Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑποκαλυπτικά στοιχεία: Μολυσμένα έντομα έφερε η σκόνη

Αποκαλυπτικά στοιχεία: Μολυσμένα έντομα έφερε η σκόνη

Κρήτη | 01/06/2019 - 15:04
Αποκαλυπτικά στοιχεία: Μολυσμένα έντομα έφερε η σκόνη
Σοκάρουν όσα δήλωσε κτηνίατρος - παρασιτολόγος για το κουνούπι τίγρης, την εξαφάνιση της μέλισσας και τη σκόνη στην ατμόσφαιρα

Μολυσμένα έντομα έρχονται στην Κρήτη «μπερδεμένα» μέσα στην αφρικανική σκόνη!

Κάπως έτσι έφτασε και ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων. Ίσως και... αεροπορικώς, στις αποσκευές ή στα ρούχα ανθρώπων που ταξίδεψαν, να «συνταξιδεύουν» έντομα που κουβαλούν ασθένειες...

Τις αποκαλυπτικές αυτές διαπιστώσεις αλλά και εκτιμήσεις, που στηρίζονται σε κτηνιατρικές έρευνες, έκανε στην εκπομπή «60 λεπτά στην ύπαιθρο» του NOTOS TV, το βράδυ της Πέμπτης, η ερευνήτρια κτηνίατρος-παρασιτολόγος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» από τη Θεσσαλονίκη Σμαρώ Σωτηράκη.

Τόσο η ίδια όσο και ο αγροτοκτηνοτρόφος και μελισσοκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης περιέγραψαν για φέτος μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καλώντας τους κτηνοτρόφους, τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς αλλά και τους απλούς πολίτες να προφυλάξουν τις οικογένειές τους και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου!

Αναλυτικότερα, η Σμαρώ Σωτηράκη απάντησε στις ερωτήσεις της εκπομπής για μια μεγάλη έρευνα που δείχνει δραματική μείωση παγκοσμίως του πληθυσμού των εντόμων, με τις πεταλούδες και τις μέλισσες να είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κλιματικής αλλαγής. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, πολυάριθμα είδη εντόμων οδεύουν προς την εξαφάνιση με ανησυχητικούς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι ένα γεγονός αυτό, που απειλεί με καταστροφική κατάρρευση τα οικοσυστήματα του πλανήτη, σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έρευνα για το ζήτημα.

Οι πληθυσμοί του 40% των ειδών των εντόμων μειώνονται διαρκώς και ο ρυθμός εξαφάνισής τους είναι 8 φορές ταχύτερος από αυτός των θηλαστικών, των πουλιών και των ερπετών.

Η νέα ανάλυση που συνέλεξε στοιχεία από 73 έρευνες εντόπισε ότι οι πεταλούδες και οι μέλισσες είναι ανάμεσα στα είδη που έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα. Από το 2000 έως το 2009 οι πεταλούδες μειώθηκαν κατά 58% στις αγροτικές εκτάσεις της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2013, μόνο τα μισά από τα είδη μελισσών που είχαν καταμετρηθεί το 1949 ζούσαν ακόμα στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Οι «αποικίες» μελισσών στις ΗΠΑ υπολογίζονταν στα 6 εκατομμύρια το 1947, αλλά τώρα είναι λιγότερες από 2,5 εκατομμύρια.

«Βασικά χρειαζόμαστε όλα τα ζώα και τα φυτά. Υπάρχει ένας κύκλος που δεν πρέπει να διαταράσσουμε. Οπότε όλοι οι οργανισμοί είναι χρήσιμοι. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο», απάντησε χαρακτηριστικά η Σμαρώ Σωτηράκη. «Σε γενικές γραμμές, τα έντομα έχουν διαταραχτεί αρκετά. Και σε αυτό φταίει αρκετά η παρέμβαση του ανθρώπου. Οι κοινωνίες τους είναι πολύ οργανωμένες. Οπότε, αν διαταράξουμε κάτι, οι κοινωνίες τους πάνε πάρα πολύ πίσω».

