Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Από το Μπαρόκ στο σύγχρονο κλασικισμό»

«Από το Μπαρόκ στο σύγχρονο κλασικισμό»

Πολιτισμός | 01/09/2015 - 14:21
«Από το Μπαρόκ στο σύγχρονο κλασικισμό»
Στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» στις 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ηρακλείου «ΚΡΗΤΗ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΝΤΕ ΣΥΝ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ» μια μοναδική συναυλία με τους δυο παγκοσμίου φήμης Έλληνες καλλιτέχνες: τον Ηρακλειώτη Θεόδωρο Κερκέζο στο σαξόφωνο και τον πιανίστα-διευθυντή της Ελληνικής Εθνικής Ραδιοφωνίας Χρίστο Παπαγεωργίου, ο οποίος θα προλογίζει και τα κομμάτια.

 Μαζί τους η διεθνής σοπράνο Βανέσα Καλκάνη και ο νεαρός βραβευμένος σολίστ του βιολιού Ανδρέας Κερκέζος.

Στο πρόγραμμα τους με τίτλο «Από το Μπαρόκ στον Κλασικισμό» θα έχουμε την σπάνια ευκαιρία να τους απολαύσουμε σε μερικές από τις μελωδίες που σφράγισαν τις εποχές από συνθέτες όπως οι: Bach, Vivaldi, Haendel, Mozart, Rossini αλλά και οι πιο σύγχρονοί τους που έγραψαν σε αυτά τα είδη όπως ο Θεοδωράκης, Milhaud, Piazzolla κ.α.  

«Ο Μίκης Θεοδωράκης συνομιλεί με το μπαρόκ και τον κλασικισμό»

Ένα σύντομο μουσικό αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων του. Αποσπάσματα από το έργο «Στυλιστικές Παραλλαγές πάνω "Στο περιγιάλι το κρυφό"» του Χρίστου Παπαγεωργίου (2009).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ…

ΘΕΟΔΩΡΟΣ  ΚΕΡΚΕΖΟΣ

  Το περιοδικό Gramophone για τον δίσκο του με την Συμφωνική του Λονδίνου, του απένειμε το βραβείο Editor’s Choice και τον χαρακτήρισε “…από τους σημαντικότερους σολίστ των ημερών μας.”
Έχει συμπράξει με φημισμένες ορχήστρες ενώ συνεργάζεται με κορυφαίους αρχιμουσικούς.  Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τον Χ. Φαραντάτο και πήρε μαθήματα στην Γαλλία από τους D. Deffayet και J. M. Londeix. Προσκαλείται στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης, Πρίνστον, Λος Άντζελες, Τέξας, Μόσχας, Πεκίνου, Κορέας, στις Ακαδημίες Σοπέν και Γκνέσιν παραδίδοντας ανώτερα μαθήματα ερμηνείας.
  Ήταν προτεινόμενος δύο φορές για τα βραβεία Grammy στην Νέα Υόρκη, ανακηρύχθηκε επίτιμος Δόκτωρ της Μουσικής Τέχνης (DMA) από το IAACC/ UNESCO και το Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας ενώ εκλέχθηκε ομόφωνα ως επίτιμο μέλος της Mεγάλης Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών. Τα βιβλία του εκδίδονται από τον οίκο Alphonse Leduc-Paris, ενώ οι Ι. Ξενάκης, Μ. Θεοδωράκης, F.Cerha και Θ. Αντωνίου έχουν γράψει για εκείνον.
  Η δισκογραφία του έχει αποσπάσει πολλά σημαντικά βραβεία όπως: Best Seller στο Λονδίνο, Artist of the Week στην Αγγλία, 5 stars - Fono Forum στην Γερμανία, 5 stars CD classico στην Ιταλία, 5 stars Yorkshire post στην Αγγλία, Maestro - EΙ Correo στην Iσπανία, Album of the Week στην Νέα Υόρκη, Pizzicato:Supersonic Award στο Λουξεμβούργο, Album Choice – Hi Fi στην Αγγλία κ.α. Αφιερώματα του έχουν κάνει μεγάλα κανάλια όπως BBC, TV Kultura, Radio Canada, Radio Berlin κ.α. Με τον πιανίστα -συνθέτη Χρίστο Παπαγεωργίου συνεργάζονται από το 2.000 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

