Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ανοιχτή πληγή ο σχολικός εκφοβισμός - Τι λένε οι ειδικοί

Ανοιχτή πληγή ο σχολικός εκφοβισμός - Τι λένε οι ειδικοί

Κρήτη | 17/07/2018 - 01:51
Ανοιχτή πληγή ο σχολικός εκφοβισμός - Τι λένε οι ειδικοί
Τις τελευταίες ημέρες, ένα ζήτημα που μονοπωλεί την επικαιρότητα είναι η αυτοκτονία ενός μαθητή μόλις 15 ετών.

Ο ανήλικος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Αργυρούπολη, ενώ η αιτία που τον οδήγησε στην αυτοχειρία ήταν ο σχολικός εκφοβισμός που του ασκούσαν κάποιοι συμμαθητές του.

Λίγο πριν πεθάνει, ο 15χρονος άφησε ένα σημείωμα στους γονείς του, όπου εξηγούσε τι περνούσε στο σχολείο, ενώ κατονόμασε 6 συμμαθητές του ως ηθικούς αυτουργούς. Αυτοί οι 6 ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπεύθυνοι που τον οδήγησαν στην τέλεση αυτής της πράξης.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο άτυχος 15χρονος ήταν η φράση που έγραψε «καταστρέψτε τους όπως με κατέστρεψαν». Στο ίδιο σημείωμα το αγόρι έγραψε ότι αγαπάει τη μητέρα, τον πατέρα και τον αδελφό του.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με την ψυχολόγο Εύα Αδαμάκη και την κοινωνιολόγο-σχολικό σύμβουλο Ελένη Μαράκη, οι οποίες μας έδωσαν τις ψυχολογικές και κοινωνικές διαστάσεις του κοινωνικού εκφοβισμού.

Η κ. Αδαμάκη αρχικά αναφέρθηκε στη διαφορετικότητα. Η λεκτική, κοινωνική και ηλεκτρονική επιθετικότητα κατευθύνεται προς τα παιδιά εκείνα που είναι αδύναμα σωματικά ή ψυχολογικά. Αυτά τα παιδιά είναι οι αποδέκτες τέτοιων συμπεριφορών.
«Η διαφορετικότητα συνήθως τραβάει τα βλέμματα και, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές όχι με καλή πρόθεση. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του σχολικού εκφοβισμού. Η επιθετικότητα κατευθύνεται προς τα άτομα που φαίνονται αδύναμα σωματικά ή ψυχολογικά και λόγω της διαφορετικότητας αυτής βιώνουν μια επαναλαμβανόμενη και απρόκλητη κατάχρηση εξουσίας. Αυτού του είδους η κατάχρηση εξουσίας μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως σωματική (χτυπάω, κλοτσάω, φτύνω, καταστρέφω πράγματα, σπρώχνω, κλέβω, κρύβω κ.ά.), λεκτική (βρίζω, προσβάλλω, χειρονομίες, σεξουαλικά υπονοούμενα κ.ά.), κοινωνική (εκβιάζω, απειλώ, απαιτώ χρήματα ή πράγματα, διαδίδω φήμες, απομονώνω κοινωνικά κ.ά.) και, στις μέρες μας, ηλεκτρονική (δημοσίευση φωτογραφιών ή βίντεο χωρίς άδεια, ψεύτικη ταυτότητα για εκμαίευση πληροφοριών με στόχο τη γελοιοποίηση κ.ά.)», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κ. Αδαμάκη υποστηρίζει πως το σημαντικότερο κομμάτι που πρέπει να αναγνωριστεί στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα κάνουν το παιδί να είναι επιθετικό απέναντι στα άλλα. Με άλλα λόγια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι παράγοντες που κάνουν τον θύτη να διαδραματίσει το συγκεκριμένο ρόλο και να στραφεί έτσι έναντι του θύματος.

Η κ. Αδαμάκη αναφέρθηκε στον κυριότερο παράγοντα, που είναι η ίδια η οικογένεια.