Οι μέλισσες... εξαφανίζονται

Για την εξαφάνιση της μέλισσας, η κ. Σωτηράκη δήλωσε: «Επειδή χρησιμοποιείται για να γονιμοποιήσει τα φυτά, εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες. Ακόμα δεν έχουν διευκρινίσει τι συμβαίνει. Θεωρούν ότι είναι τα ραδιοκύματα, οι ψεκασμοί με διάφορα φάρμακα, κάποιες ραδιοπομπές... Πάντως υπάρχει γενικώς αναστάτωση με τα έντομα. Άλλα ίσως τείνουν να εξαφανιστούν, άλλα υπεραυξάνονται και άλλα αλλάζουν κατανομή. Αντίστοιχα, δηλαδή, θα μπορούσα να πω σαν επιχείρημα ότι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα έντομα κινούνται από τον Νότο προς τον Βορρά και από δυτικά προς ανατολικά».

Σύμφωνα με τη Σμαρώ Σωτηράκη, «έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη έρευνα στη μέλισσα, γιατί μας ενδιαφέρει για τη γονιμοποίηση των φυτών. Οπότε ουσιαστικά έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Και όσο πιο εκτεταμένοι είναι οι αεροψεκασμοί, οι κινήσεις των αεροπλάνων γενικότερα, άλλο τόσο διαταράσσεται η ζωή των εντόμων στο περιβάλλον».

Τα μολυσμένα έντομα μέσα στη σκόνη

Αποκαλυπτική ήταν η γνωστή επιστήμονας από τη Θεσσαλονίκη όταν αναφέρθηκε στη σκόνη από την Αφρική. «Φέρνει στην Κρήτη μολυσμένα έντομα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό, η Σμαρώ Σωτηράκη αναφέρεται στο παράδειγμα του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων. «Υπήρχαν έρευνες που έγιναν στη Σαρδηνία που κατέγραφαν με εικόνες πώς κινείται η σκόνη από την Αφρική. Και ουσιαστικά μολυσμένα έντομα ήρθαν με τη σκόνη στη Σαρδηνία, και από ’κει έφτασε η συγκεκριμένη επιδημία που πήγε αρκετά βόρεια. Σκεφτείτε στην Κρήτη για παράδειγμα, που έχετε πολύ έντονο το πρόβλημα της σκόνης, τι έρχεται κάθε φορά με τη σκόνη από την Αφρική. Ουσιαστικά αυτό ονομάζεται αέριο πλαγκτόν. Και καθώς κουβαλάει τη σκόνη, μέσα του μπερδεύονται και πάρα πολλά έντομα. Κι έτσι έρχονται σε καινούργιο περιβάλλον ένα σωρό νέα είδη»...

Πυρετός Δυτικού Νείλου: Το κουνούπι - τίγρης στα Χανιά

Η Σμαρώ Σωτηράκη φέρνει επίσης ως παράδειγμα το κουνούπι-τίγρης, το οποίο και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο του πυρετού του Δυτικού Νείλου! «Πριν από λίγα χρόνια είχε φτάσει στα Χανιά και τώρα πάει και πιο βόρεια. Γενικώς έχει αλλάξει το οικοσύστημα πολύ. Και τα έντομα είναι τα πρώτα που επηρεάζονται».

Για τους αυξημένους πληθυσμούς σε σκνίπες και κουνούπια, η κ. Σωτηράκη είπε στην εκπομπή: «Δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα είδη εντόμων. Το κουνούπι-τίγρης, για παράδειγμα, δε θέλει τόσο πολλή υγρασία και νερό, όπως θέλει το κανονικό κουνούπι. Οι σκνίπες επίσης δε χρειάζονται πάρα πολλή υγρασία. Ένα νωπό χώμα φτάνει για να μπορέσουν να εξαπλωθούν. Φυσικά οι ψεκασμοί για τα κουνούπια θα προσπαθήσουν να πιάσουν όσο πιο πολλά είδη μπορούν, αλλά παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο και το μικροπεριβάλλον το οποίο έχει αλλάξει πάρα πολύ... γιατί έχουμε φτιάξει πόλεις. Μες στις πόλεις κυκλοφορούμε. Υπάρχει πάρα πολύ τσιμέντο, ζέστη, καυσαέρια. Δεν υπάρχει ο χειμώνα-χειμώνας. Και αν υπάρξει ο χειμώνας σε κάποια χωριά, δε θα υπάρξει μες στις πόλεις. Άρα τα έντομα θα επιζήσουν. Και με την πρώτη ευκαιρία θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα. Φυσικά αν βρέχει και υπάρχει υγρασία, αυτό βοηθάει πάρα πολύ να ξεκινήσει νωρίτερα ο πολλαπλασιασμός τους»!

