Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Από τη Λιβύη η μεγάλη απειλή της Κρήτης με πρόσφυγες και...τζιχαντιστές!

Από τη Λιβύη η μεγάλη απειλή της Κρήτης με πρόσφυγες και...τζιχαντιστές!

Κρήτη | 22/08/2016 - 11:27
Από τη Λιβύη η μεγάλη απειλή της Κρήτης με πρόσφυγες και...τζιχαντιστές!
Η «φλεγόμενη» Λιβύη και η κατάσταση που επικρατεί σε αυτήν έχουν θέσει σε συναγερμό όλη την Ευρώπη, αφού ενα νέο προσφυγικό κύμα εναι πολύ πιθανό!

Την ίδια ώρα που η Ε.Ε. είναι σε μεγάλη κινητικότητα οι πληροφορίες από τη Λιβύη προκαλούν έντονη ανησυχία. Μια ανησυχία που εκφράζεται και από την τοπική κοινωνία και τις Αρχές και στην Κρήτη! Η παραλιακή πόλη Ντέρνα της Λιβύης, η οποία έχει καταστεί "επαρχία" του ISIS, απέχει μόλις 190 μίλια από την Κρήτη. Και αν η απόσταση φαντάζει μεγάλη, είναι πέντε ναυτικά μίλια μεγαλύτερη από την Τρίπολη της Λιβύης προς την ιταλική Λαμπεντούζα όπου καταφθάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως αναφέρει η «ΠΑΤΡΙΣ».

Όλες οι πληροφορίες, από όπου και αν προέρχονται, είτε από επίσημα κανάλια ενημέρωσης είτε από ανεπίσημες πηγές καταλήγουν στο ίδιο ανησυχητικό συμπέρασμα: μία επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη είναι πολύ πιθανή. Και η ανησυχία αυτή εκφράστηκε και στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στη Λότζια την Παρασκευή που έγινε για το προσφυγικό. Υπήρξαν σοβαρές τοποθετήσεις που χτυπούσαν «καμπανάκι», προειδοποιώντας ότι, εάν άμεσα δεν υπάρξει κυβερνητικό σχέδιο αλλά και σοβαρή εξωτερική πολιτική και συνεργασία με άλλα κράτη της Μεσογείου, τότε η Κρήτη κινδυνεύει από τη μαζική έκτακτη έλευση χιλιάδων προσφύγων από τη Λιβύη.

Για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους η Κρήτη αποτελεί μία από τις πύλες εισόδου τους στην νότια Ευρώπη. Όπως αποκαλύπτουν ακτιβιστές οι οποίοι μάχονται κατά του ISIS, το Χαλιφάτο ελέγχει τόσο το λιμάνι της Ντέρνα όσο και ένα μικρότερο σε κοντινή απόσταση και έχει υπό την κατοχή του μεγάλο αριθμό αλιευτικών σκαφών σαν αυτά με τα οποία χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Σύμφωνα με έγγραφα του ISIS που δημοσιεύτηκαν από το Βρετανικό Ινστιτούτο Qulliam, η οργάνωση σχεδιάζει να στείλει τρομοκράτες σε όλη τη Μεσόγειο, «καμουφλαρισμένους» ως μετανάστες σε σκάφη. Μάλιστα, με στόχο να παραπλανήσουν τις αρχές, οι οδηγίες αναφέρουν ότι θα συνοδεύονται από τις οικογένειές τους και τα έγγραφα τους θα είναι στα αγγλικά. 

Είναι εντυπωσιακό ότι πριν από περίπου ένα χρόνο αποκαλύφθηκε από τις αρχές του Ισραήλ ότι 21χρονος εγκατέλειψε τη χώρα προκειμένου να στρατολογηθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Ο νεαρός ταξίδεψε από το Ισραήλ αεροπορικώς στην Κρήτη και στη συνέχεια κατάφερε να φθάσει στη Σμύρνη. Κινήθηκε μέχρι τα Άδανα και συνέχισε μέχρι την Αλεξανδρέτα της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία.  Ο 21χρονος «μπλοκαρίστηκε» την τελευταία στιγμή καθώς αποκάλυψε τα σχέδια του στην οικογένεια του, μέλη της οποίας ενεργοποίησαν τις ισραηλινές αρχές. Πρακτικά, όσοι επιθυμούν να φθάσουν στο Ισλαμικό Κράτος, περνούν από την Τουρκία. Μέχρι πρότινος, όλοι ταξίδεψαν απευθείας σε πόλεις της Τουρκίας δήθεν ως τουρίστες. 