"Αριστούργημα… θα μείνει στην Ιστορία...’’
Μίκης Θεοδωράκης για το έργο του Χ. Π. «Στυλιστικές Παραλλαγές»
  Ο Χρίστος Παπαγεωργίου είναι πιανίστας και συνθέτης και παραγωγός της εκπομπής "Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη" της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης με πάνω από 40 τηλεοπτικές και πάνω από 700 μουσικολογικές εκπομπές. Το 2013 έπαιξε και διηύθυνε Μότσαρτ στο Avery Fisher Hall της Νέας Υόρκης ενώ η Φιλαρμονική του Μπάφαλλο (Buffalo NY) περιέλαβε στο πρόγραμμά της τη σύνθεσή του «Πυρρίχιος» και απέσπασε το βραβείο ASCAP. Από τον Ιούνιο του 2014 είναι ο νέος Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της Ραδιοφωνίας της ΝΕΡΙΤ. Έχει τιμηθεί με σημαντικά μουσικά βραβεία μεταξύ των οποίων το 1ο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης “2 Agosto” στην Bolognia της Ιταλίας, στο πιάνο ντούο στους διαγωνισμούς Reding Piette 1995, Franz Schubert 1994, Tokyo Competition 1994 καθώς και από την "΄Ενωση Ελλήνων Κριτικών, Θεάτρου και Μουσικής" για το 1998 κ.α.
  Έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα ως πιανίστας και συνθέτης στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα του κόσμου καθώς επίσης  μαζί με τους Harry Belafonte και Νάνα Μούσχουρη Έχει συμπράξει ως σολίστ και ως συνθέτης με σημαντικές ορχήστρες και σαν μαέστρος με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής κ.α.
  Παράλληλα, έχει συμπράξει με εξέχοντες ξένους μαέστρους όπως οι M.Plasson, P. Entremont, P. Calderon, D. Callegari, M. Belli, M.Kramer κ.α. και η μουσική του παρουσιάζεται από διακεκριμένους καλλιτέχνες.  Έχει ηχογραφήσει ως σολίστ και συνθέτης, για διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια όπως τα BBC, Berlin Radio 3, Swiss Radio, RAI, ARD, κ.α. Είναι κάτοχος διπλωμάτων, μεταπτυχιακών τίτλων, διακρίσεων σπουδών και διεθνών υποτροφιών στους τομείς: σύνθεση, πιάνο, διεύθυνση ορχήστρας, μουσικολογία, διδασκαλία, από Ιδρύματα όπως το Ωδείον Αθηνών, Royal academy of Music (Leverhume Fellow 1994, Winnifred Cristie Award 1992), London University (Master in Music), Thames Valley University, Ίδρυμα Ωνάση κ.α.
  Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, έχει διδάξει επί μια δεκαετία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι επί σειρά ετών καθηγητής μουσικής στην Κρατική Σχολή Χορού και πραγματοποιεί
πλήθος σεμιναρίων και συναυλιών-διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πάντειο κ.α.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΡΚΕΖΟΣ

Ο 15χρονος βιολονίστας και πιανίστας Ανδρέας Κερκέζος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείον Αθηνών και στο Ωρφείο ωδείο βιολί με τους Π. Φιλικόζι, Ν. Οικονομίδου και Β. Παπά και πιάνο με τους Τ. Γουβέλη, Μ. Τσικλίδη και Δ. Τουφεξή. Σαν σολίστ βιολιού πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία 8 χρονών με το κονσέρτο σε Λα μινόρε του Α. Βιβάλντι σε διάφορες αίθουσες στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία, ενώ πρόσφατα διακρίθηκε για την ερμηνεία του στο 2ο κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σ. Ραχμάνινοφ υπό την διεύθυνση του Δ. Τουφεξή. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία για τις ερμηνείες του ενώ ο Δ/ντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ΄Αρης Γαρουφαλής τον είχε χαρακτηρίσει ως εξαιρετικό ταλέντο με σπάνια μουσική ακοή.       

ΚΑΛΚΑΝΗ ΒΑΝΕΣΣΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, ενορχήστρωσης πνευστών, δίπλωμα πιάνου, δίπλωμα σύνθεσης και δίπλωμα κλασικού τραγουδιού με τον σολίστ της Eθνικής Λυρικής Σκηνής  Σταμάτη Μπερή με βαθμό άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο.  Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση «κλασικής σύνθεσης».   Είναι επίσης απόφοιτος του μεταπτυχιακού τμήματος “Lied-Oratorio-Opera”  του Ωδείου Φ. Νάκας με καθηγητές τους Σταμάτη Μπερή, Λυδία Αγγελοπούλου και Μιχάλη Παπαπέτρου. Σταθμό στην καριέρα της υπήρξαν τα μαθήματα με τον θρύλο της όπερας την Elena Obratzova και  ειδικά μαθήματα ερμηνείας στον ρόλο της “Bastienna” από την όπερα του Mozart «Bastien und Bastienna» με την διεθνούς φήμης σολίστ Sonja Milenkovich.
Έχει ερμηνεύσει σε μεγάλα Λυρικά θέατρα του εξωτερικού καθώς και άριες αντίκες και ορατόρια.  
Πρόσφατα της απονεμήθηκε το βραβείο «Μαρία Κάλλας» από την Unesco για τις ερμηνείες της.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.