, η Σμαρώ Σωτηράκη απάντησε στις ερωτήσεις της εκπομπής για μια μεγάλη έρευνα που δείχνει δραματική μείωση παγκοσμίως του πληθυσμού των εντόμων, με τις πεταλούδες και τις μέλισσες να είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κλιματικής αλλαγής. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, πολυάριθμα είδη εντόμων οδεύουν προς την εξαφάνιση με ανησυχητικούς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι ένα γεγονός αυτό, που απειλεί με καταστροφική κατάρρευση τα οικοσυστήματα του πλανήτη, σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έρευνα για το ζήτημα.

Οι πληθυσμοί του 40% των ειδών των εντόμων μειώνονται διαρκώς και ο ρυθμός εξαφάνισής τους είναι 8 φορές ταχύτερος από αυτός των θηλαστικών, των πουλιών και των ερπετών.

Η νέα ανάλυση που συνέλεξε στοιχεία από 73 έρευνες εντόπισε ότι οι πεταλούδες και οι μέλισσες είναι ανάμεσα στα είδη που έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα. Από το 2000 έως το 2009 οι πεταλούδες μειώθηκαν κατά 58% στις αγροτικές εκτάσεις της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2013, μόνο τα μισά από τα είδη μελισσών που είχαν καταμετρηθεί το 1949 ζούσαν ακόμα στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Οι «αποικίες» μελισσών στις ΗΠΑ υπολογίζονταν στα 6 εκατομμύρια το 1947, αλλά τώρα είναι λιγότερες από 2,5 εκατομμύρια.

«Βασικά χρειαζόμαστε όλα τα ζώα και τα φυτά. Υπάρχει ένας κύκλος που δεν πρέπει να διαταράσσουμε. Οπότε όλοι οι οργανισμοί είναι χρήσιμοι. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο», απάντησε χαρακτηριστικά η Σμαρώ Σωτηράκη. «Σε γενικές γραμμές, τα έντομα έχουν διαταραχτεί αρκετά. Και σε αυτό φταίει αρκετά η παρέμβαση του ανθρώπου. Οι κοινωνίες τους είναι πολύ οργανωμένες. Οπότε, αν διαταράξουμε κάτι, οι κοινωνίες τους πάνε πάρα πολύ πίσω».

Οι μέλισσες... εξαφανίζονται

Για την εξαφάνιση της μέλισσας, η κ. Σωτηράκη δήλωσε: «Επειδή χρησιμοποιείται για να γονιμοποιήσει τα φυτά, εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες. Ακόμα δεν έχουν διευκρινίσει τι συμβαίνει. Θεωρούν ότι είναι τα ραδιοκύματα, οι ψεκασμοί με διάφορα φάρμακα, κάποιες ραδιοπομπές... Πάντως υπάρχει γενικώς αναστάτωση με τα έντομα. Άλλα ίσως τείνουν να εξαφανιστούν, άλλα υπεραυξάνονται και άλλα αλλάζουν κατανομή. Αντίστοιχα, δηλαδή, θα μπορούσα να πω σαν επιχείρημα ότι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα έντομα κινούνται από τον Νότο προς τον Βορρά και από δυτικά προς ανατολικά».

Σύμφωνα με τη Σμαρώ Σωτηράκη, «έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη έρευνα στη μέλισσα, γιατί μας ενδιαφέρει για τη γονιμοποίηση των φυτών. Οπότε ουσιαστικά έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Και όσο πιο εκτεταμένοι είναι οι αεροψεκασμοί, οι κινήσεις των αεροπλάνων γενικότερα, άλλο τόσο διαταράσσεται η ζωή των εντόμων στο περιβάλλον».