Στην Ιταλία

Οπως έχει επισημανθεί αυξημένο το επίπεδο συναγερμού στην Ιταλία λόγω τζιχαντιστικής απειλής. “Μπαράζ” απελάσεων αλλοδαπών που θεωρούνται ότι έχουν προσχωρήσει στο ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Οι αρχές της Λιβύης ενημέρωσαν την Ιταλία για το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας πυρήνας τζιχαντιστών κοντά στο Μιλάνο που σχετίζεται με έναν διοικητή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αναφέρουν σήμερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Έγγραφα που ανακάλυψαν Λίβυοι πράκτορες στη Σύρτη (βόρεια), μετά την κατάληψη από το καθεστώς του αρχηγείου του ΙΚ τις προηγούμενες ημέρες, κάνουν λόγο για την ύπαρξη αυτού του δικτύου, αναφέρουν πολλά ιταλικά μμε, μεταξύ των οποίων και η Corriere della Sera.

Αυτοί οι μαχητές, που η έδρα τους βρίσκεται κοντά στο Μιλάνο, στη βόρεια Ιταλία, συνδέονται με τον Αμπού Νασίμ, έναν Τυνήσιο 47 ετών ο οποίος έζησε στη χώρα στα νεανικά του χρόνια και ακολούθως πολέμησε στο Αφγανιστάν και στη Συρία προτού γίνει διοικητής του ΙΚ στη Λιβύη το 2014.

Η Ιταλία, όπου το επίπεδο συναγερμού είναι αυξημένο λόγω της τζιχαντιστικής απειλής, φοβάται μήπως μαχητές του ΙΚ προερχόμενοι από τη Σύρτη διαπλεύσουν τη Μεσόγειο με σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις "μοναχικών λύκων" στη χώρα. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι απελάσεις αλλοδαπών που θεωρούνται ύποπτοι ότι προσχώρησαν στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. 

Η κυβέρνηση

Την ώρα που η Κρήτη μετρά δυνάμεις και... αντιδράσεις εν όψει της επικείμενης φιλοξενίας 2.000 προσφύγων στο νησί, η κυβέρνηση σχεδιάσει τη δημιουργία μικρών καταυλισμών σε όλη τη χώρα, στους οποίους θα φιλοξενούνται έως 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες! Πρόκειται για την επόμενη φάση του σχεδίου που έχει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό και η οποία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση, θα ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται από τον Σεπτέμβριο.

Ήδη μια γεύση για τις προθέσεις της κυβέρνησης έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη εξέφρασε την άποψη ότι όλοι οι δήμοι της χώρας, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, πρέπει να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στα νησιά (σ.σ. και υπολογίζονται σε πάνω από 11.000).

Όπως εξήγησε πρόσφατα μιλώντας στο MEGA o Γιώργος Κυρίτσης οι νέοι καταυλισμοί θα αντικαστήσουν τους ήδη υπάρχοντες στα νησιά ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μην δημιουργηθούν καταυλισμοί, έστω και αυτού του μεγέθους των 1.000 ατόμων στον Έβρο και τα μικρά νησιά, χωρίς, ωστόσο, να εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό είπε ότι στους νέους καταυλισμούς θα εγκατασταθούν κοντέινερ και όχι αντίσκηνα υποστηρίζοντας ότι έτσι θα διασφαλίζονται όροι αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές της Κρήτης, που ανησυχεί για τα σχέδια της κυβέρνησης να μεταφέρει εκεί 2.000 μετανάστες από τα νησιά.

Για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό κάνει λόγο από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικιλίας ο οποίος σε δήλωσή του στο MEGA ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.