Όσο για το κουνούπι-τίγρη, η Σμαρώ Σωτηράκη διευκρινίζει: «Γενικά στη χώρα μας λόγω των συνθηκών δε νομίζω ότι υπάρχει περίοδος που να μην έχουμε σε συγκεκριμένα σημεία κουνούπια. Να μην έχουμε σκνίπες. Να μην έχουμε τσιμπούρια. Και μιλώντας για την Κρήτη, θεωρώ ότι θα πρέπει όλο τον χρόνο να το έχουμε στο μυαλό μας»...

Η ίδια δεν αποκλείει να υπάρχει και σήμερα στην Κρήτη το κουνούπι-τίγρης. «Με τόσα αεροπλάνα που έρχονται και κουβαλάνε μαζί τους έντομα, με τους ανθρώπους που πάμε κι ερχόμαστε», αναφερόμενη στα ταξίδια που γίνονται σε άλλες χώρες, «και οι ίδιοι οι άνθρωποι μπορεί να είναι φορείς τέτοιων εντόμων προς την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα».

Τόσο η ίδια όσο και ο Γιώργος Τζουλιαδάκης μίλησαν για την ανάγκη επαγρύπνησης των κτηνοτρόφων και όλων των ανθρώπων φέτος, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί ο κίνδυνος να είναι μεγάλος με τη μετάδοση ασθενειών τόσο προς τα ζώα όσο και προς τον άνθρωπο. Αρκεί το απλό τσίμπημα μιας σκνίπας ή τσιμπήματα από κουνούπια για να μεταφερθεί κάποια ασθένεια.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Που και πότε θα κοπεί το ρεύμα στην Κρήτη

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Δείτε τι καιρό θα κάνει σήμερα στην Κρήτη

Η πρόβλεψη και για τους τέσσερις νομούς

Μέτρα για τα τροχαία στην Κρήτη – Με εντολή του πρωθυπουργού

Τι αποφάσισαν Μητσοτάκης - Οικονόμου

Απίστευτη σκηνή με ψάρι στο στόμα φιδιού

Ένα απίστευτο σκηνικό ζωής και θανάτου διαδραματίστηκε μπροστά μου όταν κατέγραφα με το drone και την κάμερα μου το περίεργο φαινόμενο του θανάτου εκατοντάδων χρυσόψαρων…

Κακοί οιωνοί για το λάδι - Γιατί δεν θα... πιάσει τιμή το…

Στα 2,50 ευρώ το κιλό αναμένεται να ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική σεζόν - Τα αποθέματα “μαμούθ” της Ισπανίας ρίχνουν τις τιμές

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Σε επιφυλακή οι αρχές του τόπου

Πολυτεχνείο Κρήτης: Αυτά τα μέτρα θα ληφθούν στο σημείο…

Δείτε τη μελέτη που έχει ετοιμάσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης

Έβαλε τέλος στη ζωή του

Βρέθηκε απαγχονισμένος από την αδερφή του

Προσοχή: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη την Τρίτη

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ιδίως με τις ενέργειές τους στην ύπαιθρο

Το… αντικριστό του γάμου παραλίγο να κάψει μοναστήρι και…

Άναψε φωτιά για να ψήσει αντικριστό για το γάμο της κόρης του και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπους, πυροσβέστες και περιουσίες

Ξύρισε το μούσι του μετά από 50 χρόνια για τα παιδάκια με…

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την Ογκολογική Κλινική Παίδων του ΠΑΓΝΗ

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων

Εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα γης στο Ρέθυμνο

Δύσκολη μέρα η Κυριακή για την πυροσβεστική

«Άρπαξε» φωτιά αυτοκίνητο

Στον Πλάτανο Κισσάμου

Μέχρι την Κρήτη ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στην Τουρκία

Εμφανής μέχρι και στην Ιεράπετρα ο καπνός από τη φωτιά στα Τουρκικά παράλια

Αλλαγή δρομολογίων για το «Πρέβελης»

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Ρέθυμνο: Ελεύθερος ο 34χρονος που ξυλοκόπησε τη σύντροφο…

Μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών

Η Μονή Κουδουμά, η αποκαλούμενη και «Άγιο Όρος της Κρήτης»