«Απ’ όλους αυτούς τους παράγοντες, τον κυρίαρχο ρόλο κατέχει, ωστόσο, συνήθως η οικογένεια. Μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας συναντάμε αυταρχικούς γονείς, που χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο επίλυσης των προβλημάτων, ενώ αρκετές φορές η έλλειψη ορίων εκλαμβάνεται ως αδιαφορία από τα παιδιά, με αποτέλεσμα να νιώθουν συναισθηματική παραμέληση. Η σχέση του παιδιού με όλα τα μέλη της οικογένειας είναι απαραίτητο να είναι ισορροπημένη, διότι μέσα από αυτή μπορούν να αναπτύξουν το αίσθημα της ασφάλειας και της προσωπικής επάρκειας. Επίσης, η οικογένεια είναι υπεύθυνη για την αγωγή των παιδιών, τις αξίες, τους κανόνες και τον τρόπο ζωής. Έχει, μάλιστα, παρατηρηθεί ότι στην πλειονότητά τους τα παιδιά που τιμωρούνται για άσχημη συμπεριφορά προέρχονται από διαλυμένες ή αποδιοργανωμένες οικογένειες και ζουν σε ένα διαταραγμένο περιβάλλον με ενδοοικογενειακές συγκρούσεις».

Η “Νέα Κρήτη” μίλησε και με την κοινωνιολόγο-σχολικό σύμβουλο κ. Ελένη Μαράκη, θέτοντάς της το ερώτημα εάν η σημερινή κρίση των φορέων κοινωνικοποίησης οδηγεί στη διόγκωση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.
Η κ. Μαράκη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για να αποδώσουμε τη διόγκωση του φαινομένου στην κρίση των φορέων κοινωνικοποίησης θα πρέπει να μιλήσουμε με στατιστικά στοιχεία. Θεωρητικά όμως και εμπειρικά μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι, όταν οι βασικοί φορείς κοινωνικοποίησης δυσλειτουργούν, η εμφάνιση αρνητικών επιπτώσεων στα άτομα είναι αναπόφευκτη. Έτσι, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, όπως εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, φαίνεται να αποτελεί ένα σύνθετο και δύσκολο προς επίλυση φαινόμενο, το οποίο σχετίζεται με πολλά άλλα κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Γι’ αυτό χρειάζεται η Πολιτεία να προχωρήσει σε ένα σοβαρό σχεδιασμό εξειδικευμένων προγραμμάτων και ταυτόχρονα να προκαλέσει πολύπλευρες συνεργασίες φορέων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα εκδηλωμένα περιστατικά.

Κυρίως όμως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη, αναπτύσσοντας σοβαρές παρεμβάσεις πρόληψης και επιρροής της κοινωνίας. Να οργανωθεί επιστημονικά η προληπτική ενδυνάμωση όλων των φορέων κοινωνικοποίησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον πρωταρχικό φορέα, αυτό της οικογένειας. Να υπάρξει στοχευμένη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και πληροφόρησης, αλλά και προώθηση αποτελεσματικών στρατηγικών προς όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτή η διαδικασία για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται χρόνο, κόπο και άρτιο συντονισμό επιστημονικών ομάδων, συμβουλευτικών κέντρων, συντονιστών και κατάλληλων δομών».

«Παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση τα θύματα»

Τέλος, η κοινωνιολόγος-σχολική σύμβουλος κ. Μαράκη αναφέρθηκε και στους παράγοντες-αιτίες που θα λειτουργήσουν ανασταλτικά ώστε το παιδί ή ο έφηβος να μη γίνει θύμα σχολικού εκφοβισμού.

«Το ήρεμο και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον, το ουσιαστικό ενδιαφέρον των οικείων του, η κατανόηση και η αποδοχή είναι αυτά που θα βοηθήσουν το παιδί να ωριμάσει σωστά και να αναπτύξει μια υγιής και ισχυρή προσωπικότητα, που θα του επιτρέπει να προασπίζει τα δικαιώματά του, αλλά και να σέβεται τα δικαιώματα των άλλων. Τα περισσότερα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού φέρουν ως θύματα παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση και συνακόλουθα χαμηλή αυτόεκτίμηση. Είναι παιδιά ευαίσθητα, με ιδιαιτερότητες, ευάλωτα στην παραμικρή δυσκολία και τις περισσότερες φορές φαίνεται να έχουν βιώσει ένα προβληματικό και ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και να παρασύρονται εύκολα από άλλα άτομα.

Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη φροντίδας, σεβασμού και εμπιστοσύνης, κατανόησης και ενσυναίσθησης, στοιχεία που κατακτιούνται πρώτα απ’ όλα μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο κατά την περίοδο της προσχολικής ηλικίας. Το σχολείο, με τη σειρά του, σταθερά, επαναλαμβανόμενα και βιωματικά μπορεί να ενισχύσει κατάλληλα όλα τα παραπάνω, προκειμένου το παιδί από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο να συμμετέχει στη σχολική ζωή και να διαχειρίζεται ειρηνικά όλες τις μικρές ή μεγάλες συγκρούσεις που μπορεί να δημιουργηθούν», κατέληξε η κ. Μαράκη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.