Τα μολυσμένα έντομα μέσα στη σκόνη

Αποκαλυπτική ήταν η γνωστή επιστήμονας από τη Θεσσαλονίκη όταν αναφέρθηκε στη σκόνη από την Αφρική. «Φέρνει στην Κρήτη μολυσμένα έντομα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό, η Σμαρώ Σωτηράκη αναφέρεται στο παράδειγμα του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων. «Υπήρχαν έρευνες που έγιναν στη Σαρδηνία που κατέγραφαν με εικόνες πώς κινείται η σκόνη από την Αφρική. Και ουσιαστικά μολυσμένα έντομα ήρθαν με τη σκόνη στη Σαρδηνία, και από ’κει έφτασε η συγκεκριμένη επιδημία που πήγε αρκετά βόρεια. Σκεφτείτε στην Κρήτη για παράδειγμα, που έχετε πολύ έντονο το πρόβλημα της σκόνης, τι έρχεται κάθε φορά με τη σκόνη από την Αφρική. Ουσιαστικά αυτό ονομάζεται αέριο πλαγκτόν. Και καθώς κουβαλάει τη σκόνη, μέσα του μπερδεύονται και πάρα πολλά έντομα. Κι έτσι έρχονται σε καινούργιο περιβάλλον ένα σωρό νέα είδη»...

Πυρετός Δυτικού Νείλου: Το κουνούπι - τίγρης στα Χανιά

Η Σμαρώ Σωτηράκη φέρνει επίσης ως παράδειγμα το κουνούπι-τίγρης, το οποίο και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο του πυρετού του Δυτικού Νείλου! «Πριν από λίγα χρόνια είχε φτάσει στα Χανιά και τώρα πάει και πιο βόρεια. Γενικώς έχει αλλάξει το οικοσύστημα πολύ. Και τα έντομα είναι τα πρώτα που επηρεάζονται».

Για τους αυξημένους πληθυσμούς σε σκνίπες και κουνούπια, η κ. Σωτηράκη είπε στην εκπομπή: «Δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα είδη εντόμων. Το κουνούπι-τίγρης, για παράδειγμα, δε θέλει τόσο πολλή υγρασία και νερό, όπως θέλει το κανονικό κουνούπι. Οι σκνίπες επίσης δε χρειάζονται πάρα πολλή υγρασία. Ένα νωπό χώμα φτάνει για να μπορέσουν να εξαπλωθούν. Φυσικά οι ψεκασμοί για τα κουνούπια θα προσπαθήσουν να πιάσουν όσο πιο πολλά είδη μπορούν, αλλά παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο και το μικροπεριβάλλον το οποίο έχει αλλάξει πάρα πολύ... γιατί έχουμε φτιάξει πόλεις. Μες στις πόλεις κυκλοφορούμε. Υπάρχει πάρα πολύ τσιμέντο, ζέστη, καυσαέρια. Δεν υπάρχει ο χειμώνα-χειμώνας. Και αν υπάρξει ο χειμώνας σε κάποια χωριά, δε θα υπάρξει μες στις πόλεις. Άρα τα έντομα θα επιζήσουν. Και με την πρώτη ευκαιρία θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα. Φυσικά αν βρέχει και υπάρχει υγρασία, αυτό βοηθάει πάρα πολύ να ξεκινήσει νωρίτερα ο πολλαπλασιασμός τους»!

Όσο για το κουνούπι-τίγρη, η Σμαρώ Σωτηράκη διευκρινίζει: «Γενικά στη χώρα μας λόγω των συνθηκών δε νομίζω ότι υπάρχει περίοδος που να μην έχουμε σε συγκεκριμένα σημεία κουνούπια. Να μην έχουμε σκνίπες. Να μην έχουμε τσιμπούρια. Και μιλώντας για την Κρήτη, θεωρώ ότι θα πρέπει όλο τον χρόνο να το έχουμε στο μυαλό μας»...

Η ίδια δεν αποκλείει να υπάρχει και σήμερα στην Κρήτη το κουνούπι-τίγρης. «Με τόσα αεροπλάνα που έρχονται και κουβαλάνε μαζί τους έντομα, με τους ανθρώπους που πάμε κι ερχόμαστε», αναφερόμενη στα ταξίδια που γίνονται σε άλλες χώρες, «και οι ίδιοι οι άνθρωποι μπορεί να είναι φορείς τέτοιων εντόμων προς την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα».