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της κορυφής Κόφινας

Σοκ σε ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο: Βγήκε στο μπαλκόνι και βρήκε…

Νεκρός βρέθηκε ένας 60χρονος Βρετανός τουρίστας

Τελευταίο «αντίο» στην Κάλια που… έφυγε μετά από τροχαίο

Σε κρίσιμη κατάσταση ο οδηγός της μοτοσικλέτας

Υποχωρεί το μελτέμι - Καλός και ζεστός ο καιρός στην Κρήτη

Ευνοεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες για χαλαρές βουτιές στη θάλασσα ωστόσο έντονη θα είναι κατά τόπους η αίσθηση δυσφορίας

Οι... κατάρες της Κρήτης - Τραγωδία στους δρόμους και τις…

Υγρός τάφος για 26 συνανθρώπους μας οι παραλίες και οι πισίνες του νησιού από την αρχή της σεζόν - 46 οι νεκροί της ασφάλτου

Σεισμός στην Κρήτη τα μεσάνυχτα

Νέα σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ

6 στρέμματα έγιναν στάχτη από τις 2 φωτιές στην Κρήτη

2 φωτιές σε Χανιά και Ρέθυμνο αντιμετώπισαν χτες οι πυροσβέστες του νησιού

Φωτιά σε εστιατόριο και σε σπίτι

Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές

«Στροφές»: Ταινία μικρού μήκους για την χρήση αλκοόλ από…

Η Κρήτη συγκαταλέγεται στις πιο αιματοβαμμένες περιφέρειες της Ευρώπης

Νεαρός έπεσε αναίσθητος από αλκοόλ στα Μισίρια

Το δριμύ «κατηγορώ» ενός πατέρα, μετά το περιστατικό της μεθυσμένης 14χρονης Γαλλίδας

Χανιά: Στο παρά πέντε γλίτωσε από πνιγμό στη θάλασσα

Δύο ναυαγοσώστες έσπευσαν και βούτηξαν να τον βοηθήσουν

Καλός καιρός σε όλη τη χώρα

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

75 χρόνια από τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια και τη σταύρωση…

Ο Σταύρος Ανδρεδάκης βασανίστηκε οικτρά και δολοφονήθηκε από τους ναζί

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα περιστατικά πνιγμών…

Το 16% των περιστατικών έχουν σημειωθεί στο νησί μας

Ονειρικός γάμος δίπλα στο κύμα στον Μύρτο

Το ερωτευμένο ζευγάρι Τσέχων ενθουσιάστηκε με το καρυδόμελο και το ρύζι!

ΣΗΜΕΤΑ:Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

Νέα σεισμική δόνηση στην Κρήτη

Στο νοσοκομείο ανήλικη με συμπτώματα οξείας μέθης

Πραγματοποιήθηκε αναζωογόνηση στην ανήλικη τουρίστρια

Τροχαίο στην Εθνική: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό

Στο νοσοκομείο ένα άτομο

Επιχείρηση στην Κρήτη διέγραφε το 80% των αποδείξεων που…

ΑΑΔΕ: Λαβράκι έπιασαν οι ελεγκτές στη Χερσόνησο Ηρακλείου

Καλοκαιρία σε όλη την Κρήτη σήμερα – Υποχωρούν οι βοριάδες

Η πρόγνωση του καιρού και στους τέσσερις νομούς του νησιού

Μονή Φανερωμένης: Αναστηλώνεται το ξακουστό μοναστήρι…

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα προκηρυχθεί το έργο αναστήλωσης του μοναστηριού

Λαγοκέφαλος, ο ύπουλος θαλάσσιος εισβολέας της Κρήτης

Σε συναγερμό οι νησιωτικές περιφέρειες της Ελλάδας, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού του Λαγοκέφαλου - Σκέφτονται ακόμα και την επικήρυξη του τοξικού

Σωτήρια η επέμβαση ναυαγοσωστών για πέντε άτομα

“Απαγορευτικό” στις περισσότερες παραλίες

Στιγμές χαλάρωσης για τον πρωθυπουργό στο Μαράθι

Απόλαυσε ένα πρωινό μπάνιο στη θάλασσα

Κυκλοφορούσε οπλισμένος στο … αεροδρόμιο

Είχε στην κατοχή του πιστόλι και φυσίγγια

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.