Τόσο η ίδια όσο και ο Γιώργος Τζουλιαδάκης μίλησαν για την ανάγκη επαγρύπνησης των κτηνοτρόφων και όλων των ανθρώπων φέτος, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί ο κίνδυνος να είναι μεγάλος με τη μετάδοση ασθενειών τόσο προς τα ζώα όσο και προς τον άνθρωπο. Αρκεί το απλό τσίμπημα μιας σκνίπας ή τσιμπήματα από κουνούπια για να μεταφερθεί κάποια ασθένεια.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Σπουδαίο εύρημα – Εκκλησιαστικές εικόνες ενδέχεται να…

Στο χωριό Τσιβαράς Αποκορώνου Χανίων

Ευθύμιος Λέκκας: Καθησυχαστικός ο σεισμολόγος για τον…

Δεν συνδέεται με σεισμούς που προηγήθηκαν χρονικά

460.000 ευρώ στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης

Υπεγράφη σήμερα η απόφαση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αύξηση τιμών σε όλα τα κρέατα

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωργικές προοπτικές

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικων δέντρων

Ανατριχιαστική υπόθεση στην Κρήτη: Πατέρας βίαζε επί 15…

Κρητικιά ζούσε την φρίκη από 12 χρονών στα Χανιά

Καιρός στην Κρήτη: Αναμένεται να πέσει και χαλάζι

Αναλυτικές οι προβλέψεις για τις επόμενες ώρες

Στο Νομό Λασιθίου η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Στο Γ.Ν. Ιεράπετρας και το Γ.Ν. Σητείας

Σεισμός: Σε «ρυθμούς» Ρίχτερ η Κρήτη - Μετά τα 5,3 Ρίχτερ,…

Τι αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας για τα 5,3 Ρίχτερ

Ανθρώπινος σκελετός εντοπίστηκε στην Αλόννησο-Ανήκει…

Μετά από οικοδομικές εργασίες σε θεμέλια σπιτιού

Εικόνες σοκ και… θερμά επεισόδια για τον αντικαπνιστικό…

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV η ιατρική κοινότητα, μαζί με την εστίαση αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και έβαλαν…

Τροχαία ατυχήματα με εκτροπές στο Ηράκλειο και την «Δίδω»…

Ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους θα πρέπει να επιδείξουν οι διερχόμενοι οδηγοί-

Απίστευτες εικόνες με την “επέλαση” του δάκου στην ενδοχώρα

Aγωνία για το μέλλον της καλλιέργειας

Η Τουρκία θέλει να στείλει γεωτρύπανο στην Κρήτη

Στο επίκεντρο η Κρήτη, μετά τη μη νόμιμη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Σεισμοί στην Κρήτη: Μικρό ρήγμα σπάει σε κομμάτια

Τι εκτιμούν οι ειδικοί για την αλληλουχία των Ρίχτερ που συνεχίζει να ταρακουνά τη Δυτική Κρήτη

Μαχαίρωσαν 19χρονο στα Χανιά

Αιματηρή συμπλοκή σε κεντρικό σημείο

Προσοχή: «Αλεξιπτωτιστές» και «μαϊμού» έμποροι εξαπατούν…

Έχουν σημειωθεί κρούσματα και στην Κρήτη

Προσφυγικό - Κρήτη: «Ναι» στη φιλοξενία - «Όχι» στη δημιουργία…

Στο Ρέθυμνο συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά την κάλπη η ΠΕΔ Κρήτης - Οι εξελίξεις στο προσφυγικό στην Ατζέντα των δημάρχων

Τζακ ποτ στο Τζόκερ

Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε η κλήρωση και η διαλογή στην κλήρωση του Τζόκερ

Στη φυλακή ο γιος και ο φίλος του- Ελεύθερη η μάνα που φυλούσε…

Απολογήθηκαν για τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που βρέθηκαν στην κατοχή τους

Κρήτη: Για «σμηνοσειρά» σεισμών κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι…

24 δονήσεις σε τρεις ημέρες - Οι σεισμολόγοι, καθησυχάζουν τους πολίτες

«Διδώ»: Έντονη κακοκαιρία έρχεται στην Κρήτη

Σφοδρή επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Έφτιαξαν το αυτοκίνητο του... μέλλοντος στο Πολυτεχνείο!

Πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα με καύσιμο το υδρογόνο

Στα ύψη η τιμή του χοιρινού λόγω… πανώλης

Οι ελλείψεις ανεβάζουν τις τιμές στο χοιρινό κρέας και στην Κρήτη

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του

Αναστάτωση στις φυλακές Αγιάς Χανίων

Παρέα... θερμόαιμων προκάλεσαν επεισόδια σε 3 σημεία του…

«Έστειλαν» υπάλληλο καταστήματος στο νοσοκομείο - Στο νοσοκομείο 2 ακόμη άτομα

Διαμάχη μεταξύ μαθητών - Βγήκε... νυχοκόπτης

Το περιστατικό συνέβη σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Xανίων

«Το Διαδίκτυο και τα Παιδιά μας - Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης»

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, 6:30 μμ, Σπίτι Πολιτισμού, Ρεθύμνου

Υπόθεση Γιακουμάκη: Το δικαστήριο αθώωσε τον πατέρα του…

Σε βάρος του είχε καταθέσει μήνυση ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής

Δίνουν κρέας για τα Χριστούγεννα σε.. όποιον έχει ανάγκη

Διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ

Σεισμοί στην Κρήτη: 4 σε διάστημα δύο ωρών

Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στα Χανιά καθώς νωρίς το μεσημέρι συνέβη ένας ακόμη στην Δυτική Κρήτη

Στη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ 17μηνών κοριτσάκι που στραβοκατάπιε το…

Νοσηλεύεται διασωληνωμένο και σε καταστολή

Στο εδώλιο ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη

Για την επίθεση στον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής

Κρητικός ναυτικός 81 μέρες «όμηρος» σε πλοίο στο Τζιμπουτί

Κραυγή 5 Έλλήνων ναυτικών που ζουν με ελάχιστα τρόφιμα και ανάμεσα σε σκουπίδια

Η πρόγνωση του καιρού: Πέφτει η θερμοκρασία και στην Κρήτη

Τι προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Έτσι θα «θωρακιστεί» η Κρήτη – «Έρχονται» τάγμα και Σινούκ

Όλο το σχέδιο για που μετατρέπει την Κρήτη σε ''αστακό'

«Ανάσα» για δανειολήπτη: Από 24 χιλιάδες ευρώ χρέος, θα πληρώσει…

Πέτυχε την ρύθμιση αλλά και το «κούρεμα» του χρέους

Ο καιρός στην Κρήτη: Που και πότε θα βρέξει - Η προειδοποίηση…

Βροχερός ο καιρός στην Κρήτη - Ισχυροί άνεμοι στο νησί

Οι αγρότες επιβιώνουν μέσω… επιδοτήσεων

Μεγάλη εξάρτηση του Έλληνα παραγωγού από τις ενισχύσεις, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Ερρίκος Αλεξανδράκης: Ο Κρητικός υποψήφιος για Grammy που…

Μέσω Twitter, έταξε... λάδι στην συνυποψήφια του, Μισέλ Ομπάμα

Καιρός: Έρχονται θυελλώδεις βοριάδες και βροχές στην Κρήτη

Χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας

22 χρόνια αγρότισσα και όμως… το σύστημα δεν την αναγνωρίζει…

Δεν την αναγνωρίζουν για τα επιδόματα, την αναγνωρίζουν όμως για τους φόρους

Κρήτη: Έστησε απάτη με «άπορη οικογένεια» που ζούσε με……

Χρησιμοποίησε φωτογραφίες παιδιών από το Ίντερνετ

«Λουκέτο» σε σχολείο της Κρήτης μετά τον σεισμό – Κρίθηκε…

Με απόφαση δημάρχου Γιώργου Μυλώνακη κλείνει το λύκειο Κισσάμου

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.